Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-10: to nejlepší z 1/2,3"

14.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který prošel naším testem, je Olympus Stylus XZ-10. Má sice jen 1/2,3" čip, ale nechybí mu vysoce světelný objektiv, irisová clona i ND filtr, bohatá nabídka manuálních nastavení a podpora RAWu.

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván s poutkem, Li-Ion akumulátorem, nabíjecím adaptérem, napájecím a USB kabelem. Dále byste měli dostat i CD a základní manuál.






Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem LI-50B s napětím 3,7 V a kapacitou 925 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení jen 240 snímků na jedno nabití. V praxi je však výdrž o polovinu lepší, pravidelně jsem se dostával na 360 snímků (plus minus deset fotografií). To je docela dobrá výdrž.


Dodaný software


K fotoaparátu je dodávána aplikace Olympus Viewer 2.





Základem je střední část s náhledy, vlevo je pak navigace ve složkách.





Po rozkliknutí snímku se vpravo dole ukážou dvě záložky pro úpravu snímků. Už pro JPEGy je tu docela dost úprav. Nepočítejte s výkonem Photoshopu, ale na základní i trochu náročnější úpravy snímků je to dostatečné.





U RAWů je pak aktivní i druhá záložka, která vám dovolí upravovat klasické záležitosti RAWů jako je vyvážení bílé a mnoho dalších vlastností, které lze nastavit i ve fotoaparátu (umělecké filtry, odšumovací filtry a další).


Zobrazení displeje a menu


Zobrazení displeje je typické pro kompakty Olympusu. Dole tedy vidíte expoziční hodnoty, vlevo je ještě zobrazena ISO citlivost (dokonce i ta automatikou volená). Vlevo jsou pak další nastavení, které odpovídají podařenému quick menu. Pravý snímek ukazuje programový posun v režimu P.


Zde už vidíte zmíněné quick menu. Zadním kolečkem lze vybírat jednotlivá nastavení, konkrétní volby se pak vybírají šipkami. Pravý snímek ukazuje dotykové menu automatického režimu.


Scénické a umělecké režimy mají grafické menu s náhledy ukázek. Stylus XZ-10 dále obsahuje režim fotokoláží, který vidíte na pravém snímku.


Hlavní menu má pět záložek. V prvních dvou jsou různá fotografická i technická nastavení, třetí se pak věnuje zobrazení vyfocených snímků. Čtvrtá záložka obsahuje mnoho oddílů pod různými písmeny.


Každý oddíl je pak složen z mnoha dílčích nastavení a Olympus Stylus XZ-10 se tak stává 1/2,3" kompaktem s nejbohatšími možnostmi nastavení.


Snímky si lze zobrazit celoplošně s minimem informací nebo naopak ve zmenšeném náhledu s plným zobrazením fotografických informací a barevnými histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.