Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P3: král všech PENů

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.

Noční scéna


Až 60sekundová expozice hovoří o bohatých možnostech nočního focení, nemluvě o podpoře až 8minutového bulb režimu. Můžete si zvolit, zda bude po dlouhé expozici provedeno odšumování (s délkou snímání fotografie) nebo ne, případně to nechat na automatice.




expoziční čas 3,2 s, clona F13, citlivost ISO 200, ohnisko 29 (58) mm, klikněte pro zvětšení



Díky lehkému smogu fotoaparát považuje za šum téměř celý snímek, což se zejména ve stínech projevuje velmi silným odšumováním. Dobře osvětlené plochy jsou ale dostatečně detailní. Můžete si stáhnout i RAW snímek, kde je patrný zejména silný šum ve stínech. Na dalších snímcích jsou výřezy z nočních snímků při různých citlivostech. Vlevo je JPEG, vpravo pak konverze z RAWu s vypnutým odšumováním.




ISO 200



RAWy vykazují ve stínech poněkud nepříjemný charakter šumu, a to i na nejnižší citlivost. JPEGům chybí vyloženě černá barva, ale to je dáno jak odšumováním, tak i lehkým smogem.




ISO 400



ISO 400 zvyšuje šum ve stínech, který je ve formě nazelenalých a nafialovělých pixelů. JPEGy jsou už zde dosti silně odšuměné.




ISO 800



S citlivostí ISO 800 stoupá v RAWu i barevný šum. JPEGy jsou bez výraznějších detailů.




ISO 1600



S dalším navýšením citlivosti pochopitelně roste šum a JPEGy už v podstatě nejsou použitelné.




ISO 3200



Při citlivosti ISO 3200 je v RAWu vidět téměř jen barevný šum. JPEGy jsou bez znatelnějších detailů a v podstatě bez jakýchkoli barev.




ISO 6400



ISO 6400 ztrácí i ten zbytek detailů, které měly předchozí citlivosti.




ISO 12800



Nejvyšší citlivost je zde opravdu naprosto zbytečně. Ani v RAWu, ani v JPEGu v podstatě není nic vidět.


Standardní scéna


Dále se můžete podívat na dva standardní snímky.




expoziční čas 1/125 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 33 (66) mm, klikněte pro zvětšení



Výkony fotoaparátu a objektivu jsou slušné. Míra detailů je velmi dobrá, některá místa se sice odšumováním rozpatlávají, ale jinak je ostrost slušná. Objektiv v podstatě nevykazuje žádné vážnější optické vady, ať jde o ostrost nebo aberaci. Můžete si stáhnout i RAW snímek.




expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 22 (44) mm, klikněte pro zvětšení



Nevýhodou je silnější odšumování, které např. na šedivé stěně v JPEGu vytváří téměř jednolitou plochu, zatímco v RAWu, který si lze stáhnout, vidíte slušnou kresbu. Objektiv dává ostrý obraz až do rohů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.