Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P3: král všech PENů

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.

Videosekvence


Snímací čip dovoluje fotoaparátu Olympus PEN E-P3 natáčet dokonce Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů při 60 prokládaných snímcích za sekundu (1080i60). Progresivní záznam si užijete jen v HD rozlišení 1280×720 pixelů, kde rovněž dostanete 60 snímků každou sekundu (720p60). Záznam je v AVCHD kodeku, nicméně lze snímat i do AVI (Motion JPEG) při 30 snímcích za sekundu, maximálně v HD rozlišení.





Uvítal bych trochu slabší odšumování, plochy se slabší kresbou se rozmazávají do jednolitých ploch. Z Full HD rozlišení tak fotoaparát nezískává vše, co by mohl. Přicloňování je plynulé, ostření je rychlé. Horší je to s průběhem ostření, občas dochází k výraznějšímu přeostření obrazu, kdy autofokus hledá správnou rovinu zaostření. Částečně to řeší vícebodové ostření, kdy se fotoaparát snaží chytnout aspoň nějaké linie. U videosekvencí lze využít všechny z PASM režimů, ale clonu a expoziční čas můžete nastavit jen před začátkem natáčení videa.
  • 1920×1080 / 60i AVCHD Fine - cca 2400 kB/s
  • 1920×1080 / 60i AVCHD Normal - cca 2200 kB/s
  • 1280×720 / 60p AVCHD Fine - cca 1600 kB/s
  • 1280×720 / 60p AVCHD Normal - cca 1200 kB/s
  • 1280×720 / 30fps Motion JPEG - cca 4000 kB/s
  • 640×480 / 30fps Motion JPEG - cca 2200 kB/s

K posouzení kvalit videosekvencí si můžete stáhnout dvě ukázkové videosekvence. První exteriérová má délku 36 sekund (90 MB), druhá interiérová má 63 sekund (147 MB).


Stabilizace


Fotoaparát má stabilizovaný čip. Výhodou tohoto řešení je to, že můžete stabilizovat všechny objektivy, které použijete. Naopak nevýhodou bývá zpravidla horší účinnost s delšími ohnisky. Stabilizace v E-P3 může pracovat i jen v jednom směru (horizontální nebo vertikálním) a stabilizovat tak např. panning. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a ohniskem 84 mm na vzdálenost přibližně dvou metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



s vertikální stabilizací



s horizontální stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace je při středních ohniscích slušný, občas ale poněkud ustřelí (už tradičně jim nějak nevoní čas 1/200 sekundy). Spolehlivost není hlavní devizou stabilizací Olympusů. Když ale fungují dobře, dokážou výborné věci. Stabilizace v jednom směru mívá zpravidla trochu horší účinek.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je jen průměrně rychlá, ale má slušnou úspěšnost a je doplněna o detekci očí, na které se snaží ostřit. Ohniskový rozsah objektivu a světelnost nejsou příliš vhodné ani pro interiérové skupinové foto ani pro detailnější portréty, obojí ale i přesto fotoaparát zvládne docela slušně.




expoziční čas 1/25 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 42 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Stabilizace prokázala dobrý účinek, kresba je přijatelná, byť ne řezavě ostrá. Pozadí se trochu maže, ale na portrétní objektivy to rozhodně nemá. K dispozici dávám i RAW.

Blesk u fotoaparátu Olympus PEN E-P3 rozhodně potěší. Zatímco u předchůdců nebyl k dispozici, zde už interní blesk najdeme. Je vysoce výklopný a přestože nemá přehnaně velký účinek, mnohokrát může dobře posloužit alespoň jako fill-in blesk. Efekt červených očí je mírný, oči jsou sice načervenalé, ale "nesvítí". Možnosti nastavení jsou doslova nekonečné. Vedle klasických režimů vypnutí, zapnutí, automatiky, slow synchra na první nebo druhou lamelu tu najdete i korekci expozice od -3 EV do +3 EV a nechybí dokonce ani záblesky se silou 1/2 až 1/64 plného výkonu! Najdete tu i podporu bezdrátových blesků, takže s blesky můžete dělat opravdu neuvěřitelné věci. Synchronizační čas blesku je 1/180 sekundy, uživatelsky jej lze nastavit na ještě delší hodnoty. Více potěší možnost nastavit expoziční časy při blesku za horšího světla (ve výchozím nastavení 1/60 sekundy)




expoziční čas 1/60 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení



Jak sami vidíte, při citlivosti ISO 200 síla blesku opravdu nestačí. V málo osvětlených plochách je vidět barevný šum a úprava korekce expozice neměla na výsledek prakticky žádný vliv (ubrání výkonu na 1/2 až 1/64 ano).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.