Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus mju 770 SW: ironman

27.9.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Superodolný kompakt Olympus mju 770 SW není žádným nováčkem. Byl uveden již začátkem roku 2007 a navazuje na své úspěšné předchůdce. Stále si však na trhu s digitálními fotoaparáty zachovává jistou výjimečnost díky svému nárazu vzdornému a vodě odolnému tělu.
Kapitoly článku:


čas závěrky 1/5, clona F 3,5, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i v nativním rozlišení


Fotografie čerpací stanice z pozdního večera trpí lehkým fialovým tónem, což je vadou automatického vyvážení bílé. Za pochvalu však stojí dobrý přenos kontrastních linií žlutých neonů. I přes vysoké tonální rozdíly jsou veškeré nápisy dobře čitelné a žluté světlo se nepřazařuje do tmavých písmen. Automatika fotoaparát také dobře nastavila expozici, díky čemuž jsou na fotografii prokreslené jak stíny, tak i světla.


čas závěrky 1/400, clona F 3,5, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Snímek dívky se psem byl exponován za pozdního odpoledne, kdy docházelo ke kontrastnímu nasvětlení asfaltu i perónu za kolejištěm. Automatika fotoaparátu již nemohla obsáhnout celý tonální rozsah scény a preferovala expozici na světla. Tedy s nepřepálenými světlými tóny a černými stíny v pozadí. Na perónu v horní části snímku je patrné sférické zkreslení objektivu při snímání na široké ohnisko.


čas závěrky 1/250, clona F 4,8, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Záběr náměstí s řadou pouličních lamp byl exponován záměrně v plošném protisvětle, aby otestoval antireflexní vrstvy objektivu. Snímek sice není postižen viditelnými reflexy, ale drastické snížení kontrastu celé fotografie snímek degradovalo. Softwarové zvýšení saturace a kontrastu v počítači v tomto případě nemohou snímku pomoci. Snížení kontrastu však nemusí být v každé situaci jen negativním jevem; konkrétně této fotografii dodává zajímavou snovou atmosféru.


čas závěrky 1/500, clona F 3,5, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Na fotografii lavičky již žádný problém se snížením kontrastu není patrný. Světelný zdroj je daleko mimo záběr a stříbrné okruži objektivu v tomto případě posloužilo jako sluneční clona. Použité široké ohnisko 38mm již dovoluje alespoň základní práci s perspektivou, i když kratší ohnisko by dodalo fotografii více hloubky a prostoru.


čas závěrky 1/320, clona F 4,2, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Záběr nově omítnutých panaláků byl exponován teplým podvečerním světlem. Automatické vyvážení bílé zanechalo fotografii její atmosféru a mírný posun k teplým tónům. Barevné tóny budov, vegetace i oblohy jsou podány korektně a všechna bílá místa jsou prokreslená, stejně jako hluboké stíny.


čas závěrky 1/200, clona F 4,0, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i nativním rozlišení

Fotografie Červeného kostela v Brně byla pořízena za podobných světelných podmínek, jako snímek paneláků (viz výše). I zde vyhodnotila scénu automatika fotoaparátu zcela správně. Dobrý je i přenos kontrastů a celková ostrost fotografie.


čas závěrky 1/400, clona F 5,6, citlivost ISO 80, fotografie je k dispozici ve větším i v nativním rozlišení

Kašna focená v protisvětle bývá oblíbeným námětem fotografů. Krůpěje vody se třpytí na slunci a protisvětlo dodává fotografii kontrastní siluety. Antireflexní vrstvy objektivu na testovaném kusu zde však neplnily svou úlohu. Snímek je kvůli tomu podstatně méně kontrastní a v horní části je viditelný světelný závoj.