Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm / F2.8-4.0 ASPH. / Power O.I.S.

15.6.2017, Milan Šurkala, recenze
V dalším testu objektivů se podíváme na univerzální Leicu pro Micro Four Thirds systém s reálnými ohniskovými vzdálenostmi 12-60 mm. Potěší však také dobrou světelností F2,8-4,0. Bude to nejlepší univerzál pro tento systém?
Objektivy pro Micro Four Thirds systém od Panasonicu bývají mnohdy velmi povedené a Leica 12-60mm F2.8-4.0 nezůstává dobré pověsti takřka nic dlužna. Máme tu tak příjemně univerzální objektiv s širokoúhlým záběrem (24 mm po přepočtu) i solidním 5× optickým zoomem a dobrou světelností. Zpracování je výborné, ovládání také a radost udělá i odolnost vůči nepříznivému počasí. Skvělá je také rychlost ostření a hodně dobré je i zvětšení objektivu. Nečekejte sice výkony makro objektivu, ale rozhodně na nějaké ty broučky a květinky to nebude vůbec marné.


Panasonic Leica 12-60mm hodnocení
Ocenění TREFA získává Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm / F2.8-4.0 ASPH.
za dobrou kvalitu obrazu a nadprůměrnou univerzálnost. Logo ocenění je ke stažení zde


Spolu s mechanicky stabilizovanými těly nabídne duální stabilizaci a to se pak můžete těšit na společný účinek přesahující 4 EV. Bokeh je velmi jemný při ostření na krátké vzdálenosti. Naopak na těch delších patří k docela nervózním. Zkreslení je korigováno softwarově, vinětace je pak vidět na nejširším úhlu záběru a plně otevřené cloně, jinak si ji asi ani nevšimnete, Chromatická aberace se vyskytuje jen zřídka a kresba je celoplošně dosti nadprůměrná, rohy na tom nebývají výrazně hůře než prostředek.

Tradičním problémem objektivů Leica (nebo Panasonic) jsou už tradičně odlesky. On by ani nebyl problém s odleskem, pokud vypadá nějak efektně, u Panasonicu to jsou ale obvykle opravdu nevzhledné fleky, zvláštní závoje a podobně. Protisvětlo opravdu není silnou stránkou tohoto objektivu.

Výsledné hodnocení objektivu je tak velmi pozitivní. Univerzální, velmi dobře ovladatelný objektiv, který má výborné optické výsledky s jedinou výjimkou v podobě protisvětla. Škoda také dost vysoké ceny. Na druhou stranu se v setech dá sehnat o něco rozumněji.

 

Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné univerzální focení
2. Nenáročné makro
3. Natáčení videa
4. Focení v nepříznivém počasí

 

Plusy


+ Univerzální ohniskový rozsah
+ Vynikající optické výsledky
+ Velmi rychlé a tiché ostření

+ Slušná světelnost
+ Odolnost vůči nepříznivému počasí

 

Minusy


- Nevzhledné odlesky v protisvětle
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm / F2.8-4.0 ASPH. / POWER O.I.S. děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: 27.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.