Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

9.5.2016, Milan Šurkala, recenze
Micro Four Thirds fotoaparáty už mají rozsáhlou nabídku nejrůznějších objektivů. Dnes se podíváme na lehce širokoúhlý světelný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8. Má zajímavou konstrukci přepínání manuálního ostření.
Test velmi zajímavého objektivu Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8 máme za sebou. Potěší velmi dobrou světelností F1,8 při malých rozměrech objektivu a velmi slušném zpracování. Zajímavý je posuvný ostřící kroužek, který dokáže přepnout na manuální ostření. Objektiv je hodně slušný na video díky velmi tichému a plynulému ostření, slušné výsledky předvádí ale i u fotografií. Při ostření na krátké vzdálenosti s plně otevřenou clonou počítejte s relativně jemným bokehem, ale trochu méně výraznou kresbou v zaostřené ploše. Při ostření na větší vzdálenosti je kresba v zaostřené ploše lepší i s nízkými clonami, ale bokeh má tendenci chytat více chromatické aberace. S tou se nicméně v zaostřené ploše téměř nikdy nesetkáte.


Olympus M.Zuiko Digital 17mm F1.8 hodnocení


Při použití středních clon je objektiv krásně ostrý a detailní po celé ploše. Zkreslení je softwarově korigováno i v RAWech (pokud ale dokážete otevřít RAW bez korekcí, uvidíte docela silné zkreslení). Výraznější je vinětace, ale ta většinou moc nevadí, neboť naopak může být někdy žádoucí pro přidání důrazu středovému motivu. Chování v protisvětle patří k těm lepším, odlesky jsou spíše výjimečné a případně snadno odstranitelné.

Jaké je tedy finální hodnocení? Musím říci, že určitě pozitivní. Objektiv je především velmi zábavný. Na M4/3 těle je velmi kompaktní, přináší mnohými oblíbenou ohniskovou vzdálenost okolo 35 mm (přesněji 34 mm) a s dobrou světelností dokáže i máznout pozadí, byť ne nějak extrémně. Fotografie mají občas trochu trojrozměrného nádechu, nicméně někdy bych uvítal větší kontrast (dá se dohnat v editoru). Z chybiček je tu tak akorát chromatická aberace v bokehu a slabší výsledky u nižších clon (mírná rohová neostrost, méně výrazná kresba v zaostřené ploše). Jednoduše řečeno, při F1,8 předvádí slušné výsledky, ale přiclonění určitě neuškodí. Zamrzí také vysoká cena.


Objektiv je vhodný pro:


1. Krajinářskou fotografii se 4/3" fotoaparáty
2. Univerzální focení a natáčení videa
3. Rozumně kvalitní snímky v protisvětle


Plusy


+ Výborné výsledky na středních clonách
+ Kompaktní rozměry, dobré zpracování

+ Málo problémů v protisvětle
+ Zajímavá konstrukce ostřícího kroužku s možností přepnutí na MF


Minusy


- Vysoká cena
- Chromatická aberace v bokehu
- Spíše průměrné výsledky u nízkých clon

 
Za zapůjčení objektivu Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8 děkujeme Olympusu.
 

Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.