Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus SP-590UZ: 26× zoom pro každého

11.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový Olympus SP-590UZ přichází s největším optickým zoomem ve své kategorii (26x). K tomu přišel 12MPx snímač a spousta nových funkcí. Jak si povede ve srovnání s již testovanými konkurenty? Půjde o bombu mezi ultrazoomy? Odpovědi naleznete v dnešní recenzi.
V této kapitole se podíváme na několik dalších snímků pořízených novým ultrazoomem Olympus SP-590UZ.


expoziční čas 1/8 s, clona F5, citlivost ISO 320, ohnisko 442 mm, klikněte pro zvětšení

Vzhledem k tomu, že zde je reálné ohnisko zhruba 80 milimetrů při cloně F5, nelze se divit tomu, že hloubka ostrosti je na svou třídu velmi malá. Umocňuje to ještě ten fakt, že se dá ostřit z poměrně krátkých vzdáleností. Při takto velkých ohniscích (450 - 676 mm) budete mít častěji problém v tom, že takový zoom bude více, než vlastně potřebujete. Vyšší ohnisko vám chybět nebude. Při citlivosti ISO 320 je zde poměrně dost jasového šumu.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 290 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát to sice nepřehání s ostrostí, ale nic nepatlá. Při citlivosti ISO 64 je na obloze spíše mírný šum, slabě barevný.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,1, citlivost ISO 64, ohnisko 97 mm, klikněte pro zvětšení

Při ohnisku zhruba 100 milimetrů jste schopni dosáhnout největšího zvětšení a opravdu malinký hmyz (méně než centimetr) lze zachytit v takovéto velikosti.


expoziční čas 15 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 51 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem netradičně použil režim supermakro, který ale nemá největší zvětšení objektu. Dokáže ale ostřit již od cca 2 milimetrů. Protože jsem byl velmi blízko a opravdu hodně jsem si stínil, potřeboval jsem čas 15 sekund.


expoziční čas 1/100 s, clona F4,5, citlivost ISO 125, ohnisko 177 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát opět ukazuje, že dokáže ostřit z kratších vzdáleností i s delšími ohnisky a dokáže překvapivě dost rozostřovat pozadí. Šum je na ISO 125 přijatelný. Je tam trochu barevného i jasového, ale v přijatelné míře, poměrně snadno by měl jít potlačit.


expoziční čas 1/13 s, clona F4,1, citlivost ISO 125, ohnisko 92 mm, klikněte pro zvětšení

Tady lze vidět poměrně dobrý účinek stabilizace a také tu skutečnost, že stíny fotoaparátu příliš nevoní. Ve světle nemá se šumem větší problém, ale ve stínech má barevný šum tendenci rychle naskakovat. Zde při ISO 125 to není nijak kritické, ale nepotěší.


expoziční čas 1/20 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 676 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek je focen na vzdálenost cca 2,5 metru na maximální ohnisko. Z ruky. Je vidět, že s trochou štěstí a pomocí stabilizace dokážete při rozumné ostrosti udržet někdy až neuvěřitelné časy. Pokud se vám snímky na nejdelším ohnisku zdají být poněkud mdlé a nezajímavé, není to tak ani samotným dlouhým ohniskem jako obecně horším kontrastem a ostrostí při tomto ohnisku. Ani stativ moc nepomůže.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 51 mm, klikněte pro zvětšení

Další snímek na supermakro. Fotoaparát mě výjimečně překvapil opravdu velmi dobrou ostrostí a kontrastem.


expoziční čas 1/80 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 676 mm, klikněte pro zvětšení

Další snímek s minimální hloubkou ostrosti. Na šedé ploše je pouze jasový šum, na zelené je však již docela výrazný barevný.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek byl pořízen na nejširší ohnisko. Je vcelku kvalitní, nelze k němu mít vážnější připomínky. Nevýrazné barvy jsou zde spíše problémem počasí než fotoaparátu, nicméně je pravda, že klidně můžete nastavit trochu větší saturaci, snímky budou vypadat trochu lépe.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 190 mm, klikněte pro zvětšení

Při pořizování tohoto snímku jsem testoval prediktivní autofokus. Ve srovnání s fotoaparáty Panasonic (AF Tracking) se nesnaží vyhledávat stejnou část obrazu a na tu ostřit, ale prostě a jednoduše ostří na zvolené zaostřovací pole. Má to své výhody i nevýhody. Výhodou je právě to, že na objekt je zaostřeno i tehdy, kdy opravdu velmi výrazně změní svou velikost. Toto auto jsem zaostřil ve vzdálenosti více než 200 metrů (spíše malinká tečka) a sledoval jej do doby, než bylo zhruba 20 metrů ode mě. Vidíte, že fotoaparát přeostřil správně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.