Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
28.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno uvedla nový fotomobil Lumia 1020 s nejnovější generací technologie PureView. Přináší mnoho nového, ale proti 808 PureView zmenšila velikost senzoru. Pojďte se s námi podívat, který z těchto fotomobilů je ten lepší.
busy (4706) | 5.12.201411:12
Odpovědět0  0
Choakinek (4713) | 29.11.201322:05
1­) Tak ono cca 14 Mpx běžného kompaktu na snímači pravděpodobně bez BSI technologie také není žádné terno, že, osobně jsem to taky u 808 kritizoval ;­-­). Přesto ­- 808 detaily zachovává lépe, než 1020, takže menší pixelová hustota u 808 se zde projevila pozitivně.

2­) 808 asi měla nějaký ­"agresivnější­" low pass filtr, proto ta celková měkkost v obraze na rozdíl od 1020.

3­) Barvičky jdou v editoru u 808 dosaturovat, kontrast přidat, chybějící detaily u 1020 přidat nelze. Samozřejmě, pokud mám na mysli JPEG, RAW tento problém pochopitelně bude nejspíše řešit více než dobře.

4­) Lepší dynamický rozsah u 1020 jde zřejmě na vrub BSI technologie, tak v tomto ohledu bude asi BSI technologie hodně velkým přínosem.

5­) Objektiv je u 808 kvalitnější.

Závěr: marketing zas prostě způsobil, že posun vpřed byl opět uveden do patřičných mezí :­-­).
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 29.11.201313:44
Keď sme už pri fotomobiloch, tu je pár mojich postrehov zo Sony Xperia Z1 ­(teoreticky druhý najlepší fotomobil po Lumii­).
So svojím 1­/2,3­" čipom dorovnala deficit smartfónov oproti klasickým kompaktným foťákom. Samozrejme chýba zoom, ale oproti bežným fotomobilom ponúka aj rozsiahlejšie možnosti nastavenia. Je to akože manuálny režim, ale nie je to klasický režim M ­(plný manuál­) ako ho poznáme ­(teda možnosť nastavenia ISO, clony a času­), ale skôr ako režim P, ktorý umožní nastavenie ISO či kompenzáciu expozície alebo vyváženie bielej a zvyšok doladí sám. Ale chvala bohu aj za to, hlavne nastavenie ISO je pre malý čip s pidi pixelmi dôležité. Pretože na základných citlivostiach ­(50,100,200­) je kvalita fotiek fakt prekvapivá a podľa mňa poráža i klasické 1­/2,3­" kompakty. Od ISO 400 to ide radikálne dolu vodou a ISO 800 je absolútne maximum. Na druhej strane špičková svetelnosť objektívu f2 umožňuje udržať nízke ISO pomerne dlho a i s dlhými časmi ­(vďaka veľmi krátkemu fyzickému ohnisku ­- ekv. 27 mm­). Keďže XPeria fotí iba JPEGy, nie RAWy, šum posúdiť neviem, ale podľa miery ­(dosť agresívneho­) odšumovania to už bude zlé, lebo pri ISO 800 už nejde vôbec prečítať text, ktorý je pri stovke pekne ostrý. Dynamický rozsah je na pohľad slušný, lepšie ale zvláda tiene než jasy. Čo ale foťák nezvláda, je protisvetlo: kým so slnkom za chrbtom či zboku sú fotky super, akýkoľvek svetelný zdroj v zábere spôsobí hmlový závoj, stratu kontrastu a farieb a tiež odlesky.
Celkovo je ale foťák v XPerii prekvapivo slušný, akcentujúc konečne to, čo je pre kvalitu fotografie podstatné: veľký čip a svetelný objektív. Žiaľ i marketing prihodil svoje a je tam i brutálnych 20 MPx ­(ktoré sú úplne zbytočné­). Kto ale bude fotiťv ­"manuálnom­" režime, dokáže z XPerie dostať pomerne veľa. Je jasné, že na Lumiu 1020 nemá, ale ostatné fotomobily ­(najnovší iPhone 5s som nevidel­) strčí s prehľadom do vrecka a potvrdzuje svoju teoretickú pozíciu dvojky.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 29.11.201313:25
Tak osobne som vôbec nečakal, že 1020ka porazí 808, prinajlepšom som očakával remízu. Inžinieri u Nokie teda zase ukázali, že keď ide o fotenie, mobily robiť vedia. ;­-­) K operačnému systému sa nejak nechcem vyjadrovať, bol som zarputilý Nokia­-user a dlho nasluhoval so Symbianmi, keď som ale preskočil na Lumiu s WM, bol som z toho na nervy a šla z domu. Odvtedy som na Androide a vcelku spokojnosť. Ako optimum by som však videl Android v tele Nokie Lumia a bolo by to dokonalé. ;­-­)
P.S. Tradičná pochvala Milanovi za poctivú prácu.
Odpovědět0  0
Fiho (3) | 28.11.201318:33
Zdravím Vás vespolek. Minulý týden jsem měl k dispozici na dva dny Nokii1020 a tak jsem toho využil k takovému privátnímu srovnávacímu testíku s mou 808kou, kterou vlastním asi už jeden rok. Můj čistě osobní dojem je, že 1020 se vydala cestou iPhonů, tudíž podává více saturované, tepleji podané a tudíž pro oko líbivější obrázky. Více odšumuje a a též více doostřuje. Kvalita kresby mimo střed není rovněž oslňující. Rychlost, nebo spíše pomalost, je zarážející. Myslím, že kvalita fotek z 808 daleko více odpovídá reálu a nesnaží se podbízet oku svou barevností. Je to jen můj subjektivní dojem nepodložený žádným měřením.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6632) | 28.11.201318:42
Ta barevnost záleží na úhlu pohledu. Osobně se mi víc líbí barevné podání Lumie 1020 ­(dle mého názoru je přesaturování Lumie 1020 menším problémem než podsaturování u 808 PureView­). To je vlastně jedna z vlastností, která mi na 808ce vadí, strašně nevýrazné barvy i v režimu ­"živé­".
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 28.11.201318:02
Od první fotky mám pocit, že 808 fotky přeexponovávala. Světelný závoj je patrný na každém angličáku. Možná by test dopadl lépe se zápornou korekcí expozice.
Jinak samozřejmě klobouk dolů před Milanem. Tyhle testy jsou hodně náročné na čas.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6632) | 28.11.201318:44
Mohu říci, že bez tří a pětisnímkového bracketingu by se ten test u mnoha scén ani nedal udělat :­-­) Mnoho z testovaných scén jsou snímky vyfoceny bracketingem ve více verzích a jen jsem tajně doufal, že se ty expozice někde protnou a bude možné vybrat dva zhruba stejně exponované snímky.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 28.11.201315:13
Bezva test, díky za něj ­- toto mě moc zajímalo.
Ještě kurňa, si budu vymýšlet :­) , ale srovnání N1020 s převzorkovaným výstupem třeba z nějakých nových Sony Er., nebo Samsung Note 3 ­- ale uznávám že to je na web o fotografování už příliš mobilní, jen mě to tak napadlo :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6632) | 28.11.201316:18
Nápad je to rozhodně zajímavý, sám jsem chtěl něco takového udělat, každopádně je tu problém s tím, že je nutné mít tyto mobily k dispozici ­(mít neustále Lumii 1020 ke srovnávacím testům zatím není moc pravděpodobné ­- 808 PureView k dispozici je­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6632) | 28.11.201316:25
BTW. Ten test mě napadl právě díky naší konverzaci ze začátku listopadu, je tak trochu pro tebe ;­-)
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 28.11.201316:55
Jůůů, tak to děkuju :­)
Mimochodem, zrovna vezu od Škody dárek pro squaw pod stromeček, tak můžu zapůjčit do Vánoc na nějaký testík. Kdyby to tu náhodou četla ­(jeden nikdy neví­), tak naznačím ­(tobě to bude hned jasné­) ­- je to prťavoučká ­(nejmenší­) novinka m43 se základním zoomítkem :­)

No a k tématu, mě by asi úplně nejvíc zajímalo porovnání foťáku v N1020 s ­"tím úplně nejlepším protože je to epl­" ­- tedy s novým iPhonem...

To by mě ­(a určitě nejen mě­) opravdu bavilo :)
Odpovědět0  0
smARTin (354) | 28.11.201311:20
...a velky palec hore za tuto porovnavacku. Niesom sice priaznivec fotenia mobilom, ale tato porovnavacka zaujala aj mna. Dufam ze takychto peknych porovnani tu na digimanii este zopar bude ;)
Odpovědět0  0
nagger (6) | 28.11.201310:54
Takže hlavní 2 změny jsou super mega doostřování­/odšumování a defaultně ultra živé ­(nereálné=hezčí na pohled pro většinu­) barvy. Za cenu zpomalení...za mě vede 808.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 28.11.201311:35
1020 má RAW ­- obraz si urobíš taký, aký len budeš chcieť. Keby dorobili podporu RAW aj do 808, to by bola iná vec.
Odpovědět0  0
Jaro-us (12) | 28.11.201314:26
Hlavní dvě změny jsou stabilizace a sice méně schopný, ale použitelnější operační systém.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.