Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-P3: král všech PENů

10.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.
Musím říci, že mě Olympus PEN E-P3 velmi příjemně překvapil a opravdu jsem jej nerad vracel. Takto má správný PEN vypadat a snad jediné, co mi chybělo, byl EVF hledáček. Toho se fotoaparát nedočkal ani na sedmý pokus (již tolik PENů existuje). Externí lze sice dokoupit, ale je příliš drahý. Fotoaparát si ponechal svůj stylový retro design, stříbrná barva jej ale posouvá zároveň k modernějšímu pojetí. Vypadá skutečně luxusně a bytelně.

Zpracování je velmi dobré, držení by mohlo být i o něco lepší, ale za design to fotoaparátu mile rád odpustím. Jak jsme už u PENů zvyklí, v menu lze nastavit skoro všechno, chování každého druhého tlačítka lze naprogramovat, přidat mu nějakou funkci, nastavit chování tamtoho a onoho (např. automatické ISO v režimu M, doladění expozice pro jednotlivé měřící režimy, časy blesku, otáčení voličů,...). Prostě paráda.

Objektiv je díky skládací konstrukci poměrně skladný, výborný na videosekvence a opticky jde o jeden z lepších základních vyměnitelných setových objektivů na trhu. Samozřejmě jej trápí některé optické vady, většinou ale ve snesitelné míře a potěší většinou dobrá celoplošná ostrost (neostré rohy se mu celkem vyhýbají). Ostření je opravdu na míle vzdálené tomu, co nás překvapovalo u prvních PENů. Rozhodně patří k nejrychlejším ve své kategorii, byť si nejsem jistý, že je úplně nejrychlejší, jak je Olympusem prezentováno. Trochu horší je to u videa, kde je sice rychlé, ale občas dochází k výraznému pulzování a rozostřování obrazu. Zbytečně to kazí jinak příjemné Full HD video, u kterého lze využívat jakýkoli z PASM režimů i uměleckých filtrů.





Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, nadprůměrná je i nabídka bracketingů a konfigurace expoziční automatiky. Trochu mě překvapilo, že fotoaparát volí poměrně krátké časy a rád leze s citlivostí hodně brzy nahoru, ač k tomu není důvod, obzvlášť když má mechanicky stabilizovaný čip. Stabilizace je účinná, ale občas provádí psí kusy a naopak snímky kazí. Není to první PEN, který tuto neplechu občas dělá (PEN E-PL2 testovaný v létě občas také zlobil), a takovým zakletým časem je 1/200 sekundy. Potěší, že Olympus konečně dodal interní blesk, byť slabého výkonu. Výdrž na baterie je spíše lehce podprůměrná. Rychlost přístroje je velmi dobrá a potěší i poměrně velký RAW buffer.

Co se týče kvality obrazu, na výchozím nastavení mi odšumování přijde být zbytečně agresivní, ale lze snížit jeho sílu. Pak už fotoaparát v podstatě odstraňuje jen barevný šum a jasový nechává. S tím zůstávají i detaily. Koncepčně poměrně starý čip (s několika vylepšeními) tak sice nestačí na novinky v této třídě, ale s trochou pomoci je schopen vytvářet pěkné snímky i s poměrně vysokými citlivostmi. JPEGy jsou do ISO 800 bez větších problémů.

Nelíbí se mi šum při dlouhých expozicích, kdy už to opravdu není ono a opravdu nepříjemné "mapy" v černých plochách i na nejnižší citlivosti (RAW tento problém řeší bez problémů). Malou výtkou na závěr je u Olympusu už tradičně poněkud zmatený a nesrozumitelný překlad do češtiny, kdy je snad lepší nechat menu v angličtině.

Ve výsledku je tam PEN E-P3 zatím nejlepší PEN, který jsem testoval. Uživatelsky je velmi příjemný, má své osobní kouzlo a je radost s ním fotit, a to dokonce i s běžným setovým objektivem. Ještě lepší je to s jiným objektivem, jehož recenzi také chystáme, ale to se nechte překvapit. Radost bude kazit jen vysoká cena, která činí 22.000 Kč s DPH. I když je to fotoaparát nabitý nejrůznějšími funkcemi, za CSC se základním (byť slušným) setovým objektivem je to trochu moc.
 
 

Plusy

 
+ Skvělý retro design, výborné zpracování
+ Téměř nekonečné možnosti nastavení všeho možného
+ Skladný a opticky docela slušný objektiv
+ Velmi rychlé ostření
+ Full HD video s možnostmi nastavení expozice
+ Slušná rychlost a ovladatelnost přístroje


Minusy

 
- Vyšší cena
- Občas zlobivá stabilizace
- Koncepčně zastaralejší čip

 
Za zapůjčení Olympusu PEN E-P3 i objektivu děkujeme Olympusu.
Fotoaparát Olympus PEN E-P3 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 22.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.