Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 770 SW: ironman

27.9.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Superodolný kompakt Olympus mju 770 SW není žádným nováčkem. Byl uveden již začátkem roku 2007 a navazuje na své úspěšné předchůdce. Stále si však na trhu s digitálními fotoaparáty zachovává jistou výjimečnost díky svému nárazu vzdornému a vodě odolnému tělu.

Odolnost až za hrob


Úroveň zpracování a odolnostní parametry většinou rozebíráme v kapitole „ovládání a ergonomie“, avšak u Olympusu mju 770 SW je odolnost asi jeho nejdůležitější „funkcí“ a klíčovým prodejním faktorem, a proto diskutujeme odolnost digitálu na tomto místě.



Celkově fotoaparát působí velmi bytelným dojmem. Zpracováním a odolností připomíná spíše bourací kladivo, než přístroj s jemnou elektronikou. V redakci jsme dobře znali pověst tohoto fotoaparátu a jeho takřka legendární houževnatost, ale stejně nás překvapil tuhostí těla a dokonalým provedením veškerých detailů a těsnění.



Když jsme rozbalili testovací kus, který nám výrobce zaslal, ihned nám bylo jasné, že tento kus již absolvoval mnoho a mnoho crash testů. Hluboké rýhy a potlučené rohy mluvily samy za sebe. Výrobce udává odolnost při pádu z výšky 1,5 m, tlaku 100 kg, do hloubky 10 m pod vodní hladinou a mrazu do -10°C. Tyto vlastnosti jsme samozřejmě ověřili. Fotoaparát jsme zapnuli, neodolali a pustili jeme jej zapnutý z výšky 1,5 m na tvrdou podlahu. Fotoaparát se ani nevypnul, ani dokonce na něm nepřibyl jediný šrám. Test jsme ještě několikrát zopakovali (každý si chtěl hodit) a vždy se stejným výsledkem. Upřímně mám pocit, že kdybych fotoaparát hodil ze třetího patra na tvrdý beton, poškodil bych zmíněný beton. Konstruktérům Olympusu patří všechna čest.


LCD displej


Olympus mju 770 SW je vybaven, stejně jako ostatní moderní mjučka, technologií Bright Capture. Výrobce udává, že s LCD disponujícím touto technologií lze bez problémů fotit i za přímého slunce.



V praxi jsme účinnost této funkce ověřili a můžeme konstatovat, že LCD patří mezi konkurenty k nadprůměrným, a to i přesto, že je skryt za tuhým akrylátovým krytem, který jeho obraz spíše degraduje. Fotoaparát jsme zkusili pustit i přímo na displej. Běžný kompakt by takový pád jistě nepřežil, ale na mju 770 SW jsme nezaznamenali žádnou změnu.


Expoziční režimy


Jako typický automat nabízí mju 770 SW plně automatický režim, dále řadu motivových (scénických) předdefinovaných expozičních režimů a režim P (program), který sice také funguje jako automatika, ale zachovává fotografovi nastavené hodnoty. Ve většině motivových režimů jsou totiž některé volby omezeny. Např. v režimu portrét a noční scéna nelze měnit citlivost ISO, jen v režimu sport lze nastavit sériové snímání apod. Pokud tedy máte rádi kontrolu nad fotografickým procesem, doporučujeme vám trvale nastavit režim P (program), který bude za každé situace respektovat vámi nastavenou citlivost ISO, vyvážení bílé a další nastavení. Pro méně zkušené nabízí Olympus celkem 23 motivových režimů optimalizovaných i pro takové situace, jako je podvodní fotografie, podvodní makro, ofocení dokumentů, fotografování jídla... je tedy z čeho vybírat.

K dispozici je samozřejmě také režim natáčení videoklipů. Fotograf-kameraman má na výběr ze tří rozlišení: 640x480, 320x240 a 160x120 pixelů rychlostí standardních 15 snímků za vteřinu. Kvalita videosekvencí je velmi průměrná a slouží jen k dokumentaci místa či děje. Na videu nám patrně nejvíce vadila přílišná komprese obrazu a tím způsobený nedostatek malých detailů i při maximálním rozlišení. Rychlost 15ti snímků za vteřinu také není dnes nejvyšší. Mnohé fotoaparáty nabízí rychlost dvojnásobnou a společnost Casio v současnosti vyvíjí ultrazooms rychlostí natáčení videa 60 snímků za vteřinu.


Makro režim


Přednastavené režimy fungují dobře a jistě se vyplatí je při specifických situacích využívat (noční krajina, svíčka, ...). Jen v režimu makro fotografie má fotoaparát problém zaostřit, často ani nezaostří a ještě k tomu používá blesk. Na fotografii je viditelný rozpor mezi snímanou scénou a scénou, kterou pokryl blesk.


čas závěrky 1/30, clona F 6,3, citlivost ISO 100, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Problémy s ostřením jsou patrně způsobeny podprůměrnou světelností objektivu. V režimu makrofotografie byl vyfocen snímek mobilu (viz výše). Pro ještě větší přiblížení fotoaparát nabízí režim supermakro (viz fotografie níže).


čas závěrky 1/13, clona F 4,0, citlivost ISO 200, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

V režimu supermakro je zablokován zoom a nelze použít ani blesk. Přiblížení je však opravdu výrazné.


Fotografování s bleskem



čas závěrky 1/60, clona F 5,0, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Blesk Olympusu mju 770 SW patří k průměru ve své třídě. Nikoho nenadchne, ani neurazí. Jak je vidět na ukázkových snímcích z exteriéru, blesk dokáže osvítit blízko snímanou osobu (viz výše), prosvětlit stíny, dodat lesk očím a přitom snímek nepřepálit. Výsledek je lepší a oči jsou "živější", než bez použití blesku (viz níže), kde je fotografie postižena závojen parazitního bočního světla (světelný závoj je diskutován v následující kapitole), který snižuje celkový kontrast fotografie. I při plně odcloněném objektivu je pozadí parku příliš ostré a působí rušivě. To s sebou však přináší i výhody, protože s fotoaparátem není problém vyfptit ostrou fotku, i když přesně nezaostří.


čas závěrky 1/13, clona F 5,0, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Pro vážnější práci však vestavěný blesk nestačí. Na ukázkové fotografii (níže) je fotografovaný objekt vzdálen cca 2,5 metrů od fotoaparátu, což je dle technických specifikací výkonostní limit blesku. Jak je z fotografie vidět, blesk na takovou vzdálenost již ztratí drtivou většinu svého výkonu, ikdyž je nastaveno nejširší ohnisko s delším dosahem blesku. Od vestavěných blesků kompaktních fotoaparátů však nelze čekat zázraky.


čas závěrky 1/30, clona F 3,5, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Pleťové odstíny


Některé fotoaparáty mají v motivovém expozičním režimu portrét optimalizované barevné podání pro expozici pleťových odstínů. Ačkoliv dle technických specifikací Olympus mju 770 SW touto funkcí nedisponuje a v režimu portrét lze vyvážení bílé libovolně měnit, nás automatika vyvážení bílé při expozici portrétů nikdy nezklamala (viz výše fotografování s bleskem).


čas závěrky 1/125, clona F 3,5, citlivost ISO 800, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Ukázková fotografie byla fotografována za umělého osvětlení s bleskem. Je jistě pozitivní, že i přes použití blesku na krátkou vzdálenost nejsou na obličeji modelu žádná bíle vypálená místa. Ostatní fotografie portrétů jsou dále v sekci Galerie ilustračních snímků.


Dodávaný software



k dispozici i v nativním rozlišení

Spolu s Olympusem mju 770 SW je dodáván Olympus Master 2. Dvojka je důležitá, protože přináší četná zlepšení. Úvodní obrazovka (viz výše) je logicky rozdělena na přehled složek (jako v průzkumníkovi), horní lišta zahrnuje nejdůležitější skupiny příkazů, kde jsme se zaměřili především na tlačítko úpravy.


k dispozici i v nativním rozlišení

Po stisknutí tohoto tlačítka se zobrazí komplexní grafický editor, který bude (méně náročným fotografům) zcela jistě vyhovovat pro jakékoliv úpravy v počítači. Náročnější fotografové si jistě dokoupí software třetího výrobce (např. Adobe Photoshop, Zoner Photostudio, …), avšak stejně musíme konstatovat, že nás Olympus Master 2 velmi příjemně překvapil, a to nejen svými možnostmi, ale hlavně snadnou obsluhou.


k dispozici i v nativním rozlišení

Při spuštění se automaticky načte průvodce pro práci s Olympus Master 2 (, což lze zrušit odškrtnutím políčka zobrazit při startu), který jsme však díky intuitivnímu ovládání vůbec nepotřebovali.


Menu a ovládání důležitých funkcí


Po stisku tlačítka Menu se objeví klasická nabídka ikon: Kvalita obrazu, Reset, Foto menu, Nastavení, Demo a Tichý režim.
Kvalita obrazu: Nastavuje kompresi a rozlišení výsledných fotografií. Lze volit z nabídky SHQ (= Super High Quality) – nízká komprese s rozlišením 3072x2304 pixelů, HQ – vyšší komprese při stejném rozlišení, SQ1 a SQ2 (= Standard Quality) – výraznější komprese. Pro režim SQ1 lze volit rozlišení 2560x1920, 2304x1728, nebo 2048x1536. V režimu SQ2 pak 1600x1200, 1280x960, 1024x768, nebo 640x480. Poslední z režimů je panoramatický 16:9 formát, který ořízne fotografii o její horní a spodní část.
Reset: Po potvrzení převede veškerá nastavení na tovární (původně nastavené) hodnoty.
Foto menu: V režimu P se zde navolí veškeré důležité funkce, jeko vyvážení bílé, citlivost ISO, sériové snímání (dvourychlostní), režim měření expozice, zapnutí digitálního zoomu, režim autofocusu, nahrávání zvukových poznámek a panoramatický režim




Nastavení: Zde lze nastavit veškeré běžné funkce fotoaparátu, jako jsou volba jazyka (podporuje češtinu), barevné schéma menu, hlasitost, zvuk závěrky (přehrává se při expozici z reproduktoru), jas displeje (5 úrovní) a mnoho dalších.
Demo: Přehraje na displeji neozvučenou reklamu na Olympus mju 770 SW a upozorní fotografa, co s tímto fotoaparátem může fotit a jaké základní charakteristiky fotoaparát nabízí.
Tichý režim: Tento režim je praktický pro focení v tichých prostorách (kostely), kde by každé pípnutí fotoaparátu velmi rušilo. Aktivovaný režim indikuje ikona přeškrtnutého reproduktoru na displeji.



K nastavování nejdůležitějších funkcí však, jak jsme zmínili výše, nemusí fotograf hluboko do menu, ale stačí zmáčknout v režimu fotografování potvrzovací tlačítko OK a rázem se objeví nabídka funkcí: nastavit citlivost ISO, vyvážení bílé, sériové snímání a režim měření expozice a volba expozičních režimů P (program) / auto (plná automatika). Zvolenou hodnotu je třeba po zvolení potvrdit, což na jednu stranu zpomaluje pohotovost ovládání, avšak minimalizuje to pravděpodobnost případného chybného nastavení.


Příslušenství


K fotoaparátu je přibaleno běžné příslušenství, které zahrnuje mimo samotný fotoaparát i řemínek na zápěstí, návod na použití (v češtině), záruční kartu, Li-Ion akumulátor LI-42B, nabíječka LI-40C, kabel k připojení nabíječka do sítě, software Olympus Master, CB-USB6 USB kabel a CB-AVC3 Video kabel.



Mimo to nabízí Olympus pro mju 770 SW řadu speciálního originílního příslušenství: mimo obvyklé paměťové karty, náhradní baterie a kabeláž je možno k sedm set sedmdesátce dokoupit i neoprénové pouzdro, řemínek na krk a vyspělejší software z dílny výrobce – Olympus Master 1 plus. Mimo to poskytuje výrobce univerzální kožené luxusní pouzdro pro všechny fotoaparáty Olympus mju.