Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

27.4.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
CSC fotoaparáty od Olympusu jsou hodně populární a my se dnes podíváme na OM-D E-M10 Mark II. Ten je nejlevnějším zástupcem řady OM-D, to ale nijak zvlášť neprojevilo na jeho schopnostech. Vyzkoušeli jsme i vylepšené videosekvence.

Příslušenství


Olympus nemá ve zvyku půjčovat celá balení fotoaparátu, ale přesto jsme dostali vše důležité. Vedle těla dostanete Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem a popruh. Měli byste tu mít ještě krytku těla, USB kabel, CD se softwarem a návod.


Olympus OM-D E-M10 Mark II příslušenství



Výdrž baterie


K napájení je využit Li-Ion akumulátor BLS-50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1210 mAh (8,7 Wh). Olympus slibuje nijak závratných 320 snímků na jedno nabití, nicméně zároveň hovoří o 750 snímcích při zapnutí funkce quick sleep. Poněvadž jsem nefotil opravdu obrovské množství fotografií a natočil hodně videa, přišlo mi, že jsem fotoaparát nabíjel docela často. Ve skutečnosti je ale výdrž poměrně dobrá, neboť na jedno nabití baterie jsem pořídil 380 snímků a k tomu 17 minut Full HD videa. To je zejména s ohledem na tak velké množství videa slušný výsledek.


Displej


Menu je ovladatelné jak šipkami, tak v některých případech i dotykem. Např. v hlavním menu dotykové ovládání nefunguje, ale v quick menu (vyvolaném tlačítkem OK) už ano.


Celoplošné zobrazení je poměrně přehledné, dole máte expoziční nastavení a po stranách pak různá další nastavení (vyvážení bílé, kvalita snímku a podobně). Můžete si vyvolat reálný histogram.


K dispozici je také elektronická vodováha. Pravý snímek ukazuje quick menu, které si vyvoláte tlačítkem OK. K jednotlivým položkám se můžete doklikat, je ale možné na ně ťuknout i prstem. Konkrétní volbu pak můžete provést otočným voličem nebo volbu rozkliknout tlačítkem OK a tím spustit menu pro danou funkci.


Levý snímek ukazuje výběr AF bodu. Ten si opět můžete vyklikat nebo nic takového nedělat a bod vybrat přímo ťuknutím na displej bez spouštění tohoto menu. Záleží na nastavení. Dokonce je možné při ťuknutí rovnou pořídit i snímek, ale to třeba mně osobně nevyhovovalo. Někdo jiný to ale může naopak ocenit. Pravý snímek ukazuje manuální ostření se zvětšením obrazu.


Dále tu máme umělecké režimy. Vpravo je natáčení videosekvencí, kde ve spodním řádku vidíte různé efekty. Vpravo je maličká šipka, která spouští menu pro různá nastavení.


Pokud zvolíte např. manuální režim u videa, je tu výběr času, clony i ISO citlivosti. Když kliknete třeba na clonu, zobrazí se menu, které vidíte na pravém snímku. Šipkami pak můžete rychle nebo pomalu měnit zvolenou hodnotu.


Následuje hlavní menu fotoaparátu. Je tu poměrně dost položek, takže se možná budete trochu ztrácet. První dvě záložky jsou vyhrazeny nastavením jako je kvalita snímku, videa nebo bracketing. Spoustu dalších fotografických nastavení ale najdete i pod ikonkou ozubeného kola.


Tady např. vidíte konfiguraci funkčních tlačítek a nastavení snímkovacích frekvencí u videa.


Nakonec tu máme zobrazování vyfocených snímků. Máte tu např. možnost celoplošného zobrazení s minimem informací (nejsou tu bohužel žádné expoziční informace), případně zmenšený náhled s barevnými histogramy a mnohem větším počtem informací o snímku.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.