Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia N9: nástupce fotomobilové legendy?

28.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno představila nový fotomobil N9, který nahrazuje starší model N8. Rozlišení bylo sníženo na 8 megapixelů, naopak světelnost byla významně vylepšena na opravdu skvělých F2,2. Zajímavostí je i operační systém Meego.

Noční scéna


V nočním režimu můžete dosáhnout expozici maximálně 1/5 sekundy a citlivost ISO 800. V ostatních režimech jste omezeni na maximálně 1/15 sekundy. Ostření je v těchto světelných podmínkách velmi nespolehlivé, což je také důvod toho, že zde neuvedu snímky při různých citlivostech. Z mnoha pokusů se mi podařilo dostat jen jednu jedinou ostrou fotografii.




expoziční čas 1/5 s, clona F2,2, citlivost ISO 800, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Vysoká citlivost se projevuje ve zřetelném barevném šumu a poněkud slabší ostrosti. Expoziční čas a použitá citlivost stačí jen tak tak na rozumné prosvětlení.


Standardní scéna


Nesmíme vynechat ani standardní scény.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou akceptovatelné, v popředí ve stínu je ale vidět mnoho šumu, který ostrost a detailnost přeci jen docela výrazně degraduje.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Na fotomobil a rozlišení 8 megapixelů působí fotografie dosti detailním dojmem, byť si patlání v některých místech určitě všimnete. Obloha je opět postižena jasovým šumem. Naštěstí je docela rovnoměrný.




expoziční čas 1/1000 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm + 1,54× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



S digitálním zoomem se kresba znatelně rozmazává. Samozřejmě, že pro malá rozlišení to stačí. Trochu mě překvapila lehká nažloutlost fotografií.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.