30.10.2013, Milan Šurkala, recenze

Dnes se podíváme na zoubek rekordnímu ultrazoomu Panasonic Lumix FZ72. Zatímco Panasonic se teď dlouhá léta držel se zoomem při zemi, nyní otočil a představil fotoaparát s 60× optickým zoomem! Jak ale bude fotit?

reklama
Řekněme si to na plnou hubu | od: rousini  1.11.20133:05
Já mám na otázku testování těchto a podobných aparátů jednoznačné stanovisko. Ale nebudu nikoho z těch, co se zastávají recenzí obdobných přístrojů ovlivńovat, jen se zeptám a to by mohla být zároveń odpověď na to, jak naložit s kapacitou vymezenou recenzím ­(podotýkám velice omezenou­).
Opravdu byste radši neviděli recenzi nějaké zajímavé novinky z oblasti CSC nebo profikompaktu?
V případě, že převáží mínusy přiznám, že jsem uchýl.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(3)
Re: Řekněme si to na plnou hubu | od: busy  1.11.20138:22
O poslednych CSC novinkach nikto nema ani najmensich pochybnosti ze budu fotit vynikajuco. Tak isto, aj profikompakty su na tom vseobecne dobre ­(vid Milanov vyrok v clanku o doporucenych fotoaparatoch ­- kupou ktorehokolvek clovek neurobi chybu­). Ale u FZ72 je to velka otazka, ako vlastne bude fotit ­- na jednej strane ultrazoomy Panasonic su tradicne najlepsie medzi ultrazoomami, ale na druhej strane ten obrovsky rozsah ohnisiek ­- az poriadna recenzia moze dat odpoved na to ci tento fotak ano alebo nie.

Preto ja osobne som toho nazoru, ze recenzia FZ72 je ­(pre vecsinu beznych ludi­) dolezitejsia ako napr. recenzia GX7. Tym ale vobec nechcem napisat, zeby recenzia GX7 nebola potrebna ­- sam som velmi zvedavy ako GX7 ­(a tiez aj RX10 a Oly Stylus 1­) dopadne v Milanovych rukach.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Řekněme si to na plnou hubu | od: rousini  1.11.201311:16
Ano, to co říkáš má logiku, ale nemůžu si odpustit vulgární, nicméně dle mého soudu velice vtipnou parafrázi ­(nejsem autorem­). ­"Je to jako vzít do ruky lejno a přičicháváním zkoušet, z které strany méně smrdí..."
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Proč nejsou další recenze??! | od: martt  31.10.201317:25
Předposlední slušná recenze byla uveřejněna 25.9.2013 a to Canon EOS 700D... Dnes tato... Prokristapána! To není co testovat? Měsíc a týden vyplněný AKTUALITAMA, vatou, jo a nějaký ten objektiv...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(6)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: nephilim  31.10.201317:36
Zde se musím recenzenta zastat. Recenze je udělaná stejně poctivě jako jakéhokoliv jiného foťáku. Jiná věc je, jaký foťák byl recenzován. Jakkoliv je v mých očích tento Panasonic propadák, jeho recenze je určitě důležitá. Už třeba jen proto, aby se případný zájemce nespálil kupováním zajíce v pytli. Přiznejme si ale, že jsou i tací, kteří nebudou pojmenované nedostatky shledávat závažnými a stejně do tohoto modelu půjdou.
Každý si tedy vybere a to je správné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: busy  31.10.201319:52
Plne suhlasim, aj ja vidim recenziu FZ72 ako velmi dolezitu a zaujemci on takto mozu vediet do coho idu ked sa rozhodnu si ho zaobstarat. Dalej, tento fotak si recenziu obzvlast zasluzil, pretoze je vynimocny svojim rekordnym ohniskovym rozsahom, o to viac ze Panasonic sa nikdy nenahanal za rekordnymi zoomami.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: marek12  31.10.201321:43
Presne tak. Aj medzi kompaktmi sa dajú nájsť výnimočné stroje. Tento vyniká len v jednej disciplíne a recenzia môže mnohými pomôcť rozhodnúť či im to stačí alebo nie. Ja mám jasno, že by som ho nebral.Teraz to už mám aj potvrdené. A ak sa ma bude niekto pýtať, tak viem, že ho sem môžem odkázať. Pre mňa osobne sú recenzie kompakov oveľa zaujímavejšie ako recenzie drahých skvelých foťákov.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: stn35  1.11.20132:28
pokial chcete recenzie na drahsie fotaky, idealna stranka je www.ephoto.sk ,Karol Srnec robi paradne recenzie, coho dokazom je aj ta posledna na GX7 od panasonicu,odporucam.. http:­/­/www.ephoto.sk­/fototechnika­/recenzie­/fotoaparaty­/panasonic­-lumix­-dmc­-gx7­/ na ephote pre zmenu nerobia recenzie takychto kompaktov ako tu, tam to nepovazuju za dolezite, digimanie.cz je skor sirokospektralnejsia co sa fototechniky tyka si vsimam..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: Komo  1.11.201319:45
Ale stancok, nevravim, ze Karolove recenzie su zle, ale perfektne je silne slovo. Asi ich ma zbuchnute za jedno poobedie a vychadzaju skor v ustrety zaciatocnikom­( co, ako vravim,nie je zle­). Tu je to omnoho odbornejsie podane.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: Choakinek  31.10.201323:02
Tak záleží na strategii... pokud je cílem autorů Digimanie testovat jen to, co alespoň z dálky připomíná nějakou inovaci v oblasti fotoaparátů, pak toho na testování opravdu mnoho není ;­-­). Já osobně bych to v současné době viděl max. tak na Sony A3000, Fuji X20, Nikon 1 S1, Nikon P7800, Panasonic GM1, Sony A7, Sigma DP3 a později Olympus Stylus 1 a Sony RX10.

Takže nyní tak 7 fotoaparátů, z toho by možná stačili jen 4 ;­-­). Zbytek produktů je buď k ničemu anebo si stačí přečíst recenzi předchozího modelu stejné řady a říct si, že novější je tak o 20% lepší ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: Choakinek  31.10.201323:11
...Nebo o 20% horší :­-D.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Proč nejsou další recenze??! | od: Milan Šurkala  1.11.201311:15
Cílem je otestovat co nejširší spektrum fotoaparátů, tedy od normálních kompaktů ­(řekněme od 5000 Kč výše­), přes kapesní ultrazoomy, normální ultrazoomy, profi kompakty až po CSC všech tříd a zrcadlovky APS­-C, případně základní FF. Snažím se vyhnout testování přístrojů, které jsou jen menším vylepšením předchozího ­(např. stejný objektiv, jen s jiným čipem­), ale tu také záleží na tom, jak moc jsou dané přístroje populární a poptávané ­- proto se např. testuje téměř každý Panasonic FZ ­(utekl jen FZ62­), neboť o tyto recenze je prostě obrovský zájem. Proto je otázkou, zda se tu objeví Nikon P7800, jisté to není ani u Fuji X20, byť tam ten čip přináší opravdu hodně nového.

Další recenze se připravují, jedna z hodně poptávaných bude už brzy... byl jsem teď ale pár dní na konferenci v Polsku, a tak jsem mohl jen odpovídat ve fóru, případně psát kratší aktuality a hotovou recenzi budu v nejbližších dnech předávat k vydání. Každopádně jak jsem už říkal mnohokrát, to, že my chceme něco otestovat, neznamená, že se to hned otestuje. Nejsme jediná redakce v ČR, zapůjčení fotoaparátu trvá a jak jsem už také říkal, kvalita dnešních fotoaparátů strmě klesá, a tak se nezřídka posílají fotoaparáty zpátky, protože to jsou přístroje tak zmršené, že to otestovat prostě nejde a musí se čekat na nový kus ­(což je případ některých přístrojů, o které si velmi často píšete ­- už dávno byly v redakci, ale otestovat je prostě v žádném případě nešlo­). Takže výtky na téma ­"proč jste neostestovali tohle a tamto­" nejsou moc na místě. Mnohokrát je prostě málo kusů na zapůjčení ­(příp. jsou s nějakým prehistorickým vývojovým firmwarem, kde půlka věcí vůbec nefunguje­) nebo byl testovaný kus zralý na reklamaci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Lumix FZ 200 je v současnosti ta nejlepší volba | od: frasve  30.10.201319:17
Skoro se mi ani nechce k tomu nic dodávat. Do A3 bez problémů použitelný, praktická citlivost končí na 1600. Fenomenální světelnost 2,8 v celém rozsahu do ­"600­" mm je drtivá ­- ale hlavně prakticky použitelná. Optické maximum získáte při cloně 4 a 5,6. ­(Jinou tam ani nedávám.­) Bleskurychlé reakce, 5 nebo 12 snímků za sekundu. Byl jsem v šoku, když jsem s ním udělal své první menší reportáže a privátní snímky. Nenašel jsem zásadní chybku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Lumix FZ 200 je v současnosti ta nejlepší volba | od: busy  30.10.201319:53
Ja som nasiel :­) Hned po zapnuti sa neda vliezt do menu, treba pockat par sekund alebo rychlo cvaknut fotku ­(uplne jedno aku­) a potom uz menu funguje...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Chybka | od: Choakinek  30.10.201318:49
Hlásím drobnou chybku již v podtitulku článku ­- místo FZ62, tam má být FZ72 ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Luxus ;-) | od: Choakinek  30.10.201318:46
Tak je to vlastně luxusní foťák, neboť to má konstantní světelnost objektivu. Akorát s drobným zpožděním ­- až cca od druhé osminy rozsahu ohnisek a... s hodnotou F5,5 :­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dalsi zbytozny zuum zuuum | od: stn35  30.10.201311:57
takmer zbytocna recenzia,aj ked v hodnoteni velavravna..ovela skor by som privital­(a myslim ze viaceri­) recenziu panasonicu gx7 ,aktualne vysiel na ephote kde ziskal ocenenie top http:­/­/www.ephoto.sk­/fototechnika­/recenzie­/fotoaparaty­/panasonic­-lumix­-dmc­-gx7­/ a z kompaktov sa momentalne asi najviac tesim na recenziu RX10 od sony, to bude takiez jizda..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(4)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: Pavel Matějka  30.10.201312:58
RX10 je sice počin zajímavý, ale u mě jej trochu sráží jedna hodně přehlížená vlastnost: 813 g. Stylus 1 mě láká mnohem víc...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: Choakinek  30.10.201319:01
Tahle váha by mě ani nevadila, mě vadí:
a­) cena
b­) v ukázkových fotkách bohužel registruji ostrost, která ale bohužel není po celé ploše obrazu ­(tj. registruji neostrost­), ale autor fotek tam takřka vůbec nepřicloňoval, takže po nějakém tom přiclonění by to mohlo být ok, pak by mi to nevadilo.
http:­/­/www.imaging­-resource.com­/camera­-reviews­/sony­/rx10­/sony­-rx10GALLERY.HTM
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: jiri.sefrna  31.10.201311:16
To je právě ten problém, že autor vůbec neclonil, na F2,8 při tak velkým čipu a tím malé HO nemůžou být kraje ostré už z principu fyziky, naíc většina je jich na extrémně široké ohnisko a tam se tento problém zvyrazňuje o to více. Neznám jediné sklo, které by kreslilo až do krajů na 100%. Hodně dobře je na tom Nikkor 14­-24 a Samyang 14­/2,8, ale to jsou vyjímky a ten nikkor je za hroznej ranec a Samyang pevný a jednoduchý sklo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: busy  30.10.201313:29
Zbytocna recenzia to rozhodne nie je, pretoze som bol velmi zvedavy ake kvality dosahuje ultrazoom s najvecsim zoomom medzi fotakmi vobec. Takze mna recenzia rozhodne potesila. Co ma uz potesilo menej, boli vysledky recenzie, dufal som ze sa Panasonicu podari udrzat si vysoku latku v kvalite a ze FZ72 bude aspon tak dobry ako jeho predchodca FZ62, ale zial, recenzia ukazala, ze ani zdaleka tomu tak nie je.

Btw. recenzie GX7, RX10 a Olympus Stylus 1 by velmi zaujimali aj mna :­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: rousini  30.10.201314:18
Ty ještě věříš na Ježíška?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: peter1508  31.10.20138:56
Stylus 1 podla mna najskor v decembri...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: Choakinek  30.10.201318:33
Tak to určitě není zbytečná recenze! Digimanii určitě nečtou jen experti, kteří již z parametrů dokážou odhadnout, jak to asi bude fotit ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dalsi zbytozny zuum zuuum | od: rousini  31.10.20138:36
Digimanii sice nečtou samí experti, ale experti ji připravují, takže by mohli podobné plečky rovnou vyškrtat ze seznamu. Taky nestojím o recept na připálenou svíčkovou, když si můžu najít videonávod s Pohlreichem...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Noise generator | od: nephilim  30.10.20139:17
Jako generátor šumu perfektní. Slabá konkurence. Pokud to ale někdo chce používat coby fotoaparát, pak asi jen za hodně prudkého slunečného dne nebo by si měl přikoupit přenosnou studiovou výbavu včetně několikakilowatového generátoru elektřiny pro napájení blesků.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Noise generator | od: Choakinek  30.10.201318:37
Jako že by si tím bleskem osvítil třeba celou podvečerní krajinu? To pak asi jo, na to by potřeboval opravdu výkonný blesk ;­-­). Ale jinak by měl stačit i vestavěný, teda pokud odmyslíme to, že tohle bude dělat mizerné fotky i za použití blesku ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Noise generator | od: nephilim  31.10.201313:23
Jednou jsem sledoval profíka, který obestavěl zimní stadion dálkově ovládanými blesky Canon, aby mohl fotit krasobruslení. ;­)
Otázka nasvícení krajiny je přece JEN otázkou velikosti blesku :­) :­) :­)
Ale teď vážně. Když vidím čím vším a za jakého světla jsou lidé schopní fotit, tak vůbec nemám obavy, že by se tento nejnovější Panasonic prodával špatně. Okolo nás je čím dál tím víc těch, kteří slyší jen na hesla: ­"víc proužků, víc Adidas­" a programově odmítají znát cokoliv o čemkoliv. Zvláště pak o focení. Vždyť oni přece mají v ruce to nejlepší, nejnovější a pan prodavač nebo slečna v reklamním prospektu se přece tam báječně usmívají a s lehkostí střílí profi fotky. Tím, že takoví majitelé foťáků ani netuší, že lze udělat lepší fotku, tak jsou vlastně spokojení. A vlastně, to je dobře. Vždyť o to jde především. Dělat si radost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Jeremy Clarkson, | od: rousini  30.10.20139:07
by řekl: ­"Tohle má s focením asi tolik společného, jako 24­-nápravový podvalník určený k přepravě nadrozměrných nákladů se silniční dopravou. Jezdí to po silnici, ale nikdo to nepotřebuje. A s touto bombou se pro dnešek loučím."
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(2)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.