Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P1: megarecenze letní novinky

27.8.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Snad nejočekávanějším fotoaparátem letošního roku je Olympus PEN E-P1. Olympus už dlouhou dobu sliboval svůj první Micro Four Thirds fotoaparát a konečně je tady. Naším testem prošel bílý model se základním objektivem 14-42 mm. Co všechno nám dokáže nabídnout?
Celkové zhodnocení fotoaparátu Olympus PEN E-P1 je těžké. Vše si nechám až na konec, takže začnu se zkráceným výčtem pozitiv. To první je nasnadě. Kompaktní a hlavně stylový retro design ve spolupráci s opravdu velmi dobrým zpracováním přístroje. S E-P1 se nemusíte bát, že by váš fotoaparát vypadal obyčejně, i když majitelé zrcadlovek se na něj obvykle tváří poměrně nedůvěřivě. Jeho velikost je srovnatelná s menším ultrazoomem, jen škoda té hmotnosti, která je opravdu velká a kompaktnost tak trochu kazí. Objektiv je v transportním stavu velice malý a potěší i to, že při ostření se neotáčí.

Určitě vás překvapí ovládání a menu nabídky obecně. V tomto fotoaparátu si můžete nastavit doslova cokoli jakkoli. Téměř zde není možnost, aby se fotoaparát nechoval tak, jak vy chcete. Dva otočné voliče značně urychlují nastavování. Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, ve značné míře do toho můžete automatice kecat (např. rozsah ISO citlivostí pro automatický režim). Radost udělá i mechanická stabilizace, která se ukázala jako velmi účinná a není důvod nevěřit Olympusu o prodloužení expozice o 4 EV.

Nechybí ani HD videosekvence, nicméně ty jsou značně limitovány na manuální ostření. Automatické zde sice funguje, ale poněkud zvláštně a hlučně. Kvalita snímků je překvapivě dobrá i na citlivosti ISO 800, objektiv má poměrně ostrý obraz i v rozích, doporučuji však odšumování stáhnout co nejníže. Jinak jsou snímky poněkud neostré, mají dost jemnou kresbu. Až na odlesky objektivu fotí E-P1 dobře i v protisvětle, nastavování expozice je spolehlivé.



K negativním stránkám patří absence blesku. Nechyběl mi ani tak v noci jako v protisvětle pro fill-in. Pokud si koupíte externí blesk FL-14, ztratíte výhodu kompaktnosti, blesk navíc není ani příliš výkonný a bohužel ani levný. Podobně je to s hledáčkem, ale to už je každého problém. Mně osobně sice občas chyběl, ale nehodlám jeho absenci počítat za výrazné negativum. Dokoupit si ho můžete (a opět za nemálo peněz), ale pouze pro 17mm pancake objektiv. Obecně ani ergonomie fotoaparátu není díky jeho malým rozměrům příliš dobrá.

U LCD displeje bych čekal větší rozlišení než klasických 230.000 bodů. Na druhou stranu lze pochválit velmi dobré pozorovací úhly, méně tak pozorovatelnost na slunci. Menu nabídky jsou díky své obsáhlosti trochu složitější, chvíli potrvá, než si zapamatujete, co kde je. Vadil mi na některých místech nepřesný a zavádějící překlad do češtiny, který si vynutil přepnutí menu do angličtiny, abych pochopil, co daná volba vlastně znamená.

Největším problémem fotoaparátu je ale ostření. A právě tato věc může odradit některé zákazníky, což je škoda. Ostření je totiž opravdu pomalé, zejména na nejkratším ohnisku, kde se vyrovnává nejpomalejším kompaktům. Když to srovnám s konkurenčními Micro Four Thirds fotoaparáty, které ostří rychle jako zrcadlovky, není mi jasné, kde udělal Olympus chybu. Průběžné ostření je s firmwarem 1.0 prakticky nepoužitelné.

Přestože je použita velká baterie, výdrž fotoaparátu není díky jeho neúspornosti právě vysoká. Objektiv by mohl mít na nejširším ohnisku menší sférické zkreslení a chromatickou aberaci, v zásadě mě ale přes své malé rozměry svými praktickými vlastnostmi mile překvapil. Ač jsem chválil kvalitu snímků, trochu se mi nelíbil poměrně jemný výstup. Snímky jsou rozumně detailní a bez šumu, ale schází jim výraznější život, kontrast, jsou prostě zbytečně jemné.

A konečně se dostáváme k verdiktu. Jak nový Olympus PEN E-P1 zhodnotit? Musím říci, že i přes svá negativa (či lépe řečeno kompromisy) jsem měl nutkání fotoaparát ohodnotit naším oceněním TREFA. Fotoaparát se mi opravdu hodně líbil. Pokud se totiž smíříte s kompromisy a koupíte si jej právě kvůli tomu, co je jeho hlavní předností, tedy styl a kompaktnost s obrazovými výsledky zrcadlovky, lepší fotoaparát zatím nenajdete. Avšak absence blesku a hlavně pomalé ostření cestu k ocenění zhatilo.

Hovoří se o tom, že nástupce, resp. vyspělejší bratr E-P2, se objeví už zanedlouho a bude mít možná EVF hledáček a hlavně integrovaný blesk. Takový přístroj by mohl být skutečnou bombou na trhu. Dnešní E-P1 je rozhodně příjemný fotoaparát s velmi výraznou osobností a stylem, ale k dokonalosti mu ještě něco chybí.


Stylový design a kompaktnost Absence byť i slabého blesku
Neskutečně bohaté možnosti nastavení Pomalé ostření
Velmi účinná mechanická stabilizace Horší ergonomie
Poměrně kvalitní snímky Poněkud jemnější obrazový výstup
Cena v době testování: 19 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus PEN E-P1 děkujeme Olympusu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.