Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P3: král všech PENů

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.

Příslušenství


Olympus dodává své fotoaparáty k testům většinou bez krabice a plného příslušenství. My tedy dostali fotoaparát s objektivem, krytkami, akumulátorem a nabíječkou. Vy byste ale měli dostat ještě USB kabel, AV kabel a návod.





Výdrž baterie


O energii se stará Li-Ion akumulátor BLS-1 s napětím 7,2V a kapacitou 1150 mAh. Olympus udává výdrž na 330 snímků, což není mnoho. v praxi jsem v průměru dosahoval 340 snímků, což v podstatě odpovídá údajům výrobce. Ve své třídě se jedná o lehce podprůměrný výsledek.


Dodaný software


Olympus nám sice nedodal CD se softwarem, ale využil jsem instalace programu Olympus Viewer 2 z předchozího testování fotoaparátu této značky.





K prohlížení a úpravám snímku slouží aplikace Olympus Viewer 2. Nabízí typický režim prohlížení s malými náhledy doplněný o název souboru a datum pořízení.





Fotografii si lze samozřejmě zvětšit a provádět u ní nejrůznější úpravy. Ty jsou dělené na dvě záložky. První je "Upravit" a je k dispozici jak pro RAWy, tak i JPEGy. Trochu mi zde chybělo prosvětlování stínů a stahování jasů.





Druhá záložka je aktivní jen pokud upravuje RAWy. Bohužel ani zde není žádná technologie na rozšiřování dynamického rozsahu. Nicméně to je asi jediná věc, která mi zde chyběla. Jinak je totiž nabídka úprav velmi bohatá a jedná se o docela slušný editor. Navíc je zde možno aplikovat mnoho různých filtrů a jiných nastavení, která jsou dostupná ve fotoaparátu (umělecké filtry, síla odšumování,...).


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má zobrazení jaké známe už např. z kompaktu Olympus XZ-1 nebo novějších PENů. Dole se tedy zobrazují expoziční nastavení, vlevo vidíte ISO citlivost (dokonce i tu, kterou volí automatika), vpravo je pak několik položek z quick menu, které vidíte na pravém snímku.


Volby ze čtyřsměrného tlačítka se rovněž ukazují v horizontálním menu. U plně automatického režimu máte napravo několik položek pro úpravu snímků (jas, rozmazanost pozadí a podobně - šikovně zamaskované režimy priority clony, korekce expozice a podobně).


U videosekvencí máte možno korigovat expozici a využít kterýkoli z PASM režimů. Dokonce je možno volit vyvážení bílé a umělecké filtry.


Zde vidíte možnosti výběru uměleckých filtrů, kterých je tu rovných 10 a také výběr scénických režimů.


Hlavní menu má hezké modré podbarvení a dělí se na několik záložek. První dvě jsou některá fotografická nastavení, pak je tu nastavení režimu prohlížení a nejdůležitější je určitě čtvrtá záložka. Obsahuje několik podmenu označených písmeny A až J. Každé z nich obsahuje spoustu nejrůznějších nastavení, které v této třídě fotoaparátů rozhodně nejsou obvyklé.


Dále tu je nastavení pro PENPAL a jako poslední jsou zbývající technická nastavení. Slabinou menu fotoaparátů Olympus je už tradičně doslova "šílený" český překlad (ale ono ani anglicky nejsou některé položky zrovna srozumitelné). Představili byste si pod "Pri spoust S" zákaz spuštění závěrky v případě neúspěšného zaostření. Nebo "Slozka stin" jako korekci vinětace? Nejhorší na tom je to, že český manuál fotoaparátu používá úplně jiné názvy položek než skutečné menu fotoaparátu a teď se v tom vyznejte. Nutno podotknout, že manuál je v těch překladech mnohem logičtější.


Režim prohlížení může být celoplošný, případně zmenšený se čtyřmi histogramy a v podstatě s plnými expozičními a jinými informacemi.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.