Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus Stylus XZ-2: jednoduše skvělý

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další z profi kompaktů, které jsme ještě neotestovali. Jde o Olympus Stylus XZ-2 s 12MPx CMOS BSI snímačem a jedním z nejsvětelnějších objektivů své kategorie. Bude nejlepším fotoaparátem své kategorie?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku objektivu se šňůrkou, popruh, Li-Ion akumulátor, nabíjecí adaptér s kabelem, USB kabel. V našem balení pak chybělo ještě CD a základní manuál.






Výdrž baterie


K napájení je určen Li-Ion akumulátor Li-90B, jehož napětí činí 3,6 V a kapacita solidních 1270 mAh. Olympus udává výdrž na 310 snímků, což je jen průměrná hodnota. Praxe je ale podstatně lepší a v testu jsem měl průměr okolo 415 snímků na jedno nabití. Což je pěkné číslo.


Dodaný software


K fotoaparát je dodán program Olympus Viewer 2.





Jde o solidní aplikaci se snadnou navigací ve složkách a zobrazení náhledů v prostřední částí.





Po rozkliknutí snímku se vpravo dole ukážou dvě záložky pro úpravu snímků. Už pro JPEGy je tu docela dost úprav. Nepočítejte s výkonem Photoshopu, ale na základní i trochu náročnější úpravy snímků je to dostatečné.





U RAWů je pak aktivní i druhá záložka, která vám dovolí upravovat klasické záležitosti RAWů jako je vyvážení bílé a mnoho dalších vlastností, které lze nastavit i ve fotoaparátu (umělecké filtry, odšumovací filtry a další).


Zobrazení displeje a menu


V této kapitole se budeme věnovat zobrazení menu nabídek na LCD displeji.


Dole vidíte expoziční hodnoty, chválím zobrazení ISO citlivosti, kterou chce automatika použít. Můžete si nechat zobrazit i histogram nebo vodováhu (viz pravý snímek).


Tlačítkem OK můžete vyvolat velmi povedené quick menu, které má vertikální strukturu se zobrazením konkrétních voleb horizontálně. Obsahuje dvě stránky takových nastavení (celkem tedy 12). Tlačítkem INFO si můžete nechat zobrazit maticové menu (podle toho, co komu vyhovuje). Toto je částečně ovladatelné i dotykem, osobně bych upřednostnil dotykový výběr nastavení a konkrétní volbu pro dané nastavení už vybral otáčením kruhového voliče (lze použít i opětovný dotyk).


Umělecké a scénické režimy mají grafické menu s výběrem konkrétních režimů na levé straně.


Hlavní menu se dělí na pět záložek. První dvě jsou různě fotograficko-technické, třetí se věnuje zobrazování vyfocených snímků, čtvrtá jsou pak fotografická i technická nastavení. Ty jsou dále děleny do podskupin podle písmen a každé písmeno obsahuje ještě spoustu dalších nastavení, viz obrázky níže.


Zde jsou např. nastavení pro písmeno "E" věnovaná expozici, odšumování a ISO citlivosti. Jako poslední záložka tu jsou technická nastavení.


Zobrazení vyfocených snímků je možné provést několika způsoby. Vybral jsem dva z nich, a to celoplošný náhled s minimem informací a menší náhled s barevnými histogramy a také bohatým výpisem všemožných nastavení při expozici.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.