Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 35-100mm F4-5.6 MEGA O.I.S.

26.2.2015, Milan Šurkala, recenze
Micro Four Thirds objektivů je dnes už opravdu pěkná řádka a dnes otestujeme maličký telezoom 35-100mm F4,0-5,6. Je opravdu malý a lehký díky skládací konstrukci. Jak ale bude fotit navzdory svým malým rozměrům?
Nový skládací telezoom od Panasonicu byl pro mě opravdu velmi příjemným překvapením. Na to, že se jedná o telezoom, má extrémně malé rozměry, vždyť je menší než původní širokoúhlé setové objektivy pro tento systém. Může za to skládací konstrukce, která sice trochu komplikuje ovládání, ale nikdo vás nenutí po každém snímku objektiv zajišťovat, takže stačí objektiv odjistit na začátku dne a pak jej zasunout až při vkládání do brašny. Snad jen malou výtku bych měl k chodu kroužků, které jsou sice s hladkým chodem, ale mohly být ještě trochu hladší. Což ale, abych to uvedl na pravou míru, pořád znamená, že jde o nadprůměrný chod.


Panasonic Lumix G Vario 35-100mm F4-5.6 ocenění Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4.0-5.6 ASPH MEGA O.I.S.
za kompaktní rozměry a vynikající optickou kvalitu. Logo ocenění je ke stažení zde


Autofokus je tichý a velmi rychlý. V problematice přeostření z nekonečna na minimum to byl asi nejrychlejší objektiv, který jsem doposud testoval. Stabilizace má rozumný účinek, ostřící vzdálenosti jsou typické pro tuto třídu (tzn. pro makro nevhodné), zkreslení je mírné a je navíc ještě korigováno i v RAWu. Vinětaci uvidíte jen na nejširší ohniskové vzdálenosti při plně otevřené cloně, jinak není problémem.

Chromatickou aberaci objektiv nezná stejně jako nějakou výraznější rohovou neostrost. Ostrost objektivu je vysoce nadprůměrná v celém ohniskovém rozsahu, a to i od plně otevřené clony, mnoha snímkům nechybí ani zajímavý lehký trojrozměrný efekt. Objektiv většinou nemaže moc pozadí (na to nemá až tak dlouhé ohniskové vzdálenosti a dobrou světelnost), bokeh pak může být nervózní. Jediný opravdu vážný problém má objektiv s protisvětlem, kde se dočkáte mnoha barevných fleků. Na druhou stranu telezoomy nejsou zrovna objektivy, se kterými budete nějak často fotit záběry se sluncem, takže problém nepovažuji v praxi až za tolik závažný. Jinak řečeno, focení v protisvětle je sice velký problém, ale telezoomy se obvykle v tomto typu "protisvětla" moc nepoužívají.

Ve výsledku tak mohu s klidným svědomím objektivu udělit ocenění TREFA. Je ale pravda, že je poměrně drahý. Panasonic má objektivy poněkud dražší, nicméně vzhledem k optickým kvalitám se to dá odpustit. Nezdráhám se říci, že v celém ohniskovém rozsahu má tak vynikající kresbu, že by se ve srovnání s ním zapotil nejeden pevný objektiv a opticky by klidně mohl patřit do nějaké profesionální edice.


Objektiv je vhodný pro:


1. Snímky s užším úhlem záběru, kdy je požadována velmi vysoká celoplošná ostrost
2. Video s delšími ohniskovými vzdálenostmi (ale spíše bez zoomování v průběhu videa)


Plusy


+ Celoplošně excelentní kresba na všech ohniskových vzdálenostech už od plně otevřené clony
+ Absence chromatické aberace
+ Velmi rychlé a tiché ostření
+ Extrémně malé rozměry a hmotnost

+ Příjemný trojrozměrný efekt


Minusy


- Velké problémy v protisvětle se sluncem v záběru
- Občas nervóznější bokeh
- Vyšší cena

 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4.0-5.6 ASPH MEGA O.I.S. děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Panasonic Lumix 35-100mm F4-5,6?
V anketě šlo hlasovat od 26.2.2015 do 25.2.2016. Počet hlasujících: 7
Výborný71 %
Průměrný29 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.