Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoaparáty
Fotomobily
Objektivy
Software
Tipy a triky
Tiskárny
Příslušenství
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia
4.12.2012, Milan Šurkala, recenze
Nový ultrazoom Panasonic Lumix FZ200 je dnes ve třídě ultrazoomů doslova zjevení, a tak jsme jej prostě museli vyzkoušet. Má totiž velmi dobrou světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu a rozlišení 12 megapixelů. Jenže to není zdaleka všechno.
GeXeS (10) | 8.1.202211:56
PF2022!
Tak jsme dobojovali. Den před silvestrem mi FZ200 spadl ze stolu, sice v pouzdře, ale tak nějak nešťastně na objektiv ­- a je po něm. Musím říct, že mě to mrzí překvapivě málo, protože poslední měsíc už to s ním byl skutečně boj: nejvíc zlobila páčka zapínání, která měla asi nějaký špatný kontakt a nepravidelně foťák hned po zapnutí zase vypínala. Zoom překvapivě poslední dobou sekal dobrotu, ale když se sešla všechna další opotřebení, byl prostě čas na nový.

Sehnal jsem ­- protože foťák aktuálně nejvíc využívám na ornitologii ­- Nikon P900 z druhé ruky, ale ve velmi dobrém stavu. Těšil jsem se na to 2000mm ohnisko ­(ano, skutečně jsou lidé, kteří ten zoom využijí :­-D­)... no a čekalo mě zklamání. Jmenovitě:
- Špatná světelnost objektivu. Skutečně je těch 1:6.5 na 2000mm ohnisku poznat, resp. je poznat, že to není 1:2.8. Při ISO 100 v dobrém světle chce P900 fotit na 1­/8­-1­/10 s, a s tím se prostě vrabci v keři dobře fotit nedají. Takže foťák v tom režimu fotí na ISO 400+, nejčastěji 800 ­- logicky, jinak by ty časy byly moc dlouhé a výrobce to ví. No a P900 ­(stejně jako FZ200­) není foťák, který by zvládal dobré fotky s ISO 400+. Takže ve výsledku na FZ200 prostě nemá. A tohle je něco, co mi to delší ohnisko nevykompenzuje, protože bych musel fotit na vyšší ISO ­- což zase rozmaže kontury ptáka, takže po pár úpravách v počítači získám zhruba stejný výsledek.
- Špatné ostření. Za šera na nejdelší ohnisko vyloženě neschopný. Ne že by FZ200 byl nějak výrazně lepší, ale o něco málo přece jen ano. P900 má dedikovaný pracovní program ­"ornitologie­", při kterém správně nastaví AF na nejmenší bod uprostřed záběru ­- ale bohužel se ho pak nedrží ­(!­) a zaostřuje vesele na větvičky okolo ptáka, což je přesně to, co ornitolog nechce. Tohle mi FZ200 nedělal, ten se skutečně držel. ­(Zajímavé je, že když jsem si ­"ručně­" nadefinoval malý ostřicí bod a fotil mimo program ornitologie, ostření fungovalo správně. Divné.­)
- Manuální ostření mi u obou přijde tak zhruba na stejnou váhu, ačkoli se s ním pracuje úplně jinak ­- obojí má své výhody i nevýhody, tady je to remíza.
- Málo ovládacích prvků. Tři Fn tlačítka na FZ200 jsem zpočátku nechápal, ale dnes už bych to jinak nechtěl. Často měním manuálně ISO, rozlišení­/formát snímku a snímání dávkou ­- a to na P900 prostě dvěma kliky během vteřiny nenastavím. Navíc ta elegantní variace poměru clony a závěrky na palcovém kolečku u FZ200 plus rychlé nastavení EV+­-. P900 má jen jedno Fn tlačítko, které navíc funguje zhruba jako Quickmenu na FZ200 ­(ale ještě o něco hůř­) a pak navíc tlačítko na WiFi, které by naopak stačilo někde v podmenu.

No takže jsem se prostě na FZ200 namlsal a teď už to vidím asi jedině na FZ300. Jen jsem nikdy nenašel jasně řečeno ­- mají ten objektiv totožný? Nebo je u FZ300 jiný? Myslím, že jsem někde četl, že je o něco horší ­- ­"měkčí­". Zareaguje tu na mě ještě někdo, prosím? :o)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 8.1.202213:17
FZ300 a FZ200 mají opticky totožné objektivy. Zásadní rozdíly bych tam nečekal. Pokud si to dobře pamatují, měkké jsou stejně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
GeXeS (10) | 8.1.202222:36
Děkuji, super. A děkuji ­- nevím, jestli jsem to už někde psal ­- za všechny Vaše skvělé recenze. Vždycky souhlasně pokyvuji hlavou, když čtu u každého dalšího Lumixu o tom, jak Vás vzteká, že zasouvá objektiv při prohlížení. V terénu na ­"lovu­" ptáků je to neskutečně otravné. A těch kilometrů, co ten zoom takhle zbytečně nachodí... uf.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 8.1.202222:57
Tohle mají naštěstí už některé novější Lumixy vyřešené.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 8.1.202223:25
A u mna sa ten zoom nachodi este ovela viac, pretoze vecsina mojich fotiek je na poslednej tretine zoomu... ;­)
Mozno preto sa mi tym zoomovanim opotrebovali a zaniesli mechanicke prevody a preto mi to obcas blbne.

Este taka zaujimavost ­(mimo hlavnej temy­): Ked som si kupil maly vreckovy Lumix TZ100 ­(ten je iba do 250mm­), tak sa mi pomerne casto stavalo, ze som chcel nieco vyfotit, zoomujem, ale v cca tretine zoomovania sa mi ten TZ100 sekol a zoomovanie dalej nefungovalo. Pozeram co s tym je, a zistujem ze ono je to uz na konci 250 mm a dalej to uz proste nepojde ... :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 8.1.202220:38
Vdaka za pekne porovnanie FZ200 a P900. Mam FZ200 a po P900 som nejaky cas pokukoval, tych 2000mm ma hrozne lakalo, ale sialenych 16 MPix na 1­/2.3­" ma zase hrozne odradzalo.

Ale k veci. Obcas je velmi zaujimave sledovat co a ako sa na fotoaparatoch casom kazi. Moj FZ200 som kupoval este v 09­/2012, hned ked bol este horuca novinka, a dodnes ho aktivne pouzivam. Casom sa mi na nom objavili nasledujuce poruchy:

­- Osuchala sa mi antireflexna vrstva na displeji. Ked mi na displej svieti slnko, tak velmi zle vidim co zobrazuje. Zaujimave je, ze na vreckovom TZ100 antireflexna vrstva drzi ako priklincovana, hoci sa obom spravam rovnako ­(ne­)setrne.

­- Nefunguje stlacenie rollera na palci. Tocenie rollerom funguje, ale nereaguje na stlacenie. Pravdepodobne pokazeny kontakt.

­- Nevladze vtiahnut objektiv ked je vodorovne alebo objektivom dole. Ked chcem prizoomovat, tak musim objektiv dvihnut hore. Zle na tom je hlavne to, ze fotak si pomocou senzorov kontroluje, ci sa objektiv hybe ako ma, a ak zisti, ze nie tak vyhodi systemovu chybu. Vtedy musim fotak vypnut a zase zapnut, ako sa ­"zresetoval­" a snimace v objektive zase zosynchronizovali.

­- Sam od seba si niekedy zoomuje ako chce. Chyba sa prejavuje dost nahodne a dost sporadicky. Obcas nikdy nic, a obcas po par sekundach necinnosti zacne sam od seba zoomovat. Nastastie, ked sa tak zacne diat, staci pohnut zoom packou na spusti a hned prestane. Predpokladam ze v zoomovacej packe su nejake elektricky vodive necistoty. Zial, cely horny ovladaci panel je jeden nerozoberatelny zlisovany diel, obavam sa ze ak by som ho rozobral ­(jedine znicenim lisovanych spojov­), tak ho uz nedam dokopy, resp, nebude drzat. Samotny fotak nemam problem rozobrat a zase zlozit ­(vid fotky v tunajsej fotogalerii :­) ­)

Posledne dva problemy su asi najviac otravne ked sa objavia spolu. Nazoomujem co potrebujem, a fotak si po chvili zmysli ze chce odzoomovat, lenze nevladze, tak vyhodi systemovu chybu. A ja musim fotak vypnut, zapnut a znovu nazoomovat co potrebujem.

Bol som s tymito poruchami v autorizovanom service, a verdikt bol takyto:
­- Osuchana antireflexna vrstva => vymena komplet celeho displeja, cca 100 eur
­- Nespolahliva zoom packa => vymena komplet celeho horneho ovladacieho panela => cca 70 eur
­- Problematicke zoomovanie => vymena celeho modulu objektivu => 150 eur
Celkova cena opravy asi tak 3­/4 ceny celeho fotaku ­(vtedy cca 400 eur­). Antireflexna vrstva by sa dala poriesit nalepenim nejakej antireflexnej folie, ale aj ten zvysok uz presahuje 1­/2 ceny noveho fotaku, a to sa uz moc nevyplati. Radsej rovno kupim uplne novy ­(dnes uz iba FZ300­) a mam istotu, ze sa mi najblizsie dva roky nepokazi nic dalsie ­(a ak aj ano tak to poriesi zaruka­).

Ale povedal som si, ze aj ked su tie chyby obcas otravne, fotit sa s tym stale da, preto novy FZ300 zatial az tak nutne nepotrebujem, a radsej si pockam, ako sa bude vyvijat cena Sony RX10 III alebo IV po ktorych momentalne pokukujem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS (10) | 8.1.202222:34
Ano, byl jsem na tom přesně jako ty ­- pořád to ­"nějak šlo­" :­-D tak jsem se nemohl odhodlat. Chtělo to zásah shůry...

Zoomování jsme tu už řešili, mně blblo v takových ­"érách­". Dva měsíce ano, pak zas třeba rok ne. Určitě to byl nějaký vodivý prach v kontaktech zoomu. Otázka je ­- má tohle FZ300 pořešené důsledněji? Chci věřit, že ano. A podobně to teď vidím s tím přepínačem ON­/OFF, ten se vlastně choval podobně.

Fyzicky jsem ale se zoomem tebou popisované problémy nikdy neměl ­(až teď po tom nárazu hlásí různé ­"Focus error­" a ­"O.I.S. error­").

Jinak tedy ­- ještě můžeš zvážit koupi FZ200 z druhé ruky. Na Aukru za 5500 Kč. Já ten svůj takhle kupoval právě před... no, tyjo, před osmi lety, v létě 2013. To vlastně vydržel hodně.
Myslím, že mezi námi pobíhá plno lidí, co si tyhle foťáky koupili ze snobství nebo neznalosti a při Velké Smartphonové Revoluci pak zjistili, že na fotky spálených zad na egyptské pláži jim stejně nejlíp funguje jejich nový služební Šaomi ­- a těmhle lidem leží eFZetka ve skříni v krabici a zahálí. Tak tomu zjevně bylo i u toho P900, co mám teď já. Chce to jen osobní převzetí a prozkoumat stupeň opotřebení ovládacích prvků a bezchybnost optiky. Vůbec bych se nebál ­(ale ano, sám teď řeším, jestli koupit ojetý FZ300 za 7500 nebo nový za 11500; ale jestli nenajdu nějakého inzerenta v rozumné vzdálenosti od bydliště, asi půjdu do nového­).

Tak hodně štěstí! ­(A díky, že to tu pořád sledujete, pánové. Je radost se sem vracet :o)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 8.1.202222:59
Šel bych do nového. Se starším se akorát zvyšuje riziko, že se brzy setkáte se stejným problémem jako u Vaší FZ200. Ta zoomovací páčka je tradiční bolístka, bratrovi to na FZ7 odešlo dokonce ještě v záruce. FZ300 má zvýšenou odolnost vůči nepříznivému počasí, takže tam by to teoreticky mohlo být kvalitnější. Ale kdo ví.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 8.1.202223:16
Mam taku zasadu ­- mobily a fotaky zasadne kupujem iba nove. Takze ak by som kupoval FZ300 tak tych 4000 by som si urcite rad priplatil za neopotrebovanost, zaruku a istotu, ze tam nebude nieco ­"posahane­", napr. nejaky mikroposun sosoviek ktory si clovek na prvy pohlad ­(prvy test­) nevsimne ale casom sa to ukaze. A o kusok vyssi financny vydaj ­(obvykle­) raz za par rokov sa da zvladnut. Taktiez sa tu riadim znamym heslom ­"Nie som tak bohaty, aby som si mohol dovolit kupovat lacne veci­" ;­)

Ale na druhej strane, keby sa objavil napriklad nejaky funkcny bazarovy P1000 za nejaku naozaj symbolicku cenu ­(200­-300 eur ?­), tak len pre tu srandu ­(pre vyskusanie­) by som ho asi kupil.

Ak by sa mi FZ200 pokazil definitivne a bol by nepouzitelny, mam este starucky FZ28 kupeny v 2008 a ­"zapisnik­" TZ100 kupeny v 2016, ktore mi funguju na 100% ­(na FZ28 bol vymeneny ovladaci panel lebo mi odisiel on­-off prepinac­). Ale kupu Sony RX10 IV by to urcite urychlilo, pretoze na dovolenky alebo nejake serioznejsie fotenie ­(obcas na zakazku fotim rozne akcie­) to naozaj chce nejaky poriadnejsi fotak.

Ano, sledujeme to tu, lebo mame zapnute mailove notifikacie :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS (10) | 8.3.20219:30
Roky běží, diskuse zůstává :o­)
Po rozborce foťáku až ke spoušťovo­-zoomovému dílu a opětovném složení se skutečně problém se samovolným zoomem ztratil a vydrželo to tak asi rok. Teď se začal problém ozývat znovu, navíc se mi stávalo, že po spuštění foťák na displeji zobrazil změť kolmých pestrobarevných čar a resetoval se. Pak už fotil OK.
Inu, rozhodl jsem se, že ho otevřu znova.
Otevřel, vyjmul asi 5­-6 flexkabelů z konektorů, zase až po spoušť, složil zpátky ­- a zoom zase zdivočel. Myslím, že to může být problém flex kabelu, jak už to tak bývá. Jen nevím, jestli v nějakém vodiči, nebo v konektoru. Zkusil jsem konektory vyčistit štětečkem ­(ačkoli čistota vnitřku fotoaparátu nasvědčuje, že v prachu problém nebude­), znovu jsem to složil... a zase nic.
Při třetím rozložení jsem snad trochu víc škubnul zadním krytem, než jsem vyndal flex z konektoru ­- ale to nevím jistě, je to jen dohad ­- každopádně teď ­(krom toho, že zoom stále zlobí­) mi už nefunguje podsvícení LCD panelu. Hledáček funguje normálně, ale s prohlížením mám utrum. Na prudkém slunci obraz vidět je ­(zkrátka jako starý GameBoy­). Tak se obávám, že to ještě chvíli zkusím jen s hledáčkem ­- je v tom jistá nostalgie, u kinofilmu si člověk taky prohlédl snímky až po vyvolání ­- ale asi už se čas nachýlil a FZ300 mě volá.
Píšu to sem jen proto, aby si případně někdo dal pozor při otevírání zadního panelu ­- i podle komentářů na zahraničních fórech to vypadá, že flexkabel vedoucí k LCD je extra křehký, i když na to nevypadá. Ještě zkusím rozebrat samotný panel, jestli jsem třeba ten kabel nevyškubnul na druhém konci, ale moc na to nesázím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 8.3.202110:41
Hned na zacaitku to najdolezitejsie ­- FZ200 nie je zrkadlovka, nema OVF ale EVF, a to znamena, ze uz vyfotene fotky sa daju prehliadat aj v hladaciku :­) Staci byt v rezime zobrazovania fotiek a prepnut sa na hladacik, vtedy sa prepne zobrazovanie fotiek :­)

Ten zoom mi stale obcas blbne, rozobratie a zlozenie nepomohlo, a nerozoberatelny modul horneho ovladacieho panela som ­(zatial­) rozobrat neskusal. Ale podla mna to flex kablom nebude, pretoze ten som mal v poriadku, aspon na pohlad. Stale si myslim ze to bude spinou v zoomovacom ovladacom prvku na hornom paneli.

Inak mi FZ200 stale dobre sluzi ­(az na tie spominane starecke muchy­) a dobra sprava je, ze sa to nijak nezhorsuje. Ako keby to povestne kazitko uz vykonalo co malo, a dalej uz nic nekazi. Zrovna minuly tyzden som nim vyfotil uz 183857­-tu fotku. :­)

V kazdom pripade sa ale priebezne obzeram po nejakom dostojnom nastupcovi FZ200. Ako som uz predtym spominal, Nikony P9x0 ­/ P1000 to nie su. A nie su to ani Lumixy FZ1000­/2000. Ako jediny rozumny nastupca v dnesnej znacne osekanej dobe vidim jedine Sony RX10 IV. S ohniskom by som sa sice zial nikam neposunul ­(ma 600mm tak ako FZ200­) ale vdaka lepsej absolutnej svetelnosti a modernejsiemu snimacu by mohol fotit lepsie a hlavne moznost ist do vyssieho ISO je pre mna velmi dolezita..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS (10) | 8.3.202123:37
Ano, je fakt, že se fotky dají prohlížet i v hledáčku ­- to jsem opomenul zmínit a jsem si toho vědom ­- ale už to není ten komfort, nedá se to moc pohodlně ukázat vedlestojící osobě, o focení či natáčení videa mimo úroveň očí nemluvě.

Ještě jsem se v tom trochu porýpal, ale nic jsem nevyrýpal. Flex kabel vypadá nepoškozený, ale něco je prostě špatně, marná sláva, LCD nepodsvěcuje. Tak aspoň takhle jako varování všem kutilům, že tahle součástka je křehká...

Jinak tedy gratuluji k počtu fotek a přeji mnoho dalších. Já na tom svém pořídil, myslím, tak něco okolo 15 tisíc snímků. A dál to zatím skutečně vidím tak maximálně na tu FZ300, protože jak se tak dívám, Sony RX10 IV je mimo mé cenové možnosti. Ale tedy zajímavý kousek, to ano.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS (10) | 21.10.201916:00
Ahoj vespolek ze stroje času! ­(busy, ještě ti funguje upozorňování mailem? :o­)­)

Používám několik přednastavených vlastních C­-režimů a všiml jsem si, že foťák si při přechodu mezi nimi nepamatuje velikost ostřicího rámečku ­(nastavitelná po zmáčknutí tlačítka vlevo na objektivu a následném pootočení kroužkem na pravém palci­). Což je škoda, protože jedním z režimů fotím ptáky v krajině ­- a když sedí pták v křoví, zaostřování ve větším čtverci zaostřuje pochopitelně na křoví v popředí a ne na ptáka o 30 centimetrů dál. Hodilo by se tedy mít po přepnutí režimu k dispozici přímo nejmenší možný ostřicí rámeček. Řešil to tu už někdo a podařilo se mu něco vymyslet?

FZ200 mi pořád ještě docela slušně slouží, když pominu občasné chyby zoomovací páčky ­- ta má tendenci občas softwarově zamrznout a zazoomovat na maximum nebo minimum, což lze přerušit jen namáčknutím a kontrapohybem; ještě jsem nedokázal identifikovat, co tenhle bug spouští ­- snad vlhkost vzduchu? Každopádně už jsem kvůli tomu celý foťák rozebral a zase složil ­- přišel jsem přitom o jeden šroubek, který drží tělo pohromadě ­(byl zakousnutý a musel být odvrtán­), ale naštěstí to ty zbylé zvládají ­- a na nějaký čas to skutečně pomohlo. Vzácně se to ozve znovu, ale naštěstí ne tak často, abych cítil potřebu se FZ200 zbavovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 21.10.201916:17
FZ200 nemám k dispozici, ale uložil sis to nastavení s malým rámečkem do paměti? Pokud ho zvolíš a upravíš velikost rámečku po zvolení režimu C, tak si to příště při zvolení režimu C pamatovat nebude ­(pamatovat si to ani nemá, je to tak správně, že to zapomíná, protože to má vyvolávat uloženou pozici a ne něco, co se později měnilo­). Nicméně, pokud zvolíš uživatelský režim, změníš velikost rámečku na požadovanou a tento uživatelský režim si znovu uložíš ­(přepíšeš stávající hodnotu v režimu C­), tak by si to při příštím vyvolání už měl pamatovat. Teď jsem to zkoušel na jiném Panasonicu a funguje to.

Co se týče páčky, to je klasický problém kompaktů se zoomovací páčkou, různé nečistoty, voda tak způsobí, že to nedokáže detekovat správně, co se děje. My už takhle jednoho Panasonica posílali do servisu ­(měnili celou páčku se vším okolo­), stejně tak nás tu teď zlobí dva kompakty Sony ­(mě páčka zoomu, přítelkyni PASM kolečko­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS (10) | 23.10.201914:09
Ahoj a díky za reakci!
Tak jsem to zkusil a asi to nefunguje tak, jak bych potřeboval. Popíšu to po krocích:
Vycházím z režimu P s ostřením na střední velikost čtverce. Přepnu na C2­-1, zmenším velikost ostřicího čtverce, potvrdím a přepíšu právě nastavené parametry v paměti jako C2­-1.
Přepnu na C1 nebo P ­- rámeček zůstal malý. To by ani nemusel.
Přepnu na iA a vrátím na C2­-1 ­- a rámeček je zase střední. A to je to, co mi vadí. Custom režim potřebuji přece nastavit se vším všudy včetně velikosti ostřicí zóny :o­/ nestačí jen, že tam mám nastavených X MPx apod. Různé typy ostření si pamatuje, tak nechápu, proč zrovna tohle ne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 23.10.201914:25
Tak to je zvláštní. Pokud na Panasonicu, který tu mám teď před sebou, něco změním v C2 a opravdu to v menu uložím, tak to při příštím vyvolání C2 je tak, jak to bylo nastaveno ­(nejen typ zaostřovacího režimu, ale i velikost a dokonce i polohu AF bodu­). Naopak, když z C2 změním na jiný režim, nastavení z režimu C2 se nepoužije ­(např. v režimu P­). Tak to má asi FZ200 jinak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 25.10.20197:53
Tak som vzal svoj FZ200 a overil to. Zda sa, ze velkost ostriaceho ramceka nie je sucast mnoziny parametrov ktore sa pametaju v nastaveniach Cx. Bez ohladu co som ulozil do nastavenia C, ked som potom toto C zvolil, velkost ramceka bola vzdy rovnaka, taka, aka bola aktualne nastavena predtym.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
GeXeS (10) | 1.11.201910:32
Tak to je přesně ono. Škoda, no. Díky za ověření!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 25.10.20198:33
Ano, upozornovanie mailom mi stale funguje :­)

Aj mne moj FZ200 este stale po 9 rokov aktivneho pouzivania sluzi. Zrovna vcera som nim vyfotil 172497­-tu fotku :­) Ale uz sa mi na nom tiez prejavuju podobne ­"muchy­" ako tebe :­(

Ako napisal Milan, aj mne sa pravdepodobne uz dostala spina a vlhkost do zoomovacej packy. Prejavuje sa to podobne ako u teba ­- po pusteni packy si veselo zoomuje dalej a musim to zastavit kontrapohybom. Ale este navyse si niekedy ­(hlavne ked viac fotim a fotak je ­"zohriaty­") zmysli ze bude sam proaktivne zoomovat nahodnym smerom. Je to neprijemne hlavne vtedy ked uz mam presne nazoomovany vysek zo sceny a on mi ho zacne zrazu menit. Toto automaticke zoomovanie sa da zastavit tak isto kontrapohybom zoomovacej packy na spusti. Kontrapohyby zoomovacej packy na objektive nepomahaju, takze je iste, ze problem je v kontaktoch zoomovacej packy na spusti.

Co je ale horsie, tak uz mam aj ­(pravdepodobne­) dost vydrate ozubene kolieska v objektive a zanesene clonky na zoomovacom motorceku. Toto sa prejavuje tak, ze procesor fotaku vyhodnoti ze mu nesedia informacie z clonky a objektivu, vypise ­"systemova chyba zoomu­" a ja musim vystupit a nastupit ­- fotak uplne vypnut a zapnut, aby sa objektiv uplne zasunul ­(vtedy si procesor vyresetuje vsetky pozicie, nieco ako ked disketova mechanika pride na stopu 0­) a mozem zase normalne zoomovat.

Vecsinu fotiek mam na dlhe ohniska, takze priznavam, ze ten motorcek a mechanicke prevody uz maju nabehanych riadne vela ­"kilometrov­" a mozu byt velmi silno opotrebovane. Konzultoval som to s autorizovanym servisom, ale tam mi povedali, ze toto by sa riesilo vymenou celeho objektivoveho modulu. Cena opravy by presiahla polovicu ceny noveho fotaku, tak som sa rozhodol, ze nebudem do toho investovat, a ak sa to pokazi uplne, kupim napr. FZ300, alebo uz rovno prejdem na nejaky vecsi ultrazoom s 1­" snimacom ­(moznost ist az do ISO12800 je nieco co by sa mi velmi hodilo­).

Inak aj ja som fotak rozobral v nadeji, ze sa dostanem k miestam ktore sposobuju tieto problemy a pokusim sa ich opravit ­(kontakty a clonky vycistit a mechanicke prevody znovu namazat­). Samozrejme som si zaroven aj vsetko pekne nafotil:
https:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=46257
A tiez som musel odvrtat jeden srobik, ale u mna to bolo z neporiadnosti ­- nevhodnym sroubovakom som si na nom vydral hlavicku a nevedel som ho potom odsroubovat.

Ale zial zistil som, ze moc toho asi nenaopravujem. Cely ovladaci panel so spustou a zoom packou je jeden zalisovany diel ­(na fotke druhy zlava v spodnom riadku­), ktory sa neda korektne rozobrat, a ked ho rozoberiem, tak ho pravdepodobne tym padom aj rovno znicim. Zoomovaci motorcek so vsetkymi prevodmi je priamo v telese objektivu, ktore som ­(zatial­) rozoberat nechcel ­- nemam bezprasnu komoru a nechcem zbytocne vnasat dalsi prach medzi sosovky. Ale mozno sa niekdy odvazim a rozoberiem aj samotny objektiv...

Pritom je zaujimave, ze starsi FZ28, kupeny este v roku 2008, mi stale funguje ako hodinky. Je pravda, ze cely ten diel so spustou bol v roku 2012 vymeneny pretoze sa zlomil hlavny vypinac, ale co sa tyka samovolneho zoomovania, opotrebovania zoomovacich prevodov a zasekavania sa pri zoomovani a z toho vyplyvajuceho zobrazovania roznych systemovych chyb, tak nic z tohto ho nepostihlo. Najvaznejsi problem co ma je ze sa mi pomalicky odlepuje gumove oblozenie gripu a na snimaci mam zrnko prachu :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
GeXeS (10) | 1.11.201910:31
Hezky, díky za obšírný rozbor.
Já to právě taky rozdělal až po tu soustavu spouště, dál jsem taky nešel ­- ale celé jsem to různě proklepal, profoukal a fakt to pomohlo, nějakou dobu sekal dobrotu.

S tou FZ28 je to taky zajímavé, já ji kupoval z druhé ruky, a tam se zase páčka zoomu zasekávala mechanicky, jakoby o něco dřela, tak jsem ho po nějakých dvou letech poslal zase dál s výraznou slevou ­- a přešel právě na FZ200. Aktuálně to vidím přesně jak píšeš ­- vydržím, dokud bude 200 fungovat a přejdu na 300. Díval jsem se tady na recenzi a myslím, že FZ300 má i o chlup lepší ergonomii ovládacích prvků. Zas se trochu bojím dotykového displeje, ten ve mně nebudí důvěru co do odolnosti vůči budoucím chybám z opotřebení, a ten prvek jako takový asi nepotřebuji. Ale co nadělám.

Taky hodně fotím na nejdelší ohnisko, hlavně ptáky. Mezi birdwatchery se už roky omílá mantra Nikon P900 a P1000 jako esence dokonalosti ­- tak uvažuji, jestli to nezkusit tímhle směrem. Ale vadí mi tam ta světelnost objektivu, ta je prostě u FZ200­/300 dost unikátní. Co myslíte vy? Stojí ten Nikon za úvahu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 8.11.201911:42
Podla mna dotykovy displej FZ300 bude ovela odolnejsi nez nedotykovy FZ200. Myslim si to na zaklade skusenosti s dotykovym displejom na TZ100. Napriklad antireflexnu vrstvu na displejiu FZ200 mam uz davno uplne celu zosuchanu, kdezto na TZ100 stale velmi dobre drzi.

Pride mi to, ako keby vyrobca pocital s tym, ze displeja FZ200 sa nikdy nikto nebude dotykat a ked sa fotak nepouziva, tak sa vzdy zaklapne smerom k telu aby mu nic neublizilo.

Kdezto pevny dotykovy displej na TZ100 je vyrobeny velmi dobre, aj po dlhorocnom ­"hladkami­" je povrchova antireflexna vrstva stale cela a neposkodena. A to som ju uz hodnevelakrat dost agresivne utieral od odtlackov prstov :­)

Tak dufam, ze dotykovy displej na FZ300 bude uz tiez vyrobeny zodpovedne, tak ako displej na TZ100.


O Nikonoch P900 a P1000 som velmi silno uvazoval, ale tam ma velmi odradza prilis velky pocet megapixelov na snimaci. Uz na zakladom ISO je to hodne zasumene a so zvysovanim ISO to velmi rychlo zacne stracat vernost farieb. Snimac na FZ200 mi pri porovnavani prisiel ooovela lepsi v tomto.

Inak z objektivu P900 som celkom prijemne prekvapeny, co som pozeral recenzie ­(jedna skvela od Milana je aj tu na Digimanii­) tak aj na dlhych ohniskach podaval velmi slusne a pekne opticke vykony ­(na to aky je dlhy­). Mat tak fotak so snimacom z FZ200 ­/ FZ300 a objektivom z P900, to by bolo idealne :­) Je pravda ze na 2m ma tu svetelnost uz hrozne malu ­(a difrakciu hrozne velku­) ale zase na druhej strane, pri danych rozmeroch a ohnisku to uz naraza na fyzikalne limity. Takze bez zvecsenia priemeru vstupnej sosovky to podstatne lepsiu svetelnost mat uz ani nemoze.

P1000 ma sklamal objektivom aj snimacom. Ma stale v podstate ten isty nemozny snimac, sice je pravda ze uz ma RAW, takze je mozne z toho nestastneho snimaca vytrieskat o kusok lepsiu kvalitu, ale 16 MPix na 1­/2.3­" je proste privela na rozumne pouzitie, hlavne na vyssich ISO. Ani objektiv ma nepotesil. Co som cital skusenosti inych ludi, do ohinska 2m to este ako­-tak ide ­(dava slusne vysledky podobne ako P900­), ale v poslednej tretine od 2m do 3m je to vraj dost katastrofa. Za takychto podmienok mohli radsej ten objektiv ukoncit na 2m tak ako P900, a radsej mohli popracovat na lepsej svetelnosti, alebo aspon lepsom priebehu svetelnosti ­(napr. konstatnych F2.8 do 1m a potom postupne zvysovat ako fyzika dovoli­).

Takze P900 a P1000 som si vyhodil z hlavy a rozhodol som sa, ze si pockam na nejaky dobry ultrazoom s 1­" snimacom, ktory mi predsa len da podstatne vecsiu volnost v pouzitelnom ISO rozsahu. Ono moznost ist bez vecsich problemov az do ISO6400, a nudzovo az do ISO25600, je castokrat neocenitelna ­(na TZ100 to obcas vyuzivam­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
GeXeS (10) | 11.11.201914:54
Paráda, díky za rozbor. Takže FZ300 to jistí, pokud do té doby nevyjde něco ještě lepšího s analogickými klady. Rozlišení snímače mě taky trápí, ale bohužel laická veřejnost holt počítá megapixely na čipu zhruba jako břity na holicím strojku...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 29.12.201422:07
Ahoj, po dlouhém váhání jsem koupil FZ200 ­(předtím jsem měl FZ18­). Viděl jsem už předtím ukázkové fotografie, které mi připadaly na cenu tohoto modelu docela neostré, ale dal jsem na pochvalné recenze. Mé první snímky jsou ale zklamání. Fotil jsem při dobrém světle v režimu P, ale nechal jsem tam všechna automatická nastavení kromě vyvážení bílé. Fotky jsou ale poněkud neostré ­(v případě reakce mohu nějaké nahrát na net­). Ve srovnání se starou FZ18 to určitě není lepší. Při zobrazení i v 50% velikosti v PC fotky ujdou jedině s pozdějším doostřením v externím programu. Četl jsem zde, že ostrosti fotek pomůže nastavení odšumování na minimum. Ale to je nastavené na nulu. Má se tedy nastavit dokonce do mínusu?

Ještě víc mě ale zarazila jiná věc. Ve foťáku, ať už na displeji nebo v hledáčku, při náhledu scény po AF zaostření závěrkou se obraz ošklivě rozmaže oproti klidovému stavu. To by mělo snad fungovat přesně naopak ne? Ale výsledná fotka není až tak rozmazaná, jak se jeví ta náhledová scéna. To je vidět v režimu přehrávání fotek, kde je při základní velikosti zobrazení sice stejná rozmazanost jako v náhledech, ale při prvním přizoomování fotky se náhle ostrost výrazně zlepší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 29.12.201422:56
FZ200 pouzivam uz dva a stvrt roka a spravanie ktore popisujes mi pride velmi divne, takto by sa urcite spravat nemal. Nejaky cas predtym som fotil aj s FZ18 a ked ich obidva porovnam, vystup z FZ200 rozhodne nie je o nic horsi nez z FZ18.
Urcite nejake fotky nahraj na net, pozriem na ne.
Ohladom odsumovania, stupnica je od ­-2 do +2, pricom 0 znamena stredne silne odsumovanie. Takze pre najmensie odsumnovanie a najlepsie zachovanie detailov treba nastavit ­-2 ­(alebo este lepsie pouzit RAW­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 30.12.201416:09
Děkuju za reakci. Nahrál jsem tedy 4 fotky ze včera na net http:­/­/postimg.org­/gallery­/2huszrs0k­/36a004c7­/ ­- všechny mají redukci šumu na 0, poslední dvě mají ostrost na hodnotu jedna.

Příště tedy zkusím redukci šumu na ­-2, ostrost vrátím na 0. Doufám, že celková ostrost fotek se zlepší. Ale jestli s tím souvisí ta šílená neostrost při náhledech ve foťáku, to nevím. Jinak do RAWu fotit nechci, nejsem takový perfekcionista.

Dnes jsem objevil další problém ­- po připojení foťáku k PC ­(mám Win XP, FZ18 mi fungovalo normálně­) se mi sice zobrazí obsah karty jako klasický flash disk, fotky mohu prohlížet, ale ne upravovat či smazat, hlásí to hlášku ­"disketa je chráněna proti přepsání­" ­(btw. přepínač karty je na ­"odemčeno­"). Četl jsem o stejném problému u FZ150, možná to vyřeší čtečka karet, jinak až novější OS na PC, nebo nevím.

Zatím mě teda ten foťák jenom štve.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201416:38
K druhemu problemu ­- vid vlakno ­"Mazání fotek z PC­" nizsie v tejto diskusii. Skratka, Panasonic zapis na kartu z pocitaca nepodporuje, takze fotky treba skopisovat do pocitaca a az tam upravovat. Mazat fotky treba priamo vo fotaku ­(da sa oznacit a potom zmazat viac fotiek naraz­) alebo v citacke kariet, alebo po skopirovani fotiek do PC kartu vo fotaku zformatovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201417:17
Pozrel som fotky ale nepripadaju mi az take zle. Tam, kde je spravne zaostrene, su detaily ostre tak ako to len bayerova maska umoznuje. Ale niektore plochy su dost rozmydlene odsumovanim, takze navrhujem skusit odsumovanie na ­-2, potom by mali vyzerat celkovo lepsie. Mohol by si popripade pre porovnanie este dat na net take iste fotky z FZ18 ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 30.12.201420:25
- Mazání fotek z PC
No, říkáš, že Panasonic zapis na kartu z pocitaca nepodporuje, ale na FZ18 to podporoval, protože jsem mohl fotky přesouvat nebo mazat přes PC. A to jsem u FZ200 plánoval fotky dlouho nechávat na kartě a promazávat je přes PC, protože mám teď velkou kartu. Promazávat je v FZ je riskantní, na malém displeji jsou špatně vidět možné chyby a můžu smazat dobrou. Navíc tam teď bez přizoomování vypadají všechny stejně rozmazaně, jak jsem psal. Formátování karty v FZ zkusím, ale na fórech lidi píšou, že to nepomáhá.

- Neostrost
Mně tedy ty fotky připadají o něco horší než z FZ18, přikládám ukázky http:­/­/postimg.org­/gallery­/iqvmwf76­/1111aed9­/
Na FZ18 jsem měl rozlišení 7Mpx, tady mám 10Mpx. Porovnávám hlavně v 50% zobrazení ­(fit image na mém monitoru pro 7Mpx­), které jsem bral jako použitelné a předváděcí po dodatečných úpravách, jinak už se moc projevoval šum či neostrost. U FZ200 jsem ale doufal, že když je vyšší třída a rozdíl 8 let, tak bude i lepší kvalita fotek. Zkusím tedy fotit s šumem ­-2 a doufat. Ale jestli to bude tím, tak to mají špatně vyladěné ­- stejná redukce šumu na obou modelech by měla ovlivňovat fotky podobně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201423:18
No, neviem co pisu ludia na forach, ale naformatovanie karty mi vzdy a na vsetkych fotakoch zmazalo fotky z karty absolutne spolahlivo, nikdy sa mi nestalo, zeby na karte nejaka fotka zostala :­) Ale k veci. Podpora zapisu cez fotak na kartu u FZ18 ma dost prekvapuje, pretoze hned nasledujuci model FZ28 ­(a s nim vsetky dalsie­) to uz nepodporuje. Ale preco sa tak Panasonic rozhodol, netusim...

Porovnal som si fotky z FZ200 a FZ18 a nikde nevidim nic co by nasvedcovalo ze FZ200 foti obecne horsie. Rovnake odsumovanie pri rovnakom nastaveni v menu by som urcite necakal, predsa len tie fotaky maju uplne ine cipy s uplne inymi sumovymi charakteristikami a pixelovymi hustotami ­(FZ18 ma CCD 34 MPix­/cm^2 a FZ200 ma CMOS 43 Mpix­/cm^2­), a tak isto aj odsumovacie algoritmy sa vyrazne pomenili ­(a zial vseobecnym trendom je viac rozmydlovat sum na ukor detailov­).

Ale mam este jedno podozrenie, ktore ma napadlo na zaklade popisu ako zobrazujes fotky ­(ak som to spravne pochopil­). Pokial vezmes obrazok z FZ18 siroky 3264 pixelov a zobrazis ho zmenseny 2x ­(t.j. 50%, 1632 pix na sirku­), bude nejak vyzerat. Ale ak vezmes obrazok z FZ200, na to aby si ho zobrazil zmenseny na rovnaku velkost 1632 pixelov na sirku, musis ho zmensit cca 2.45x. A tu, kedze sa nejedna o celociselny pomer, kvalita a ostrost zobrazenia uz hodne zavisia od toho aky algoritmus si na zmensenie pouzil. Niektore algoritmy obrazok pri tom dost rozostria ­(musia interpolovat hodnoty farieb medzi pixelmi­). Skus preto urobit taky pokus: Pouzi celociselny pomer u FZ200. Napr. ak 2x zmensis obrazok z FZ200, bude mat sirku 2000 pixelov. A takto zmenseny obrazok porovnaj s obrazkom z FZ18, tiez zmensenym na sirku 2000 pixelov. Ak sa nasledne ukaze, ze tentokrat obrazok z FZ200 bude dobry, ale naopak obrazok z FZ18 bude rozmazanejsi, potom je to jednoznacne vina toho ako obrazky zmensujes­/zobrazujes.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201423:37
A este snad jedno ­(smutne­) povzdychnutie: Ono by tych 8 rokov vyvoja aj bolo vidno, keby sa zaroven nezvysovala aj pixelova hustota. Velky a pozitivny vyvoj prebehol skor v ostatnych oblastiach ­- redukcia farebneho sumu, ostrost objektivu ako takeho, rychlost nabehu, rychlost ostrenia, sekvencne fotenie, ergonomia ovladania... ale zial v kvalite fotiek na ISO100 je technologicky vyvoj viacmenej ­"uspesne­" kompenzovany navysovanym poctu megapixelov.

Ale aby som nebol az taky pesimista ­- on je ten technologicky vyvoj vidno hlavne v kvalite fotiek na vyssich ISO ­- skus si porovnat nejaku fotku z FZ18 a FZ200 urobenu pri ­(povedzme­) ISO1600. Moj ­"standartny­" priklad fotky z FZ200 pri ISO3200: http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=18565 ... myslim ze u FZ18 absolutne nie je sanca urobit kvalitativne podobnu fotku ­(mnozstvo detailov a sumu­) pri takomto ISO.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 31.12.20142:38
To, že formátování karty v FZ nepomáhá jsem nemyslel, že by to nesmazalo všechny fotky, ale že to nezmění nemožnost toho zápisu z PC. Opravdu ten zápis ­(tedy mazání a přesouvání určitě, úpravy jsem nezkoušel­) u FZ18 šel, teda jde, mám ho totiž ještě u sebe, ale je momentálně ztracená jeho nabíječka.

Ano, když si porovnám fotky z obou modelů na full size, i když udělám ten experiment s přesně stejným rozlišením, tak vypadají zhruba stejně ostře. Ale čekal jsem od vyšší a novější třídy prostě něco lepšího, takže asi podvědomě straním FZ18. Ale tohle všechno je nic oproti těm zaostřovacím a přehrávacím náhledům v FZ200. Tam je ten rozdíl proti FZ18 opravdu markantní. Na to si nezvyknu. Je tam rozdíl ve velikosti displeje půl palce, ale to snad není důvod, aby to takhle mrvilo. Škoda, že ti to nemůžu poslat. Leda až budu mít funkční FZ18, tak můžu vyfotit ty displeje navzájem :­-­) Doufám, že to snížení odšumování tomu trochu pomůže.

S vysokým ISO nefotím. Fotím vlastně v podstatě jen krajiny při běžném světle, sem tam oblohu. Takže tuto výhodu moc neocením. Můžeš se podívat na mou bohatou fotogalerii s FZ18 http:­/­/www.panoramio.com­/user­/1307661. Fotky jsou všelijak upravované. Mimochodem na tom panoramiu udělali asi před rokem nějaké ­"vylepšení­" a fotky se od té doby jeví méně ostré než předtím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
janfran (12) | 31.12.201411:51
Kromě toho co psal Busy mohou mít špatný vliv na ostrost ještě 2 další nastavení.
Jednak je to funkce ­"Intelligent resolution­" ­(možná se jmenuje trochu jinak­), která se snaží víc zaostřit detaily a odšumět hladké plochy, ale často se splete a rozpatlá kresbu. Pro rovnoměrnější detailnost je tedy dobré ji vypnout.
Dále jde o funkci ­"intelligent dynamic range­" ­(opět neručím za přesný název­), která prosvětluje stíny, což často vede k přirozenějšímu vzhledu fotek. Cenou je ale vyšší šum ­(je to jakoby lokální zvýšení ISO­), tím pádem i vyšší odšumování a opět horší detaily. Pokud je kresba na prvním místě, opět je lepší tuto funkci vypnout.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 31.12.201413:57
Ano, našel jsem to tam, ale obě je defaultně nastaveno na OFF a já to neměním.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 31.12.201416:00
Ohladom zobrazenia fotiek na displeji FZ200 ­- tu naozaj neviem kde by mohla byt chyba. Moj FZ200 zobrazuje fotky pekne, ostro, aj pri celkovom nahlade aj pri zvecseni ­(samozrejme pri zvecseni na pixelovu uroven uz vidno neostrostrot danu fotkou­). Navyse, displej FZ200, okrem toho ze je vecsi, ma aj ovela vecsie rozlisenie a ovela mensie pixely, takze zobrazenie fotky na nom by malo byt este ostrejsie a detailnejsie nez na FZ18 ­(a co som ja porovnaval tieto dva fotacky, tak skutocne aj je­). Pokial to tak nie je ­(a fotka je inak ok­), videl by som to na chybu kusu a minimalne sa na tento problem opytal v servise.

Mam este otazku ­- objavuju sa tieto zobrazovacie problemy aj pri pouziti hladacika namiesto displeja ? Hladacik FZ200 ma 1.3 MPix, co cca zodpoveda kvalite a ostrosti zobrazenia fotky ako na LCD monitore s rozlisenim 800x600 pixelov.

Este taka mala poznamocka: FZ200 nie je vyssia trieda ako FZ18, je iba novsi. Obidva ultrazoomy patria k najvyssej produktovej triede ultrazoomov, dokonca maju aj ­(temer­) taku istu uvadzaciu cenu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 31.12.201417:06
Ano, to je logické a normální chování, že celkový náhled v přehrávání je krásně ostrý a každým zvětšením se zvyšuje neostrost ­(a šum­). U mě je ale ten základní pohled ten rozmazaný hnus a až při prvním zvětšení je ten obraz neostřejší, dalším zvětšováním už se to zase standardně zhoršuje. A v režimu záznam vypadá obraz nejdřív normálně ­(ostře­), ale jakmile zaostřím závěrkou, tak se obraz rozmaže. Možná, že tyto dva problémy spolu souvisí. Mám režim ostření ­- AF, mód AF ­- AFS, režim měření ­- více. Všiml jsem si, že tam je aktivované nějaké I.ostření ­(AF­), a to vůbec nevím, k čemu je, ani podle popisu. Zkusím to vypnout. Problém při ostření jsem vlastně viděl jen v hledáčku ­(na LCD jsem asi ani nezkoušel­), při přehrávání jsem naopak koukal jen na LCD, až teď jsem zkusil i hledáček a vypadá to tam asi lépe, jenže on je dost malý. Budu to muset všechno znova prozkoušet. Bylo by dobré mít slunečno jako v pondělí. Jestli se to nezlepší, tak zkusím ten servis.

Když jsem kupoval FZ18 ­(po propadlé reklamační lhůtě ročního FZ7­), tak byl úplně nový, stál 8900. FZ200 už je v prodeji dva roky a pořád stojí přes 11000.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 31.12.201421:15
Najprv mi bolo divne slovne spojenie ­"ostrenie uzavierkou­" ­- ved uzavierka robi iba expozicny cas a nie ostrenie, ale v ceskom manuali sa pod ­"I.ostrenie­" naozaj pise ­'když bude stisknuta uzávěrka­" :O Pravdepodobne myslia spust :­)

I.ostrenie funguje tak ze fotak sa snazi kontinualne ostrit na to co vidi pred sebou, takze pri predstlaceni spuste uz ma v podstate zaostrene a popripade uz len velmi rychlo jemne doostri. FZ200 to ma defaultne z vyroby zapnute. Ja som si to hned vypol, lebo ma dost jedovalo, ze fotak meni zaostrenie pri kazdom pohybe, hlavne ked ho sklonim k zemi aby som skontroloval vyfotenu fotku ­(fotak preostri na blizku zem a tym padom dalsie ostrenie na foteny objekt trva dlhsie­).

Ale pokial stlacis uzavierku a obraz sa namiesto zaostrenia rozmaze ­- nieco je naozaj zle a videl by som to urcite na servis. Teda, samozrejme nemyslim tu typicke kontrasne ostrenie kedy sa uz od minula ciastocne zaostreny obraz docasne uplne rozmaze kvoli prechadzaniu celeho ostriaceho rozsahu.

Uvadzaciu cenu som myslel v USA ­(u nas su tie ceny casto umelo srobovane distributormi­) ­- podla dpreview FZ18 bol za 600$ a FZ200 za 598$.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Theremin (7) | 11.1.201519:25
Takže zprovoznil jsem FZ18 a mohu porovnat přehrávání na LCD. Fotky vyfocené v FZ200 vypadají v základním zobrazení neostré jak na 3­'­' LCD FZ200, tak i na 2,5­'­' FZ18. Naopak fotky vyfocené v FZ18 vypadají v základním zobrazení ostřejší na obou přístrojích. Po 2X přiblížení se ostrost fotek z FZ200 výrazně zlepší na obou přístrojích. Takže je to asi věc jiného rozlišení 10,5Mpx z FZ200 vs. 7Mpx z FZ18. Někomu to nevadí, já ten rozdíl ale vnímám. Změna redukce šumu na ­-2 zlepšila skutečnou ostrost fotek, ale v základním zobrazení na LCD se to nijak neprojevilo a skutečnou ostrost takto nejde posuzovat.

Taky mohu porovnat spolupráci PC s oběma přístroji. Zatímco v FZ200 ­(ať je v něm nová či stará SD karta­), tak možnost zápisu na kartu z PC není ­(tzn. nejdou přes PC mazat fotky­), zatímco v FZ18 ­(ať je v něm nová či stará SD karta­) možnost zápisu je.

Kombinace těchto dvou problémů způsobuje, že pro porovnávání ostrosti fotek z FZ200, tzn. i kterou fotku ponechat či smazat, je nutné přibližování každé fotky na LCD, což zdržuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 18.5.201413:55
Minuly vikend som bol na jednej velke fotoakcii a zdolal som novy rekord vo vydrzi baterie :­)

S originalnou Panasonic bateriou v FZ200 som na jedno nabitie dokazal spravit 1637 fotiek ! A ani potom bateria este nebola plne vybita, ukazovala posledny dielik.

Je pravda, ze blesk som pouzival malo, maximalne pri 10% fotkach.

Mam aj jednu neoriginalnu nahradnu bateriu, ta ma sice taku istu papierovu kapacitou, ale realne vydrzi ovela menej.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Don Q (21) | 15.10.201315:52
Pokud by někoho zajímalo, jak kvalitní dokáže tento stroj ­"vyrobit­" panoramatické snímky, mohu posloužit vlastní zkušeností: rozlišení panoramatických snímků ve svislém směru je maximálně 1080 pixelů, ve vodorovném směru maximálně 8000 px ­(při pořizování snímlů ve vodorovném směru­). Tím je zcela jasné, že panoramata složená z více než dvou snímků budou mít poměrně nízkou kvalitu ­(nízkou ­"pixelovou hustotu­"). Cituji z manuálu, je to na straně 110. Vyzkoušel jsem v praxi a režim ­"panoramatické snímky­" mě přestal zajímat. Zdá se, že firma Panasonic tuto funkci odbyla. Co by člověk nechtěl u foťáku za 12.500 Kč :­-­(. Panoramata vytvářím radši v počítači v nějakém programu z běžných snímků, kterých si mohu nafotit kolik chci v maximální kvalitě. Program používám Microsoft Image Composite Editor 1.4 ­(freeware­). Asi jedinou ­"vadou­" programu Image Composite je, že např. delší ­"rovné­" stavby jsou ve výsledku zakřivené. Vypadá to sice efeltně, ale neodpovídá to realitě. Holt nikdo nejsme dokonalý. Schválně jsem se díval do manuálu stroje Nikon Coolpix P510, ten má rozlišení panoramatických snímků ještě o něco nižší než DMC­-FZ200 ­(taky je o cca 4.500 Kč levnější­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 18.10.201317:08
Skus hugin, fotky nafot s uzamknutym zaostrenim na nejaky bod, najlepsie aj expoziciu a ak sa da, otacaj pri foteni podla optickej osi objektivu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Jagguar (1) | 11.8.201310:03
Ahoj. Pořídíl jsem si tento foťák, jen ne mi nejdou smazat fotky­/videa přímo z PC. Jde to jen přímo z foťáku. Což u několika set fotek je otrava. Píše, že přístup byl odepřen. Karta není zamknutá a v nastavení foťáku jsem nenašel žádné takové nastavení proti mazaní. Ovladače se nainstalovali automaticky po připojení foťáku k PC.
Nevíte kde by mohl být problém? Na internetu jsem nenašel taky nic.
Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 11.8.201311:06
Problem je v tom, ze fotak nepodporuje zapisove operacie z PC na kartu. Karta sa da iba citat, presne ako keby bola zamknuta. Takze sice na jednej strane, ano, je to otrava rucne mazat viac fotiek ­(nastastie sa da vecsie mnozstvo fotiek oznacit a zmazat naraz­), ale zase na druhej strane, moze to byt aj vyhoda, ked clovek pripaja fotak na nejaky neznamy ­(a potencialne zavireny­) pocitac ­- nemusi sa bat, zeby mu pocitac akymkolvek sposobom poskodil ­/ zaviril suborovy system na karte vo fotaku.

Ja osobne fotky vo fotaku nemazem. Kupil som si 32GB kartu, ktoru stale naplnam, a ked sa volne miesto uz blizi k nule, alebo zacina nejaka fotoakcia o ktorej viem ze budem vela fotit ­(dovolenka...­) kartu priamo vo fotaku sformatujem.

A ked sa pozabudnem a volne miesto mi dojde ­"necakane­", tak rucne pomazem nejake videa a je to :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 11.8.201315:36
Abychom to zkrátili.... Typická vlastnost Panasoniců, tohle prostě nejde. Mazat je možné jen přes fotoaparát nebo čtečku karet.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
toltec | 24.6.201316:53
Kolegové, stále váhám nad nákupem UZetka. Ze všech názorů, postřehů a recenzí mi stále na předním místě vychází Pana DMC­-FZ 150. Je již obtížně k sehnání, ale dá se ještě jako nový koupit. Cenově je zhruba na úrovni Pana DMC­-FZ200.
A teď dotaz... Koupit FZ200 a nebo raději FZ150...?
Argumenty pro FZ150 jsou stále ­"čitelnější­" ­- ergonomie a ovládání, menší šum, proměnlivá ­(podle ohniska­), přesto jasně daná světelnost.... zkrátka důvodů je víc.
A nebo jsou to jenom nějaké moje ­(pseudo­)předsudky a nemá cenu se zabývat modelem 150 a zůstat ­"in­" s modelem 200 ?
Focení bude především v exteriéru, cca. 35­-40% makro­/supermakro či detailnější záběry.
Ani jeden z aparátů nebude používán pro videosekvence.
Z externího příslušenství bude jistě použita sada filtrů ­(původní Hoya­/ROWI­/Pentacon­) a zvažuji i nákup blesku s výklopným reflektorem.
Díky za rady, zkušenosti, postřehy a názory.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 24.6.201323:00
Na SK sa novy FZ150 momentalne da kupit za 390 eur, novy FZ200 za 430 eur. Cenovy rozdiel 40 eur nie je zase az tak maly, ale vzhladom k cene zase ani nie moc velky.

Ergonomicky je na tom lepsie FZ200, ma az tri FN tlacidla namiesto jedneho u FZ150. Sum maju velmi podobny, v ziadnom pripade by som netvrdil ze FZ150 ma sum mensi. Dokonca pri porovnani som mal dojem ze FZ200 je na tom so sumom este o kusok lepsie, ale to moze byt dane aj novsim postprocessingom.

Dal som si tu pracu a pozorne porovnal vlastnosti a vykony objektivov. Podla Milanovej recenzie ma FZ200 o kusok horsi objektiv ­(dan za vyssiu svetelnost­), ale ked som u FZ200 do uvahy bral iba rozsah svetelnosti ktory ma aj FZ150, vykony oboch objektivov mi prisli velmi vyrovnane a ani jeden nebol viditelne horsi ci lepsi ako ten druhy. Trosku spornym bodom boli ohniska okolo 100 mm, kde Milan vo svojej recenzii u FZ200 zistil mierne zhorsenie. U mojho kusu FZ200 som ziadne zhorsenie nepozoroval, je preto mozne, ze toto zhorsenie bola len nahodna chyba kusu. Objektiv FZ200 preto mozno povazovat za akusi nadstavbu objektivu FZ150 ­- na clonach v rozsahu ktory ma FZ150, je FZ200 schopny podat rovnako dobre vykony, a este okrem toho uzivatelovi dava moznost vyuzit lepsiu svetelnost nez ma FZ150.

Lepsia svetelnost si predsa len vyziadala istu dan, nastastie nie v optickych vykonoch objektivu samotneho, ale v minimalnej ostriacej vzdialenosti. Na najsirsom ohnisku sice obidva objektivy FZ150 aj FZ200 dokazu zaostrit v podstate od nuly ­(foteny objekt moze byt temer prilepeny na prednu sosovku­), ale so zvecsujucim sa ohniskom u FZ200 rastie minimalna ostriaca vzdialenost o kusok rychlejsie nez u FZ150. Na maximalnom ohnisku 600mm rozdiel tvori 9 cm ­- FZ150 dokaze zaostrit na 88cm, FZ200 az na 97 cm. Rozdiel nie je velky, ale je. Nastastie pri pouziti makropredsadok sa tento rozdiel uplne strati :­)

A ktory by som si vybral ja ? Podla mna, za moznost lepsej svetelnosti na dlhsich ohniskach a za viac funkcnych tlacidiel, si tych 40 eur stoji za to priplatit. Alebo druha moznost: Panasonic ma vo zvyku kazdy rok predstavit dalsiu generaciu svojich ultrazoomov. Od predstavenia FZ200 co chvilka uplynie rok, je preto celkom mozne, ze tu uz coskoro budeme mat dalsi model. Mozno stoji za to si nan pockat...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
toltec | 25.6.201312:18
Díky za rychlou reakci. Ano, dostupnost fotoaparátu je na Slovensku, cena je přesná ­- 389 € a dopravné v rámci Slovenska zdarma. Neměl jsem možnost porovnat úplně přesně stejné záběry ­(ohledně šumu­) ale jednalo se o zhruba stejné podmínky ­(detailní záběry na modely aut zhruba na stejných místech a za velmi podobného osvětlení, záběry krajiny, záběry pohybujících se automobilů­). Tam se mi zdálo, že přece jen, ta FZ150 je ­"lepší­", ale skutečně je to asi hodně subjektivní pocit.

Co s etýká ergonomie, je to rovněž subjektivní, ale ta FZ200 má pár odlišností. ­(Ta 3 Fn tlačítka jsem ani pořádně ne­-registroval, díky za to­). Dost by mi vadilo vypínání přístroje hned vedle voliče režimů. Zkusil jsem si v obchodě, jak mi 200­-ka ­"padne­" a z 6­-ti pokusů jsem 2x úspěšně skóroval vypnutím. FZ150 se mi prostě zdá ovládacími prvky taková subjektivně promyšlenější.

Beru­-li rozdíl v €, tak 40 € je cca 1070 CZK ­( FZ200 se nyní pohybuje od 10.975 CZK­) a ten skutečně není velký. Nový fotoaparát ­(FZ250 ?­) sice může přinést dost nového, ale patrně bude i dražší. Nepředpokládám, že by došlo k dramatickému cenovému poklesu u modelu FZ200 ­(i tak vyjde už nyní při nákupu v CZ levněji než model FZ150 na SK­).

Jedna podstatná informace na závěr, přímo od Panasonic CZ mám potvrzeno, že fotoapáraty zakooupené na SK mají v CZ normální záruku, a lze zde uplatnit záruční opravu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
DoruK (2) | 16.6.201322:21
Dobry den
Chtěl bych si vybrat jeden z těch dvou fotoaparatu ale nemůžu se rozhodnout. Prosím o pomoc někoho kdo má zkušenost s jedním z těch dvou aparatu ať něco píše o tom. Na netu nějaké srovnávaní není. Nezájíma mně rozlíšení a zoom, nejspíš uživátelsky komfort a vysledek­­-kvalita. Fotím a natočím převážně své dětí pří vystoupení ale taky krajny. Takže mně zajímá kvalita videa a fotomomentek kdy není čas komponovat. Proto právě chci kompakt a ne zrcadlovku.
Diky za připadnou odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 16.6.201323:23
Pokial to neponahla, ja by som este pockal. Panasonic zvykne kazdy rok davat na trh novu seriu ultrazoomov a posledny FZ200 je na trhu uz skoro rok :­)

Pokial to ponahla, od Fuji SL1000 by som radsej dal ruky prec. 50x zoom je sice papierovo pekna vec, ale jeho F6.5 na konci je dost zle. Ale pre seriozne porovnanie by to chcelo vediet prebeh svetelnosti. Tak isto jeho 16 MPix na 1­/2.3­" je tiez dost vela. Ak by to bol nejaky ten EXR ­(ako zvykne Fuji davat­) este by to slo, ale klasicky BSI CMOS radsej nie. To uz 12 MPix CMOS v FZ200 da lepsie vysledky.

Inak, pokial je dolezita pohotovost pre fotomomentky, prave tu by sa zrkadlovka osvedcila lepsie. A dnesne moderne zrkadlovky vedia uz aj videa dobre.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Don Q (21) | 4.6.20138:53
@ busy ­(6.5.2013­): Vřelé díky za doporučení. Možná zkusíme Panasonic Lumix DMC­-FZ200. Nikon Coolpix P510 ­"neumí­" RAW a má i další nevýhody. Zatím se nezdá, že by v kategorii UZ byl na obzoru nějaký nový výrazně lepší přístroj než Lumix DMC­-FZ200.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Don Q (21) | 6.5.201320:56
Manželka je ­"zuřivá­" fotografka, fotí denně a chtěla by ultrazoom. Seznámili jsme se snad se všemi ultrazoomy v této třídě ­(kam spadá i tento Panasonic Lumix FZ200­). Začínáme se přiklánět k Nikonu Coolpix P510, ­"dělá­" podle našeho názoru nejkvalitnější fotografie. Ukázkové fotografie pořízené přístrojem Panasonic Lumix FZ200 nás vůbec nenadchly, v detailech jsou rozplizlé, neostré. Video nás celkem nezajímá, to jsme neprohlíželi, ale kvalita fotek je skutečně slabá. Budeme si muset počkat na lepší přístroj. Nabízel jsem ženě Sony NEX­-7 a objektiv 14x opt. zoom, ale je jí to málo :­-­), prý potřebuje nejméně 30x. Nechápe, že v dané kategorii snímače zázraky dělat nemohou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 6.5.201321:11
A pritom ten P510 so svojim 42x zoomom je podla mna taky malicky zazrak ­- vzhladom na predchadzajuce Nikon UZ vysiel v recenzii prekvapivo dobre. Inak, FZ200 je dobry, ale treba nastavit odsumovanie na minimum, potom tiez robi velmi dobre a detailne fotky. Ale zase ma len 24x zoom, to asi manzelke stacit nebude :­( Ale ak by predsa, skuste sa pozriet aj po FZ150, to je predchodca FZ200 a podla Milanovej recenzie je to jednoznacne najlepsi UZ s najlepsim obrazovym vystupom, mozno este lepsi ako P510. Na rozdiel od svoho nasledovnika, nema este konstantnu svetelnost, a ­(mozno prave preto­) je tu menej kompromisov v obrazovej kvalite. Sam som ho nejaky cas mal a bol som s nim velmi spokojny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Birdo | 16.5.201310:01
váš príspevok ­"veľa­" vypovedá o Vašich filmových skúsenostiach a schopnostiach...veľa zoomu veľa fotoplácatin
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Martta (1) | 19.4.201319:18
Před dovolenou nemám moc čas na experimenty, proto prosím o dobrou radu : Používáte sluneční clonu ? Ptám se kvůli velikosti brašny, kterou chci koupit. Je lepší nechat clonu v brašně nasazenou ­(=pohotovější, ale je potřeba větší brašna ­- zároveň je větší riziko při vytahování nebo ukládání foťáku­), nebo pokaždé nasazovat znovu ­(=menší brašna,méně pohotové, ­"nevychodí­" se časem plastový úchyt­) ? Nebo mám nechat clonu v krabici ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 6.5.201321:28
Otazka je ci chcete mat fotak v tej brasne neustale, alebo ho pri ­(castom­) foteni budete mat zaveseny na krku. Pokial ho chcete po kazdej fotke odkladat do brasne, lepsia bude vecsia brasna kde sa vojde aj s nasadenou clonou. Ja osobne vobec brasnu nemam, fotak nosim pri fotografickych akciach a dovolenkach na krku, vecsinou aj s trvale nasadenou clonou. A ked viem ze v najblizsom case nebudem fotit, clonu vzdy zlozim dole a fotak odlozim do batohu alebo vrecka bez nasadenej clony. Takze ak by som si ja kupoval brasnu, tak by mi stacila mensia. Ono ten uchyt clony je podla mna ­(skusenosti po pol roku pouzivania­) celkom kvalitny a len tak rychlo sa ­"nevychodi­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS | 27.2.201315:39
Tak jsem schramstnul celou diskuzi ­(díky busymu za rozbor FZ28 vs FZ200 ­- přesně tohle dilema mám­) a chci se majitelů ještě zeptat ­- to ­"hučení harddisku­", co tu kdosi na začátku přehnaně vážně komentoval ­- jsem se už u FZ28 naučil eliminovat jednoduchým vypnutím stabilizace. ­(Když používáte foťák jako statickou kameru ­- já příležitostně kvůli záznamu hudební produkce ­- stabilizace je samozřejmě nanic a hučení po jejím vypnutí zmizí.­)
Jde mi ale o kvalitu zvuku jako takovou. FZ7 měl sice mono, ale frekvenčně dobrý, čistý rozsah. FZ28 mám rok a jsem s ním v tomhle ohledu strašně nespokojený ­- frekvence ořezané, zvuk jako z polystyrenové bedny. Jak je na tom FZ200? Jak se chovají ty směrové mikrofony? ­(Vlastně pořád nechápu, proč je umisťují takhle relativně blbě na krytku blesku, nahoru.­)
Aha, tak ještě dotaz na pana Šurkalu ­- ta stabilizace... u FZ28 platilo, že stabilizátor při současném použití stativu blbnul. Jak je to u FZ200?
Doufám, že tahle diskuze ještě neumřela :o­) a že se se mnou ještě někdo pobaví.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 27.2.201316:06
Pokial mi bude fungovat mailova notifikacia prispevov, diskusia urcite neumrie :­)

FZ28 ma skutocne velmi nepodarene mikrofony, zvuk uplne zastrety, utlmeny, ako keby mikrofony boli niekde v najhlbsich utrobach fotaku :­) Nastastie Panasonic si tuto chybu uvedomil ­(resp. aspon to tak vyzera­) a vsetky dalsie verzie od FZ38 maju uz zvuk ovela lepsi a stereo vdaka mikrofonom na blesku. FZ150 aj FZ200 som aj prakticky vyskusal a so zvukom som spokojny. S FZ200 som nahraval jeden koncert ­(mozem sharnut video­), zvuk bol pekny, cisty, neutlmeny, jedine co by som mu trosku vytkol boli slabsie hlboke tony.

Inak to umiestnovanie mikrofonov na hornu stranu tiez nejak nechapem ­- asi aby bolo lepsie pocut komentar kameramana :­) V kazdom pripade, FZ200 ma konektor na externy stereo mikrofon takze ak chce mat clovek naozaj dobry zvuk, nastastnie nie je odkazany na tie zabudovane mikrofony. Da sa pripojit napriklad tento externy stereo­-mikrofon:
http:­/­/shop.panasonic.com­/shop­/model­/DMW­-MS1

Stabilizator FZ28 MegaOIS na stative naozaj blbol, aj mne sa to zoparkrat stalo. U FZ200 som tiez zoparkrat zabudol vypnut stabilizaciu na stative, avsak rozmazanie fotky kvoli tomu som zatial nepozoroval. Pravdepodobne nova generacia PowerOIS je v tomto smere uz lepsia. Ale ci to bola len nahoda alebo ten stabilizator naozaj detekuje stativ, to neviem. Je ale mozne ­(ako spominam v porovnani FZ28­-FZ200­) ze stabilizator sa dokaze ­"chytit­" na scenu a potom na stative nema problem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GeXeS | 27.2.201316:21
Skvělé, ještě jednou díky moc! Je to tedy tak, jak jsem doufal. Vědět to dřív, vydržel bych u té FZ7 a koupil pak rovnou FZ200. No nic, počkám ještě pár měsíců, jestli nějak výrazně neskočí cena a půjdu do toho.
Mikrofon vypadá moc dobře :o)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
pavel_p (1008) | 28.1.201322:54
Našel jsem z tohoto kompaktu perfektní video za šera přistávajícího letadla:
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=s9eqEi8W3ps
vůbec sem nečekal, že by se něco takového dalo s ultrazoomem vytvořit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 29.1.201314:41
Video uplne super!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201210:42
Dovolil bych si tímto opět oslovit Milana Šurkalu a Busyho. FZ200 jsem si koupil jako druhý foťák k mé LX2, včera jsem s FZ200 poprvé fotil venku. Jelikož jsem začátečník, tak jsem zatím fotil na automatiku symbol iA. Z kvality fotek jsem upřímně řečeno sklamán. Chtěl bych vás pánové poprosit jestli by jste se mohli na ty fotky kouknout a říct zdali je to ve mě a foťák by to zvládl lépe nebo jestli to foťák lépe nedá. Předem moc děkuji.
Vašek
Fotky jsem poslal přes úschovnu a jsou zde:

http:­/­/www.uschovna.cz­/zasilka­/L1KVCH6P9XD99U5K­-GBC

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201211:27
Tie fotky naozaj vyzeraju divne, skoro ako keby boli z nejakeho ­(lepsieho­) mobilu. Zaujimave je, ze niektore z nich su 1­/640 sec a ISO 200, hoci je scena ­(viacmenej­) staticka, takze uplne by stacilo 1­/320 a ISO100. Fotka v interieri ma dokonca ISO400 hoci s bleskom na taku vzdialenost by tiez uplne stacilo ISO100. Ta automatika iA sa obcas sprava dost divne. Fotak by to pri spravnom nastaveni urcite zvladol lepsie.

Ja osobne pri beznom foteni ­(vonku za dobreho svetla a vnutri s bleskom­) pouzivam taketo nastavenie:
Na koliesku nastaveny rezim P
Kompenzacia expozicie ­-2­/3EV, nastavuje sa stlacenim rolleru, fotky potom nie su tak prepalene, vyzeraju lepsie a tak isto je to aj ovela lepsi material pre pripadne upravy na pocitaci
Odsumovanie nastavene na ­-2, nastavuje sa v uplne prvej polozke menu ­"Styl snimku­", fotky su menej rozpatlane
Najdlhsi cas expozicie nastaveny na 1­/125 sec, je to ­"nejdelsi cas­" na 3.strane menu. V pripade blesku alebo dostatku svetla je to dostatocny expozicny cas.

V pripade horsieho svetla, ked uz 1­/125 sec pri rozumnom ISO nestaci ­(ISO je prilis vysoke alebo cervenym blika ze nestaci ani najvyssie ISO­), prepnem koliesko do rezimu A, kde mam nastavenu clonu F2.8. Tu nastavenie ­"nejdelsi cas­" uz neplati a automatika moze pouzit aj dlhsie casy, aby nemuselo ISO ist velmi vysoko. Samozrejme treba pocitat s tym ze sa tym zvysuje riziko pohybovo rozostrenych fotiek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(1)
artsvec (29) | 30.12.201212:01
Díky za radu, určitě to vyzkouším. Teď mi ještě napadlo, mám nasazený UV filtr, který jsem k foťáku dostal ­- nemůže to mít vliv ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 30.12.201216:14
Vyskusaj bez neho. Moze sa stat .. aj ked prave UV by nemal nejak zhorsovat, zato C­/PL som uz videl co dokaze :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201217:26
Tak jsem FZ200 nastavil dle Tvé rady a je to určitě lepší. První 3 fotky jsou focené na režim P dle Tvého nastavení, poslední 3 fotky jsou na režim A taktéž dle Tvého nastavení.
Poslal jsem to zase na úschovnu:

http:­/­/www.uschovna.cz­/zasilka­/L1SGSD9CAP4XKBJD­-GD9

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 30.12.201217:43
Je to lepsie, ale ta posledna nie. Na prvej tiez vidno rozpatlavanie :­(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201218:05
Máš nějaký ty na další nastavení, co ještě zkusit ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201219:06
Ano, tieto fotky su podla mna vyrazne lepsie :­) Nejake rozpatlavanie tam bude vzdy, pretoze odsumovanie do JPG sa neda uplne vypnut. Pre ziskanie nerozpatlanych fotiek pomoze jedine raw.

Celkom by ma zaujimalo, o kolko sa zlepsia fotky vonku. Ale aj tam predpokladam podobne zlepsenie.

Ako dalsie nastavenie doporucujem vyskusat ­"i.dynamicky­" ­(na tretej strane v menu­). Je to vlastne cosi podobne ako elektronicky blesk alebo HDR ­- prejasnuje to trosku tmave casti fotky bez rizika prepalov vo svetlych castiach. Nie je to cistokrvne HDR, ale len take simulovane z jednej expozicie, takze v zosvetlenych tmavsich castiach sa moze objavit o kusok viac sumu.

Pre jasovo velmi narocne sceny je potom vhodnejsi scenicky rezim HDR ­- to uz urobi poctive HDR z troch roznych expozic ­(pekne pocut ako uzavierka trikrat cvakne­). Treba ale mysliet na to ze pri pohyblivych scenach mozu vznikat ­"duchovia­" :­)

A este jedna rada ohladom samotneho fotenia: Pri foteni s bleskom je vhodne radsej ustupit kusok dozadu, v interieri podla moznosti az na samotny koniec miestnosti, a zazoomovat. Potom bude svetlo blesku rovnomernejsie rozdelene na blizsie a vzdlalenejsie objekty, a typicky efekt pri foteni s bleskom, kedy su objekty v popredi prepalene, a objekty v pozadi utopene v tme, nebude tak vyrazny. Mame zoom, treba ho vyuzit :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(1)
artsvec (29) | 30.12.201219:47
Busy děkuji moc za všechny rady. Snad se zítra dostanu ven a budu to moci vše vyzkoušet, pak zase výsledek pošlu. Zatím díky moc. Vašek
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 1.1.201310:26
Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli nemáte někdo typ na program pro práci s RAW v češtině. Mám naistalovaný SILKYPIX co je dodáván k foťáku, ale raděj bych něco v té češtině. Předem díky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 1.1.201311:37
Mozno slovensky Zoner ? Hmm, ale myslim, ze RAW v tvojom pripade nebude cesta..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 1.1.201311:53
Zoner mám, ale zobrazuje fotky nějak divně ­- jako černobílé s nádechem do fialova.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 1.1.201313:13
Neviem, ci netreba nainstalovat drajver na RAW pre tento fotak, zda sa mi,ze som to mal tiez takto nez som ho nainstaloval ­/ale to bolo pre DSLR­/.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dědek Čeněk (4) | 2.1.201319:20
Ahoj lidi... Nejdříve veliké poděkování panu Šurkalovi za jeho recenze. Jsou na technicky vysoké úrovni na rozdíl od většiny českých recenzí ­(fotoaparát je technické zařízení sloužící i k uměleckému projevu­). K Vánocům jsem dostal Zoner 15, který umí i RW2 ­(panasonic FZ150 i FZ200­). Zoner 14 taky a jsou v češtině. FZ150 jsem koupil na jaře vnučce a FZ200 v říjnu pro sebe. Z UZ mají podle mého nejlepší výstup. FZ150 na široko a FZ200 na tele nemají konkurenci. Chce to fotit na dobrou a velkou kartu i do RAWu a v případě, že zpatlá Jpg vyvolat dle svého z RAWu. Fotím většinou na prioritu clony 2,8 až 5 a mám nastaven limit ISO 400. Také za slunečného počasí chce nastavit ­-2­/3 až ­-1 EV, jinak jsou přepaly. Za běžných světelných podmínek se výstup vyrovná levné
zrcadlovce ze seťákem, ale ­"neklape v něm bohužel zrcátko­". Většina líbivých fotek na různých vláknech neleze
z foťáků, ale z PC grafiků... Přeji dobré světlo a pěkné fotky v Sušici...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
artsvec (29) | 3.1.20138:08
Dobrý den Čeňku, já se zatím s FZ200 učím, místy možná peru. Do teď jsem používal LX2, protože jsem po úrazu na vozíku a k focení mohu používat jen pravou ruku, tak jsem si na větší foťák netroufal. FZ200 se mi zamlouval, tak jsem si na něj troufl, ale jak říkám jsem začátečník a proto jsem moc rád, když mi zdejší zkušení poradí s nastavením. Rád bych tímto poděkoval zejména Busymu, Itovi, no prostě všem.
PS: Čeňku Vy jste ze Sušice, nebo ji jen znáte ?
Vašek
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dědek Čeněk (4) | 6.1.20138:05
Dobrý den, nejsem ze Sušice ­(bydlím 180km­), ale většinu dovolených jsem byl na Šumavě. Otavu od ­"mojí
pily­" jsem jel mnohokrát. Fotky dávám na www.cenek.rajce.net a přeji Vám mnoho pěkných fotek i radosti
z FZ200ky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 6.1.20139:33
Dobrý den, děkuji za odkaz na Vaše fotky ­- máte tam spoustu krásných fotek, gratuluji. Pokud budete opět v Sušici a uvidíte oranžový elektrický vozík na něm hnědovlasého kluka, tak se určitě ozvěte. Mějte se moc hezky a ať Vám FZ200 dělá jen radost a krásné fotky.
Vašek
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Milan Šurkala (6373) | 30.12.201218:06
No já nevím, ale mi osobně ty fotografie přijdou naprosto v pohodě tak, jak FZ200 v těchto podmínkách běžně fotí a lépe než mnoho jiných kompaktů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201218:26
Pokud myslíš fotografie co jsem pořídil dle nastavení co mi doporučil Busy, tak ty už ujdou, ale ty na automatiku iA to bylo nic moc. Chtěl jsem ultrazoom, ale říkám si jestli jsem neměl zůstak u kompaktu a pořídit si LX7.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
rark89 | 30.12.201219:02
Já jsem chtěl FZ200 docela dlouho, ale když jsem viděl fotky a uvědomil si, že je to vlastně nejlepší ultrazoom a Fuji X­-S1 větší zázrak neudělá, tak jsem si řekl, že si asi koupím obyč kompakt Sony HX20 za poloviční cenu se skoro stejným zoomem. FZ200 není cenou a velikostí žádnej zázrak, takže jedině koupit levnější zrcadlovku, ale ta nakonec vyjde dráž a ještě tahat dva nebo tři objektivy... A i přes to, že bych si FZ200 mohl dovolit koupit 30x, tak se mi spíš vyplatí HX20.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201219:09
Alebo by mozno stalo za uvahu pouzivazovat nad FZ150. Je sice stale drahsi ako HX20, ale jeho cena v poslednom obdobi vyrazne klesla prave vdaka tomu ze na trh prisiel FZ200.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 30.12.201220:09
Este skus JPG kompresiu na min. resp. teda kvalitu dat na najlepsiu ­/najvacsie subory­/, vypnut i­-funkcie, zhodit UV filter ­/to v prvom rade­/.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201220:30
JPG kompresia je defaultne od vyrobcu nastavena na Fine, cize kvalitnejsie fotky. A aj podla dlzky suborov sa zda, ze tie fotky boli fotene na ­"Fine­".

S vypnutim i­-funkcii suhlasim, hlavne by som urcite vypol ­"inteligent ISO­", to je automaticke navysenie ISO a skratenie expozicneho casu pri detekcii pohybu na scene. Je to sice uzitocna funkcia ktora je dobra voci pohybovemu rozmazaniu, ale niekedy sa clovek ani nenazda co sa mu pred nim pohne a ISO hned leti hore a kvalita fotky dole :­)

UV filter by som kludne nechal, pokial nie je nejaky vylozene spatny alebo zaspineny, na kvalitu fotiek pri beznom foteni nema ziadny vyrazny vplyv. Minimalne v jpg sa to neda poznat. Ja pouzivam filter HOYA HMC UV­(c­), kupeny za 10e v megafoto.sk a ci ho mam alebo nemam nasadeny, ziadny rozdiel v kvalite nepozorujem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201220:53
Ano kvalita JPG je na nejlepší kvalitu. Teď jsem zkoušel RAW, ale po otevření v Zoner photo studio 11 se mi foto zobrazí nějak divně ­- jako černobílé do fialova. Co používáte na práci s RAW ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201221:39
Pre pracu s rawom sa priamo k fotaku na cedecku dodava SilkyPix studio.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201220:57
Navýšení ISO ­(druhá strana menu­) mám navolenou hodnotu 1EV, Rozšířené ISO mám OFF.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201221:38
Navysenie ISO sa tyka len aka jemna bude stupnica rucneho nastavovania ISO a rozsirene ISO je len o tom ci sa v ponuke pre rucne nastavenie objavi aj ISO 6400 alebo nie. Na samotne fotenie tieto parametre nemaju ziadny vplyv.

Ked uz pisem o ISO, zaujimavy by mohol byt parameter ­"ISO limit­". To je hodnota, ktoru automatika nikdy neprekroci. Ak ISO dosiahne tuto hodnotu, a expozicia stale nestaci, automatika predlzuje expozicny cas. Ak uz nema kam ist ­(ISO je uz limitnej hodnote, cas tiez a clona na plnu dieru­), potom na displeji blika cervenym a je uz len na uzivatelovi, co urobi aby nemal podexponovanu fotku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 30.12.201221:52
ISO limit mám na AUTO, ale není vysvícení a nejde na něj najet a změnit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 30.12.201222:21
Nemas koliesko v rezime iA ? Pretoze tam je vela volieb pre uzivatela nedostupnych a nastavuju sa automaticky, v zaujme co najjednoduchsieho ovladania fotaku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 31.12.20129:32
Kolečko jsem měl na P a nešlo to. Až když dám kolečko na C1, tak mi to pustí a mohu ISO limit měnit ­- nastavil jsem tedy hodnotu 1600. Jenže po otočení kolečka na P je ISO limit zase AUTO a nejde na něj kliknout­/změnit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 31.12.201210:36
iSO limit sa neda nastavit vtedy, ked je ISO rucne nastavene na nejaku pevnu hodnotu. Skus nastavit hodnotu ISO na automatiku, potom by sa ISO limit uz mal dat nastavovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 31.12.201211:14
Tak jsem dal ISO na automatiku a teď už mohu ISO limit měnit. Dal jsem 1600 ­- nebo mám dát jiný ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 31.12.201214:29
400 :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 31.12.20129:54
S UV filtrom mam tiez podobne skusenosti, az na fakt, ze zerie svetlo, co som si overil . Nie vela, ale ani nie uplne bezvyznamne ­/plus pridava odlesky, aj ked ma potah­/. Ale kedze neviem, aky UV filter je v tomto pripade, tak by som to skusil overit bez neho. Jeden nikdy nevie :D Nic to nestoji, tak preco to neskusit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 31.12.201210:07
Bez UV filtru to zkusím dneska až půjdu ven. Pak pošlu výsledek.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
busy (4618) | 31.12.201210:34
Urcite over, skusit sa ma vsetko :­)

Vonku, za slnecneho dna ­(a dnes taky je, aspon u nas­) by UV filter mohol mat nejaky viditelny ucinok, pretoze v slnecnom svetle je aj dost UV, ktore by mohlo automatiku fotaku a vysledne fotky ovplyvnit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 31.12.201210:49
Ked som mal filtrovu maniu a studoval vsetko co sa dalo na forach po celom svete, tak ohladne UV filtru som vyzistil zhruba toto ... UV filter ma jedinu pouzitelnu funkciu, a to ochranu prednej sosovky, aj to diskutabilnu, pretoze su pripady, kedy to prinieslo viac skody ako uzitku ­/ako ochranu objektivu a predneho clena je najlepsie pouzivat slnecnu clonu ­- overene v terene :D­/. Jediny relevantny vyznam ma UV na horach, kde su viditelne namodrale fotky ­/neskusal som ale pouzit UV filter a asi uz ani nevyskusam :­(­/ .. a to z dovodu, ze vo vysokych polohach je toho UV viac, pricom bezne UV svetlo prakticky uplne odfiltruje filter nad cipom, ktory ma uz kazdy fotak. Ale ako pisem, na horach som ho zial nevyskusal, neviem teda realne posudit nakolko by tam mal vplyv. Normalne vplyv nema.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 31.12.201211:03
Venku je zatím krásně, tak to odpoledne vyzkouším a pak se pochlubím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
artsvec (29) | 31.12.201214:56
Tak jsem venku stihl jednu fotku, došla mi baterka kterou jsem ještě nenabíjel. Fotil jsem to na režim P nastavený dle Tvého doporučení.
Výsledek je zde: http:­/­/www.uschovna.cz­/zasilka­/L15T435JN74822AX­-3AV

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
j.ryba | 31.12.201218:00
Nevim, tohle je prece samo o sobe dost narocny. Psi srst, blondyna v bilym, na pozadi tmavy titerny jehlici, celek brany dost z dalky a proti obloze ­- to vypada z kompaktu snad vzdycky blbe. Jeste z ty dalky prislehnuty bleskem, pritom na ISO 200 ­- je to prece stojici motiv venku?
Za sebe doporucuju pro zacatek jednodussi prostredi a struktury, s dostatkem svetla.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lt (595) | 31.12.201222:37
Tato scena je ako pise j.ryba tazka sama o sebe, ukazuje plno problemov, ako neostrost skla, chromaticka aberacia, vyrazny prepal, dalej je dost mozne, ze tam blesk vobec nemusel byt. Ale co sa mi zda dolezite .. prezrel som si spatne vsetky fotky, tie co maju ISO100 su celkom ok, tie co maju ISO200 je uz viditelna patlanica. Tato fotka ma ISO200 ale uz nie je rozpatlana, alebo aspon to nevidim. No, chce to viac testov :­) V kazdom pripade som zdeseny z kvality dnesnych malych senzorov .. ako vidim, ISO200 je asi v optimalnom pripade stale na hrane pouzitelnosti :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.