Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P1: megarecenze letní novinky

27.8.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Snad nejočekávanějším fotoaparátem letošního roku je Olympus PEN E-P1. Olympus už dlouhou dobu sliboval svůj první Micro Four Thirds fotoaparát a konečně je tady. Naším testem prošel bílý model se základním objektivem 14-42 mm. Co všechno nám dokáže nabídnout?

Měření rychlosti


Protože Olympus PEN E-P1 není zrcadlovka, ale kompakt s výměnnými objektivy, nemá rychlé ostření fázovým posunem. Místo toho je zde klasické ostření detekcí kontrastu. To bývá zpravidla pomalejší. Fotoaparát je však vybaven rychlým novým procesorem TruePic V, takže by měl být dostatečně rychlý ve většině ohledů. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,8 sekundy (Tímto časem fotoaparát opravdu nepřesvědčil. Člověk sice nemá pocit, že by přístroj nabíhal dlouho, ale reálný výsledek není kdovíjak dobrý. Pouze takový "kompaktní" průměr.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 1,1 až 1,2 sekundy (Zde je právě ten problém, proč první snímek trval tak dlouho. Ostření na nejširším ohnisku je neuvěřitelně pomalé. Opět to pocitově tak nevypadá, na základě zkušeností bych to odhadoval tak na sedm desetin sekundy, ale reálný výsledek je pomalý i ve srovnání s kompakty, kde se pomalé ostření dá čekat. Navíc když uvážím, že konkurenční Micro Four Thirds fotoaparáty systémem detekce kontrastu ostří tak rychle jako zrcadlovky, je výsledek fotoaparátu PEN E-P1 opravdu zklamáním.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 1,1 sekundy (Se změnou ohniska se doba ostření nijak neprodlužuje, takže na delším ohnisku je tentýž čas naopak už docela přijatelný. Ale stále to ani zdaleka není ono, rozumný čas by byl tak poloviční.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek JPEG - 2,3 sekundy (Kdyby fotoaparát pokaždé neostřil úplně od začátku, ale pamatoval si předchozí zaostření, mohl by být velmi rychlý. Takhle je to opět jako u rozumně rychlého kompaktu, ale ne jako u zrcadlovky. S redukcí šumu čas lehce vzroste na cca 2,5 sekundy.)
  • Čas snímek-snímek RAW - 2,7 sekundy (Ukládání do RAWu fotoaparát jen lehce zpomalí.)
  • Čas snímek-snímek RAW+JPEG - 2,4 až 2,8 sekundy (Stále stejná rychlost, SDHC karta bliká jak o život, ale ani po zhruba 15 snímcích se mi nepovedlo vyčerpat buffer a zpomalit ukládání.)
  • Sekvenční snímání JPEG - 2,7 fps (5,55 sekundy na 16 snímků, poté rychlost klesá na stále slušných 1,75 fps.)
  • Sekvenční snímání RAW - 2,65 fps (3,75 sekundy na 11 snímků, poté klesá na 0,8 fps, ukládá zhruba dalších 14 sekundy - po 18 pořízených snímcích celkově.)
  • Sekvenční snímání RAW+JPEG - 2,4 fps (3,3 sekundy na 9 snímků, poté 0,4 fps, po celkových 14 snímcích ukládá dalších 26 sekund, proč až tak dlouho, netuším.)
  • Bracketing - 2,5 fps (0,8 sekundy na 3 snímky.)

Samotný fotoaparát je tedy vcelku pohotový a rychlý, nicméně v této verzi firmwaru jej dost shazuje pomalé ostření, zejména na širokém ohnisku. Snad se to s dalšími verzemi zlepší.


Optický a digitální zoom


Základní objektiv má pouze 3× optický zoom, takže moc legrace si neužijete. Začíná na 14 milimetrech, což v přepočtu znamená širokoúhlých 28 mm. Maximální ohnisko po přepočtu je jen 84 mm, což není mnoho.


expoziční čas 1/200 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má poměrně široký úhel záběru. Ostrost v prostředku obrazu je velmi dobrá, směrem k rohům se snižuje, ale je ještě přijatelná. Horší je to s chromatickou aberací, která je výraznější.


expoziční čas 1/160 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení není moc velké. Úroveň detailů je dobrá, snímek působí trochu měkčeji. Chromatická aberace je sice stále přítomna, ale v podstatně menší síle.


expoziční čas 1/320 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (42) mm, klikněte pro zvětšení

Tady snímek potěšil opravdu velmi dobrou ostrostí, díky vyšší cloně F9 jsou ostré i rohy. Detaily jsou tedy velmi dobré, jedinou chybou je chromatická aberace, která jde vidět zejména na panelovém domě vpravo (střecha a anténa).


expoziční čas 1/250 s, clona F9, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Tady snímku prakticky nelze nic vytknout. Šum zde prakticky není, chromatická aberace v podstatě také ne.


Protisvětlo


Zajímavé bude sledovat, jak si Live MOS čip s 4/3" úhlopříčkou a malý objektiv poradí s focení v protisvětle. Tato úloha je dost náročná.


expoziční čas 1/25 s, clona F22, citlivost ISO 800, ohnisko 14 (24) mm, klikněte pro zvětšení

Díky velké cloně jsem získal hvězdu kolem slunce. Vzhledem ke slabšímu světlu si to pochopitelně vynutilo navýšení citlivosti na ISO 800. Jak vidíte, snímek sice působí velmi měkce, ale neztrácí kresbu do úplného rozpatlání. Při vysoké cloně si můžete všimnou odlesků objektivu.


expoziční čas 1/800 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (42) mm, klikněte pro zvětšení

S nižšími clonami jsou odlesky mnohem méně patrné. Dynamický rozsah mi přišel poměrně slušný.


expoziční čas 1/400 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

I zde se fotoaparát s prosvětleným pozadím popral docela dobře. Pokud by vám náhodou snímek připadal tmavý, můžete využít technologii prosvětlení stínů.


expoziční čas 1/400 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení

Výsledek pak vypadá takto. Snímek je jen lehce světlejší, o mnoho se nezvýšil ani digitální šum. Podíváme se ještě na chromatickou aberaci.


ohnisko 14 mm, clona F3,5


ohnisko 14 mm, clona F8


ohnisko 14 mm, clona F22

Jak už některé snímky ukázaly, chromatická aberace je na nejširším ohnisku trochu problém. Není to sice velmi vážné, ale moc to nepotěší. Ani zvýšení clony situaci mnoho nezlepší.


ohnisko 42 mm, clona F5,6


ohnisko 42 mm, clona F8


ohnisko 42 mm, clona F22

 Naopak na nejdelším ohnisku vás chromatická aberace v většině případů trápit nebude.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.