Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus E-5: profík do nepohody

22.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jsme si pro vás připravili recenzi výjimečného produktu v podobě vlajkové lodi Olympusu, zrcadlovky E-5. Vyzkoušeli jsme ji s profesionálním objektivem Zuiko Digital 14-54 mm F2,8-3,5. Pojďme zjistit, co vše tato zrcadlovka dokáže.
Olympus E-5 je vlajkovou lodí společnosti a tomu odpovídá také cena. Po přečtení recenze už asi máte názor, zda je i oprávněná. Pro jistotu ale poznatky ještě shrnu. E-5 je už na pohled velmi robustní zrcadlovka, která s testovaným 14-54mm F2,8-3,5 objektivem tvoří i voděodolnou kombinaci, kterou můžete používat i za deště nebo sněžení (doporučuji pak použít sluneční clonu, ať nenaprší na přední čočku). Fotoaparát je to velký a těžký, nicméně právě díky tomu se výborně drží.

Kdo nezná ovládání zrcadlovek Olympus, bude si dlouho zvykat a bez manuálu se téměř s jistotou neobejde. Ostatně i menu jsou poněkud komplikovaná a můžete zde nastavit opravdu téměř všechno (i to, zda točení koleček doprava bude znamenat plus nebo minus). Kdo však manuál řádně prostuduje a po pár stovkách fotografií zjistí, co se jak ovládá, bude z ergonomie přístroje až téměř nadšen. Velmi dobře se ovládá i v rukavicích, téměř vše je rychlé a pohotové tak, jak by profesionál čekal. Ovládání je tak zároveň negativní i pozitivní (holt se to nejprve musíte naučit, pak už to jde jako po másle).

Potěší stavový displej, vynikající plně polohovatelný LCD displej, podpora bezdrátových blesků. Výhodou je i slot na SDXC a Compact Flash karty. Nicméně i s normálními SDHC kartami je ukládání velmi rychlé, na RAW bufferu se nešetřilo. Výtku mám k tlačítku spouště, které nemá znatelnou polohu zmáčknutí (při samospoušti to hodně plete). Hledáček je na 4/3" přístroj dostatečně velký, nicméně zrcadlovky s větším čipem jsou na tom přeci jen lépe. Velmi se mi ale líbila integrovaná záslepka pro focení s dlouhými expozicemi.



Objektiv Zuiko Digital rozhodně není špatný, měl jsem ale trochu větší očekávání. Rozsah ohnisek je v pořádku, světelnost je výborná. Zde je právě výhoda 4/3" formátu čipu. I při relativně rozumných rozměrech se dá vyrobit objektiv s trochu větším zoomem a zároveň dobrou světelností. Rychlost ostření nebyla žádným zázrakem (neostří jednorázově, ale postupně se k rovině zaostření dopracovává), zde by asi 12-60mm F2,8-4,0 verze byla lepší (s modelem E-5 by mělo jít o nejrychleji ostřící zrcadlovku na světě). Zklamala mě silná vinětace, naopak mě potěšila výborná ostrost až do rohů a absence zkreslení. Na nejširších ohniscích se připravte na chromatickou aberaci.

Možnosti nastavení, a to ať konfigurace přístroje jako takového nebo nastavení expozice jsou velmi bohaté. S fotoaparátem máte skutečně bohaté možnosti v tom, co a jak to vyfotit. Je zde zpoždění spouště (pro eliminaci roztřesení), uživatelská korekce automatiky expozice i vyvážení bílé a takhle bych mohl pokračovat. Videosekvence nabízí manuální možnosti expozice, kvalita je rozumná, průběžné ostření je však hůře použitelné (doporučuji manuál). Výhodu spatřuji i v mechanické stabilizaci na čipu (stabilizuje všechny objektivy, bohužel totéž se nedá říci o obrazu v hledáčku). Výdrž baterie je velmi dobrá.

Hodně vás asi zajímá i kvalita snímků. Na 4/3" čip to určitě není špatné (přestože jde, pokud je mi známo, o čip v zásadě už docela starý). Do ISO 400 se šumu bát nemusíte, při ISO 800 jsou výsledky jen lehce zašuměné, při ISO 1600 je už ale šum patrnější. Snímky se dají většinou stále dobře použít, ale nejnovější APS-C konkurence je už minimálně o jeden krok ISO citlivosti dál, ne-li více. Pro denní focení má ale Olympus kvalitu více než dostatečnou a s APS-C zrcadlovkami se může více než směle měřit.

Olympus E-5 je tedy velmi solidní zrcadlovkou vhodnou zejména pro denní focení. V horších světelných podmínkách je vidět, že zhruba jeden až dva kroky ISO citlivosti už na nejnovější APS-C konkurenci chybí, nemluvě o full frame zrcadlovkách. V podstatě zde leží největší zádrhel pro E-5, záležitost je spíše psychologického rázu. Ono přeci jen dát 40 tisíc za 4/3" zrcadlovku přijde mnoha lidem moc, přestože svými kvalitami je tato cena v podstatě oprávněná, mírné snížení by ale ničemu neuškodilo.

Situaci bych přirovnal např. k autům. Můžete si koupit Imprezu STi, která je v podstatě na první pohled běžným rodinným autem s 2,5litrovým čtyřválcem, ale úpravami vyšperkovaná k dokonalosti nebo řekněme BMW Z4 s třílitrovým šestiválcem za tutéž cenu a už na první pohled se jeví jako sportovní auto. Olympus E-5 je vlastně taková Impreza. Na relativně slabším základě běžného 4/3" čipu je postavena skutečně výborná zrcadlovka, která se navíc může pochlubit výbornou trvanlivostí prověřenou u starších modelů, zatímco některé "odolné" zrcadlovky konkurence vykazují v náročných podmínkách poněkud problémy.


Výborné držení, dobrá ergonomie (vyžaduje však trochu zvyku, viz negativa)
Pro neznalého komplikované ovládání (po naučení je ovládání výborné, viz pozitiva)
Voděodolnost
Silná vinětace a chromatická aberace
Obrovské množství nastavení
Vyšší šum od ISO 1600
Dual slot na SDXC a CF karty
Ikona Odkaz na databázi
Slušný objektiv (byť s výhradami)
Ikona Odkaz na databázi
Mechanicky stabilizovaný čip
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 43 000 Kč s DPH (tělo), 16 000 Kč objektiv


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus E-5 děkujeme Olympusu.

Fotoaparát Olympus E-5 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.