Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Odšumovací software v praxi

27.1.2010, Milan Šurkala, recenze
V rámci našeho tématu měsíce se podíváme na problematiku šumu a jeho odstraňování. Vyzkoušíme některé programy, podíváme se na jejich úspěšnost a především se budeme snažit zodpovědět na otázku, jak výrazným problémem vlastně šum je.
Tento článek si nedával za cíl najít nejlepší odšumovací software na trhu nebo přinést kompletní přehled programů. Spíše měl za úkol seznámit vás s několika nejvýznamnějšími zástupci, podívat se, jak vlastně pracují, a k čemu je odšumování dobré nebo špatné.

Mám-li to celkově shrnout, problém je následující. Digitální čipy produkují více či méně digitálního šumu, který může být v některých případech rušivý. Platí to zejména pro vyšší ISO citlivosti. Zde se objevuje jak jasový, tak i barevný šum. Při tisknutí fotek si zpravidla ničeho nevšimnete, dokud tyto fotografie nejsou foceny opravdu na dost vysokou citlivost, nebo se nepustíte do jejich úprav, kdy šum výrazně vyleze. V tomto případě je odšumování na místě, budete mít mnohem větší prostor pro úpravy.



Ukázali jsme si ale také, že odšumování může být stejně tak dobrým sluhou jako zlým pánem. Přílišné odšumování dnešních kompaktů má za následek rozpatlanou kresbu a minimální detaily i přes vysoké rozlišení (nebo spíše právě proto). Mnoho kompaktů s nižším rozlišením má menší šum, proto si může dovolit méně odšumovat a paradoxně tak přístroje s menším počtem megapixelů mívají kvalitnější snímky. Viděli jsme, že i z kvalitního snímku se dá silným odšumováním udělat "slušná patlanina". Nic se nesmí přehánět.

Na začátek jsme vyzkoušeli odšumování v programech Adobe Photoshop a Lightroom. Bylo znát, že tyto programy mají s odšuměním problémy a příliš se k tomu nehodí. Naopak všechny tři testované programy, Noise Ninja, Noiseware i Neat Image, se ukázaly být velmi schopnými. Každý z nich měl výhody v něčem jiném, výsledky všech mohou být po mírných zásazích do nastavení velmi kvalitní. Největší počet nastavení má asi Neat Image, ale novější verze konkurenčních programů mu již silně šlapou na paty. Naopak odšumovací programy s výjimkou Neat Image ukázaly, že jim příliš nejde doostřování, které jde zase výborně produktům Adobe.

Doufám, že vám článek srozumitelně předvedl sílu i prokletí problematiky zbavování se šumu a nastínil, že ne vždy více je i lépe.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.