Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G6: vyšší třída

26.8.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada Panasonic Lumix G se s nejnovějším modelem Lumix G6 postavila technicky o něco výše a nápadně se přibližuje vlajkové lodi Lumix GH3. Jak si tento fotoaparát s 16MPx Live MOS snímačem a výklopným dotykovým displejem povede?

Autofokus, ostření


Ostřících režimů tu najdete opravdu více než dost. Základní dělení můžeme vzít podle typu zaostřování. Základem je tedy AFS, jednorázové ostření. Dále je tu AFF, které je rovněž jednorázové, ale dojde-li k velké změně scény, automaticky přeostří. Průběžné ostření AFC již dle svého názvu ostří pořád, obraz tedy neustále jemně pulzuje. Pochopitelně nemůžete čekat zázraky, ale objekty přibližující se rychlostí chůze doostřit zvládne (na krátké vzdálenosti). Na větší vzdálenosti zvládne i rychlejší objekty.

Jako poslední je tu manuální ostření MF. Zde můžete využít zvětšení náhledu, obraz je ale za hodně špatného světla velmi tmavý až nepoužitelný. V klasicky osvětlených interiérech ale není naprosto žádný problém a ostřit se dá i v místnostech bez oken (např. chodba ve dne). Můžete polohovat místo zvětšení náhledu, lze jej snadno vrátit zpátky doprostřed tlačítkem DISP, dokonce lze využít i focus peaking, který znovu velmi dobře pracuje za dobrého a středního světla.

Výběr ostřících bodů lze také nechat na několika "strategiích". Prvně je tu detekce tváří, ta má solidní rychlost i úspěšnost. Následuje sledování objektu (i.AF pohybu), která se spouští namáčknutím spouště a jejím puštěním. Zde už je to ale slabší, sledování je pomalejší, trochu trhané, někdy se i ztratí, na druhou stranu zvládne i přibližování a rozumné zoomování. Máte tu také 23bodovou automatiku, která pracuje docela inteligentně jak už je u Panasonicu zvykem (spíše jen výjimečně budete přepínat na bodové ostření). Nechybí jednozónové a bodové ostření. Ve všech případech lze ostřící body a sledované objekty vybírat dotykem na displeji, u 23zónové automatiky volíte oblast.

Samozřejmostí jsou téměř nekonečné možnosti nastavení různých záležitostí ohledně ostření. Lze vypnout ostření při namáčknutí spouště, dobu zobrazení zvětšeného náhledu u manuálního ostření, možnost pohybu ostřícího bodu pomocí šipek, prioritu ostření (zda bude možné vyfotit snímek, pokud není zaostřeno), možnost manuálního doostření (AF+MF) a podobně.

Rychlost ostření je u Micro Four Thirds Panasoniců už tradičně vynikající, odezvy jsou takřka okamžité a ostření se lehce prodlužuje jen při horší světelnosti a větším zoomu. Rovněž úspěšnost ostření lze chválit, fotoaparát nemá problémy ani s nočním focením.


Nastavení expozice, automatika


Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté. Samozřejmostí je režim priority času, clony, automatika i plný manuál včetně až dvouminutového bulb režimu. Měření expozice může být celoplošné (multiměření), s preferencí středu a bodové. Nějak výrazné a nepravidelné ústřelky nečekejte, nicméně za silného světla očekávejte tažení světlých ploch k přepalům. Menší záporná korekce expozice tak neuškodí.

Citlivosti mají rozsah od ISO 160 do ISO 12800, v režimu rozšíření se lze dostat až na ISO 25600. Rozdíly mohou být 1/3 EV (ISO 160, 200, 250, 320,...) nebo 1 EV (ISO 160, 200, 400, 800,...) dle nastavení v menu. Automatice lze nastavit maximum na ISO 200 až ISO 12800. Inteligentní ISO v případě detekce pohybu (ať už fotoaparátu nebo objektu) zvyšuje citlivost na dvojnásobek a snižuje expoziční čas na polovinu, čímž snižuje pohybovou neostrost. Expoziční časy mohou být od 1/4000 s do 60 sekund.


Panasonic Lumix G6 průběh světelnosti


Světelnost objektivu odpovídá standardu své třídy, na nejširší ohniskové vzdálenosti má hodnotu F3,5, na nejdelší F5,6 a ani průběhem nijak nevybočuje. Maximální hodnota clony činí F22 v celém ohniskovém rozsahu. Fotoaparát nabídne korekci expozice od -5 EV do +5 EV, expoziční bracketing může vyfotit 3, 5 nebo dokonce i 7 snímků, rozdíl mezi jednotlivými expozicemi může být až 1 EV. Hardwarové HDR sice umí hezky skládat jasy, nezvládne ale dobře slícovat jednotlivé snímky a vyžaduje tak stativ. Závěrka může být mechanická nebo dokonce plně elektronická (bez jakéhokoli zvuku).

Fotoaparát nabízí i možnost multiexpozice, do jednoho snímku tak můžete vyfotit až čtyři expozice. Lze volit i to, zda se expozice bude sčítat (s každým dalším snímkem bude výsledná fotografie světlejší) nebo se bude výsledek normalizovat (každá expozice se započítá jen svou poměrovou částí a snímek bude mít normální expozici). Nechybí ani intervalové snímání, které může vyfotit až 9999 snímků s rozdíly mezi expozicemi od jedné sekundy do 99 minut a 59 sekund. K dispozici je dále fázová animace, jen navolíte čas, za který se pořídí další snímek a fotoaparát sekvenčně v tomto intervalu snímá a vytváří "sekanou" videosekvenci. Na konci se vás zeptá na rozlišení a snímkovací frekvenci výsledného videa.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy si lze vybrat na horním kolečku.


Panasonic Lumix G6 horní kolečko

  • M (Manual) - Fotograf volí expoziční čas od 1/4000 sekundy do 60 sekund + až 2minutový bulb režim. Clona lze volit dle objektivu, v našem případě dle zoomu od F3,5-5,6 do hodnoty F22. ISO citlivost může být nastavena ručně od ISO 160 do ISO 12800, v režimu rozšíření až na ISO 25600. Automatiku ISO citlivosti nelze využít. Obraz neodpovídá nastavené expozici, o tom vás informuje pouze graf pod(pře)expozice.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí expoziční čas od 1/4000 sekundy do 60 sekund, clona je volena automaticky v rozsahu viz režim M. Citlivosti jsou rovněž totožné, navíc tu máte automatiku, které můžete nastavit rozsah (nejvyšší dosažitelnou hodnotu) do ISO 200 až do ISO 12800. Korekce expozice má rozsah od -5 EV do +5 EV (v rozsahu od -3 EV do +3 EV ovlivňuje i zobrazení, tedy jas displeje).
  • A (Priorita clony) - Zde fotoaparát volí clonu (rozsah viz M, S), fotoaparát zvolí čas (rozsah viz S). Citlivosti jsou stejné jako u S, nově je tu i Inteligentní ISO, které v případě detekce pohybu objektu na scéně nebo fotoaparátu zvýší ISO na dvojnásobek a čas tak zkrátí o polovinu. Korekce expozice je stejná jako u režimu S.
  • P (Program AE). Fotoaparát volí clonu i čas v rozsazích jako jsou u režimů A a S. Lze využít programový posun (upravíte clonu a fotoaparát upraví čas). Zbytek (ISO, korekce) je opět shodný s režimy A a S.
  • Kreativní - Výběr mnoha kreativních režimů
  • SCN - Scénické režimy
  • Panorama - Na displeji lze zvolit směr (ve všech čtyřech směrech)
  • C1, C2 - Uživatelské režimy (paměť)
  • Manuální videosekvence - Videosekvence s možností úpravy expozice, všechny PASM režimy, možnost korekce expozice a dalšího nastavení.


Panasonic Lumix G6 panorama

expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 14 (28) mm, klikněte pro zvětšení



Rozlišení tohoto panoramatu činí 6752×1920 pixelů, tedy něco okolo 13 megapixelů. Oceňuji kvalitní skládání a dobrou kresbu, na dané rozlišení to rozhodně není špatné.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.