Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-10: to nejlepší z 1/2,3"

14.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který prošel naším testem, je Olympus Stylus XZ-10. Má sice jen 1/2,3" čip, ale nechybí mu vysoce světelný objektiv, irisová clona i ND filtr, bohatá nabídka manuálních nastavení a podpora RAWu.

Autofokus, ostření


Vzhledem k tomu, kolik nejrůznějšího nastavení ve fotoaparátu najdete, mě trochu překvapila docela úzká nabídka ostřících režimů. V menu máte v podstatě jen klasické ostření a supermakro, které automaticky použije nejkratší ohniskovou vzdálenost (plně odzoomuje). Pokud jde o výběr ostřících bodů, i zde máte jen dva režimy, a to plnou automatiku (s přiměřenou úspěšností - nenadchne, ale ani neurazí) a pak manuální výběr jednoho ze 35 bodů. Pokud dojedete na hraniční AF bod (a je jedno zda nahoru, dolů, vpravo nebo vlevo) a posunete se dalším stiskem šipky "za hranu" zapne se automatika. Dalším stiskem pokračuje výběr jednoho bodu na dalším řádku nebo sloupečku. K dispozici je detekce tváří, kterou mohu jen chválit. Je velmi rychlá a chlubí se i nadprůměrnou úspěšností.

Pokud jde o rychlost ostření, ani zde není co vytýkat. Fotoaparát ostří velmi rychle v celém ohniskovém rozsahu, dobré výsledky předvádí i za zhoršeného světla. Zde je to ale o něco slabší s úspěšností, kdy má raději nějaké výraznější hrany. Občas i za dobrého světla nezaostří, pokud mu nedáte něco dostatečně kontrastního. Vzhledem k tomu, že fotoaparát ostří rychle a druhý pokus je tak možné provést bez výraznějšího zdržení, nepovažuji toto za nějak důležitý problém.





Do cca 60mm ohniskové vzdálenosti objektiv ostří zhruba od 6 centimetrů a dostane se tak na cca 0,6× přepočtené zvětšení. Pak už vzdálenosti rostou až k 26 centimetrům, i přesto se telemakro může pochlubit příjemným 0,45× přepočteným zvětšením a slušně rozmazaným pozadím. Fotoaparát dále nabídne i režim supermakro. To už můžete na nejširší 26mm ohniskové vzdálenosti ostřit od půl centimetru a dosáhnout vynikající 1,5× přepočtené zvětšení. Je ale nutné počítat s tím, že jde o velmi široký úhel záběru, což pro makro často není ideální (různé stíny objektivu, zabírá oblohu...).





Zvětšení je skutečně velmi dobré, vidíte ale také velmi široký úhel záběru a hodně výraznou perspektivu, což u makro snímků může být často spíše na škodu. Výhodou dobré světelnosti objektivu je možnost volit nízkou citlivost a také dosažení velmi malé hloubky ostrosti.




expoziční čas 1/80 s, clona F1,8, citlivost ISO 200, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Olympus Stylus XZ-10 disponuje automatikou, prioritou clony, času i plným manuálem. Měření expozice může být ESP, integrální se zdůrazněným středem a bodové (+bodové v místě AF bodu). Nějakých výrazných nedostatků jsem si nevšiml, každopádně možnost vyvést si korekci expozice na otočné kolečko vzadu (bez nutnosti spouštět jakékoli menu pro úpravu korekce expozice, natož nějakého potvrzování) rozhodně není špatný nápad. Fotoaparát má občas tendenci dělat snímky lehce podexponované, takže kladná korekce bude občas potřeba. Jak už ale bylo řečeno, většinou se jedná jen o malé nevýrazné ústřelky a bohatě si vystačíte s korekcí +0,3 EV.

Citlivosti mohou být od ISO 100 do ISO 6400, automatika je plně konfigurovatelná. Můžete nastavit jak maximum, tak i minimum rozsahu, ve kterém se má automatika pohybovat, a to na jakoukoli hodnotu z celého rozsahu ISO 100 až ISO 6400. Logicky tu je jen jedna podmínka, a to že minimum nemůže být větší než maximum. Expoziční časy pak nabízí rozmezí od 1/2000 sekundy (při focení ve dne s nízkými clonami přijde často ke slovu ND filtr) do 30 sekund. V režimu A a P jsou maximem 4 sekundy (patrně také v závislosti na cloně, u nejnižší clony to vypadá na maximum v podobě 1/2 sekundy).





Clona je irisová a maximálně lze po 1/3EV krocích přiclonit na F8. Minimem jsou hodnoty světelnosti objektivu, které rozhodně velmi potěší. při srovnání s profi kompakty je třetím nejsvětelnějším objektivem na 26mm ohniskové vzdálenosti (s hodnotou F1,8) a nejsvětelnějším při 130 milimetrech (F2,7). Jak vidíte průběh, je o trochu méně světelný než Panasonic LX7 s tím, že nabídne větší zoom a zhruba srovnatelný s dražším bráškou Olympus Stylus XZ-2 (rozdíly v rámci jedné desetiny). Komu by to nestačilo, má tu i 3EV ND filtr. Jak již bylo zmíněno, ten se často hodí při focení za dobrého světla s malou hloubkou ostrosti.

To ale není všechno. Fotoaparát nabídne korekci expozice v bohatém rozsahu od -3 EV do +3 EV. Je tu i expoziční bracketing pro 3 snímky s rozdíly expozic maximálně 1 EV. V neposlední řadě lze korigovat i blesk a nastavit expoziční čas pro focení s bleskem.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy lze vybrat na horním kolečku. Celkem máte 9 voleb.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Časy 1/2000 s až 30 sekund, clona od hodnot světelnosti objektivu F1,8-2,7 dle zoomu až po F8, lze aktivovat 3EV ND filtr. Citlivosti mají rozsah ISO 100 až ISO 6400 po 1/3EV krocích. Náhled na displeji odpovídá nastavené expozici, zobrazuje se i graf pod(pře)expozice.
  • S (Priorita času) - Oproti režimu M fotoaparát automaticky volí clonu (ve výše zmíněném rozsahu), uživatel si volí expoziční čas. Dále tu máte možnost nechat citlivost na automatice s libovolným rozsahem a korekci expozice od -3 EV do +3 EV.
  • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (rozsah viz výše), fotoaparát zvolí expoziční čas v rozmezí 1/2000 s až 4 sekundy. Zbytek shodný s režimem S.
  • P (Program AE) - Automatika volí clonu i expoziční čas (rozsahy totožné s režimem A). Je zde ale možnost programového posunu, tedy úpravy clony, na základě čehož automatika upraví expoziční čas, aby bylo dosaženo totožné expozice.
  • iAuto - Plná automatika s omezenými možnostmi nastavení. I tak lze upravovat clonu, čas a korekci expozice. Je možné využít RAW+JPEG.
  • ART - Umělecké filtry
  • SCN - Scénické režimy
  • Fotokoláž - Složí několik snímků do fotokoláže.
  • C (Uživatelské nastavení) - Sem si můžete uložit oblíbené nastavení (např. prioritu času, aktivovaný ND filtr a vypnutou stabilizaci pro panning a podobně).



expoziční čas 1/800 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 56 mm, klikněte pro zvětšení



Toto je jedna z ukázek fotokoláží. Možností je samozřejmě více, může tu být i pět snímků vedle sebe, fotografie ve filmovém páse nebo naopak tři čtvercové fotografie vedle sebe na bílém pozadí.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.