Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G6: vyšší třída

26.8.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada Panasonic Lumix G se s nejnovějším modelem Lumix G6 postavila technicky o něco výše a nápadně se přibližuje vlajkové lodi Lumix GH3. Jak si tento fotoaparát s 16MPx Live MOS snímačem a výklopným dotykovým displejem povede?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete objektiv, krytky těla i objektivu (v našem balení chyběla vnější krytka objektivu), Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, manuál, DVD a USB kabel.


Panasonic Lumix G6 příslušenství



Výdrž baterie


O napájení se tu stará Li-Ion akumulátor DMW-BLC-12E s napětím 7,2V a kapacitou 1200 mAh. Udávaná výdrž se 14-42mm objektivem je 330 snímků nebo 140 minut Full HD videa. To nejsou moc vysoká čísla a v praxi při testu se mi podařilo dosahovat ještě nižších čísel. Při prvním nabití to bylo okolo 215 fotografií a 4 minut Full HD videa a ani druhé nabití se od těchto hodnot nijak moc nelišilo.


Dodaný software


Pro nahrávání snímků do PC slouží aplikace PHOTOfunSTUDIO. Je trochu přerostlá, a tak počítejte s trochu pomalejším během, alespoň to platí tehdy, pokud nemáte zrovna nejnovější výkřik moderní počítačové techniky.


Panasonic Lumix G6 software 1


V levém sloupci se ukazují jen katalogizované snímky (ty, které byly nahrány přes aplikaci nebo jinak zaregistrovány), Vpravo jsou pak malé náhledy JPEGů i RAWů.


Panasonic Lumix G6 software 2


Snímky lze zvětšit a prohlížet si je podrobněji.


Panasonic Lumix G6 software 3


Nechybí podrobné zobrazení EXIF informací.


Panasonic Lumix G6 software 4


A najdete tu i Retouch menu, které dovoluje provést několik základních úprav. Není jich mnoho a každou musíte potvrzovat, což komfortu práce s aplikací moc neprospívá.


Panasonic Lumix G6 RAW konvertor


Znatelně lepší je to s RAW konvertorem, kterým je SilkyPix Developer Studio 3.1 SE. Jedná se o poměrně komplexní RAW konvertor se solidními možnostmi nastavení. Chválím na něm i rozumné a intuitivní dávkové zpracování.


Zobrazení displeje a menu


V této části recenze se podíváme na zobrazení LCD displeje. V horním řádku jsou informace o rozlišení snímků i videosekvencí, formátu záznamu, stylu ostření a stavu baterie. Dole jsou pak expoziční informace včetně automatikou volené ISO citlivosti a počet snímků, které se ještě vejdou na paměťovou kartu. V manuálním režimu vidíte graf časů a clon, červeně jsou vyznačeny nevyhovující varianty (pod nebo přeexpozice). Na straně si můžete všimnout ještě malou šipku pro dotykové ovládání, která nechává vyjet další menu.


Toto menu můžete vidět na levém snímku vpravo. Jsou zde další dvě funkční tlačítka Fn6 a Fn7. Rovněž se zde ovládají další speciální funkce, např. v režimu panoramat směr snímání. Pravý snímek ukazuje quick menu, ve kterém se můžete pohybovat dotykově i pomocí tlačítek a páčky zoomu.


Čtyřsměrný ovladač spouští podobné menu nabídky jako vidíte zde pro ISO citlivost. Pomocí tlačítka DISP můžete zrušit live view na displeji a nechat si zobrazit jen stavový displej. Je to výborný způsob jak mít vlastně quick menu pořád k dispozici. Stavový displej slouží i pro ovládání dotykem. Výborná možnost jak např. rychle změnit styl ostření, korekci blesku a podobně. Nemusíte tak lozit do hlavního menu.


Pro kreativní režim tu máte náhled a v pravém sloupci pak výběr z těchto kreativních režimů. Pravý snímek ukazuje režim natáčení videosekvencí.


Zde lze konfigurovat Wi-Fi připojení, o němž bylo již více řečeno v kapitole o Wi-Fi. Pravý snímek ukazuje hlavní menu, které se dělí na pět záložek. V některých dalších režimech jako jsou např. ty kreativní, tu může být až šest záložek (ta první se věnuje danému režimu).


Každá záložka se dělí na mnoho stránek, např. fotografická nastavení mají 7 stránek po 5 položkách. Bohaté jsou i možnosti nastavení videosekvencí.


Ve třetí záložce se konfiguruje ovládání a chování fotoaparátu, např. funkční tlačítka a mnoho dalšího. Vyfocené snímky si můžete zobrazit celoplošně, dole jsou zobrazené expoziční informace. Snímky lze posouvat dotykem, vyžaduje ale delší dotyk, než na jaký jste zvyklí ze smartphonů.


Snímky mohou být zobrazeny i v menším náhledu (dotykové posouvání pak funguje jen na tomto náhledu). Máte tu možnosti zobrazení expozičních a dalších fotografických nastavení, případně i barevné histogramy.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.