Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G9: skutečně výborný

28.2.2018, Milan Šurkala, recenze
Panasonic nedávno představil nový CSC fotoaparát Lumix G9. Jde v podstatě o takovou vlajkovou loď mířenou více pro fotografy než video, pro které je tu GH5. Máme tu např. 80MPx multiexpoziční režim.

Noční scéna

 
Focení v noci je s fotoaparátem jedna radost. Autofokus zaostří někdy i na to, u čeho byste to někdy ani nepředpokládali. Nechybí podpora dlouhých časů (ručně až 60 sekund) a díky excelentní duální stabilizaci se můžete občas pokusit fotit i jednoduše z ruky. Což opravdu jde.
 
Panasonic Lumix G9 noční scéna
 
expoziční čas 10 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení
 
Kvalita obrazu je velmi dobrá, nikde žádný přehnaný šum a detaily jsou stále docela dobře zachovány. K dispozici je také snímek v RAW formátu. Stíny sice půjde prosvětlit, nicméně v tomto případě už musíte počítat s opravdu dost silným šumem.
 
Panasonic Lumix G9 noční scéna 80 MPx
 
80 MPx snímek vlevo, 20MPx snímek uprostřed, 80Mpx snímek zmenšený na 20 MPx vpravo, klikněte pro zvětšení
 
Už jsme si říkali, že fotoaparát umí pomocí multiexpozice vyfotit snímek s rozlišením 40 nebo dokonce 80 megapixelů. Jak to vypadá v praxi, ukáže i výše zobrazené výřezy. Uprostřed je standardní 20MPx fotografie. Vlevo je výřez z 80MPx snímku a vpravo je pak tentýž snímek, jen jeho rozlišení bylo sníženo (po vyfocení) z 80 MPx na 20 MPx. Jak vidíte, multiexpozice přinese znatelně nižší šum (bylo foceno při ISO 800) a výrazně lepší a ostřejší detaily. Pochopitelně, pokud používáte stativ, můžete použít nižší ISO 200 se standardní expozicí pro dosažení nižšího šumu, v takovém případě se ale nemůžete těšit na detaily 80MPx snímku. Podíváme se také na snímky pořízené při různých ISO citlivostech.
 
Panasonic Lumix G9 ISO šum noční scéna
 
výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Obraz je solidní do cca ISO 1600, kde začíná trochu měknout kresba. Ta je ale přijatelná ještě na ISO 3200. Výše už bych moc nechodil, tam už se začínají objevovat limity 4/3" snímače.
 
 

Standardní scéna

 
Nezapomeneme se podívat ani na tradiční standardní scény, které jsou v každé recenzi.
 
Panasonic Lumix G9 standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/60 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 12 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Zde nelze nic moc namítat, kresba je slušná po celé ploše. K dispozici je snímek ve formátu RAW.
 
Panasonic Lumix G9 standardní scéna Mlýny Šenov 20MPx
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (46) mm, klikněte pro zvětšení
 
Opět velmi dobrý výsledek. Na šedé stěně mlýnů jsou slušně vykresleny čáry, pouze nahoře se objevuje moaré efekt. Můžete si stáhnout RAW verzi snímku.
 
Panasonic Lumix G9 standardní scéna Mlýny Šenov 40MPx
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (46) mm, klikněte pro zvětšení
 
Tutéž scénu jsem na stativu vyfotil i pomocí multiexpozice do 40MPx rozlišení. V plném rozlišení jsou detaily stále fantastické a s moaré efektem už není žádný problém. Čáry jsou vykresleny až nahoru.
 
Panasonic Lumix G9 standardní scéna Mlýny Šenov 80MPx
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 200, ohnisko 23 (46) mm, klikněte pro zvětšení
 
Lumix G9 nabízí multiexpozici i pro 80MPx rozlišení, na což se podíváme na třetím snímku mlýnů. Opět je to výborná práce a detailů je skutečně mnoho. Tentokrát si můžete opět stáhnout i RAW snímek. Jen pozor, má 125 MB.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.