10.10.2016, Milan Šurkala, recenze

Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.

reklama
Doostřování a odšumování | od: renes (1)  26.4.201710:58
Nikde jsem nenalezl, kde nastavení měnit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Doostřování a odšumování | od: kolyy (358)  26.4.201711:11
Prvá položka v menu ;­)

Pri každom obrazovom profile je možné zmeniť parametre ­- kontrast, saturácia, doostrenie, odšumovanie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
focení sportu | od: alex44 (2)  15.1.20170:36
Dobrý den, hodí se G80ka na focení sportu ­(MTB, běh­), nebo je to průběžné ostření na sport pomalé a chce to zrcadlovku? Díky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focení sportu | od: kolyy (358)  16.1.20172:36
Priebežné ostrenie je rýchle, ale nie je stopercentne spoľahlivé ­(posudzujúc podľa GX80, ktorú mám­). To znamená, že typicky je v sérii väčšina fotiek zaostrených, ale pár býva mimo. Prvotný fix je však bleskurýchly a rýchlosť za slabšieho svetla špičková. Pre profesionála vyžadujúceho maximálnu spoľahlivosť to nie je, ale pre nadšeného amatéra ako ja to s prehľadom stačí. Oproti zrkadlovkám ­(ale aj bezzrkadlovkám­) v rovnakej cenovej kategórii má G80 aj pár výhod ­- veľkorysý buffer, celoplošné pokrytie AF bodmi a všeobecne rýchle ostriace objektívy. V strednej rýchlosti sériového snímania ­(6fps­) poskytuje hľadáčik živý náhľad, čo je veľmi dôležité pre spoľahlivé sledovanie objektu ­(napr, A6000 ho nemá vôbec­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focení sportu | od: alex44 (2)  17.1.201720:18
Díky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focení sportu | od: ddt (15)  19.1.201721:41
a jaký objektiv bys doporučil? chci fotit zejména dítě, venku i uvnitř, a objektivem si vůbec nejsem jistý...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: focení sportu | od: kolyy (358)  20.1.20170:23
To závisí na tom, aké veľké dieťa a pri akej činnosti. Moje skúsenosti s mojou dcérou mi hovoria, že vzdialenosť z ktorej fotím s vekom dieťaťa rastie. Je rozdiel fotiť prvé krôčiky na 2­-3m a lyžovanie na 30m. Ďalšia dôležitá vec je svetlo ­- dlhá vzdialenosť, málo svetla a veľa pohybu je všeobecne najväčší problém ­(napr. gymnastika, či balet­). Tam treba počítať do výrazných investícií do systému.

Osobne sa mi veľmi dobre osvedčil Panasonic 14­-140mm F3.5­-5.6 ­(nová verzia, nie tá stará F4­-5.8­). Fantasticky ostrí, má dostatočný dosah na bežné akčné činnosti a kreslí veľmi slušne. Za dostatočného svetla zvládne čokoľvek a odporučil by som ho zobrať ako setový objektív pre G80­/GX80 pre takýto účel.

V interiéri používam pevné sklá, najmä Panasonic Leica 15mm F1.7 a Olympus 25mm F1.8. Leica je drahšia, ale na krátke vzdialenosti je skvelá, výborná kresba a rýchly AF. Olympus ostrí o trochu pomalšie, ale kresba je tiež výborná. Oba objektívy používam najmä plne otvorené. Na dlhšie vzdialenosti mám Olympus 45mm F1.8, je to tiež výborný objektív, ale plne otvorený je o trochu slabší ako tie vyššie menované. Sú samozrejme lacnejšie alternatívy pre rôzne ohniskové vzdialenosti, ale nemám to riadne otestované. Skúšal som Panasonic 14mm F2.5 a Olympus 17mm F1.8, ale nekúpil som ich. Sigmu 19mm F2.8 občas používam na Sony E a nie je to zlý objektív, ale neviem ako ostrí na M43.

Pokiaľ by chcel človek miesto pevných skiel zoom, tak sú tu Panasonic 12­-35mm F2.8 a Olympus 12­-40mm F2.8. Prvý menovaný mám a druhý som si skúsil. Opticky sú veľmi slušné a bleskurýchlo ostria. Sú drahé, ale je to na zváženie, nahradia 2­-3 pevné sklá, ale za cenu svetelnosti. Podľa mňa sú super skôr na univerzálne použitie, keď chce mať človek možnosť odpichnúť subjekt od pozadia ­(na kratších a stredných ohniskách­) ako naozaj do slabšieho svetla.

Pre prípad náročnejších podmienok ­(dlhá vzdialenosť, málo svetla­) sú tu Panasonic 35­-100 F2.8 a Olympus 40­-150 F2.8. Ani jeden nemám, ale vyskúšal som ich. Panasonic je výrazne menší a praktickejší, pričom na GX80 ostrí presvedčivejšie. Ak stačí dosah, asi by som ho uprednostnil. Ak sú potrebné dlhšie vzdialenosti, Olympus vyhráva, keďže k nemu je aj telekonvertor.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
hledáček GX80 vs G80 | od: aragonn (52)  10.1.201721:52
Zdravím,je nějaký rozdíl ve velikosti hledáčku GX vs G ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  10.1.201722:08
Mě by zase zajímalo jestli zlepšili to zkreslení obrazu v hledáčku. Mam G7 a je to dost hrůza ten pohled do hledáčku, docela dlouho jsem si na to zvykal. je sice velkej, ale stačí trochu pohnout hlavou a obraz se silně mění a zkresluje. Neni možný vidět celou plochu toho displeje, tak aby bylo všechno ostrý, jak střed, tak rohy.
PS: Nosim brejle na dálku, lidi bez brejlí tam to oko můžou pořádně narvat a pak s tim asi problém nemaj, celkově si myslim že se na lidi s brejlema moc nemyslí, i přes to kolik jich je, podle ňáký studie má brejle na dálku snad 40% populace v západnim světě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: busy (3280)  11.1.20176:49
Myslia, ved dnes uz kazdy poriadny hladacik ma nastavitelnu opticku korekciu. Akurat si treba pri pohlade do hladaciku okuliare dat dole ­(co je castokrat trosku neprakticke­) a otazka tiez je, ci rozsah korekcie staci pre daneho cloveka.

Inak optika v hladacikoch predpoklada ze oko sa nasadi priamo na hladacik. Ak je od neho vzdialene ­(napr. kvoli okuiliarom­) tak vecsina hladacikov ma podobny problem so skreslenim a nutnostou presnej polohy oka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  11.1.201719:08
Korekci diptrií samozřejmě hledáček má, ale já mluvim o tom zkreslení od středu směrem k rohům a o tom jak se obraz mění při jenom nepatrnym pohybu hlavy a, s tim nic nenaděl,a tou korekcí, můžu si vybrat jestli uvidim ostře rohy, nebo střed, ale ani jedno nevidim opravdu perfektně, stačí maličko pohnout hlavou a je to zase jinak, ta optika v tý G7 je prostě hrozná, možná by bylo lepší kdyby tam dali menší hledáček pokud to nedokážou vyrobit tak aby byl ten velkej pořádně bez zkreslení vidět. Navíc je nesmysl si nastavovat korekci bez brejlí, k čemu mi to pak bude? Přece si nebudu furt sundavat a nandavat brejle, ty 2 a půl dioptrie co mam už jsou dost na to abych byl uplně mimo když si je sundam, pak ani nevim kde to jsem a co se okolo mě děje. A já jsem zvyklej třeba jednim okem koukat do hledáčku a druhym okem koukat okolo sebe. ;­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: RiMr (727)  11.1.201722:42
...a nejste tak nějak celkově pidlovokej? :­)
G7 mám taky a vámi popisované záležitosti tam nepozoruji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  12.1.20171:24
A nosíte brejle? Pokud ne, tak se vás to nijak netýká, když se to oko narve pořádně do toho hledáčku, tak se to neprojevuje, nebo jenom minimálně.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: RiMr (727)  12.1.201711:11
...no ale na to je tam přeci ta zmíněná korekce?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: Milan Šurkala (5442)  12.1.201711:18
Dioptrická korekce a poloha oka jsou dvě různé věci. Dioptrická korekce se dá samozřejmě nastavit, nicméně fakt, že díky brýlím je oko dále od hledáčku, se tím nevyřeší. Jinak řečeno, když se budeš dívat z okna, uvidíš třeba celý protější panelák, ale když budeš metr od okna, už ho celý neuvidíš a musíš uhýbat nahoru, dolů a do stran, aby sis mohl prohlédnout všechny jeho části, protože zorný úhel je z větší vzdálenosti menší. Nicméně nemám dojem, že tohle se týkalo GX80. U nějakého fotoaparátu to ale byl dost velký problém ­(už si nepamatuju jakého­), tam opravdu s brýlemi nešel vidět celý hledáček a rohy obrazu byly rozmazané tím ­"tunelem­" okolo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: RiMr (727)  12.1.201711:30
...to je nějaké zmatení ­- proč by proboha cpal někdo oko s brejlema do hledáčku vybaveného dioptrickou korekcí?

Tohle je už nějaká konstrukce hodně složitá ­- zkrátka ­- mám brejle, vidím v rozích prd. Nastavím dioptrickou korekci na hledáčku, sundám brejle nacpu oko bez brejlí do hledáčku a užívám si obrazu včetně rohů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: Milan Šurkala (5442)  12.1.201711:39
Nesmysl. To mám sundávat brýle před každým focením fotky? Tak to bych pak fakt raději fotil jen a pouze přes displej, než dělal takovou šílenost. Někomu to sice může vyhovovat a někdo to tak dokonce i dělá, pro mě je tedy sundávání brýlí před každou fotkou naprosto neakceptovatelné. Naprosto vyloučená nepohodlná pitomost. Hledáček musí být bezproblémově viditelný i s brýlemi ­(a u většiny fotoaparátů tomu tak skutečně je­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: RiMr (727)  12.1.201711:51
...a proč je tam ta dioptrická korekce na všech těch hledáčcích? Kvůli těm pitomům?
Ale asi mám holt zkreslený pohled, mám ani ne půl dioptrie na jednom oku, tak nechápu co to obnáší :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: Milan Šurkala (5442)  12.1.201717:58
Ta je tam pro ty, kterým nevadí si ty brýle sundávat. Pro mě osobně je to ale naprosto nepřípustná věc, přes to nejede vlak. Brýle si kvůli focení přes hledáček sundávat nebudu, to mnohem raději budu fotit přes displej. Já mám dioptrie zhruba čtyři, takže bez brýlí skoro neexistuju :­-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  12.1.201719:14
Lidi co maj brejle jenom na blízko, nebo nemaj vubec maj hrozně divný povědomí o tom co to je krátkozrakost. Kolikrát chce někdo pujčit brejle aby něco mohl přečíst a hrozně se diví že to nefunguje. Prostě sundavat a nandavat brejle na dálku kvůli hledáčku je nesmysl, takhle krátkozrakej člověk nemůže fungovat. ;­-­) Sundam brejle a trvá několik minut než si zvyknu a to mam jenom ­-2,5D. :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  12.1.201719:18
My tady ale neřešíme žádnou dioptrickou korekci ale ty problémy způsobený s tim že je oko s brejlema o trochu dál od toho hledáčku. Korekce je důležitá ať má člvověk brejle nebo ne, nikdo nevidí do konale a to ani s brejlema ­(můžu mít už starý a potřebuje třeba silnější­) a taky by nikdo nevyrobil tu optiku určitě tak dokonale aby tam fakt dobře vidící člověk viděl ostře, ta korekce je nutná pro všechny případy. Nicméně u elektronickýho hledáčku pr krátkozraký lidi ta korekce zas tak důležitá neni, protože ten displej je relativně blízko ­(i když se ho optika snaží jakoby promítat dál­). Proto jsem volil bezzrvadlovku z elektronickym hledáčkem, protože jako krátkozrakej a se všema těma astygmatisma a dalšíma věcma co jsou s brejlema spojený, je pro mě optickej hledáček u zrcadlovek dost těžko použitelnej, ani za boha to nedokážu vyladit tak, abych skrz to viděl jestli je to ostrý při manuálnim ostřední, prosto jsem chtěl elektronickej hledáček, protože je blízko a prostě vidim co na tom displeji je.
PS: To s tim oknem je dobrý přirovnání, je to podobný jako třeba s FOVem ve hrách, tam se to taky vysvětluje často na oknu. No a ten ­"tunelovej­" efekt je s brejlema problém. Táta má dva starší Canony, jeden APS­-C a druhej Full frame a ani u jednoho s brejlema nevidim pořádně stavovej displej pod obrazem. Nemáme to prostě lehký, ale sundavat si brejle pokaždý fakt při krátkozrakosti nejde. To neni jako kouknout se přes lupu u někoho kdo potřebuje vidět na čtení. ;­-­) Navíc právě ty brejle korigujou i ten astygmatizmus a další vady co lidi mívaj.
Ale koukal jsem v megapixelu do ňákýho Nikona za 50 tisíc a tam to bylo perfektní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  12.1.201719:27
Teď jsem to zkoušel bez brejlí a to rozmazání krajů se projevuje i tak, ten hledáček u G7 prostě na tohle dost trpí, ale použitelný to je, to jako ne že ne, jenom je prostě potřeba si na to zvyknout, je to pro mě ale dost šok, protože muj starej kompakt ničim takovym netrpěl, ale je fakt že tam ten hledáček byl hodně malinkej.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: busy (3280)  13.1.20178:07
Pred nejakym casom sme s Milanom diskutovali o hladacikoch FZ200 a FZ300. FZ200 ma ­"klasicky maly­" hladacik s displejom 0.2­" a FZ300 ma uz ovela vecsi displej 0.39­". Milan pisal, ze pri pohlade jasne vidno medzi nimi diametralny rozdiel v prospech FZ300. FZ200 mam uz dlhe roky a jeho hladacik mi vcelku vyhovuje, a ked som nedavno skusal FZ300, nepripadal mi jeho hladacik nejak podstatne vecsi ci lepsi.

Mozno to bude prave tym, ze ja okuliare normalne nenosim. Ale vcera som si okuliare pokusne nasadil a vyskusal si pohlad do hladacika cez ne. No, musim otvorene skonstatovat, ze to bolo cosi hrozne. Ten centimeter­-dva vzdialenosti od hladacika FZ200 uplne pokazi cely zazitok ­- tunelove videnie, odrazy okoliteho svetla na sklach okuliarov, nutnost absolutne presnej polohy oka v optickej osi hladacika aby som vobec aspon vecsinu displeja videl.

Ked som sa pozrel na zadnu stranu oboch fotakov, tak mi hladacikovy priezor u FZ300 pripadol vecsi nez ma hladacik FZ200. Mozno prave toto je ten pravy dovod, preco pre ludi s okuliarmi je vecsi hladacik ovela lepsi ­- nebude to samotnou velkostou displeja v hladaciku ­(lebo tam zalezi hlavne na tom ako velky ho zobrazuje hladacikova optika­), ale vecsi hladacik prave vdaka vecsiemu priezoru nesposobuje az take tunelove videnie a tym padom ani ta presnost polohy oka v optickej osi nie je az taka kriticka.

Len tie nestastne odrazy a zavoje svetla na skle okuliarov zostali, ale to je uz uplne ina tema...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: mlsný amatér (297)  19.9.201712:07
Hledáček má dioptrickou korekci, takže v čem je problém? I když neustálá manipulace s brýlemi je poněkud nekomfortní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: pidalin (252)  19.9.201712:27
Tak si přečti pořádně co jsem napsal, o korekci dioptrií tady nejde, jde o to že člověk s brejlema má to oko dál od hledáčku. A sundavat si brejle pokaždý když dam foťák k oku je nesmysl. Teď poslední dobou ale hodně nosim čočky, tak tim se hodně vyřešilo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: Milan Šurkala (5442)  10.1.201722:55
Rozdíl tam je a ne úplně malý. Zvětšením se sice od sebe moc neliší, G80 má 0,74×, zatímco GX80 pak 0,7×, problémem je poměr stran. U G80 má klasický poměr 4:3 stejně jako snímač, takže pro focení se využívá celá plocha hledáčku. GX80 má nicméně 16:9 hledáček, takže při focení 4:3 fotek se používá jen poněkud menší část. Ve výsledku to odpovídá ­(pokud jsem to dobře spočítal­) 0,57× zvětšení pro fotografie. A to už je dost velký rozdíl proti 0,74× u G80. Naopak je tomu u videa, kde se u G80 využívá celý hledáček, zatímco u G80 se to musí řezat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: kolyy (358)  10.1.201723:28
Ja dodám, že aj technológia je odlišná v prospech G80 ­(OLED vs sekvenčné LCD­) a GX80 trpí tým slabším prevedením optiky, ktoré popisuje vyššie pidalin. Pre mňa je však aj hľadáčik v GX80 dostatočne použiteľný a nemám s ním väčší problém.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: aragonn (52)  11.1.201718:59
Děkuji za rychlou odpověď,dnes jsem měl možnost se podívat do hledáčku GX80 a už vím že je to jak píšete tedy hodně podobné jako na mém GH3 tedy 16:9 i velikostí hodně podobné.I když má GX80 lepší rozlišení hledáčku než moje GH3 zdá se mi nějaký horší než ten můj na GH3.Může to být jen můj pocit nevím.O GX80 se zajímám z důvodu stabilizace.S GH3 jsem jinak moc spokojený jen mi vadí roztřesené video s objektivy bez stabilizace.
Musím to rozseknout protože mám zájemce na GH jestli prodat a koupit GX nebo G o novém GH neuvažuji je pro mě drahý a jeho možnosti nevyužiji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: Milan Šurkala (5442)  11.1.201719:17
Osobně bych přešel spíše na G80 než na GX80. GX80 je opravdu velmi dobrý fotoaparát, ale G80, ta takřka nemá chybu ­(alespoň pro mě­). Pokud přecházíš z GH3, tak u G80 budeš více doma ­(grip, umístění hledáčku,...­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: hledáček GX80 vs G80 | od: aragonn (52)  11.1.201720:26
Děkuji také si to myslím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chyba ext. záznamu zvuku | od: jozkopower (450)  12.11.201611:39
Panasonic G80 trpí na vysoký hluk interného záznamu zvuku, pravdepodobne od stabilizácie. Mnohí to majú v úmysle riešiť zakúpením externého mikrofonu, avšak časová prodleva ­- zaostávanie zvuku za obrazom nameraná užívateľom na dpreview dosahuje 0,1 až 0,2s, asi sa to budú snažiť vylepšiť novým firmware. Čaká sa na potvrdenie problému od ďaľších užívateľov.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chyba ext. záznamu zvuku | od: kolyy (358)  12.11.201622:23
Nikde to nevidím, odkaz?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chyba ext. záznamu zvuku | od: jozkopower (450)  12.11.201623:00
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chyba ext. záznamu zvuku | od: kolyy (358)  13.11.20160:05
To je odkaz na recenziu, kde sa v nej niečo také píše?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chyba ext. záznamu zvuku | od: kolyy (358)  13.11.20160:09
Ok, už to vidím, je to v diskusii pod recenziou. Zatiaľ je to výkrik do prázdna od jedného užívateľa.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Oserek ve stabilizaci G80? | od: RiMr (727)  4.11.201611:35
http:­/­/1url.cz­/xt2eb

Jestli je tomu tak, tak je to snad snadno napravitelné nějakým updatem...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: kolyy (358)  5.11.20160:06
Na dpreview sa o tom diskutuje veľmi intenzívne a vyzerá to byť na všeobecný problém tohto modelu. Samotná redakcia dpreview sa na to pozrela a doplnila to do recenzie G80. Aby sme boli konkrétny, ide o to, že stabilizácia nedokáže spoľahlivo odlíšiť pomalé zámerné pohyby od trasu a snaží sa ich stabilizovať. To typicky vedie k trhnutiu obrazom. Je treba vedieť, že všetky stabilizované systémy tým do určitej miery trpia, ale napríklad GX80 to má vyladené veľmi dobre a tak nie je problém s trochou cviku spoľahlivo švenkovať bez trhania. Mnoho ľudí dúfa, že Panasonic príde s updatom FW a dá to aspoň na úroveň GX80.

Zaujímavé je, že v recenzii tu na digimanii je vo video ukážke viacero švenkov, ale všetky v podstate plynulé. Iba pri veľmi pozornom prehliadaní je možné vidieť veľmi mierne trhnutie obrazom. Bolo by preto veľmi zaujímavé vedieť, čo si o tom myslí M.Šurkala.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: Milan Šurkala (5442)  5.11.20160:17
Viděl bych to na verzi firmwaru. Na DPreview měli jinou verzi než my, takže je klidně možné, že je to právě tím. Třeba naše verze zase měla trochu problémy s dotykovým displejem při koukání se do hledáčku ­(což u jiných Panasoniců vždy fungovalo naprosto výtečně­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: pidalin (252)  5.11.20169:07
Mohli by ten displej naučit rozlišovat nos od prstu, bohužel dotyky při pohledu do hledáčku jsem musel zakázat. :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: busy (3280)  11.1.20176:56
Ano, presne tak, tiez som s tym mal problem :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: pidalin (252)  11.1.201719:10
Ono to šlo vypnout naštěstí, zjistil jsem že při pohledu do hledáčku nepotřebuju prstem měnit kde to má ostřit. S takovejma věcma si hraju jenom ze stativu když fotim něco co mi neuteče, jinak ostřim normálně na střed a po namáčknutí spouště si upravim kompozici pohybem foťáku, takže matlat prstem po displeji když koukam do hledáčku fakt nepotřebuju. ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: Milan Šurkala (5442)  11.1.201719:36
Heh a mě zrovna tohle přijde jako úplně superturbomegadobrá věc :­-­) Především teda u natáčení videa, kdy člověk může koukat do hledáčku, mít tak obraz lépe stabilizovaný a prstem měnit polohu AF bodu i do postranních částí obrazu ­(chce to ale zapnout polohování pomocí offsetu­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: pidalin (252)  11.1.201719:51
Tak u videa je to něco jinýho, ale myslim že jsem přes hledáček snad ještě netočil, připadá mi to prostě takový divný, u videa jsem prostě zvykelj na displej. ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: Milan Šurkala (5442)  11.1.201720:18
Ono je to jako se vším, dokud to člověk nezkusí, neví, že mu to chybí :­-­) Točit video přes hledáček mi přijde mnohem pohodlnější a jistější, nicméně ne vždy a všude. Vždycky trpím u zrcadlovek, kde to jinak než přes displej nejde. Hlavní výhoda je především tehdy, když chce člověk zoomovat. S fotoaparátem u oka lze snáze dosáhnout plynulejšího zoomu bez cukání.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: kolyy (358)  10.11.201615:42
Zdá, že Panasonic uznal chybu a pracuje na update FW. Správa sa objavila na oficiálnych stránkach Panasonic Lumix na Facebooku a Instagrame:

https:­/­/www.facebook.com­/Lumix­/
https:­/­/www.instagram.com­/p­/BMjZ­-2­-BEEo­/?hl=en
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: jozkopower (450)  10.11.201618:16
Nemali inú možnosť, len priznať chybu a pokúsiť sa o nápravu. Keď už makajú na odstránení trhania v obraze, mali by čosi spraviť i so zvukom, vlastný hluk G80 je abnormálne vysoký :
https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=_yxpICVHXCM
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: kolyy (358)  10.11.201618:40
Zvuk sa len tak ľahko spraviť nedá, to vieš, je to ruchom od stabilizácie senzoru. Som zvedavý, či nájdu nejaké riešenie pre GH5, ak bude mať tiež stabilizáciu. A rovnako zvedavý som, ako sa podarí implementácia stabilizácie pri Sony A6500, čo týka účinnosti aj hlučnosti.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: jozkopower (450)  10.11.201620:15
V prípade GH5 stojí Panasonic pred veľmi ťažkým rozhodnutím ­- ak stabilizovaný čip zamietnu, sklamú moc potenciálnych kupcov, ak to tam dajú a bude to hučať, prípadne šklbať obrazom, bude to stejne pruser. Nejak to s uvedením na trh zdržiavajú.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: kolyy (358)  10.11.201622:26
Uvedenie má byť až budúci rok, takže zdržanie tam zatiaľ nie je. Na šklbanie si predpokladám už dajú pozor, ale zvuk neviem. Pri takto postavenom modely sa dá predpokladať použitie externého mikrofónu, väčší problém mi to príde naopak pri GX80­/G80. Ale na druhú stranu by sa s tým patrilo niečo urobiť pri tej cenovej hladine, do ktorej to asi bude smerovať.

Čo sa týka ­"hučania­" ­- ono sa to z videa možno nezdá, ale v skutočnosti je ten mechanizmus veľmi tichý ­(aspoň pri GX80­). V realite je to uchom ledva počuteľné. Problém je, že ten vstavaný mikrofón je hrozne blízko a nie je mechanicky odizolovaný. Takže riešenie nemusí byť vôbec triviálne. Neviem či je možné nejako výraznejšie stíšiť tie motory a ťažko to pôjde bez odpruženia mikrofónu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: kolyy (358)  11.11.201613:18
Z tohto to vyzerá, že E­-M1 II ­"hučí­" tiež:

https:­/­/youtu.be­/f7zhhCAdvL8
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: jozkopower (450)  5.11.201613:30
Panasonicu zvoní umieráčik. Polotovar v podobe G80 je tomu dôkazom, on ten prístroj má neúnosné nedostatky v základných režimoch. Nešťastný formát 4:3 je už sám o sebe na dnešnú dobu anachronizmus a v kombinácii s nič moc čipom postráda ­" šťávu ­" jak fotovýstupom, tak videovýstupom. Jediný argument je cena i keď z môjho pohľadu je to zbytočne vyhodených 1000 EUR s 12­-60mm sklom. Rozpatlané jpegy, otrasný autofocus vo videu, devastovaná audio stopa príliš vysokým vlastným hlukom prístroja, nemožnosť nastavenia rozsahu AutoISO a spústa ďaľsích nedotiahnutých vecí je výsledkom stagnovania výrobcu. Posledný aktuálny problém ­- trhanie obrazu pri pomalom švenku je len pokračovaním príbehu Panasonic o blížiacom sa konci.
Pre sviatočného fotografa­/kameramana je cena vysoká, pre náročného amatéra kvalita výstupu nedostatočná, tak komu je vlastne tento pokus určený ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(3)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: pidalin (252)  5.11.201619:05
Problémy který jmenuješ maj všechny foťáky, určitě aspoň v cenový kategorii do 30 tisíc i s objektivem. Autofocus ve videu pořádně nefunguje nikde, ještě jsem neviděl foťák kde by to dělalo to co má, kdo to myslí s videm vážně musí prostě ostřit manuálně a na točení lidí bez přeostřování na pozadí výborně funguje funkce sledování obličeje. Hlučnost přístroje..kdo to myslí s videem vážně má externí mikrofon dál, kterej neni ve vnitřnostech foťáku ­- problém s hlukem přístroje odpadá.
Rozsah auto ISO aspoň u mojí G7 nastavit jde, pochybuju že by to u G80 nešlo.
Fotovýstup je výbornej, kromě fotek s nízkou hloubkou ostrosti se obraz z G7­/G80­/GX80 určitě může rovnat s kteroukoliv běžnou APS­-C zrcadlovkou. A jak zrcadlovky točej video? Příšerně. Takže prosimtě nemel blbosti. A objektiv 12­-60 je skvělej univerzál.
S tou stabilizací souhlasim, ale opět platí že to pořádně nefunguje u žádnýho foťáku, foťák nemůže přece nahradit profi kameru na stativu nebo v ňákym mechanickym stabilizačnim zařízení. Kdo to od foťáku za 25 očekává je blázen.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: Oserek ve stabilizaci G80? | od: jozkopower (450)  7.11.201611:42
Diskusia na dpreview potvrdila problém s trhaním obrazu u G80 aj s ďaľšími objektívmi výrobcu. Panasonic zatial nezaujal oficiálne stanovisko. Dochádza k rušeniu objednávok pre neistotu odstránenia problému aktualizáciou firmware. Každopádne, až do vyriešenia problému je lepšie s kúpou počkať.
https:­/­/www.dpreview.com­/forums­/thread­/4072542
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
G80 za 26990 a lx15 za 18990 | od: ddt (15)  15.10.201616:42
Ceny z Megapixelu, g80 s 12­-60 mm
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: G80 za 26990 a lx15 za 18990 | od: Milan Šurkala (5442)  15.10.201616:45
No, čekal jsem to o dva tisíce níže, ale co už. Naštěstí to není těch 30, které tu v diskuzích taky padly.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: G80 za 26990 a lx15 za 18990 | od: pidalin (252)  15.10.201618:18
Takže ta G7 asi dolu nepujde co? ;­-­) Kdybych mohl počkat další měsíc, tak pujdu asi rovnou do G80, ale já už chci konečně fotit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: G80 za 26990 a lx15 za 18990 | od: kolyy (358)  15.10.201618:24
Za telo 24500Kč, za set s 14­-140 35000Kč, to isté u Škody. Cena za set s 12­-60 je podľa mňa stále výborná, veď E­-M5 II + 12­-50 stojí o desať viac. Príplatok za 14­-140 mi však príde prísny, je to o dosť viac ako pri G7.

Musím povedať, že aj keď ma pri ohlásení 12­-60 nejako nenadchol, tak pri takejto politike Panasonicu, keď ho pridáva ako seťák za príplatok 3000­-4000Kč k telu, sa z neho stáva jeden z podstatných argumentov pre Panasonic. Keď sa pozriem na ten rozsah, optickú kvalitu, makro schopnosti a cenu v sete, tak nevidím u konkurencie príliš veľa rovnocenných alternatív.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GH3 14 140 za G80 12 60 | od: aragonn (52)  11.10.201620:33
Tak mám možnost prodat GH 3 a přemýšlím o G80 s 12 60 nevím jestli do toho jít.Předem říkám že video 4k mě
nezajímá Full Hd mi bohatě postačuje,jen mě láká duální stabilizace a lepší hledáček a vícezonové ostření.
Prodej GH3 za 25t nákup G80 za 25t.Možná by to za to stálo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dodělaná G7 | od: RiMr (727)  11.10.201613:26
Beru to jako výsledek noční romance G7 s GX80 :­) Prodám asi G7 a ­"popolezu­" na toto. Ještě váhám jestli nepočkat na nový Olympus, jaké bude mít to fázové ostření ­"vejšku­"..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: pidalin (252)  11.10.201618:22
Prodávat G7 a kupovat G80 asi neni uplně nejvýhodnější obchod. Myslim že kromě duální stabilizace a pár detajlů jsou to rovnocený foťáky se stejnym snímačem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: RiMr (727)  11.10.201618:51
G7 není utěsněná a té stabilizace při točení videa s letadly na dlouhých ohniscích není nikdy dost..
Dále má G80 hdmi výstup obrazu, což z toho dělá i potenciální kameru pro koptéry.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: pidalin (252)  11.10.201618:59
Pravda. Ale koukal jsem na videa z tý G80 a při rychlejšim pohybu ta duální stabilizace hodně zkresluje perspektivu, takže je potřeba na to myslet.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: Milan Šurkala (5442)  11.10.201619:19
Co myslíš tím zkreslením perspektivy?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: pidalin (252)  11.10.201620:02
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: RiMr (727)  11.10.201620:20
...tož já nevím, mi to přijde jako ­"starý dobrý­" rolling shutter efekt?
Jak by tohle stabilizace mohla ­(ne­)řešit? To by tam musela být globální závěrka a ta tam ­(asi­) určitě není... každopádně je toto o způsobu vyčítání dat z čipu a ne o stabilizaci...
Nebo se mýlím Milane?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: Milan Šurkala (5442)  11.10.201620:20
Tohle ale s duální stabilizací nemá naprosto nic společného. Toto se jmenuje rolling shutter efekt a jde o vlastnost typickou pro CMOS snímače. Jde o to, že jednotlivé pixely jsou vyčítány po řádcích a čtení horních řádků nastává v jinou dobu než u těch spodních. Rolling shutter efekt je např. velkým problémem u Sony A6300 ve 4K rozlišení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: pidalin (252)  11.10.201620:33
Dobře, to mi nedošlo, takže ta duální stabilizace žádný problémy nezpůsobuje?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dodělaná G7 | od: kolyy (358)  11.10.201621:24
Naopak, duálna stabilizácia pomáha! ;­)

Napríklad pri 14­-140 II eliminuje ten drobný tras, ktorý OIS vo videu spôsobuje u tohto objektívu. Všeobecne Dual IS podstatne pomáha vo videu aj u stabilizovaných objektívov, hlavne od širokého ohniska po krátke telefoto. Kto nevyskúšal, neuverí, kto vyskúšal, iné nechce. A samozrejme, zrazu sa dá z ruky točiť so všetkými nestabilizovanými pevnými sklami, ktorých má snáď každý M43 užívateľ plnú skriňu ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
G 80 | od: aragonn (52)  10.10.201621:27
Včera jsem si vzal katalog ve fotolabu a G80 tam je s objektivem 12 60 za 25 000,­- a Lx 15 za 20 000,-
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: G 80 | od: Choakinek (2213)  11.10.20160:42
Hmm, to není moc rozumné nacenění ­(v neprospěch LX15­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Technické údaje | od: kolyy (358)  10.10.201621:00
Recenzia je tradične na vysokej úrovni, ale rád by som sa opýtal, prečo sa už neobjavuje tabuľka technických údajov. Mne to prišlo veľmi užitočné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Technické údaje | od: Choakinek (2213)  11.10.20160:45
Protože ji tam Milan zapomněl vložit. Aspoň si to myslím s 99,9% pravděpodobností ;­-­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Technické údaje | od: kolyy (358)  11.10.20161:06
Tá tabuľka ale chýba v recenziách už pravidelne, nielen v tejto jednej.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
DDD | od: pidalin (252)  10.10.201616:46
A co teda ta G7? Pujde někdy v příštích pár tejdnech s cenou dolů? Nemáte někdo ňáký info? Asi do ní pujdu, ale nerad bych aby o tejden pozdějc padla cena dolů kvůli začátku prodeje G80, to by nepotěšilo. ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Hodnoceni ... | od: J77 (255)  10.10.201612:39
... prijde mi trochu ­"odvazne­" udelit plny pocet bodu, kdyz neni znama cena, nebot pomer cena ­- hodnota prece take hraje nemalou roli, existuje rada fotaku, ktere foti slusne az vyborne, ale absurdni cena je odsuzuje k nedporuceni ­(neb se v danych castkach daji koupit stejne dobre ci lepsi pristroje­). Ale uznavam, ze pri existecni ­"vlajkove lodi­" GX8 se da predpokladat cena konkurenceschopna.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: busy (3280)  10.10.201613:12
V zahranici je cena okolo 700 $ za telo a 800 $ za kit, co je podla mna velmi dobra cena ktora hodnotenie Trefa urcite nepokazi. Ale uvidime za kolko sa bude predavat u nas.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: J77 (255)  10.10.201613:25
Pokud to tak bude, beru zpet, treba Milan vedel neco, co my ne :­).
A bylo by to od Pana velmi racionalni ­(lehce pod dvacet s tim pomerne povedenym uni setakem­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: kolyy (358)  10.10.201613:31
Kde je to takú cenu? Ohlásená cena je pokiaľ viem $900 za telo, $1000 za kit s 12­-60, čo je myslím stále veľmi rozumné.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: busy (3280)  10.10.201613:46
Dpreview uvadza rozpetie cien $679.99 – $997.99 z Amazonu:
https:­/­/www.dpreview.com­/products­/panasonic­/slrs­/panasonic_dmcg85
A ked kliknem na ­"See all 5 options­" tak tam uvadzaju $679.99 za telo a $780.79 za kit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: busy (3280)  10.10.201613:48
Aha, tak nic. Ked dalej kliknem na tu cenu $679.99 tak ma to hodi na telo GX80 :­(
Maju v tom ­(pravdepodobne kvoli vyhladavaciemu algoritmu­) bordel :­)

Pre G80 platia len tie prve dve ceny: $897.99 za telo a $997.99 za kit.
To je tym ohlasenym cenam ovela blizsie.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: kolyy (358)  10.10.201614:02
Áno, tie ceny zodpovedajú GX80. Bolo trochu čudné ak by G80 stála rovnako. Otázka podľa mňa je, či sa to vlezie to 30000Kč, to by bola super cena.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: Milan Šurkala (5442)  10.10.201615:47
Do 30 tisíc se to vleze s největší pravděpodobností. Jak jsem psal níže, čekal bych, že se set s 12­-60mm objektivem vleze do 25 tisíc ­(vzhledem k tomu, kolik stojí GX80 v USA a u nás­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: Milan Šurkala (5442)  10.10.201615:46
Česká cena ještě nebyla zveřejněna, ale ta americká byla známa už při uvedení. Pokud si vezmu kurz českých a amerických cen při GX80, pak bych u G80 očekával 21­-22 tisíc za tělo a zhruba něco kolem 24, nejhůř 25 tisíc za set s 12­-60mm objektivem. Ale uvidíme, každopádně US ceny byly docela příjemným překvapením.

Pod 20 to se seťákem nebude určitě, neboť ta 19 tisíc je slabší GX80 s 12­-32mm objektivem a je potřeba si přihodit 200 dolarů.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: kolyy (358)  10.10.201615:50
A potom k tomu pripočítaj dph ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: Milan Šurkala (5442)  10.10.201616:10
Ta už tam je. Beru vztah mezi českými a americkými cenami v obchodech. Tedy nikoli standardní kurz dolaru a Kč, ale kurz, který získáš, když českou cenu GX80 v obchodech včetně DPH vydělíš tou, která je v USA v obchodech. A podle toho se pak dá odhadnout cena G80. Třeba u Panasonicu jsou tyto kurzy okolo 23­-29 Kč za dolar dle fotoaparátu ­(cca 24­-25 Kč u GX80­), u Sony je to 29 až 37 Kč za tentýž dolar.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: J77 (255)  10.10.201617:10
Hezky receno, ­"za tentýž dolar­", bohuzel realita. Jinak cena do 25ti v setu mi pripada jako strop, vzhledem k tomu, ze je tam stale tentyz snimac ­(a mimochodem vykony 20 mpix v GX8 se jevi spickove, opravdu skok kupredu­). Na druhou stranu, jako prima konkurence E­-M5 II je to ­(opet­) jasne vitezstvi Panasonicu v technicke kvalite i obdrzene hodnote, zde navic s vyrazne lepsim setakem a cenou o mnoho mnoho tisic mensi ­(ale marektingove to presto dopadne zcela obracene ... :­). A to se bavime o cene nynejsi zavadeci vs. cene rok prodavaneho E­-M5 II ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: JonSnih (240)  11.10.201614:09
@J77: Panasonic po mnoha a mnoha letech konečně přichází s něčím jako je řada E­-M5, doposud to byl takový kompromis ­(záměrně horší snímač, slabší video, zpracování ve stlylu plastic­-fantastic...­). Řada G byla oproti GH nechutně osekaná. Takže jedině dobře. Jsem rád, že tu máme mašiny jako jsou E­-M10II, GX80 nebo G80. Na druhou stranu zamrzí, že oproti E­-M5 nepřinaší ­(obrazově­) posun vpřed. Na to si holt musíme počkat na přesrok ­(G90 + E­-M5III­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: kolyy (358)  11.10.201616:44
Ja vidím problém v tom, že bez nového senzoru žiadny posun nie je možný. A 20Mpx senzor od Sony sa ukázal ako prakticky nulový pokrok, na rozdiel od APS­-C, FF aj 1­", kde tie ich snímače urobili citeľný posun. A navyše najvyspelejšie čipy si Sony necháva pre seba. Záhada pre mňa je, čo si Panasonic myslel, keď pozastavil vývoj svojich senzorov a spoľahol sa na Sony. To asi nebola ich najsvetlejšia chvíľa ;)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: Milan Šurkala (5442)  11.10.201617:06
Panasonic byl tehdy v tak špatné situaci, že zvažoval úplné ukončení ztrátové výroby fotoaparátů. Buďme rádi, že zrušil jen ty senzory. Prostě se tehdy muselo šetřit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Hodnoceni ... | od: kolyy (358)  10.10.201620:52
Máš pravdu, ak porovnám ceny GX80 tam a tu, tak to vychádza na asi 25000Kč. Ak by to tak naozaj bolo, tak by to podľa mňa bola parádna cena za takto kompletný foťák. Neviem či odolné telo aj s príslušným objektívom bolo kedy za takúto cenu v ríši bezzrkadloviek ­(u zrkadiel je Pentax, že­). Ja som prepočítal tých tisíc dolárov a nahodil DPH. Z toho mi ale vyplýva, že Panasonic predáva v Európe lacnejšie ako v USA. Presne naopak ako Sony, tam sa rovnakých tisíc dolárov za A6300 akosi transformuje u väčšiny predajcov na 37000Kč.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.