Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.1.2012, Milan Šurkala, recenze
PENy od Olympusu jsou populárními přístroji ze stále se rozšiřujícího segmentu CSC fotoaparátů. Dnešním testem projde nová vlajková loď Olympus PEN E-P3 s nejnovějším 14-42mm objektivem. Výrobce slibuje mnohem rychlejší ostření i další vylepšení.
pavka8 (69) | 19.1.201213:45
I v této recenzi jsou zmiňovány slabiny stabilizace. Pokud použiji na PENa stabilizovaný objektiv Panasonic, mám možnost volby, zda použít stabilizaci v těle nebo v objektivu, nebo prostě musím natvrdo použít tu v těle a tu v objektivu vypnout?
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 19.1.201214:12
Daju sa pouzivat obe stabilizacie ­(zamozrejme jednu z nich musis vypnut­).
Neskusal som to, ale z jednej diskusie viem ze Panasonic teleobjektiv 100­-300 moze fungovat aj so stabilizaciou v tele aj so stabilizaciou v objektive. Ucinok stabilizacie je vraj porovnatelny.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.1.201214:13
Pravdu povediac, este som nevidel kompakt s optickou stabilizaciou, kde by stabilizacia nesla vypnut. Preto predpokladam ze aj stabilizacia v PENoch sa urcite da vypnut. Otazkou zostava, ci objektiv Panasonic nasadeny na PENa bude alebo nebude stabilizovat.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 15.1.201211:35
> Trochu mi zde chybělo prosvětlování stínů a stahování jasů.
> Druhá záložka je aktivní jen pokud upravuje RAWy. Bohužel ani zde není žádná technologie na rozšiřování dynamického rozsahu. Nicméně to je asi jediná věc, která mi zde chyběla.

Toto sa nastavuje cez ­"auto tone correction­" v rezime JPG alebo cez ­"gradation­" v rezime RAW.
Je to trosku inym principom ako osobitne zosvetlovanie tienov a osobitne ztmavovanie svetiel ­(co sa prekvapivo vo fotaku da robit iba pri iAuto rezime, v rezime vyvolavania JPG z RAW nie je­), ale je to tiez pouzitelne.
Odpovědět0  1
Ganec (869) | 15.1.20129:58
vdaka za recenziu

Ako vlastne funguje bezdrotove odpalovane bleskov? Mohol by som vdaka tomu pouzivat bratov METZ? Mala toto odpalovanie aj E­-P1, kedze nema interny blesk?
Odpovědět0  0
TomK (2) | 15.1.201210:27
E­-P1 to neumí, Olympus používá právě spouštění externích blesků zábleskem interního. Ale ten Metz by měl fungovat v sáňkách ­(zřejmě nebude umět TTL, ale pojede­).
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 15.1.201213:08
přijde na to jakej model toho Metze máš, jestli umí slave tak ho odpálíš i mobilem s xenonovým bleskem. Jinak možnost rádiového odpalování blesků donedávna bylo doménou jen nejvyšších pater, výhoda je mnohem lepší použitelnost třeba za sluníčka, kdy klasický mód ve kterém blesk reaguje na záblesk jde se spolehlivosti k šípku. Na mém D7000 i to rádiové odpalování funguje pouze s vyklopeným interním bleskem, naštěstí se dá v menu pro tento režim zvlášť stáhnout jeho výkon až o 3EV. Ovšem pro běžné focení rodinných sešlostí je ta klasika sympaticky legrační ­- šoupneš blesk na nějaké vhodné místo, namíříš na strop a všichni blejskači s malými kompakty mají najednou perfektně osvětlenou scénu, mého malého synka to děsně baví :­-­) Já mám Nissin Di6222 markII, přšlo mi to jako velmi výhodná koupě, jediné co mu chybí je synchro s rychlými časy, takhle jsem limitovanej 1­/250s. Už šel ale s cenou nahoru, jako snad všechno.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 15.1.201214:09
Brat ma Metz­-48 pre Canon. Skusil som ho nasadit na E­-P1 a prvy zaber to fungovalo a potom uz nie, potom som uz radsej neskusal.
Volakde som cital ze vsetky olympusy ­(aj tie najlacnejsie DSLR­) maju dialkove odpalovanie bleskov, no doteraz ma to nenapadlo vyskusat.

Asi preto lebo blesk zvycajne nepouzivam.
Mam externy blesk Olympus FL­-14 ­(ked som si kupil E­-P1 TLK kit­) no skusil som ho len parkrat na kamosovu ziadost. Mohlo by dialkove odpalovanie fungovat aj s nim?
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 15.1.201215:06
jak myslíš otázku? Ten Tvůj Oly blesk nemá slave mód, ovšem když ho nasadíš do sáněk tak jakýkoliv blesk v slave módu bude reagovat na jeho záblesk... Metz MB 48 AF­-1 slave mode má, takže by neměl být problém
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 10.1.20129:24
Moje první výhrada je celkové zpracování ­- fotil jsem pár dní s EPL1, vypadají téměř shodně a foťák na mně působil adekvátně výprodejové ceně, tělo ještě šlo, ale objektiv otřes, optická kvalita koresponduje s NE­/možnostmi 4­/3 systému, ovšem mechanicky průšvih ­- tento nový kousek vypadá být ze stejné školy. Jestli na začátku své existence trumfoval 4­/3 systém menšími rozměry, dnes je to pasé a tak opravdu nevidím jedinou výhodu vůči APS­-C, rozměry má stejné jako Samsung NX100, ale to je celý ­- papírově mají v podstatě stejné v parametry, ovšem v praxi je rozdíl propastný ve prospěch Samsungu, byť se s nímačem z roku 2008 ­(Pentax K200D­). Video vypadá papírově velmi dobře, z praxe se mi líbí solidní AF, ale furt jsem se nemohl zbavit dojmu, že je foťáku zima, obraz se místy klepe jak z mobilu. Celkově je to pro mně symbolem úpadku značky. Je mi to líto, protože Olympus byl v minulosti jediný, kdo v high endu sekundoval Nikonu­- takový OM Ti­-4 to bylo něco­- systém 4­/3 byl zjevně šlápnutím vedle, je vlastně s podivem, co dokázali z tak mizerné platformy vytřískat, myslím hlavně kvalitu některých skel pro DSLR, a že to je při crop faktoru 2 oříšek. Kór s tím dnešním ušmudlaným ránem si přijdu jak na pohřbu :­-(
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 10.1.201210:19
Co se týče zpracování, tak řada E­-Px je dost odlišná od řady E­-PLx ­(znatelně lepší­). U objektivu je to horší, ale neřekl bych, že je to tragédie. Spíš na svou plastovost působí docela dobře. V oblasti čipu bych nesouhlasil, propastný rozdíl vůči NX tam nevidím, spše bych řekl, že APS­-C čip v Samsungu je tak na podobné úrovni jako tento 4­/3­" čip ­(a nové 4­/3­" čipy Panasonicu jsou určitě lepší než ten v NX­). Zdá se mi, že NX má lepší výsledky u nižších citlivostí, tam fotí opravdu velmi pěkně, ale od těch ISO 800 výše bych řekl, že kvalita obrazu jde u NX dramaticky dolů, zatímco 4­/3­" čipy tak výrazný propad nemají.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 10.1.201210:31
Nevím, nejvíc mne u Pena zklamaly snímky z interiéru, bez detailů i s vypnutým odšumováním,krajinky bych nehodnotil,to je na ten objektiv zřejmě příliš. Na Samsungu jsem měl nastaveno ISO800 a v pohodě, u Pena to byla meta nedosažitelná.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 10.1.201210:35
add čipy ­- já to ani tak nepřipisuju čipu, protože ty mají opravdu shodné parametry, beru výstup jako takový
add ISO ­- souhlas, ovšem s tím, co píšu vedle ­- Pen má prostě výstup víc kompaktní, než tělo ­- a tím nemyslím homogenitu :­-(
Odpovědět0  0
pencak@volny.cz | 10.1.201217:10
No, nevidel bych to tak cerne, nastupce OM systemu se udajne chysta, ma to byt profi verze PENu, snad uz konecne s EVF. Jinak cip potrebuje notne vylepsit, tajne doufam, ze se Olympus konecne vykasle na Panasonic a spoji se pri vyrobe cipu s Fuji ­- to by byla bomba. No, uvidime. Kazdopadne doufam, ze tohle je posledni fotak, ve kterem stary 12mpx 4­/3 snimac uvidime a ze uz ho nechaji v klidu umrit
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 11.1.201215:30
Nástupce OM... chtějí snad konečně opustit 4­/3? Já bych z toho měl teda radost, ideálně přeskočit APS­-C a rovnou FF pro bohaté fajnšmekry co vědí, co chtějí... Add spolupráce s Fuji ­- tady jsem skeptický, Fuji teď slaví obrovský úspěch právě v segmentu, který PEN odstartoval. Podívejte jak dopadla spolupráce Nikon, Pentax a Sony ­- Sony zabalili klasické DSLR. Leda žeby je Fuji koupili, vůbec nevím jak se vyvíjí problém s financemi Olympusu, Minolta bolela, ale toto je přece jenom větší legenda.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 11.1.201215:38
Odpovědět0  0
Irving | 11.1.201216:48
Nastupce to ma byt duchovni a hlavne designovy, platforma m4­/3. Jinak ten format neni spatny, podle me idealni pomer velikost objektivu­/dosazitelna kvalita­/hloubka ostrosti, problem je spise v tom, ze 4­/3 snimace vyrabi jenom Panasonic, ktery je v tomhle technologicky daleko za Sony a Fuji, i kdyz novy 16mpx 4­/3 cip uz neni tak strasny... Ad spoluprace Fuji­-Olympus ­- ty firmy pry k sobe maji celkem blizko, mluvi se i tom, ze by Fuji mohlo koupit v Olympusu podil, ale jak to bude ve skutecnosti, to samozrejme netusim. Spis takove tajne prani, m4­/3 system uz by si nejake poradne telo bez kompromisu zaslouzil...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 11.1.201216:53
Osobne si myslim, ze M4­/3 takove telo ma v podobe Panasonicu Lumix GH2.
Odpovědět0  0
Irving | 11.1.201217:21
No, to uz jsme tu myslim resili, podle me to telo jeden komprosim ma ­- velikost. Mne se proste ten zrcadlovka­-like design u CSC moc nelibi, dost se tim zabiji ta jejich hlavni vyhoda ­- a to je obrovska variabilita umisteni vsech moznych prvku diky tomu, ze je na nich v podstate vse elektronicke. Proc delat kopii zrcadlovky kdyz muzete udelat prakticky cokoliv chcete?
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 11.1.201221:20
ten systém vytváří jeden zásadní problém, kterým si Olympus upletl na sebe bič ­- crop 2 přináše mnohem vyšší nároky na konstrukci kvalitních skel, v konkurenčním prostředí se pak vydělává těžko, i když jsou jejich skla dražší, tak vlastně na nich vydělají méně, než konkurence s APS­-C
..a taky by se mohli adekvátně k velikosti snímače krotit s rozlišením a zabrzdit na 10­-12Mpix.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1041) | 13.1.201211:14
Šeptalo se cosi o čipech od Canonu, ale čip v novém canoním G1 X je o chlup větší, než v systému 4­/3.
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 13.1.201211:34
Naviac ako už Milan písal, je to vlastne APSC čip z EOSov orezaný na 4:3.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 13.1.201211:37
To je jen ma domnenka :­-­) Ale vzhledem k tomu, ze Canon pouzil dost divny rozmer cipu a pritom jsou pixely stejne velke jako u EOSu, da se predpokladat, ze bud se nevyuziva cela plocha APS­-C cipu nebo se vyrabi takoveto mensi cipy, ktere jsou ale technologicky totozne ­(nebo velmi podobne­) tem z EOSu. Canon by takto hodne usetril za vyvoj noveho cipu.
Odpovědět0  0
lendl | 16.1.20127:28
to by bola bomba, ono ten milimeter naviac by Zuiko skla urcite zvladli
Odpovědět0  0
simonik22 | 10.1.20129:10
Rád bych se zeptal :
"Rozhodně patří k nejrychlejším ve své kategorii, byť si nejsem jistý, že je úplně nejrychlejší, jak je Olympusem prezentováno­", o které fotoaparáty jde? O všechny nové anebo pouze některé nové? Můžete je seřadit podle rychlosti ostření?

A dále : ­"koncepčně poměrně starý čip ­(s několika vylepšeními­) tak sice nestačí na novinky v této třídě­", opět o které se jedná? O všechny nové anebo pouze některé nové?

Děkuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 10.1.201210:10
1, Radit podle rychlosti ostreni by nebylo jednoduche. V recenzich provadim testy ostreni, ale samozrejme tam jsou jiste rozptyly. Obecne Panasonicy se zakladnim 14­-42mm objektivem nebo i 14­-140mm mi prijdou asi nejrychlejsi, ale Olympus E­-P3 je bud stejny nebo jen mirne horsi. Proste urcite patri k tomu nejlepsimu. Podstatne pomalejsi ostreni maji Samsungy ­(alespon ty starsi se 14,6Mpx cipem­) a Sony NEX.
2, Novinkami v teto tride jsou napr. Samsung NX200, Sony NEX­-C3, NEX­-5N, NEX­-7, Panasonicy GF3, GX1 a podobne. Na ty je tento cip uz preci jen trochu kratky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.