Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G3: menší a lehčí, je i lepší?

6.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno se objevil nový fotoaparát Panasonic Lumix G3. Proti předchůdcům přinesl kompaktnější tělo, Full HD video i nový snímací čip se zvýšeným rozlišením na 16 megapixelů. V recenzi se podívejme na fotografické výsledky.
Panasonic Lumix G3 je pokračováním oblíbené řady "géček". Přináší o něco menší tělo s menším gripem. Je tedy kompaktnější a lehčí, na druhou stranu se s těžšími objektivy hůře drží. Další stinnou stránkou nového designu je absence čidla pro automatické přepínání EVF a LCD. Zda vám to bude vadit, to už nechávám na vás, pro mě osobně by to byl pádný argument, proč si koupi tohoto fotoaparátu řádně promyslet. Samotný elektronický hledáček je ale vynikající, krásně ostrý, rychlý a dobře použitelný i za šera. Ve špatných světelných podmínkách už závisí jeho použitelnost na světelnosti objektivu. Se setovým F3,5-5,6 objektivem je už použitelnost poněkud diskutabilní, ale stále se to dá zvládnout.

LCD displej má dobré pozorovací úhly i ostrý obraz, radost udělá i jeho plná polohovatelnost, velká výtka ale směřuje k zobrazování vyfocených snímků. Náhledy jsou barevně mimo (skutečná fotografie je v pořádku) a při prohlížení je použit nesmyslný algoritmus zvětšování náhledu s vyhazováním hran (patrně bikubický nebo něco podobného). Místo jasných hran jednotlivých pixelů vidíte plynulé přechody a na displeji prostě nemáte šanci poznat, zda je fotografie opravdu ostrá nebo ne. Toto trápilo už předchůdce a u G3 je tento problém znovu. Škoda. Celkově ergonomie přístroje je o něco horší než u G2. To je dáno malými tlačítky (a malým prostorem pro palec) stejně jako zmíněným ručním přepínáním EVF a LCD.

Základní objektiv postačí pro nenáročné použití, velké zázraky od něj ale nečekejte. Rozhodně potěší rychlostí ostření, která je fantastická, stejně tak udělá radost ten fakt, že se při ostření nic neotáčí, nevysouvá. Pro video má ale poněkud hrubší chod, rychlejší změny zoomu ale zvládá výborně. Výdrž akumulátoru je výrazně lepší než udává výrobce a zaslouží si pochvalu.





Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, dostatečně si vyhrajete i s expozičním bracketingem až pro 7 snímků. Full HD videosekvence jsou kvalitní, detailní se stereo zvukem, stabilizací (se 14-42mm objektivem) a plynulým cloněním. Chcete-li manuální nastavování expozice u videa, budete muset vzít dražší model Lumix GH2. Trochu mě zklamala vyšší úroveň šumu v interiérových videosekvencích. Příznivě hodnotím rychlost přístroje, která se vyrovná zrcadlovkám i v rychlosti ostření, délce prodlev mezi snímky nebo sekvenčním snímání do RAWu.

Kvalita obrazu je jistě kapitolou, na kterou se upírá největší zájem. Nutno říci, že úroveň šumu je výrazně nižší než u předchozích 12MPx čipů, a to i přes zvýšení rozlišení. Minimálně jedna, možná dokonce 1,5 citlivosti má G3 k dobru. I tak je ale v RAWu ve stínech patrný barevný šum i na velmi nízkých citlivostech a JPEGy takové partie nemilosrdně rozmývají. Chcete-li detailní fotografie, budete muset fotit buď do RAWu nebo snížit odšumování pokud možno na minimum. Už výchozí střední síla odšumování stíny totálně rozpatlává a ty pak zůstávají téměř bez jakékoli kresby. Se sníženým odšumováním nebo v RAWu ale nejsou potíže.

Ve výsledku tak G3 navazuje na úspěchy svých předchůdců, nicméně se nemohu ubránit dojmu, že předchůdce působil dotaženějším dojmem. Rozměry jsou menší, což je fajn. Na druhou stranu trochu utrpěla ergonomie. Máme tu lepší snímač (výrazně lepší zejména u vyšších citlivostí), ale silnější patlání obrazu v JPEGu. Kdo si umí s fotoaparátem trochu hrát, dokáže s ním mnohé, to je však bez debat. Fotoaparát by si nicméně zasloužil trochu nižší cenu, 15 tisíc korun včetně daně je už za CSC fotoaparát se základním "seťákem" poměrně dost.


Velmi slušná rychlost přístroje
Velmi nepříjemné zobrazování vyfocených snímků
(barevně i ostrostí dost "mimo")
Vynikající elektronický hledáček i LCD displej
Chybí automatické přepínání EVF a LCD
Slušné Full HD video (za dobrého světla)
Příliš agresivní odšumování ve stínech
Dobrá výdrž akumulátoru
Trochu vyšší cena
Dobrá kvalita snímků i na střední citlivosti (RAW)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix G3 děkujeme Panasonicu.

Fotoaparát Panasonic Lumix G3 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.