Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 1050 SW: opravdu do něj neteče?

22.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fotoaparáty řady mju SW (nově mju TOUGH) jsou známy svou odolnou konstrukcí, např. odolností proti vodě. Našim redakčním testem prošel model mju 1050 SW s 3× optickým zoomem, 10MPx snímačem a nově i podporou microSD paměťových karet.

Sférické zkreslení a vinětace


Na nejširším ohnisku podává objektiv fotoaparátu Olympus mju 1050 SW docela přijatelné výsledky. Soudkovité zkreslení je viditelné, ale patří k průměru, jsou i horší fotoaparáty. Na nejdelším ohnisku trochu překvapí mírná poduškovitost, ale není to nic vážného.


ohnisko 38 mm

ohnisko 114 mm

Vinětace jako obvykle sužuje zejména nejširší ohnisko. Poté už klesá a na největším ohnisku je v podstatě neznatelná.


Digitální šum


Olympus mju 1050 SW je vybaven na svou třídu poměrně typickým 1/2,33" CCD snímačem s rozlišením 10 megapixelů. Je tedy jasné, že nemůžeme očekávat přílišné zázraky. Na testovacím obrazci v podobě CD disku můžete vidět jasový šum (nejlépe na modré ploše), barevný šum (na bílé ploše) a míru zachování detailů (písmena).


testovací fotografie


ISO 80

Překvapila mě poněkud menší ostrost fotografie. Jasový šum má poměrně dobrou strukturu a není příliš rušivý, dost však jde vidět barevný šum. Škoda, takový výsledek bych očekával od trochu vyšších citlivostí.


ISO 100

Na citlivost ISO 100 je výsledek v podstatě totožný, možná je jasový šum trošku silnější.


ISO 200

ISO 200 zvyšuje úroveň šumu, ten je ale pořád poměrně příjemně strukturován. Detaily se oproti předchozím citlivostem nijak neztrácejí. Takže to, co vyfotíte na ISO 80, v podstatě vyfotíte i na ISO 200.


ISO 400

Citlivost ISO 400 sice šum jasově až tak výrazně nezvyšuje, spíše kvůli němu ztrácí detaily. Celá fotografie je silně zazrněná a citlivost ISO 400 tak již nelze doporučit.


ISO 800

U ISO 800 je opět výraznější zrno a především detaily rychle mizí. Stejně tak se ve větší míře začínají ztrácet barvy.


ISO 1600

Nejvyšší citlivost je zde "jen" ISO 1600, ale i to bohatě stačí. Sami vidíte, že díky šumu nemá žádné reálné využití. Dále se podívejme na snímky plyšáka, které se soustřeďují zejména na zachování detailů při různých citlivostech.


testovací fotografie


ISO 80


ISO 100


ISO 200


ISO 400


ISO 800

ISO 1600

Vidíte, že od citlivosti ISO 80 po zhruba ISO 200 je šum zhruba stejný a úroveň detailů je vesměs podobná. ISO 400 a ISO 800 už začínají silněji zrnět, detaily ztrácet a rovněž barvy začínají být trochu chudší. ISO 1600 je pak silně zašuměno a není použitelné. Nakonec se ještě podíváme na snímky bílé plochy.


ISO 80


ISO 100


ISO 200


ISO 400


ISO 800

ISO 1600

I zde je vidět, že do citlivosti ISO 200 je jediným problémem barevný šum. Pak už začíná strmě narůstat jasový i barevný šum a ISO 1600 vypadá hrozně. Nižší citlivosti ISO 400 a ISO 800 jen hodně zašuměně.

Na přiloženém grafu vidíte pozvolný nárůst šumu do ISO 200, pak znatelnější u ISO 400 a ISO 800. U ISO 1600 je pak velmi výrazný.




Vyvážení bílé, barvy


Správné vyvažování bílé není úplně nejlepší. Žárovka totiž dělá velké problémy, fotografie sice nejsou žluté, oranžové nebo červené, ale zpravidla nazelenalé. Správně by se mělo říci žlutozelené. Samotné fotografie jsou ještě poměrně přijatelné, divně vypadají zejména na LCD displeji. V běžném denním světle při nejrůznějším počasí se nepříjemných překvapení naštěstí nedočkáte.


auto


slunečno


zamračeno


žárovka


zářivka 1


zářivka 2


zářivka 3

Nebude chybět ani několik fotografií z "reálného provozu", tedy různá nastavení vyvážení bílé pro typičtější scénu.


auto


slunečno


zamračeno


žárovka


zářivka 1


zářivka 2


zářivka 3

Ještě se podíváme na snímání při žárovkovém světle. Při tomto testu to ještě fotoaparát celkem zvládnul, obyčejně ale byly fotografie trochu více do zelena případně oranžova.


automatika

žárovka

Fotoaparát nenabízí žádná nastavení ostrosti, kontrastu nebo barev, proto tyto testy pro tentokrát vynechávám.


Měření rychlosti


Velkým zklamáním fotoaparátu mju 1050 SW je jeho rychlost. Jako většina fotoaparátů této značky, i nové mju patří mezi nejpomalejší fotoaparáty na trhu. Nejen samotné focení a ostření, ale i prolézání menu je plné nejrůznějších prodlev. U sekvenčního snímání se do výpočtu fps nezapočítává první startovní snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 3,65 sekundy (Je to velmi pomalý čas a ve skutečnosti mi připadal ještě delší. Je dobré, že spoušť se zaznamenává i při nabíhání fotoaparátu a není nutno čekat, než celý naběhne. Bohužel čas spuštění je tak dlouhý, že vám velké množství snímků uteče.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 1,15 sekundy (Opět neskutečné zdržování, fotoaparát i na nejširší ohnisko strašně dlouho ostří.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 1,55 sekundy (Na delší ohnisko je to ještě horší.)
  • Snímek s namáčknutím - téměř okamžitě
  • Čas snímek-snímek wide - 5,1 sekundy (Velmi dlouhý čas, zhruba tři sekundy zabere zápis na pomalou xD kartu. Naštěstí je možno zmáčknout spoušť při zpracovávání fotografie, zaznamená se.)
  • Čas snímek-snímek tele - 5,4 sekundy (Vzhledem k delšímu ostření na delší ohnisko je i čas o trochu delší.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 6,9 sekundy (S bleskem můžete fotit fotografii skoro až za 7 sekund, to je opravdu hodně.)
  • Přezoomování - 1,15 sekundy (Zoomování jde ale fotoaparátu velmi rychle.)
  • Sekvenční snímání - 0,45 fps (5 snímků za 9,3 sekundy. Fotoaparát nemění expozici ani neostří, proto tak nízký výkon docela nepříjemně překvapí.)
  • H. sekvenční snímání - 5,3 fps (24 snímků za 4,35 sekundy. S ukládáním na kartu to zabere 22,7 sekundy. Snímky jsou pořizovány v rozlišení 3 MPx.)

Výsledky tedy rozhodně nejsou oslňující. Bohužel procesor fotoaparátu rozhodně nepatří mezi rychlíky, situaci nepomáhá ani pomalá xD karta. Při použití microSD karet by teoreticky mohlo dojít ke zlepšení, bohužel zatím nemám k dispozici ani redukci MASD-1 ani žádnou microSD kartu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.