27.4.2016, Milan Šurkala, recenze

S fotoaparáty Olympus můžete dostat i setový pancake objektiv 14-42mm EZ. Při velmi malých rozměrech i hmotnosti nabídne 3× optický zoom a elektronické zoomování vhodné např. pro videosekvence.

reklama
recenzia | od: lt (574)  28.4.201622:05
"Zde se nedá hovořit o neostrých rozích, ale spíše o nevýrazné kresbě kdekoli kromě prostředku.­"

No, tomu ja hovorim, diplomaticke sa vyjadrenie .. inak povedane, setak je totalne blato a nema cenu ani ako krytka. Pri porovnani s tym starsim je to vidno. No .. holt, vaha , skladnost namiesto fotografie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(2)
12-32mm | od: aperture (40)  28.4.201610:20
podla mna panasonic 12­-32mm v podobnej cene lepsia volba si myslim.. ako zakladak univerzal zoom momentalne asi nic lepsieho na 4­/3 systemy niet..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: 12-32mm | od: Choakinek (2255)  28.4.201622:23
No tenhle Panák je úplně parádní. Jen je škoda absence ostřícího kroužku kvůli malým rozměrům.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Žádná sláva | od: Choakinek (2255)  27.4.201619:55
Používal jsem ho pár dní s půjčeným E­-M10. Žádná sláva, no. Taková ryze průměrná kresba snad vždy a všude :­-­). Jeho elektronický zoom je pro fotografování spíše otravný. Ten běžný seťák, nezmenšený, s klasickým manuálním zoomem pak vychází v recenzích z hlediska kresby jako výrazně lepší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: Sakini (390)  28.4.20167:35
Taková je i má zkušenost, a přitom vyjde levněji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: aperture (40)  29.4.201613:11
co sa tyka univerzalov na 4­/3 system, ak by sme porovnali ten byvaly setak od olympusu a panasonic 12­-32mm ktory by bol podla vas lepsi na vystupe?­(ten stary olympusovsky zakladak som nepouzival, zato sa pytam­) je tu sice este 12­-40mm ­/f2.8 ale ten je neskutocne drahy ,potom este rozsahovo vacsi 14­-150mm­/ f4­-5,6 ale tiez nie je najlacnejsi ale zas mohol by byt asi nalepsi kompromis na univerzalne pouzitie pocas dna,resp za dobreho svetla­(no zas aky je pri tomto objektive bokeh, ostrost, kresba..­) ,este je tu za vybornu cenu menej univerzalny 40­-150mm tu zas vidim moznost pouzitia kombinacie s 12­-32mm
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: wooferx (29)  29.4.201615:28
Osobně jsem porovnával seťák Olympus 14­-42mm II, dále Lumix 14­-140mm f­/3,5­-5,6 a Lumix 14­-42 G X ­(power zoom­).
Seťák od Oly skutečně není jako základ špatný, ale překvapil mě power zoom Lumixu, který má na většině ohniscích ­(zejména při 14mm­) výrazně lepší kresbu v rozích a trochu lepší středový kontrast. Tzn. jako kompaktní elektronicky zoomovací objektiv vychází určitě lépe než nový Pancake od Oly. Bazarový se dá sehnat do 5000,­- Lumix 14­-140mm je poměrně vyrovnaný na všech ohniscích, středová kresba se mi zdá podobná s Oly a v rozích je lepší než seťák od Oly. Při cloně 7.1 má perfektní kresbu i na 140mm. Nový je předražený, ale bazarový se dá sehnat za 9000,­-.
Na forech je jako NEJOSTŘEJŠÍ levný seťák hodnocen starší Panasonic 14­-45 mm . Pancake Panasonic 12­-32mm má také jistě co nabídnout. Pro těla se stabilizací na čipu by mohl být zajímavý také Tamron 14­-150mm. Pro objektivy s f2.8 budou jistě kvalitní, ale bohužel si drží vysokou cenu i na bazarech.



OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: aperture (40)  29.4.201620:57
hmm no zaujimave a ak by sme porovnali zoomy od olympusu a panasonicu tak ktory je kvalitnejsi na vystupe? mam na mysli zuiko 14­-150mm a panasonic 14­-140mm
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: wooferx (29)  1.5.201622:59
Přímá porovnávací recenze by mě také zajímala, ale nenašel jsem.
Podle porovnání http:­/­/tinyurl.com­/hbkqsl2 , má ­"lepší­" rozlišení Panasonic ­(nebral bych to příliš směrodatně, jelikož jde o porovnání maximálních hodnot, které nezohledňují průběh ostrosti v závislosti na cloně, ohnisku a ostrost v krajích­)

pozitivní recenze nového Oly 14­-150 je zde: http:­/­/www.ephoto.sk­/fototechnika­/recenzie­/objektivy­/olympus­-mzuiko­-digital­-ed­-14­-15040­-56­-ii­/ i když ­"kresba by mohla být údajně lepší­"
Myslím, že pro majitelé Lumixů je to jasné, ty sáhnou v rámci ultrazoomů po stabilizovaném Panasonicu 14­-140. Oly 14­-150 je zase voděodolný.

Osobně bych při preferenci kresby vybíral z těchto zoom objektivů:

Nejlepší poměr cena­-výkon
Lumix G VARIO 14­-45mm: http:­/­/tinyurl.com­/grohdk8
Lumix G VARIO 12­-32mm ­(pancake­): http:­/­/tinyurl.com­/jjusamt
dále bych počkal jak dopadne nový LUMIX G VARIO 12­-60 mm f3,5­-5,6

Bez cenového limitu určitě:
M.Zuiko ED 12­-40mm f­/2.8 PRO http:­/­/tinyurl.com­/h6srrd7
Lumix G X VARIO 12­-35mm f­/2.8 http:­/­/tinyurl.com­/zhgh69a
Zde je zatím výběr zoom objektivů micro4­/3 docela v nevýhodě, chtělo by za rozumný peníz něco na způsob:
Sigma 18­-35mm f­/1,8
Sigma 17­-50mm f­/2,8 EX
Sigma 17­-70mm f­/2,8 DC
U pevných skel je situace u m4­/3 rozhodně lepší.

Následující bych také nezakopával
Lumix G Vario 14­-140mm II
Lumix G X 14­-42mm PZ ­(pancake­)
? M.Zuiko Digital ED 14­-150mm II
? Tamron 14­-150mm

Méně zajímavě vnímám:
M.Zuiko Digital ED 14­-150mm I
Lumix G VARIO 14­-42mm II
M.Zuiko Digital ED 12­-50mm f­/3.5­-6.3 EZ
M.Zuiko Digital ED 14­-42mm f­/3.5­-5.6 II R

Určitě bych se vyhnul:
M.Zuiko 14­-42mm f­/3.5­-5.6 EZ ­( recenzovaný pancake­)
Lumix G Vario HD 14­-140mm I
Lumix G VARIO 14­-42mm I
M.Zuiko Digital ED 14­-42mm f­/3.5­-5.6 I

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: aperture (40)  3.5.20161:06
mas u mna plusko takto super a podrobne tu este hadam nik univerzaly na 4­/3 system nerozpisal, viacmenej suhlasim s tebou do bodky, aj ja sa vyhybam zakladakom 14­-42mm celkovo u mna neprichadza do uvahy v ziadnom pripade z oboch stran ci oly ci panas.. silne zvazujem 12­-32mm no velmi som zvedavy a pockam na recenziu 12­-60mm ten novy panasonic vyzera super , 14­-140 panas a 14­-150 oly jedine ak II.generacie, ale mi uz na taky system pridu ako zbytocne ­"dlhane­" a tazke objektivy ,co sa tyka mna uplne by som si vystacil aj s tym 12­-60mm ­(hlavne som zvedavy ako dopadne v suboji s priamymi rivalmi teda uz spominanym 12­-32mm a tym starsim 14­-45mm co budu jeho hlavni a priami konkurenti­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: wooferx (29)  3.5.201619:00
14​­-140mm II je na tom vzhledem k max. ohnisku rozměry a hmotností velmi dobře. Záleží samozřejmě na jakém těle, na GX7 vypadá ­"tak akorát­". 12­-32mm je kompaktností bezkonkurenční, pro srovnání:
G Vario HD 12­-32mm: 70g, 56x24mm
G X Vario PZ 14­-42mm: 95g, 61x27mm pancake
G Vario II 14­-42mm: 110g, 56x49mm seťák
M.Zuiko II R 14­-42mm: 112g, 57x50mm seťák
G Vario 14­-45mm: 195g, 60x60mm
G Vario 12­-60mm: 210g, 66x71mm
G Vario II 14​­-140mm: 265g, 67x75mm
M.Zuiko II 14­-150mm: 285g, 64x83mm

Uvidíme, jak dopadně nový Panasonic. 12­-60mm je hodně praktický rozsah, ohnisko 12mm možná ocení více uživatelů něž 140 mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: adrenalic (13)  21.3.201722:00
Zdravím, známý mi nabízí GM1 se setovým 12­-32 a pevným Panasonic 20mm mark II, jakou cenu byste viděl jako adekvátní? Díky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Žádná sláva | od: wooferx (29)  21.3.201722:46
Běžná cena na bazarech:
GM1: 4000,­-
Lumix 12­-32: 4500,­-
Lumix 20mm II: 5000,­-

Záleží na stavu, příslušenství... pokud je vše funkční a optiky v pořádku:
10 000 by byla velmi pěkná cena, max 14 000,-
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.