Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 APSH.

6.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek základnímu setovému objektivu pro Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu, model Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. Tento objektiv nabídne základní 3× optický zoom a nechybí mu ani optická stabilizace. Jaký je?
Objektiv Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. tedy prošel naším redakčním testem spolu s fotoaparátem Panasonic Lumix G3 a můžeme vyvozovat závěry. Objektiv je poměrně lehký, není sice příliš velký, ale na Micro 4/3 fotoaparát je přeci jen trochu větší, než by musel (problém bude řešit nová pancake varianta).

Působí dost plastově, nemá žádné přepínače, a tak se stabilizace i režim ostření musí složitěji přenastavovat v menu fotoaparátu. Chod zoomovacího kroužku je poměrně plynulý, ale na video to nestačí. Naopak ostření je skvělé, a to ať mluvíme o přesné a rychlé elektronické vazbě manuálního ostření nebo rychlosti autofokusu.





Na makro je objektiv nevhodný, jeho maximální zvětšení je pod průměrem této třídy objektivů. Slušný, i když ne dokonalý, je bokeh, rozumná je i stabilizace, byť bych od ní čekal trochu větší účinek. Většinu optických vad koriguje přímo fotoaparát, a to i v RAWu (pouze některé programy dokážou otevřít RAW bez korekce). V zásadě bych se vyhýbal nižším clonám, kde se setkáte s velmi výraznou vinětací a také občas viditelnou chromatickou aberací. Clonění většinu těchto problémů řeší. V protisvětle se občas vyskytnou výrazné odlesky, spoustu snímků ale snadno pořídíte bez nich.

Budete-li ale fotit do RAWu (nebo aspoň potlačíte odšumování v JPEGu novějších Panasoniců), začne objektiv ukazovat docela slušnou detailní i ostrou kresbu. Základní setový fotoaparát tak přesně plní svou funkci, kdy nabídne slušné základní možnosti focení, ale na větší hrátky to bude chtít jiné objektivy, jejichž nabídka se neustále rozrůstá.


Rychlý autofokus
Na nízkých clonách výraznější vinětace
Dobré manuální ostření
Na svou třídu slabší makro
Nízká hmotnost
Občasné odlesky v protisvětle
Cena v době testování: samostatně neprodejný

 
Za zapůjčení objektivu Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. děkujeme Panasonicu.

Objektiv Panasonic Lumix G Vario 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.