Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G 20mm/F1.7 II ASPH.

13.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Další naše recenze se bude věnovat druhé generaci oblíbeného pancaku Panasonic Lumix G 20mm / F1.7 II ASPH. Nabídne univerzální přepočtenou ohniskovou vzdálenost 40 mm a velmi dobrou světelnost F1,7.

Autofokus, ostření


Jak již bylo řečeno, objektiv podporuje manuální ostření pomocí hladce jdoucího ostřícího kroužku. Ten je přiměřeně tuhý a nemá tendenci se kousat. Samozřejmě je podporován i autofokus. Rychlost ostření je dostatečná, ale pocitově působí mnohem pomalejším dojmem, než jakým ve skutečnosti je. Objektiv totiž podle naměřených čísel rozhodně není pomalý, ale mnoho jiných objektivů pro Micro Four Thirds je rychlejších. Doostření je tak záležitostí na 0,35 až 0,4 sekundy, přeostření z nekonečna na půl metru zabere zhruba 0,55 sekundy.

S testovanou verzí firmwaru fotoaparátu Lumix GX7 nebylo podporováno průběžné ostření u statických snímků (AFC), u videosekvencí ale fungovalo správně. Sice pomaleji, ale s minimálním hlukem. Minimální ostřící vzdálenost je 13 cm od přední čočky, což je zhruba 18 cm od roviny čipu. Maximální naměřené přepočtené zvětšení je tak 0,29×.


Focení makra


Že makro není zrovna zázračné, ukazuje i tento snímek kleští, které na fotce nezaujímají právě velkou plochu. S dobrou světelností ale můžete příjemně mazat pozadí a zejména fotit s nízkými citlivostmi. Při plně otevřené cloně mají jemně rozostřené plochy lehký duchový závoj. Je vidět lehkou vinětaci.




expoziční čas 1/160 s, clona F1,7, citlivost ISO 200, ohnisko 20 (40) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Tato kapitolka bude velmi krátká. Světelnost objektivu má velmi dobrou hodnotu F1,7, díky čemuž se můžete s citlivostmi hodně dlouho držet při zemi. Clona má 7 lamel a můžete clonit maximálně na hodnotu F16.


Bokeh


S dobrou světelností objektivu by mohl být zajímavý i bokeh, na což se nyní mrkneme.




expoziční čas 1/125 s, clona F1,7, citlivost ISO 200, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení



Při plně otevřené cloně jsou odlesky kulaté a plné, takže i bokeh je poměrně jemný a dobře vypadá.




expoziční čas 1/20 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení



S přicloněním začínají dostávat odlesky docela výrazný sedmiúhelníkový tvar, což moc nepotěší.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.