Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia Lumia 1020 vs. 808 PureView

28.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno uvedla nový fotomobil Lumia 1020 s nejnovější generací technologie PureView. Přináší mnoho nového, ale proti 808 PureView zmenšila velikost senzoru. Pojďte se s námi podívat, který z těchto fotomobilů je ten lepší.
Dnes jsme se podívali na dva smartphony, které znamenaly velký přelom na fotografickém poli. Nokia 808 PureView přinesla velký senzor a obrovské rozlišení s nadprůměrnými detaily, nová Lumia 1020 pak celý koncept posunula dál a zejména jej učinila díky operačnímu systému Windows Phone 8 i životaschopným z dlouhodobého hlediska (Symbian je přeci jen už za zenitem). My jsme se tu ale věnovali zejména tomu, zda nabídne lepší kvalitu obrazu navzdory menšímu senzoru a tedy i vyšší pixelové hustotě.

Jak se ukázalo, Nokia Lumia 1020 má trochu agresivnější odšumování, což při vyšších citlivostech nevytváří tolik artefaktů jako u 808 PureView, na druhou stranu pak občas nabídne méně ostrý obraz. Na nižších citlivostech je to naopak, tam je ostrost a detailnost znatelně vyšší (ať už z pohledu objektivu, tak i zpracování obrazu zejména v 5MPx režimu), mnohem lepší je i kontrast a pochválit lze zejména věrnost barev, která je pro 808 PureView docela problém. Po laického uživatele, který bude fotky prezentovat např. na sociálních sítích, je Lumia 1020 mnohem lepší.


Nokia Lumia 1020 a Nokia 808 PureView


Překvapivě nabídne Lumia 1020 i lepší dynamický rozsah ve stínech, ty ani zdaleka nejsou tak temné a nekontrastní jako u 808 PureView, dokonce je i méně náchylný na přeexpozici (korekce do plusu netáhne tak rychle k přepalům). Na druhou stranu nelze staršímu modelu upřít to, že má jemnější přechody do přepalů, u Lumie 1020 je přepal méně přirozený a jeho nástup náhlejší. To ale neznamená, že Lumia 1020 ve všem překoná starší model. O něco hůře je na tom v některých ohledech objektiv, např. je tu mnohem výraznější chromatická aberace a rohová neostrost.

Výrazně slabší je i rychlost fotomobilu, Lumii 1020 určitě nelze označit za svižný přístroj pro focení. Nepotěší ani absence ND filtru, nižší citlivosti ISO 50 a možnosti přednastavit si trojici kreativních režimů K1 až K3 (obdoba C režimů u pokročilých fotoaparátů). Nový model nabídne také trochu větší hloubku ostrosti a méně příjemný bokeh. Naopak s Lumií 1020 si můžete užít lepší schopnosti makra.

I když Lumia 1020 na první pohled papírově vypadá být trochu slabší než 808 PureView, tento srovnávací test ukázal, že zmenšení senzoru nijak neublížilo focení u nižších a středních citlivostí (do ISO 800). Ze srovnání vyplynulo, že nová Lumia 1020 původní 808 PureView ve většině ohledů překonala a právem si zaslouží titul nejlepšího fotomobilu současnosti.
 
 

Nokia 808 PureView


+ Vyšší rychlost
+ Opticky kvalitnější objektiv
+ Menší hloubka ostrosti s příjemnějším bokehem
+ Podpora ISO 50 a ND filtru
 
 

Nokia Lumia 1020


+ Výrazně lepší podání barev
+ Lepší dynamický rozsah (ve stínech) 
+ Lepší schopnosti makra
+ Životaschopnější operační systém
+ Podstatně ostřejší a detailnější 5MPx snímky
 

Za zapůjčení fotomobilu Nokia Lumia 1020 a Nokia 808 PureView děkujeme Nokii.

 
Cena fotomobilu Nokia Lumia 1020 v době testování: cca 16 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Který fotomobil podle Vás fotí lépe?
V anketě šlo hlasovat od 28.11.2013 do 30.11.2014. Počet hlasujících: 13
Nokia Lumia 102085 %
Nokia 808 PureView15 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.