Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm F4.0

6.4.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnes vyzkoušíme extrémně širokoúhlý objektiv od Panasonicu pro jeho Micro Four Thirds systém. LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH nabídne po přepočtu ohniska od 14 milimetrů. Jak dobře ve skutečnosti fotí?
Jak si tedy vedl extrémně širokoúhlý objektiv Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH? Nabízí velmi široká ohniska, která po přepočtu začínají na 14 mm, což vám dovolí nevšední pohledy. Výhodou je i konstantní světelnost a snadné otáčení zoomovacího kroužku, což ocení zejména ti, kteří chtějí natáčet videosekvence. Vzhledem k širokým ohniskům zapomeňte na makro, potěší však rychlost ostření, zejména na fotoaparátu Panasonic Lumix GH2.



Zkreslení objektivu je s ohledem na ohniska mírné, ale za to může i softwarové narovnávání, které Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu automaticky provádějí (tato informace se ukládá i do RAWů, takže drtivá většina RAW konvertorů "vyplivne" narovnané obrázky). Objektiv téměř netrpí na chromatickou aberaci (trochu viditelná je na širších ohniscích), vinětace je průměrná, silnější při ostření na kratší vzdálenosti. Kresba je zejména uprostřed obrazu velmi dobrá.

Doslova vynikající je pak středová kresba na nižších clonách F4 až F8 a na delších ohniscích. S rohy to není špatné, lehký úbytek ostrosti je pozorovatelný na nižších clonách, v zásadě ale objektiv kresbou překvapuje v pozitivním smyslu slova. V protisvětle se občas vyskytují odlesky.

Objektiv je tedy určitě velmi dobrý a patří k tomu nejlepšímu, co lze pro Micro Four Thirds sehnat. Stinnou stránku má v podstatě jen jednu, a tou je cena kolem 30 000 Kč s DPH.

Výborná kresba (zejména na delších ohniscích)
Vysoká cena
Vhodný pro video (konstantní světelnost, snadné zoomování)
Občasné odlesky a vinětace
Ve většině případů minimum optických vad
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 30.000 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix 7-14 mm děkujeme Panasonicu.
 
Objektiv Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.