Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GF1: nejlepší Micro Four Thirds?

26.1.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším testem prošel Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GF1, který přináší mnohem menší rozměry než starší G1 a GH1. Zaboduje nebo propadne? Tentokrát jsme otestovali verzi se základním objektivem 14-45 mm F3,5-5,6 a optickou stabilizací.
Jak si tedy Panasonic Lumix GF1 vedl? Předně je zajímavý jeho stylový design, ačkoli kvalit konkurenčního Olympusu PEN ani zdaleka nedosahuje. Panasonic proti němu nabízí lepší ergonomii, přisvětlovací diodu a interní blesk. Bohužel zde nenajdete vynikající EVF hledáček z modelů G1 a GH1. On zde hledáček dokonce žádný není a je nutné si jej dokupovat, a to za nemalé peníze. Navíc má velmi nízké rozlišení. Naopak LCD displej má rozlišení vysoké, dostatečné i pro ruční ostření.

Objektiv má klasický malý rozsah zoomu s nepříliš dobrou světelností. Nemá problémy s chromatickou aberací, přední člen se při ostření neotáčí, což lze určitě pochválit. Fotoaparát s dodaným objektivem ostří opravdu neskutečně rychle, mohla by mu závidět i nejedna zrcadlovka s koncepčně rychlejším fázovým ostřením. Jednoduše řečeno, rychlost ostření je u GF1 se 14-45mm objektivem dotažena téměř k dokonalosti. Hluk při ostření v podstatě neexistuje. Detekce tváří a AF Tracking pracují jen průměrně, někdy jsou menší problémy za špatných světelných podmínek. Na nejširším ohnisku je výraznější vinětace, neostrost v rozích je obvykle přijatelná.

Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, potěší i to, že ve většině režimů je k dispozici plný nebo aspoň velmi široký rozsah časů (např. režim P nabídne 4 sekundy, priorita clony, času i manuální režim mohou jít až na 60 sekund). Automatice lze omezit maximální ISO, což se rovněž hodí. HD videosekvence jsou kvalitní, ostření rozumně rychlé (ale rychlejší by být mohlo), k dispozici máte jak QuickTime, tak i AVCHD kodek.



Výdrž baterie je průměrná. Fotoaparát má díky neustálému Live View režimu větší spotřebu než zrcadlovky, takže výdrž je i přes hodně velký akumulátor zhruba 450 snímků na jedno nabití. Zklamala mě nízká rychlost sekvenčního snímání. Trochu mi chyběl scénický režim pro sníh, který by iA rozpoznávala. Nicméně u tohoto fotoaparátu se přeci jen nepředpokládá velké využívání automatiky.

Kvalita snímků je velmi dobrá, Live MOS snímač do ISO 400 téměř nezná šum. Jeho charakteristika připomíná spíše filmové zrno, což je výborné. Od citlivosti ISO 800 však dochází k výraznějšímu odšumování, a tím i ke ztrátě detailů. Od ISO 1600 bych už kvalitní snímky nečekal, ISO 800 je ale ještě dobře použitelné. Fotoaparát je kvalitou výstupu srovnatelný s některými levnějšími APS-C zrcadlovkami, zázraky bych ale nečekal. Nejlepší je trochu srazit redukci šumu, čímž zachováte více detailů, přičemž šum bude sice výraznější, ale s příjemnější strukturou. Osobně mi to přijde jako lepší řešení.

Na závěr lze tedy říci, že Panasonic Lumix GF1 je opravdu velmi dobrý fotoaparát standardu Micro Four Thirds. Rozhodně mi přišel jako lepší volba ve srovnání s konkurenčním Olympusem, který ale také určitě není špatný. Hodně mi ale chyběl skvělý hledáček z G1. Tento model je navíc cenově výrazně výhodnější a lépe se i ovládá. Pokud si chcete koupit Panasonic Micro Four Thirds systém se 14-45mm objektivem, sáhnul bych spíše po levnější a trochu větší G1. Brzy se ale podíváme na GF1 s 20mm F1,7 objektivem, který by měl GF1 uvrhnout do toho nejlepšího světla. Tento objektiv by měl vyzdvihnout všechny výhody modelu GF1. Koupi Panasonicu GF1 lze však i s 14-45mm objektivem doporučit.


Rozumné rozměry
EVF hledáček pouze za příplatek
Kvalitní HD videosekvence
Pomalé sekvenční snímání
Velmi rychlé ostření
Vyšší cena
Příjemná svižnost přístroje
Ikona Odkaz na databázi
Dobrá kvalita obrazu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 22 000 Kč s DPH



Za zapůjčení Panasonic Lumix DMC-GF1 děkujeme Panasonicu


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.