Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-PL2: PEN počtvrté a zase lépe

6.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další redakční test bude věnovaný Micro Four Thirds fotoaparátu Olympus PEN E-PL2. Již čtvrtý PEN přináší menší rozměry, interní blesk a nové setové objektivy. My jsme vyzkoušeli verzi s ultrazoomovým objektivem 14-150 mm.
Zdárně jsme otestovali Micro Four Thirds fotoaparát Olympus E-PL2 s objektivem 14-150mm, kterému jsme na stránkách Digimanie věnovali samostatnou recenzi (proto jej zde zmíníme jen v krátkosti). Fotoaparát má příjemné rozměry, docela slušnou ovladatelnost a vynikající zpracování. Nerozumím však tomu, proč se nenabízí také v setu s malým 17mm F2,8 pancake objektivem. Chválím výklopný blesk, kterým lze pálit i o strop, nicméně je velmi slabý (stále je však mnohem lepší než žádný blesk jako v případě E-P1 a E-P2).

Možnosti nastavení jsou téměř nekonečné, potěší i mechanická stabilizace čipu, takže tu si užijete se všemi objektivy, které nasadíte. Zajímavý je její účinek. Někdy člověk nechápe, co vše dokáže stabilizovat, někdy to naopak připadá, jako by zde skoro nebyla. Na delších ohniscích jsou tedy její výsledky různorodé.

Fotoaparát nemá hledáček, můžete si ale za opravdu velmi tučný příplatek koupit externí. Mohu říci, že focení s ním dává fotoaparátu naprosto jiný rozměr, a to i přesto, že nemá automatické přepínání EVF/LCD. Bez něj je to jako "obyčejný" lepší kompakt, s ním je focení hned mnohem zábavnější. Nechápu však, proč stojí 6000 Kč s DPH. To je moc vysoká cena za trochu plastu a jedno malé LCD. Já vím, příslušenství bývá tradičně zbytečně drahé (u všech značek), ale E-PL2 bez hledáčku, to není ono. Opravdu je fajn ho mít, ale za tu cenu?

Oproti prvním PENům potěší slušná rychlost ostření. Sesterským Panasonicům se sice nevyrovná (GH2 se 14-140mm objektivem je výrazně rychlejší), ale ostření je už dostatečně rychlé a nezdržuje. Přijde mi, že manuální ostření je za horšího světla trochu problematičtější kvůli vysokému šumu displeje, případně hledáčku. Možnosti nastavení automatiky jsou téměř nekonečné, automatice můžete "kecat" téměř do všeho. Zde si Olympus zaslouží potlesk.



Videosekvence trpí na silnější rolling shutter efekt a ani stabilizace není příliš účinná. Nepotěší ani velmi vysoký datový tok. Překvapila mě výdrž na baterie, která je ve skutečnosti téměř dvojnásobná ve srovnání s tím, co udává výrobce. Rychlost přístroje je slušná, potěší i dostatečně velký RAW buffer. Vůbec nechápu, proč chybí senzor otočení fotoaparátu, všechny snímky focené na výšku musíte otáčet ručně. Zde se skutečně šetřit nemuselo.

Dostáváme se k obrazové kvalitě. Pokud jde o objektiv M. Zuiko Digital 14-150 mm, připravte se na častou chromatickou aberaci, jinak jsou ale výsledky docela příjemné. Snímací čip Live MOS má už nějaký ten rok za sebou, a tak není divu, že proti APS-C konkurenci už začíná dost ztrácet. Tento problém se ale týká i většiny modelů Panasonicu s tímtéž čipem. Do citlivosti ISO 800 je kvalita obrazu dobrá, ISO 1600 jak kdy, ISO 3200 a výše už je na hranici běžné použitelnosti. JPEGy jsou odšumovány trochu více, než by bylo zdrávo, nicméně Olympus nabízí bohaté možnosti nastavení jeho síly. Pokud tedy odšumování stáhnete, jste bez větších potíží. Dostanete lehce zašuměnější fotky, ale s detaily. Nelíbil se mi silný šum při dlouhých expozicích.

Ve výsledku je Olympus PEN E-PL2 příjemnou evolucí této řady. Proti prvnímu PENu E-P1 zde máme interní blesk, lepší displej a především rychlejší ostření. Kvalita snímků zůstala spíše stejná, což už není tak dobré. To, co stačilo před dvěma lety, dnes už neohromí. S Olympusem E-PL2 se mi velmi dobře fotilo a určitě to není špatný přístroj. Vyšší cena mu ale brání, aby více zaujmul.

Když E-PL1 stojí i se 14-42mm objektivem 10 tisíc (což je naprosto v pořádku), proč stojí E-PL2 s tímtéž objektivem o polovinu více? Samozřejmě, E-PL2 nabízí spoustu menších užitečných vylepšení, ale tak obrovský rozdíl v ceně je dle mého názoru neadekvátní.

Totéž se týká hledáčku. Bez něj je radost z focení poloviční, ale dávat dalších 6 tisíc je dost drahý luxus. Už jen základní set (se 14-42mm objektivem) s hledáčkem vyjde na cenu přes 20 tisíc, což je i dvojnásobná cena proti tomu, co nabízí konkurence. Na druhou stranu testovaný set se 14-150mm objektivem má cenu nastavenou docela příjemně. Pokud si tedy chcete koupit E-PL2, určitě doporučím dražší set se 14-150mm objektivem, který má velmi výrazně lepší poměr ceny a výkonu v porovnání se základním 14-42mm setem.


Mechanická stabilizace čipu (byť jen průměrně výkonná)
Vysoká cena přístroje (v základním 14-42mm setu) i externího hledáčku
Vynikající zpracování
Šum na vyšších ISO citlivostech
Neuvěřitelně bohaté možnosti nastavení čehokoli
Nepřesvědčivé video (rolling shutter, slabší stabilizace, vysoký datový tok)
Slušná rychlost přístroje, akceptovatelné ostření
Absence senzoru otočení fotoaparátu
Dobrá výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování
Set s 14-42mm objektivem: 15 000 Kč s DPH
Set s 14-42mm+40-150mm objektivem: 19 000 Kč s DPH
Set s 14-150mm objektivem: 22 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Olympus PEN E-PL2 děkujeme Olympusu.

Fotoaparát Olympus PEN E-PL2 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.