Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Olympus SZ-31MR: makroborec
23.7.2012, Milan Šurkala, recenze
Přinášíme recenzi kapesního ultrazoomu Olympus SZ-31MR, který potěší rekordním 24× optickým zoomem. MR technologie nabídne různé multizáznamové funkce, objektiv pak slibuje vynikající supermakro i telemakro z pouhých 40 centimetrů.
Feldo | 21.3.201311:43
Ahojte, ako som na to pozeral, zdal sa mi tento ultrazoom dosť v pohode, ale keď čítam recenzie, mám o ňom trocha inú mienku :P
Tak sa chcem spýtať, aký iný, podobný, lepší fotoaparát by ste odporučili v podobnej cene?
Ďakujem :)
Odpovědět0  0
mafilipes | 24.3.20136:44
Tak tady neporadim, protoze nemam zkusenosti s ostatnimi. V diskuzi ale tipy na jine aparaty zaznely od autora recenze.
Mam za sebou cerstvou zkusenost se SZ­-31MR z Alp a jsem spokojen. Vozil jsem jej v naprsni kapse, vytahoval a pouzival jednou rukou. Nataceni videa pri jizde na lyzich ok, fotky rovněž, ale za takovych svetelnych podminek tezko najit rozdily mezi fotaky. U mne tedy spokojenost.
Odpovědět0  0
gaff (2) | 8.3.201313:26
Tak jsem nakonec koupil sz­-31mr vší kritice navzdory a musim říct, že běžnej uživatel s ním prostě musí být spokojenej..

Jediný mínusy, na které jsem narazil bylo to zmíněný rachtání zoomu a stabilizátoru ve videu a nic moc kvalita při delších ohniscích v horším světle.. jo a nic moc baterka

Jinak fotí celkem čistě, makro je super, telemakro taky, zoom je slušnej, foťák je hezky bytelnej a dokonce při troše snahy fotí hezky i noční scény, interiéry i pohyb.. takže naleštěnej prd možná, ale pokud chcete dělat fotky 10x15 a dávat si je do alba, tak se opravdu bát nemusíte ­- ten foťák toho zvládne mnohem mnohem víc
Odpovědět0  0
2be | 6.3.201317:30
Dobrý den,

chtěl jsem ze zeptat na podporované formáty videa, které fotoaparát Olympus sz­-31 mr dokáže přehrát. Mám video ­(natočené na kameře GoProHero2 ve formátu mp4­) a potřebuji si je pustit v tomto fotoaparátu. Zkušel jsem convertory videa, ve kterém jsem převedl video z formátu mp4 na mov a poté nahrál na kartu ve fotoaparátu. Bezúspěšně. Děkuji za odpověď
S pozdravem
Vlastimil Ševčík
Odpovědět0  0
elthcz | 5.3.201320:18
Dobrý den,

čistě teoreticky z hlediska laika mě napadlo, jestli by problémy při nahrávání videa ­(tedy ono cvakání­) nevyřešilo připojení externího mikrofonu. Žádný takový mikrofon jsem ale nenašel... Existuje vůbec něco takového?

Nedávno jsem si chtěl nahrát jednu presentaci která měla trvat asi 5 hodin. Myslel jsem, že připojím fotoaparát k síti, ale narazil jsem na problém. Při připojení do sítě nelze zároveň nahrávat video ­(jen prohlížet­) a navíc je zde ten zvláštní časový limit na pořízení záznamu v kuse. Takže v nastavení se sice ukazuje max. možná délka záznamu, ale v reálu natočím najednou jen nějakou část. Částečným řešením se zdá býti zakoupení dalších baterií s externí dobíječkou.

Máte někdo s tímto zkušenosti? Zle tedy s tímto fotoaparátem natáčet video s připojeným napájením a jde nějak obejít ten časový limit? Díky za odpovědi.
Odpovědět0  0
elthcz | 5.3.201320:23
Jen dodám, že k dnešnímu dni je firmware fotoaparátu ve verzi 1.0 a další aktualizace nejsou k dispozici...
Odpovědět0  0
Dušan S. | 18.1.201321:50
Zdravim majitele Olympusu SZ­-31MR. Dostal jsem tento fotak darem a poprve vyzkousel a jsem vice nez nastvany se zvuky pri nataceni videa. Jak neustale klepani pri stabilizaci obrazu,ale take pri zoomovani. Nemyslim zvuk motorku zoomu,ale to vrzani ci piskani pri zoomovani. Vsechny tyhle zvuky zachycuji mikrofony fotaku dokonale a pak pri zpetnem pousteni natocenych videii jsou slyset docela hodne.
Myslite,ze je to duvod k reklamaci? Ja se o to pokusim,protoze podle mne,je tohle neakceptovatelne....
Dalsi vec,fotak mi prisel bez stitku vyrobce,ktery by mnel byt na klooubu uchyceni fotoaku na leve strane.Znamena to tedy,ze mi prodejce poslal jiz vraceny fotak po nekom?!?!?!
Tady ukazka toho klepani a zoomu : http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=iVJprXeKjxk
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 18.1.201322:47
To bzučení při zoomování je naprosto normální jev. Ty další zvuk už mi přijdou být trochu netradiční... ale bohužel v manuálu je napsáno, že při videosekvencích mohou být zaznamenány zvuky fotoaparátu a od standardu tohoto přístroje se to moc neliší, takže na reklamaci to moc nevidím :­-­( To je bohužel trend dnešní doby, koupí se první, co se vidí a nestará se o to, jaký ten produkt je ­(ve Vašem případě jste do toho ale zasáhnout nemohl, protože jste to dostal jako dárek­).
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.20139:21
Jaký chybějící štítek výrobce máte na mysli ? ­"Kloub uchycení foťáku­" mi nic neříká. Mně hlučnost vadí, ale ne tak jako vám. SZ­-31 jsem kupoval kvůli focení a ne kvůli natáčení videa, i když jej hodlám občas použít. S kvalitou fotek jsem velmi spokojen, stejně tak s jinými vlastnostmi.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201314:45
Mam na mysli tento stitek viz fotky tady na tomto webu:
http:­/­/www.newegg.com­/Product­/Product.aspx?Item=N82E16830111514
A ja take prevazne budu fotit,ale kdyz uz nekdo neco dela,tak to ma byt vse v poradku a ne,ze se pak ma zakaznik uskromnovat a kdyby to bylo jen nejake obcas ne skoro neslysici pisknuti,cvaknuti,ale tady tohle je podle me az prilis...na nekterych videich se mi zda,ze to skripani nedela skoro vubec,ale asi je to konstrukci vec,bohuzel jsou mikrofony velmi blizko te zoomove mechanice,ale dalsi vec je ta,ze pri zoomu u foceni to nedela ty skriplave zvuky...nechapu
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.201318:38
Myslíte tu nálepku ? Tak tu tam taky nemám a neměl jsem ji, SZ­-31 byla přitom originál zabalená. Já myslím, že ty zvuky dělá nejaké automatické ostření. Ty zvuky jsou totiž slyšitelné, i když jsou všechny stabilizace vypnuté. Přiložte si foťák bokem k uchu a natáčejte hlavou, uslyšíte to cvakání a stejně tak je bohužel zaznamenáváno při videu.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201318:57
Ty zvuky jsem jiz otestoval,to klapani je ta stabilizace obrazu,jen skoda,ze to nevyresili nejak,aby to ty mikrofony nebral tyk moc a tkay ten zoom a zvlastni je,ze ta nalepka prave nekde je a nekde neni...ja si myslel,ze kdyz ji tam nemam,tak mi prodejce poslal jiz pouzity fotak,ale tak to vypada,ze to tam asi uz nedavaj..diky za odpoved :)
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.201319:15
Já tu nálepku nikde neviděl na českých webech. Zkoušel jste stabilizaci všude vypnout ? I u focení, i u natáčení ? Přesto vám to na záznamu bude stále klapat. Proto si myslím, že ten klapot stabilizace nedělá.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201319:01
..jeste dotaz na ten zoom, vam to nedela ten pisklavy zvuk pri zoomovani pri videu,jak to dela mne,viz. video vyse na youtube...?
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.201319:11
Nemám to jak zjistit, mám Notbook a nemám externí repro. Proto ani u vašeho videa nic neslyším, i když mám hlasitost na max.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201319:20
ono je to docela dost slyset a vam tedy pri pouziti zoomu u nataceni videa huci jen motorek zoomu a zadne jine zvuky to nedela? ale podotykam,jen pri zoomu u nataceni videa...u fotek to nedela
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.201319:36
Natočil jsem 18s vide, asi 9MB, můžu vám to poslat na email, pokud jej sem dáte.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201319:44
to by bylo fajn,aspon bych to mohl porovnat. tak zkuste na shawt@seznam.cz snad to prijme meil. dekuji
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.201320:11
Posláno, dejte pak vědět, jak dopadlo srovnání.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201320:33
Tak jsem na to mrkl a je to podobne tomu memu,takze to delaj vsechny tyhle modely stejne. Cetl jsem diskusi v Anglii a tady to nekteri lidi vraceli,poslali jim novy fotak a taky rikali,ze to delalo stejne,takze to bohuzel neni jak vyreklamovat. Dekuji za poslani te ukazky...
Odpovědět0  0
Martin Meszik | 12.12.201213:38
Dobrý den,
prosím o radu, který z těchto tří modelů vybrat. Po pročtení recenzí stále nejsem rozhodnutý:­-­( Použití by bylo na všeobecné focení + natáčení videa ­(+nějaké to makro­). Líbí se mi i vyšší opt.zoom, ale nevím nakolik by byl reálně použitelný...
Děkuji za cenné rady:­-­)
S pozdravem
Martin
Odpovědět0  0
pavel406 | 10.12.20129:30
Dobrý den ,chci si zakoupit nový fotoaparát a rozhoduji se mezi Samsung WB750 nebo Olympus SZ­-31MR.Můžete mi prosím poradit nebo jeden ze zmíněných doporučit.Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 10.12.201210:07
Z těchto dvou bych nedoporučil ani jeden. Spíše bych se podíval na Casio ZR100, Canon SX220,...
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 21.10.201221:26
Důvod: Porovnání zkušeností s přístrojem SZ­-31. E­-mail: miki1250@seznam.cz
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 8.10.201222:46
Zdravím. Rád bych se zeptal někoho, kdo tento přístroj má, či kdo ho testoval ­(možná pan Šurkala?­), zda nemá podobnou zkušenost, jakou jsem učinil já. Jedná se o toto: Pokud při natáčení videa ­(v jakémkoliv rozlišení­) nepoužiji zoom, zvuk nahrávky ­(při přehrávání přes PC, TV­) je silný a celkem kvalitní. Mikrofony jsou opravdu dobré a mají i velmi pěknou citlivost. Pokud však během nahrávky třeba i jen jednou zazoomuji, od té chvíle se ­(potom při přehrávání videa přes TV, či PC­) ozývá z reproduktorů s oním kvalitním zvukem nahrávky i celkem nepříjemné klapání ­(asi plus minus 3 Hz­) ­- někdy sotva patrné, jindy silnější. Nemám na mysli zvuk vyjíždění a zajíždění objektivu.Ten je v nahrávce slyšet také, ale toto se projevuje i u jiných značek. Jak mi bylo sděleno na mujolympus.cz, je to zvuk zaostřování, který je sejmut citlivými mikrofony a prý je to v pořádku. Je to sice možné, avšak tyto zvuky bych v nahrávce určitě neočekával a zajímá mne, zda je to u tohoto typu pravidlem, či zda se jedná o závadu ­(?­) jen mého kusu, příp. zda je toto důvodem k reklamaci přístroje. Díky za názory a případné zkušenosti.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.10.20126:32
Ozyva sa tento zvuk aj vtedy, ked sa zazoomuje este pred samotnym spustenim natacania videa ?
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 9.10.201211:12
Zdravím a díky za Vaši reakci. Foťák je nový, fotky pěkné, detaily OK ­(stébla trávy­), video Full HD pěkné, zvuk opravdu kvalitní, jen to cvakání ve zvuku se mi nelíbí. Jsem z toho celkem rozladěn a proto díky za každý názor. K Vašemu dotazu:

Natočil jsem několik dalších videí a je to takto.

- Pokud natáčím, hýbu pomalu přístrojem a nezazoomuji ­(zoom = 0­), klapání ve zvuku v podstatě není ­- tedy OK.
- Jakmile natáčím a zazoomuji ­(ne na max, ale tak na 1­/3 ­- 1­/2­), klapání tam pak je již stále ale jen do doby, co přestanu pohybovat aparátem. Jeho intenzita závisí od rychlosti pohybu přístroje. Pokud natáčím a nehýbu přístrojem, klapání v tu chvíli zmizí. Jakmile pohyb obnovím, klapání se zase ozve. Pokud pohybuji přístrojem velmi pomalu, klapání je podstatně menší ­- chvílemi zmizí. To vše platí pro menší zoom ­- tak, jak jsem již uvedl ­- tak na 1­/3 ­- 1­/2 možného.

- Pokud ale dám ještě větší, příp. max. zoom a nehýbu přístrojem, klapání tam je i v tuto chvíli ­- tedy i když se přístroj nepohybuje. Tedy čím větší zoom, tím častěji se klapání projevuje, i když se pak s přístrojem nepohybuje.

- Pokud zapnu přístroj, zazoomuji a teprve poté zapnu natáčení videa, je to stejné ­- klape to :­-­( Tedy toto nepomáhá.

Díky za odpověď.

Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.10.201212:08
Ten hluk by mohol robit opticky stabilizator ­- v recenzii sa tiez pise ze stabilizator je dost hlucny. Opticka stabilizacia je v tomto fotaku robena posuvom cipu, a vtedy plati, ze cim vecsi zoom, tym viac a rychlejsie treba cipom hybat ­(pri rovnakom klepani ruk­). To by celkom vysvetlovalo, preco sila hluku zavisi od zoomu. Pri najsirsom ohnisku mozu byt pohyby cipu pod hranicou vnimatelnej hlucnosti. Skuste preto stabilizaciu v menu vypnut, potom by fotak mal byt uplne potichu.

Dalsim potencialnym zdrojom hluku moze byt aj priebezne zaostrovanie ­- aj tu plati, ze cim vecsi zoom, tym viac sa musi zaostrovacia sosovka pohybovat. Skuste preto skontrolovat, ci mate toto priebezne zaostrovanie vypnute ­- aby fotak zaostril len pri predstlaceni spuste a potom ­(ani predtym­) uz zaostrenie samovolne nemenil.
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 10.10.201221:41
Zdravím a děkuji Vám oběma za odpovědi a názory.

Busy navrhuje: Skuste preto stabilizaciu v menu vypnut, potom by fotak mal byt uplne potichu.

Ale:
Pro natáčení videa je k disp. pouze funkce IS video režim ­- funkce, bránící otřesům fotoaparátu při snímání videa.
Tuto funkci jsem tedy zakázal, avšak situace je stále stejná ­- přístroj není úplně tichý, jak píše Busy a chová se stále stejně ­- ve videu je stále slyšet klapání.


Další návrh ­- aby fotak zaostril len pri predstlaceni spuste a potom ­(ani predtym­) uz zaostrenie samovolne nemenil.

Ale ­- toto by se mělo uplatnit ­- dle mne ­- jen u focení, ne? Myslíte, že by to mělo mít vliv i na točení videa?

I tak jsem to ale vyzkoušel. K tomuto návrhu by se asi ­(?­) vztahovala funkce Stab. obrazu. Je to funkce ­(jak uvádějí v popisu­), bránící otřesům během snímání. Může být buď vypnutá, nebo zapnutá od polovičního namáčknutí spouště do konce expozice, nebo jen během expozice, což zabraňuje rozmazání pouze během expozice.

Všechny 3 možnosti jsem vyzkoušel i v kombinaci s výše uvedeným vypnutím stabilizace ­(IS video režim­), ale opět se nic nezměnilo a nepomohlo. Stále stejný klapot ve zvuku.

Jiné funkce na vypnutí stabilizace a ostření jsem v menu nenalezl.

Takže ­- buď vypnout mikrofony ­(což je škoda­), nebo při natáčení videa nezoomovat ­(což je škoda­), nebo se smířit se zvláštním mírným klapotem ve zvuku. Asi to bude vlastnost tohoto přístroje :­-­( , když se stejný jev objevoval i u testovaného přístroje, jak píše pan Šurkala.
Dá se to sice přežít, ale je to nepříjemné a dle mne by to tam být nemělo.

Pokud by byl ještě nějaký další nápad ­- předem díky.

Také bych VELMI uvítal zkušenost nějakého dalšího majitele tohoto přístroje.


Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 10.10.201222:12
No to klapání je určitě stabilizace ­(na 99% tomu tak bude­), ale je možné, že stabilizace u videa nejde vypnout. Já to zkoušel u fotografií a tam to rozhodně pomohlo.
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 10.10.201222:44
Zdravím a díky za reakci.
Také si myslím, že by to mohlo být stabilizací, ale nevím, proč to nelze vypnout.
Jinak ­- omlouvám se za mé neodborné dotazy ­- skutečně nejsem velký odborník, ale nerozumím tomu, čemu pomohlo vypnutí stabilizace u fotografií, když u fotografií zvuk není. Můj problém je s klapotem ve zvuku u videa. Díky za objasnění.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 10.10.201222:54
Do fotografií samozřejmě zvuk nejde, jde ale o to, že při focení to chrčelo a právě vypnutím trvalé stabilizace to chrčení zmizelo. Šlo o lokalizaci toho, proč fotoaparát dělá zvláštní zvuky zvláště po přizoomování. Vypnul jsem stabilizaci a bylo ticho. Z toho usuzuji, že půjde o stejný problém u videa, kde je navíc potíž v tom, že ten zvuk nejenže otravuje při jeho pořizování ­(u pořizování snímků to už člověk nějak přežije­), ale že je také zaznamenán do výsledného videa.
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 13.10.20128:56
Vyzkoušel jsem Vámi popisované a skutečně při větším zoomování při focení se chrčení ozývá. Toho jsem si u focení dosud vůbec nevšiml a je fakt, že toto mi u focení vůbec vadit nebude. Pak je tedy jasné, že se hluk dostává i do zvuku při zoomování u natáčení videa. To je horší, ale pokud u videa vůbec nezoomuji ­(což asi bude převážně­), pak problém vůbec nenastane. Asi tak do třetinového zoomu ­(plus minus­) je to klapání ještě snesitelné, při velkém zoomu je to protivné. Moc díky za pomoc. Jdu fotit :­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 9.10.201215:45
Jak říká busy, je to projev stabilizace ­(akorát není optická, ale mechanická­). Čím větší je ohnisková vzdálenost, tím větší jsou vyžadovány pohyby stabilizace pro kompenzaci pohybu fotoaparátu a tím větší je hlluk. Jde o normální projev tohoto přístroje. Testovaný kus to dělal také.
Odpovědět0  0
mafilipes | 3.1.201310:06
Mám asi úplně stejný problém s uvedeným klapotem během ostření a nejen během natáčení video. Zvuk, to klapání, je ve videu dost rušivý jev, nevadil by mi ani tak zvuk při zoomování během natáčení, ale to sporadické klapání. Ten klapot je všudepřítomný, i když je vypnuta optická stabilizace i stabilizace během natáčení. Zkuste si přiložit SM31 k uchu a uslyšíté stálé klapání, pokud budete se SM31 pohybovat a on bude ostřit. Také jsem zjistil, že pokud lehce namáčknu spoušť během focení, tak se ozývá chrastění stabilizace a je dost hlučné, je to až nepříjemný, nezdravý zvuk. Na koncertu slyšet nebude, ale někde při focení v tichu určitě ano. Nejste náhodou z Ostravska ? Mohli bychom se domluvit na osbním srovnání. Jinak spokojenost.
Odpovědět0  0
miki1250 (7) | 18.1.201322:29
Dobrý den. Omlouvám se za pozdní odpověď. Ano ­- jste další a další majitel SZ31, který má stejné problémy s klapotem ve zvuku u videa při zoomování. Klapot při focení mi vůbec nevadí. Již jsem to konzultoval s panem Šurkalou, který mi sdělil, že toto dělal i jím testovaný SZ31, i s olympusobchod.cz, kde mi sdělili, že je to vlastnost tohoto přístroje a jak vidno z dalších reakcí ­- je to skutečně tak. Reklamovat se mi zatím nechce, neboť jinak jsem s přístrojem velmi spokojen. Pokud někdo zkusíte reklamovat, napište sem prosím, jak jste dopadli. Díky.
Odpovědět0  0
mafilipes | 19.1.20139:18
Díky za odpověď. Četl jsem celou diskuzi a klapání beru jako vlastnost. Je nepříjemná, ale na druhou stranu jsem SZ­-31 kupoval kvůli focení a zde jsem velmi spokojen, i když možná budou mnozí namítat, že za cenu cca 4 250 Kč, můžu najít lepší fotoaparát. Zoom je skvělý, makro výborné, kupodivu fotky bez blesku za umělého osvětlení ­(tělocvična­), vycházely ze 3 podovnávaných foťáků ­(Nikon SX6300, Sony DSC­-H90­) nejlépe. Reklamovat tedy nebudu.
Odpovědět0  0
shawt (7) | 19.1.201314:48
Ja nechapu,jednu vec a to,kdyz se pouziva zoom pri foceni,tak to ty skriplave a piskave zvuky nedela..by mne zajimalo,proc je tomu tak jen pri nataceni videa...
Odpovědět0  0
Choakinek (4771) | 24.7.201218:45
Zase prostě typický příklad: Mohli jsem udělat super foťák, ale my jsme řekli NE!
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 24.7.20128:26
Rád bych upozornil autora, že na první straně, pod čtvrtým obrázkem je v textu drobná nepřesnost, která by neznalého mohla zmást. Cituji: ­"Objektiv je dotykový. To je velmi vhodné zejména pro polohování ostřícího bodu.­" Z kontextu vyplývá, že dotykový je display. Objektiv stěží.
Odpovědět0  0
bob222 | 23.7.201223:42
tá sveteľnosť je príšerná...
Odpovědět0  0
Choakinek (4771) | 24.7.201218:17
:­-D
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 23.7.201217:06
Ukazka rychleho serioveho snimania by nebola?

Zvlada aj rezim rucne drzaneho sumraku?
(podla dpreview by mal...)
Odpovědět0  3
bat1 | 23.7.201220:29
Ručně držený soumrak a ještě z takového stroje... :­) To je teda funkce... :­)
Zajdi někam do výtvarky a chrstni vodu od temper na papír, vyjde to zhruba nastejno :D
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 23.7.201220:47
Skratka vytvorit menej zasumeny zaber z viacerych.
(neviem ako by sa mal volat mod pri ktorom sa toto spravi­)

Mnohe fotaky to uz bezne pouzivaju a sam som si otestoval ze to funguje:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  3
bat1 | 24.7.20126:48
Mě nejde o princip, ten je jasný, jde mi o to, že jsem ještě neviděl vylézt z nějaké takové funkce kloudnou ostrou fotku. Ať to bylo HDR, skládání více fotek při hiISO nebo obdobné režimy tohoto typu. Natož z něčeho jako je tohle šumítko.
Ideální je stativ a složit to v kompu kde to lze ovlivnit dle svých potřeb, případně exr u pohyblivé scény.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 24.7.20129:25
Manželka to na svém Sony NEX­-3 používá poměrně často. Netvrdím, že je ostrost srovnatelná s jedinou fotkou cvaknutou ze stativu, ale na tom NEXu to je až překvapivě účinné.
Odpovědět0  0
rousini (237) | 23.7.201215:06
Napíšu to znova: Škoda práce. To už není nic lepšího k otestování? Nechte propagaci těchle šuntů marketingovým odděleníma a naveďte nás za kvalitou.
Tohle není osobní útok
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 23.7.201215:10
Tak je treba vyzkouset, zda nahodou neprekvapi :­-­) Uz jsem mel par na prvni pohled peknych produktu, ktere byly k nicemu stejne jako na prvni pohled smejdy, ktere fotili velmi pekne.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 23.7.201215:10
oprava, fotily
Odpovědět0  0
rousini (237) | 23.7.201220:43
Příspěvek jsem psal na notesu a před odentrováním řádku jsem šmrcnul o touchpad, který hodil kurzor do topicu a příspěvek byl odeslaný. Dobrý fotograf určitě pozná, že je to jen myšlenkový RAW a vezme si z něj co potřebuje. Ještě jsem to chtěl poladit, ale už to nechám, idea zůstává...
Odpovědět0  0
bat1 | 23.7.201214:14
Teoreticky ano, ale v praxi? Jaká je skutečná přidaná hodnota proti slušným UZ s obvyklým telemakrem kolem 0,3­-0,4x ? Případně proti zrcadlovce s obyčejným setovým telezoomem? Podle mě nulová nebo záporná...
Z toho co je vidět v recenzi, ty fotky mají na dlouhém konci v reálné praxi tak 1Mp detailů? To by mohlo odpovídat, ve 2Mp náhledu už vypadají příšerně rozpatlaně. Potom se k obdobnému makru dostaneme prostým výřezem z jakéhokoli kvalitněji fotícího přístroje... Píšu obdobnému, protože cropem se dostaneme na trochu jinou teoretickou ohniskovou vzdálenost. I když cropem z dslr bychom se mohli dostat i na +­- stejné ohnisko, výsledná kvalita bude nebe a dudy, a není potřeba ani makroobjektiv...
Těch kompaktů pomocí kterých se dostaneme k obdobnému výslednému telemakru bude imho poměrně dost, i když z těch dnešních je pro větší výřezy použitelný málokterý. Můj názor je ten, že kvůli makru se SZ31 určitě kupovat nevyplatí...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 23.7.201214:33
No je jasné, že silná difrakce a silnější odšumování tomu neprospějí, ale že by běžný ultrazoom této kategorie měl až 3krát tolik detailů, to bych tedy netvrdil. Pokud chci kapesní ultrazoom, tak SZ­-31MR bude pro makro určitě jedna z těch lepších možností, protože dnes neznám kapesní ultrazoom, který by fotil nějak výrazně detailněji ­(snad jen nějaké Canony, ale ty mají telemakrodost slabé ­- 0,35x proti téměř 1,1x u Olympusu­).
Odpovědět0  0
bat1 | 23.7.201215:06
Tak zase vzhledem k ceně se nemusíme omezovat jen na kategorii kapesních UZ. Navíc přes 150mm už jsou fotky SZ31 použitelné skutečně tak max na web, takže o jakém UZ to vlastně mluvíme? Když stejné ­(nebo lepší­) výsledky dosáhneme cropem z kvalitnějšího kompaktu s běžným zoomem...
Je pravda, že v odpovídající kategorii budeme v rámci dnešních foťáků hledat něco lepšího dost obtížně, ale pokud je požadavek ­"makro + kapesní velikost­", najdeme v obdobné ceně spoustu lepších možností mezi staršími doprodávanými ­"profikompakty­". Dokonce s tou výhodou, že při nějakém 3x cropu budeme +­- na stejných ohniscích a ještě s lepšími detaily...
Pokud bude požadavek jen makro a cena, bude těch možností ještě víc...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 23.7.201215:22
Ale no tak :­)­)­)­) Milan mozno otestoval tento kompakt prave preto, aby sme si viac vedeli vazit tie kvalitnejsie kompakty :­)­)­))
Odpovědět0  0
Karel12345 | 23.7.201212:15
Ať si Olympus ty svý současný sračky strčí do prdele.
Dříve to za něco stálo, ale posledních pár let to stojí za úplný hovno.
Několik Olympusů jsem měl a byly dobrý, dnes bych to nekoupil ani náhodou.
Omlouvám se za svou otevřenost :­-­)
Ať se podívají jak se zlepšil Panasonic, vlastnil jsem SP 560 UZ, v tý době byl nastejno s FZ18, a kde je dnes Olympus a kde Panasonic...
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 23.7.201212:50
Dovolím si vysloviť názor, že ultrazoomy od Olympusu sú momentálne to najhoršie, čo sa ako nové predáva naprieč všetkými výrobcami. Celkovo sa mi javí, že Olympus venuje energiu len a výhradne bezzrkadlovkám ­(kompakty a ultrazoomy stoja ­- až na výnimku XZ­-1 ­- za p_d a zrkadlovky nechávajú len dožívať­). Špecializácia iba na jeden segment môže ale byť osudná ­(hoci CSC prežívajú najväčší boom­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 23.7.201212:55
No, je možné, že s pozměněným vedením společnosti se příští generace nových kompaktů o něco zlepší. Uvidíme. Ale možná, že budou pokračovat v nynějším trendu.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 23.7.201217:16
Co ste ocakavali? Ze napasuju obraz z 24 megapixloveho FullFrejmu do JPG vystupu 16 megapixloveho kompaktu?
Budte trosku realisti a trosku objektivity poprosim...

Vystup je omnoho lepsi ako napriklad vystup z TZ20. A v ISO porovnani so Sony HX9 ­(ktory ma ten isty chip­) vobec nezaostava, dokonca vyzera lepsie ­(na nizsie ISO menej doostruje a na vyssie ISO menej rozpatlava­). Poznate vari 16M kompakt s lepsim vystupom?
Odpovědět1  3
bat1 | 23.7.201220:23
Pokud někdo vytvoří šmejd už z fyzikálního principu jen proto, aby se v rámci marketingových číslíček dobře prodával neználkům kterých je bohužel většina, je třeba ho nazvat šmejdem a nebrat si servítky ;­)

P.s.: ­"16Mp kompakt­" a ­"dobrý výstup­" jsou antonyma :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.