Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S.

15.5.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se vydáme do třídy drahých světelných teleobjektivů. Půjde o systém Micro Four Thirds, kde byl nedávno představen objektiv Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S. Ten se dodává rovnou i s 1,4× telekonvertorem.
Teleobjektiv Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S. jsme otestovali a nyní si shrneme naše poznatky. Jde o velký a těžký objektiv, což se vzhledem k jeho ohniskové vzdálenosti a světelnosti dá čekat. Je dobře zpracován a má velmi bohatou výbavu. V balení totiž dostanete nejen samotný objektiv s krytkami, ale také sluneční clonu, závit pro stativ a dokonce i 1,4× telekonvertor. Jeho cena, která se zdá být na první pohled hodně vysoká, tak začne být o něco snesitelnější.
 
Panasonic Leica 200mm F2.8 hodnocení
 
Ocenění TREFA získává Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S.
za dobrou kvalitu obrazu a nadprůměrnou univerzálnost. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Chválu si zaslouží bleskurychlý a tichý autofokus, velmi slušné je i zvětšení objektivu. Pochopitelně nejde o makro objektiv, ale na statické detaily je až překvapivě použitelný. To je možné i díky excelentní stabilizaci, která dokáže spolupracovat se stabilizací v těle a počítat můžete s 5EV účinkem. Problémem není ani zkreslení, vinětace nebo chromatická aberace, která je jen velmi mírná. Ocenit lze i perfektní kresbu, a to už od plně otevřené clony.
 
Celkově tak jde o v podstatě opticky dokonalý objektiv, u kterého jen těžko najdete oblast, ve které by nebyl výborný. Jedinou slabinou je tak poměrně vysoká cena, kterou trochu zvýhodňuje fakt, že v balení najdete i clonu a telekonvertor. Objektiv tak dostává naše ocenění Trefa.
 
 

Objektiv je vhodný pro:


1. Ty, kteří vyžadují opticky vynikající teleobjektiv
2. Focení přírody včetně telemakra
 
 

Plusy


+ Perfektní optické výsledky
+ Bohatá výbava (1,4× telekonvertor, clona, pouzdra, závit na stativ)
 
 

Minusy


- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Leica DG Elmarit 200mm / F2.8 / Power O.I.S. děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: 75.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.