Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM-D E-M5: elegantní fotokladivo

4.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenze jistě mnoho z vás potěší. Podíváme se totiž na zoubek Micro Four Thirds fotoaparátu Olympus OM-D E-M5 s 5osou stabilizací, odolným tělem s velmi pěkným retro designem a zajímavým 12-50mm objektivem.

Příslušenství


Příslušenství je standardní. K fotoaparátu dostanete objektiv, všechny potřebné krytky těla i objektivu, Li-Ion akumulátor s nabíječkou a kabelem, USB kabel, popruh. Mělo by tu být i CD, manuál a AV kabel.






Výdrž baterie


Napájení má na starosti Li-Ion akumulátor BLN-1, jehož napětí činí 7,6V a kapacita 1220 mAh. Olympus udává výdrž na 330 snímků, což není zas tak mnoho. Při testování jsem byl schopen dostat se velmi lehce nad 400 snímků na jedno nabití, což není špatné číslo.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete slušný RAW konvertor Olympus Viewer 2. Mimo jiné slouží k nahrání snímků a k updatu firmwaru fotoaparátu i objektivu (přes tento program máte možnost aktualizovat na firmware verze 1.5, na internetu je volně ke stažení nanejvýš verze 1.1).





Tuto aplikaci lze využít i k úpravám samotných JPEGů, pro které je tu dost široká nabídka možností včetně redukce šumu, korekce zkreslení, potlačení vinětace a spousty dalších efektů.





Při úpravách RAWu dostanete navíc ještě pár možností (lze je kombinovat s těmi z menu JPEGu). Překreslování je vcelku svižné (tak do jedné sekundy), jen je škoda, že nelze úplně vypnout odšumování (minimem je režim shodný s tím, jak jej provede fotoaparát, ale i tento "vypnutý" režim je stále jistá míra odšumování). Neodšuměný obraz lze vidět leda v programu při náhledu.






Zobrazení displeje a menu


OLED displej má poměr stran 3:2, což je lepší než širokoúhlých 16:9 u PENu E-PL5. Jak u statických snímků i videosekvencí tak sice vidíte černé proužky, efektivně využitá plocha je u fotografií mnohem větší. Pochopitelně, pro videosekvence by tomu bylo naopak, ale E-M5 je fotoaparát a nikoli videokamera. Ikonky tak nyní z části zasahují do náhledu fotografie. Dole jsou expoziční nastavení. Pravý snímek ukazuje vynikající quick menu, trochu matoucí snad může být jen to, že je zde docela dost nastavení a je tedy dvoustránkové.


Fotoaparát disponuje elektronickou vodováhou. V automatickém režimu můžete provést nastavení dotykem na displej (je zde v podstatě nastavení clony, korekce expozice a další, jen hezky zaobaleno pro laické uživatele).


E-M5 podporuje snímání 3D fotografií. Stačí vyfotit první snímek, stále držet spoušť, vodorovně se posunout v požadovaném směru o nějaký ten centimetr a fotoaparát už sám pořídí druhý snímek. Vpravo vidíte natáčení videosekvencí a oba snímky ukazují černé proužky nahoře u 16:9 poměru.


Scénické a umělecké režimy mají namodralá menu se seznamem režimů a malými ukázkami.


Olympus OM-D E-M5 vám dokonce umožňuje nastavit jasové křivky před focením. Hlavní menu je dělené na pět záložek (šest, pokud využíváte bezdrátový modul PENPAL). První dvě záložky jsou věnované základním fotografickým nastavením. Třetí se pak věnuje režim prohlížení.


Čtvrtá záložka obsahuje 11 pododdílů (A-K), kde každý z nich obsahuje nemálo dalších možností nastavení. Zde Olympus opravdu nemá konkurenci a možnostmi nastavení překonává veškerou CSC konkurenci a směle se může rovnat i zrcadlovkám vyšších tříd.


Snímky lze zobrazovat celoplošně s téměř žádnými informacemi, k dispozici je ale i zmenšený náhled doplněný o jasové histogramy a většinu důležitých parametrů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.