Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-10: to nejlepší z 1/2,3"

14.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který prošel naším testem, je Olympus Stylus XZ-10. Má sice jen 1/2,3" čip, ale nechybí mu vysoce světelný objektiv, irisová clona i ND filtr, bohatá nabídka manuálních nastavení a podpora RAWu.
Stejně jako Olympus Stylus XZ-2, i jeho menší bratříček Stylus XZ-10 v našem testu obstál více než dobře. Do třídy profi kompaktů přinesl malý 1/2,3" snímač, což může být mnohými považováno za velké mínus, které snad nikdo nebude následovat. Na druhou stranu nám tu vzniká kategorie levnějších profi kompaktů, což také nemusí být k zahození, i když původně nasazená cena modelu XZ-10 byla i z mého (chápajícího) pohledu dost nadsazená. Nyní po slevě na 9 tisíc korun začíná být situace příznivější.

Co tedy vlastně Stylus XZ-10 nabízí? Ve velmi malém těle na poměry profi kompaktů zvládne nabídnout objektiv s 5× optickým zoomem a především rekordní světelností F1,8 až F2,7. To konkurenční Canon PowerShot S110 ani Nikon Coolpix P330 s větším 1/1,7" čipem nezvládnou (na delších ohniskových vzdálenostech). Přitom výkony tohoto malého snímače nejsou žádnou ostudou. V citlivosti a šumu ztrácí sice necelé jedno EV (světelnost je ale lepší na delších ohniskových vzdálenostech až o 3 EV!), takže proti nim ztrácí spíše na širších úhlech záběru.

Dynamický rozsah čipu je s ohledem na jeho velikost překvapivě dobrý a může se směle porovnávat nejen s 1/1,7" konkurencí, ale i výběhovými čipy mnohem větších rozměrů (např. letitými 4/3" a APS-C senzory ve výběhových modelech). Pochopitelně na nové snímače těchto větších velikostí nemá ani náhodou, zde prostě fyzika opravdu nepustí. Velmi chválím přítomnost RAWu, přestože samotná automatika dává velmi pěkné výsledky, snad až na občasnou podexpozici.



Ocenění TREFA získává Olympus Stylus XZ-10
za nadprůměrné obrazové výsledky a výbornou světelnost. Logo ocenění je ke stažení zde


Fotoaparát je rychlý (jen pozor na malý RAW buffer), velmi rychle ostří, příjemně ovladatelný (páčka zoomu by ale mohla být jemnější). Potěší kvalitní dotykový displej, přítomnost irisové clony i ND filtru, na svou třídu i neuvěřitelně bohaté možnosti nastavení, o kterých se může zdát i nejednomu CSC fotoaparátu.

Oceňuji např. možnost nastavení síly odšumování, které byste okamžitě po koupi měli nastavit na "vypnuto" a budete spokojeni. Střední síla odšumování je docela agresivní, ale ta nejnižší... to je přesně to, jak má správné odšumování vypadat. Možnosti nastavení časů, chování automatiky a další věci jsou na 1/2,3" kompakt téměř až nekonečné, a tak je jen překvapivé, že tu nenajdete manuální ostření. Při tom množství funkcí je jeho absence poněkud zarážející. Naopak v této kategorii překvapí bezdrátové řízení blesků.

Objektiv nabídne slušné telemakro i supermakro, zde si ale kvůli velmi širokému úhlu záběru musíte dávat pozor na stín objektivu. Jak již bylo řečeno, může se chlubit dostatečným zoomem i vynikající světelností (včetně jejího průběhu), opticky mu do dokonalosti ale přeci jen něco málo chybí. Na širších úhlech záběru nemá kdovíjak ostrou kresbu, trpí zde i chromatickou aberací (zejména v RAWu). Zkreslení je automaticky korigováno, vinětace není závažnějším problémem, je ale dobré aspoň trošku clonit. Obecně se objektivu více líbí střední a delší ohniskové vzdálenosti. Full HD video je docela dobré a najdete tu i zpomalené videosekvence

Olympus Stylus XZ-10 je dle mého názoru nejlepším 1/2,3" fotoaparátem na dnešním trhu. I když má své mouchy a jeho cena je i po slevě poněkud nadsazená (ideálem by bylo tak něco okolo 7-7,5 tisíce korun), svými možnostmi a kompaktností je jedinečný. Je pravda, že konkurence nabízí větší senzor s některými lepšími vlastnostmi, ale stále tu jsou oblasti, kde i tyto kompakty s větším čipem musí před XZ-10 smeknout. I proto dávám tomuto fotoaparátu ocenění TREFA, je to nadmíru příjemný společník vhodný nejen pro ty, kteří si rádi hrají a kterým to v bohaté míře umožní, ale i pro ty, kteří mají rádi automatiku.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Fotografy, kteří chtějí velmi dobře fotící fotoaparát s RAWem do kapsy
2) Ty, kteří chtějí skladný přístroj s nadprůměrnou automatikou
3) Natáčení zpomalených HD videosekvencí při 120 fps
4) Přiměřené focení makra a telemakra
5) Hrátky s expozicí
 
 

Plusy


+ Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
+ Vynikající světelnost objektivu
+ Rychlé a snadné ovládání
+ Solidní dynamický rozsah
 (ve světlech)
+ Možnost záznamu do RAWu
+ Nastavitelná síla odšumování

+ Podpora HD 120fps zpomaleného videa
+ Solidní dotykový displej
+ Bezdrátové řízení blesků
+ Obecně nadprůměrná univerzálnost
 
 

Minusy


- Slabší optické výkony u širších ohnisek (chromatická aberace, méně ostrá kresba)
- Občasné tíhnutí k podexpozici
- Chybí manuální ostření
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Olympus Stylus XZ-10 děkujeme Olympusu.
Fotoaparát Olympus Stylus XZ-10 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Olympus Stylus XZ-10?
V anketě šlo hlasovat od 14.6.2013 do 13.6.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný43 %
Průměrný57 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.