Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G9: skutečně výborný

28.2.2018, Milan Šurkala, recenze
Panasonic nedávno představil nový CSC fotoaparát Lumix G9. Jde v podstatě o takovou vlajkovou loď mířenou více pro fotografy než video, pro které je tu GH5. Máme tu např. 80MPx multiexpoziční režim.
Praktické zkoušky fotoaparátu Panasonic Lumix G9 máme úspěšně za sebou a můžeme se vrhnout k celkovému hodnocení. Pokud jste pozorně četli předchozí řádky, asi vás nepřekvapí, že výsledný verdikt bude velmi pozitivní. Špatných vlastností je u Lumixu G9 opravdu jen velmi málo. Jednou z nich je přecitlivělá spoušť, u které jsem měl občas pocit, že půjde zmáčknout snad i pouhou myšlenkou, druhou pak nešikovně umístěné tlačítko pro natáčení videa. Po čase si ale na obojí zvyknete. Jinak je ale ovládání excelentní.
 
Držení přístroje je díky solidnímu gripu dobré, je zde velké množství ovladačů, které jsou téměř kompletně konfigurovatelné, takže každí si Lumix G9 může přizpůsobit podle svého. Navíc je možné využívat několik různých ovladačů včetně dotykového displeje, který je plně polohovatelný. Fotoaparát je navíc opravdu velmi svižný, takže ani po stránce rychlosti nebudete strádat.
 
U Panasonicu se už tradičně hodně probírá ostření, které funguje stále na bázi detekce kontrastu, byť fázové zaostřování simuluje pomocí DFD technologie. Musím říci, že u sekvenčního snímání s průběžným ostřením to na "kontrast" funguje opravdu velmi dobře. Bohužel stále se tu objevuje nectnost DFD (a obecně většiny technologií, které pracují s fází), a to nekonzistentnost (náladovost) ostření. Ne vždy totiž zaostří přesně, a to ani v AFS. To umí pouze v jednobodovém režimu, který je sice pomalejší, ale naprosto přesný.
 
Panasonic Lumix G9 hodnocení Trefa
 
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G9
za výborné ovládání, skvělé funkce a dobrou kvalitu výstupu. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Pokud jde o rychlost ostření, zde naprosto nelze cokoli namítat, jde o jeden z nejrychlejších systémů na světě. Co se týče citlivosti, nevěřili byste, jak obrovský rozdíl je to ve srovnání např. se zrcadlovkami. Doslova jsem žasl, na co vše je fotoaparát schopen zaostřit, a překvapivě mu to šlo ještě lépe na max. zoomu 12-60mm objektivu.
 
Vynikající jsou také možnosti nastavení expozice, kdy nabídne jak rychlou mechanickou závěrku, tak i tu elektronickou a má tak výrazně nadprůměrný rozsah expozičních časů. Pokud jde o video, i zde je možné si bohatě hrát s expozicí a fotoaparát rozhodně potěší možností natáčet 4K video při 60 snímcích za sekundu. Autofokus je ve videu i nadále docela letargický, to nicméně závisí také na objektivu a AF režimu, který zvolíte (vícezónové jsou pomalejší). Chválím to, že výrobce zachoval i zpomalené Full HD video při 180 fps (musíte ale zapomenout na zvuk a AF).
 
Příjemným překvapením je také kvalita obrazu. Musím říci, že od 4/3" čipu jsem čekal horší výsledky a dost šlape některým větším APS-C senzorům na paty. Jeho dynamický rozsah je dosti slušný a potěší, že prosvětlené stíny nejsou postiženy tak vysokým barevným šumem jako u některých jiných značek (přesto jsou však barevně poněkud méně výrazné). Celkově je šum do ISO 3200 překvapivě nízký a opravdu velmi dobré jsou i JPEGy. Pokud stáhnete odšumování, stále můžete čekat mnoho detailů, ale zároveň i dobré potlačení šumu bez nepříjemného rozmývání obrazu. Tentokrát to Panasonic nastavil skutečně nadprůměrně dobře.
 
Multiexpoziční režimy sice vyžadují stativ, ale výsledky jsou rovněž výborné. Detailů je skutečně mnohem více a příjemným bonusem je i mnohem nižší šum. Z nevýhod fotoaparátu můžu zmínit snad jen tendenci podexponovávat (zejména v HDR se bez výrazné korekce do plusu nepohnete). Výdrž baterie je průměrná, Wi-Fi je pak solidní a nemám námitek.
 
Otázkou tak zbývá už jen ta cena. Je 45 tisíc opravdu tak moc nebo si to fotoaparát obhájil? Asi se všichni shodneme, že bychom rádi viděli nižší cenu, ale i tak musím říci, že Lumix G9 je pro fotografa takřka splněným snem. Ano, má sice jen 4/3" senzor, ano, nemaže pozadí jak APS-C nebo full frame, ale přesto je to funkcemi tak nabitý fotoaparát, že mu musím dát naše ocenění TREFA bez sebemenšího rozmýšlení. A plných 5 hvězdiček k tomu.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení vynikajícího 4K videa ve výborné kvalitě (ideálně s ručním ostřením)
2. Rychlé sekvenční snímání
3. Focení snímků s vysokým rozlišením a nízkým šumem
4. Makro fotografie díky focus bracketingu
5. Natáčení slow motion Full HD videa
6. Focení sekvenčním snímáním (především s AFS)
7. Pořizování snímků z ruky i ve špatných světelných podmínkách

 

Plusy


+ Velmi slušná kvalita obrazu v RAWu i JPEGu
+ Vynikající možnosti natáčení videa
+ Zajímavý multiexpoziční režim (až 80 MPx)
+ Výborné možnosti ovládání a konfigurace
+ Nekonečné možnosti nastavení ostření a expozice
+ Perfektní elektronický hledáček a dotykový displej

+ Dva SDXC sloty
+ DFD ostření, výborné u fotografií
+ Obrovský RAW buffer a rychlé sekvenční snímání (až 60 fps)

 

Minusy


- Letargický autofokus ve videu
- Příliš citlivé tlačítko spouště

- Průměrná výdrž na baterie
- Ne vždy přesné DFD ostření
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix G9 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 60 000 Kč s DPH (včetně objektivu Leica 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.