Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ300: opět na špici

9.11.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nástupce Lumixu FZ200 na sebe nechal čekat tři roky. Stále je to ale vynikající fotoaparát, a proto se dnes podíváme, o kolik je jeho nástupce FZ300 lepší. Přináší např. vodě odolnost, 4K videosekvence a zůstala konstantní F2,8 světelnost.

Stabilizace


Lumix FZ300 je vybaven hybridní 5osou stabilizací HYBRID O.I.S. Ta může stabilizovat celý obraz nebo jen vertikální složku pro panning. Test proběhl s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 126 milimetrů.



bez stabilizace, 1/15 sekundy



se stabilizací, 1/15 sekundy



bez stabilizace 1/160 sekundy



Nutno říci, že vůbec nebyl problém mít neostré snímky už při 1/50 sekundy, ale pokud jste se alespoň trochu snažili, stejně tak nebyl problém mít vše hodně dobře ostré i při 1/20 sekundy. U 1/15 sekundy se to lámalo, tam byla úspěšnost řekněme něco okolo poloviny. Když jste si dali záležet, bylo možné jít ještě kousek níže. Bez stabilizace nebyl problém udržet převrácenou hodnotu ohniskové vzdálenosti, s velkou úspěšností šly i o něco delší časy. Účinek stabilizace bych tedy odhadoval někde kolem 2,5 EV. Rozhodně však musím upozornit na to, abyste stabilizaci vypínali na stativu. Pokud tak neučiníte, můžete se setkat s nepříjemnými pohybovými artefakty.


Fotografování portrétů, blesk


Lumix FZ300 je vybaven velmi dobrou detekcí tváří, která je nadprůměrně úspěšná a rychlá, navíc má i detekci očí. Malý 1/2,3" snímač sice není moc povzbudivě, ale velmi dobrá konstantní světelnost F2,8 napovídá, že můžete i lehce máznout pozadí.


Panasonic Lumix FZ300 portrét

expoziční čas 1/160 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 104 mm, korekce -0,33 EV, klikněte pro zvětšení



Míra detailů je na ultrazoom s malým senzorem vskutku hodně dobrá, místy se ale možná až moc přeostřuje. K dispozici dávám i RAW snímek. Jak vidíte, pozadí je možné mazat. Rozhodně nečekejte výkony zrcadlovek, ale na nějaké menší hrátky to stačí.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 800)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 1250)

Fotoaparát je vybaven interním bleskem, který nabízí tradiční možnosti jako vypnutí, automatiku, vynucené blýsknutí, slow synchro na první nebo druhou lamelu. To vše jde doplnit o redukci červených očí, ale ani v běžném režimu jsem si tohoto efektu v podstatě nevšiml. Sílu blesku lze nechat nastavit automatikou nebo ručně, můžete využít i korekci expozice od -3 EV do +3 EV. Síla blesku je spíše slabší a fotoaparát si musí dopomáhat vyšší ISO citlivostí. Lumix FZ300 potěší přítomností sáněk na blesk a podporou bezdrátových blesků.


Výdrž baterie


Napájení fotoaparátu má na starosti Li-Ion akumulátor DMW-BLC12E s napětím 7,2 V a kapacitou 1200 mAh. Výrobce hovoří, že přes LCD by fotoaparát měl být schopen zaznamenat 380 snímků nebo 190 minut videa. Pokud budete fotit přes EVF, mělo by to klesnout na 360 snímků, resp. 180 minut videa. V testu jsem tato čísla trošku překonal. V průměru jsem byl schopen s fotoaparátem vyfotit 405 snímků na jedno nabití a 13 minut videa k tomu. Není to sice nějak extrémní výdrž, ale číslo je to dostatečné.


Displej


V krátkosti se podíváme na několik obrazovek menu. První dva snímky se věnují focení, kdy nahoře vidíte informace o kvalitě záznamu, dole jsou expoziční hodnoty. Pravý snímek ukazuje rozbalené dotykové menu.


Pokud zoomujete, fotoaparát zobrazí ohniskovou vzdálenost i rozsah ostřících vzdáleností. Tlačítkem DISP lze vypnout celoplošný náhled snímku a spustit stavový displej.


Levý snímek ukazuje quick menu (standardně na tlačítku Fn3). Vpravo pak vidíte výběr sekvenčního snímání nebo samospouště.


Zde vidíte da různé režimy manuálního ostření. Buď může být náhled celoplošný (vpravo), nebo je zvětšená jen prostřední část (PIP) a okraj je původní pro snazší komponování.


Dále je tu menu pro ISO citlivost a úprava vyvážení bílé (zde třeba ladím automatiku).


Fotoaparát nabízí spoustu ostřících režimů, vpravo vidíte uživatelský multi, kde si lze vybírat polohu kosočtverce, případě si můžete naklikat body, které chcete.


Tady je vidět focení panoramat, vpravo je pak rozšířený režim natáčení videa s možností nastavovat expozici.


Na následujících dvou snímcích vidíte výběr scénických režimů a obrazových stylů.


Hlavní menu má několik záložek, jejich počet se liší podle toho, ve kterém režimu se právě nacházíte. V zásadě tu máte vždy video, uživatelská, technická nastavení a režim prohlížení. U většiny režimů to nicméně začíná fotografickou částí menu.


Zde vidíte ještě další dvě obrazovky z menu. Jak je vidět, fotografické menu má 7 obrazovek po pěti položkách.


Wi-Fi si podrobněji probereme v k tomu určené kapitole. Pravý snímek ukazuje celoplošné zobrazení vyfoceného snímku se základními expozičními informacemi.


Náhled je možné zmenšit a doplnit o více informací nebo o histogramy.




Wi-Fi


Ve fotoaparátu Lumix FZ300 najdete i bezdrátové Wi-Fi připojení. To se zapíná jednoduše přes menu fotoaparátu a smartphonem je akorát nutno se na tuto Wi-Fi připojit. Fotoaparát vás vyzve k zapnutí aplikace Image App a po chvíli připojování byste se měli dočkat náhledu toho, co vidí fotoaparát.


Vedle přenosu snímků do smartphonu se můžete těšit na dálkové ovládání pomocí telefonu. Můžete ovládat zoom, manuální ostření (včetně zvětšení a focus peakingu). Když rozkliknete malou šipku pod náhledem, objeví se menu, ve kterém můžete nastavit např. ISO citlivost, vyvážení bílé a případně i další expoziční hodnoty jako je clona nebo čas. To už závisí na aktuálně zvoleném režimu na fotoaparátu. Můžete otočit kolečkem režimů na fotoaparátu a aplikace se podle toho zařídí.


Další funkcí je přiřazování GPS souřadnic. Pokud máte spojený fotoaparát se smartphonem, dáte synchronizaci času. To zabere malou chvilku, pak už stačí jen zapnout logování GPS souřadnic (ve výchozím stavu co 5 sekund). Wi-Fi můžete vypnout. Až se vrátíte domů, logování vypnete a můžete celou trasu nahrát do fotoaparátu. Lépe řečeno, fotoaparát se podívá, kdy byla vyfocená jaká fotka, kde jste tehdy byli a přiřadí GPS souřadnici (zapíše ji do EXIFu).


Přesnost tedy závisí na přesnosti vašeho telefonu. Upozorňuji jen na jednu věc, přenos GPS souřadnic do fotoaparátu a zápis dat trvá strašně dlouho (pro stovku a více fotek se může jednat i o více než 10 minut). V jednom případě vše fungovalo dobře, ve druhém se aplikace nějak nedokázala správně rozhodnout a skoro všechny snímky z jednoho dne hodila do jediného místa.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.