Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix FZ72: nejširší i nejdelší

30.10.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na zoubek rekordnímu ultrazoomu Panasonic Lumix FZ72. Zatímco Panasonic se teď dlouhá léta držel se zoomem při zemi, nyní otočil a představil fotoaparát s 60× optickým zoomem! Jak ale bude fotit?

Stabilizace


K dispozici je optická stabilizace POWER O.I.S. V menu ji můžete zapínat a vypínat, v režimu videosekvencí používá dynamický mód. Test proběhl s přepočtenou 95mm ohniskovou vzdáleností a expozičním časem 1/8 sekundy. Testovaný účinek byl tedy cca 3,5 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Musím říci, že účinek stabilizace mě vyloženě nenadchnul. Stabilizace funguje, něco okolo 2,5 až 3 EV zvládne ustabilizovat, nicméně v této třídě jsem zvyklý i na o trochu lepší výsledky. Jak ale bylo řečeno v minulé kapitole, u videosekvencí patří stabilizace rozhodně k tomu nejlepšímu.


Fotografování portrétů


K focení portrétů můžete využít detekci tváří s přiměřeným účinkem a rychlostí. Se sníženým odšumováním se dočkáte přijatelných detailů za cenu většího množství jasového šumu. Snímku ale chybí vyšší kontrast.


Panasonic Lumix FZ72 portrét

expoziční čas 1/60 s, clona F5,5, citlivost ISO 160, ohnisko 200 mm, klikněte pro zvětšení



Samozřejmě nelze čekat výrazně rozmazané pozadí. Lepšího rozmazání dosáhnete při větším přizoomování, ale pozor na plochost snímků. Můžete se podívat i na snímek v RAW formátu. I tam je vidět nízký kontrast . Detaily tu jsou, ale nepříliš ostré.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)
 

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 100)
 

blesk -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +2 EV (1/60 s, AUTO ISO 500)

Přijde mi, že interní blesk má trochu menší jas v rozích fotografie při focení s nejširší 20mm ohniskovou vzdáleností. Jeho výkon je sám o sobě slušný, zde mohu naopak chválit. Efekt červených očí se občas vyskytuje, ale jde spíše o červený nádech očí než o červené oči. Blesk nabídne klasické režimy jako je vypnutí, zapnutí (manuálním vyklopením), automatiku a slow synchro (můžete si vybrat první nebo druhou lamelu). Nechybí ani korekce blesku od -2 EV do +2 EV. Fotoaparát má i sáňky na blesk, díky čemuž lze funkčnost přístroje dále rozšiřovat.


Výdrž baterie


Panasonic Lumix FZ72 používá k napájení Li-Ion akumulátor DMW-BMB9E s napětím 7,2V a kapacitou 895 mAh. Udávaná výdrž je na 400 snímků. Pokud to ale nebudete přehánět s bleskem a plně automatickým režimem plným různých detekcí a podobných věcí, není problém se dostat na mnohem vyšší čísla. V testu jsem zvládl vyfotit přes 540 snímků a natočit 7 minut Full HD videa. Druhé vybití se mi už nepodařilo, ale čísla se opět blížila těmto hodnotám.


LCD displej


Podíváme se také na zobrazení LCD displeje.


Ve spodním a horním řádku najdete informace o rozlišení, kvalitě a expoziční informace. Trochu to ale zkresluje pohled na snímek a ruší kompozici, protože šedé podbarvení lehce zakrývá plochu snímku. Vpravo je vidět menu ISO citlivosti.


Dále tu najdete quick menu, které má horizontální strukturu, a vyjíždí do horizontálního podmenu, což ale vyžaduje klikat dolů a pak zase do stran. Jak v horním, tak v dolním menu se pohybujete pomocí šipek nebo kruhového voliče. Pravý snímek ukazuje hlavní menu.


Zde vidíte technické menu, které má 8 stránek. Následuje ukázka manuálního zaostřování, kdy vidíte i graf hloubky ostrosti.


Následuje režim Kreativní, kdy snímkům můžete přidat barevné ladění. Pravý snímek pak ukazuje výběr scénických režimů.


Na závěr tu máme kreativní režimy videa, kdy lze zvolit režim expozice, a to jak automatiku, tak prioritu clony, času a plný manuál. Vpravo vidíte prohlížení snímků, které lze doplnit o expoziční informace.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.