Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P3: král všech PENů

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.

Autofokus, ostření


Možnosti různých nastavení ostření jsou u fotoaparátu Olympus E-P3 téměř nekonečné. Předně je zde jednorázové ostření S-AF, jehož funkce je jasná. V momentě namáčknutí spouště je zaostřeno a ostření se dále již nemění. Pak je zde průběžná varianta C-AF, která doostřuje na dané místo i po namáčknutí spouště. Překvapilo mě, že to velmi dobře a rychle funguje i za horšího interiérového světla, kde má většina fotoaparátů problémy. Olympus E-P3 však ne a pracuje i nadále velmi dobře.

Samozřejmě nechybí manuální ostření MF. To zvětšuje náhled 5, 7, 10 nebo dokonce 14násobně, takže je manuální ostření opravdu hračkou. Jen škoda, že zde chybí hledáček, díky kterému by bylo držení přístroje o něco jistější (v třepající se ruce to s delšími ohnisky není zas tak snadné). O šum se nebojte, i při světelnosti F5,6 je ostření v osvětlených interiérech bez větších problémů a ve tmě se stačí chytit třeba nějaké osvětlené lampy nebo jiné nasvícené linie. Máme zde i S-AF+MF, aneb manuální doostření po zaostření autofokusem. Jako poslední je tu C-AF+TR. To je název pro průběžné ostření se sledováním objektu. Za dobrého světla sleduje objekt velmi dobře, dokonce zvětšuje ostřící rámeček při jeho přiblížení. Na druhou stranu za horšího světla jsou výsledky trochu slabší.

Tyto režimy lze nastavit pro fotografie a videosekvence zvlášť, samozřejmě je tu i průběžné doostřování náhledu které funguje výborně. Výběr ostřící plochy můžete nechat na automatice (zde bych ale čekal trochu inteligentnější výběr ostřících bodů), středový bod (s možností jeho rychlého posunu uživatelem kamkoli po obrazovce na 35 různých pozic) a nakonec oblastní ostření, které ostří na 3×3 body. Opět je lze libovolně posouvat po obrazovce.

Nechybí ani možnost upravit si styl nastavování ostření (zda točením ostřícího kroužku doprava budete vzdálenost zaostření zvětšovat nebo snižovat) a mnoho dalších více či méně užitečných vlastností. Detekce tváří sice není nejrychlejší, ale nabízí lehce nadprůměrnou úspěšnost.

Konečně se dostáváme k rychlosti ostření. Pokud jste zkoušeli jedny z prvních vzorků PEN E-P1 se základním "seťákem", jistě jste si všimli velmi dlouhé doby ostření, často hodně přes 1 sekundu. Nový E-P3 se 14-42mm II R objektivem je na tom opravdu výrazně lépe. Olympus tvrdí, že jde o nejrychlejší ostření ve své kategorii a i test potvrdil, že skutečně patří k těm nejrychlejším. Nemám výhrady ani k úspěšnosti ostření.


Nastavení expozice, automatika


Podobně jako u ostření, i u expozice nabízí Olympus E-P3 velmi bohaté možnosti nastavení. Samozřejmě nesmí chybět plná automatika, priorita clony, času a plný manuál. Expoziční měření může být celoplošné, se zdůrazněným středem a pochopitelně i bodové. K tomu zde najdete dva zajímavé režimy navíc, high-key a low-key bodové měření. Expozice je většinou nastavována správně, s nějakým přeexponováním nebo naopak podexponováním nebyly problémy. Čekal bych však, že se fotoaparát bude aspoň trochu spoléhat na vestavěnou stabilizaci obrazu. Na můj vkus jde s citlivostí až příliš brzy nahoru. Pohybově jsou snímky sice ostřejší než u jiných přístrojů, ale také zašuměnější. Komu by se nelíbilo měření expozice, může u třech základních režimů (celoplošné, středové, bodové) nastavit doladění expozice po 1/6EV krocích.

Expoziční časy nabízí rozsah od 1/4000 s do 60 sekund, v manuálním režimu je možno volit dokonce bulb režim s délkou max. 8 minut. V režimech P a A jsou maximální časy omezené podle navolené citlivosti. U režimu P to jsou jen 2 sekundy u ISO 200, u režimu A pak až 30 sekund. S každou dvojnásobnou citlivostí se max. čas snižuje na polovinu. Clonu můžete nastavovat podle objektivu, který používáte. Setový 14-42mm II R objektiv má podobný průběh světelnosti jako původní model. V rámci konkurence má totožné hraniční hodnoty světelnosti a jejím průběhem nijak výrazně nevyčnívá. Maximální hodnota clony je v celém rozsahu F22.





Co se týče citlivosti, máte k dispozici ISO 200 až ISO 12800 po 1/3EV krocích. Automatické nastavení funguje v PAS režimech, ale je možné ji povolit i pro manuální režim M. Aby toho nebylo málo, můžete nastavit minimální a maximální hodnotu ISO, která může být nastavena automatikou. K dispozici máte i korekci expozice od -3 EV do +3 EV a expoziční bracketing se 2, 3,5 nebo dokonce 7 snímky s rozestupy 1/3 EV, 2/3 EV nebo 1 EV. U režimu P je možno použít programový posun, tedy úpravy clony, kdy fotoaparát adekvátně tomu upraví čas - expozice se nemění, jen způsob jejího dosažení. Jistě by se našlo ještě několik vlastností, které lze upravovat, ale raději vás odkážu na manuál k fotoaparátu. Těch možností je opravdu mnoho.


Expoziční a fotografické režimy


Důležité režimy si lze vybrat horním ovládacím kolečku.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Čas lze nastavit od 1/4000 s do 60 sekund, k dispozici je i bulb režim do délky 8 minut. Se 14-42mm objektivem pak můžete nastavit clonu od hodnot světelnosti objektivu (F3,5-5,6 dle ohniska) do maximální hodnoty F22. Citlivost pak nabídne rozsah ISO 200 až ISO 12800, můžete dokonce využít i její automatiku (musíte povolit v menu). Citlivostní automatice můžete plně nastavit rozsah, ve kterém se má pohybovat. Jas displeje se upravuje dle nastavené expozice, vidíte i graf pod(pře)expozice.
  • S (Priorita času) - V podstatě odpovídá předchozímu režimu, jen nemůžete volit clonu a není k dispozici bulb režim. Volíte tedy čas, citlivost může být automatická nebo ručně nastavená. K dispozici je korekce expozice od -3 EV do +3 EV.
  • A (Priorita clony) - Zde si naopak vybíráte clonu (v rozsahu jako u režimu M), fotoaparát dopočítává expoziční čas (max. 30 sekund při ISO 200, u vyšších citlivostí je maximální čas nižší, např. u ISO 1600 jen 4 sekundy). I zde můžete využít korekci expozice.
  • P (Program AE) - Fotoaparát volí expoziční čas i clonu. Pro citlivost patří totéž co u předchozích režimů. Maximální expoziční čas volený automatikou se opět liší dle nastavené citlivosti. Maximálně je 2 sekundy při ISO 200, pak s každou citlivostí klesá na polovinu. I zde je k dispozici korekce expozice a nechybí ani programový posun (lze upravit clonu a fotoaparát automaticky upraví čas, aby byla expozice totožná, jen její dosažení je jiné).
  • iAUTO - Plná automatika. Fotoaparát si bere na starosti expozici, dotykem na displeji můžete upravovat nejrůznější barevné režimy.
  • ART - Máte na výběr 10 různých uměleckých filtrů.
  • SCN - Scénické režimy
  • Videosekvence - Natáčení videosekvencí až ve Full HD rozlišení. Můžete využít jakýkoli ze čtyř PASM režimů, nastavení času a clony ale v průběhu natáčení videa už nelze měnit. Natáčet lze také v jednom z 10 uměleckých filtrů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.