Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GF1: nejlepší Micro Four Thirds?

26.1.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším testem prošel Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GF1, který přináší mnohem menší rozměry než starší G1 a GH1. Zaboduje nebo propadne? Tentokrát jsme otestovali verzi se základním objektivem 14-45 mm F3,5-5,6 a optickou stabilizací.

Příslušenství


Námi testovaný Lumix GF1 přišel ve vysoké šedivé krabici, která skýtala pouze tělo, objektiv přišel zvlášť.



Vevnitř najdete fotoaparát, popruh, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, AV kabel, USB kabel, CD-ROM se softwarem a měla by tu být i plná verze manuálu.




Výdrž baterie


Výrobce použil velký Li-Ion akumulátor DMW-BLB13E s poměrně vysokým napětím 7,2 V i solidní kapacitou 1250 mAh. Protože je však spotřeba fotoaparátu docela vysoká (2,7 W se 14-45mm objektivem), je udávaná výdrž průměrných 400 snímků. To je u kompaktů pěkné číslo, ale u přístrojů, které konkurují zrcadlovkám, bych očekával aspoň o stovku vyšší hodnotu. Poněvadž přístroj jsme měli půjčený kratší dobu než obvykle, stihl jsem baterii kompletně vybít pouze jednou. Dosažená výdrž je 450 snímků, což není špatné.


Dodaný software


K fotoaparátu by se měl na CD dodávat software PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition. V našem případě jsme ale dostali mnohem starší CD, takže jsem musel dát zavděk dříve nainstalované verzi 3.0 HD Edition. Těžko lze tedy hodnotit novější variantu, protože netuším, jaká vlastně je.



Každopádně PHOTOfunSTUDIO patří již tradičně k těm přehlednějším programům s příjemným uživatelským rozhraním. U snímků se můžete dozvědět spoustu doprovodných informací z EXIFu.



Množství úprav ale není nikterak bohaté, pro základní úpravy postačí. Doporučuji však zkusit raději nějaké lepší programy s více možnostmi.



Naopak software SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE patří k lepším programům pro vyvolávání RAWů. Má poměrně bohaté možnosti úprav, zpracování efektů je rozumně rychlé. Není tedy okamžité, ale také nemusíte čekat věčnost na to, než se zpracuje.




Zobrazení LCD a menu


LCD displej fotoaparátu má rozlišení 460.000 bodů (480×320 pixelů), díky čemuž je obraz podstatně ostřejší než u většiny kompaktů. Lépe se na něm hodnotí i ostrost, což se hodí zejména u manuálního ostření. Pozorovací úhly lze hodnotit průměrně. Sice výrazněji klesne kontrast, ale neinvertují se barvy a stále lze vidět, co se fotí.

Zobrazení ikonek odpovídá rychlému menu. To se tedy při stisknutí tlačítka Q.MENU rozklikne v těch místech, kde jsou jednotlivé ikonky. Na horním řádku zleva najdete blesk (pod ním větrný filtr), filmový režim, stabilizaci, videozáznam, rozlišení snímku, kvalitu JPEG komprese (případně záznam do RAWu), nastavení LCD displeje, Inteligentní expozici a stav baterie.

Ve spodním řádku zleva najdete styl ostření, měření expozice, expoziční režim, korekci expozice, ISO citlivost, vyvážení bílé a počet zbývajících fotografií. Můžete si nechat zobrazit i histogram. V manuálním režimu expozice a prioritních režimech se ukazuje vespod graf s povolenými hodnotami. Díky tomu vidíte, co vše si ještě můžete dovolit.


Inteligentní automatika iA má podobné zobrazení, jen sama ukáže zvolený scénický režim. V tomto případě správně rozpoznala, že jde o makro. Nabídka scénických režimů je řešena na dvou stránkách po přibližně deseti položkách. Vzhledem k nabídce místa mohla být na jediné stránce a byla by přehlednější.


Korekce expozice je vedena jako jedna z mnoha položek v menu, což poněkud komplikuje přístup k ní. Navíc se netradičně upravuje tlačítky nahoru/dolů, a nikoli do stran. Na pravém snímku vidíte rozkliknutí další z voleb rychlého menu.


ISO citlivost lze rovněž volit přes rychlé menu, dá se ale zvolit i přes k tomu určené tlačítko na čtyřsměrném ovladači. Jak jde vidět, můžete rovněž upravovat pod ostření (uvítal bych ale zřetelnější nápovědu, jak toho dosáhnout).


Při manuálním ostření se může náhled velmi výrazně zvětšit a zaostření tak není problém ani při velmi slabém osvětlení. Přestože video lze natáčet ve kterémkoli fotografickém režimu, je zde i speciální režim na video. V tom případě se neukáží některé ikonky a vlevo dole vždy uvidíte zbývající čas videosekvence.


Menu je rozděleno na šest záložek, takže občas je trochu složitější najít to, co hledáte (chvíli trvá, než se naučíte, která volba je ve kterém podmenu). Jinak ale s nastavováním není problém.


Základní zobrazení vyfocených fotografií ukazuje celý snímek s informacemi po krajích. V horní řádku zleva najdete filmový režim, rozlišení, kvalitu komprese, jas displeje a stav baterie. Pod tím je pořadové číslo snímku a celkový počet. Ve spodním řádku najdete blesk, fotografický režim, clonu, expoziční čas, korekci expozice, citlivost ISO a vyvážení bílé.

Po stisknutí tlačítka DISPLAY můžete zobrazení dále upravit. Snímek se ukáže v menším rozlišení a napravo vidíte clonu, čas, korekci expozice, blesk, vyvážení bílé, měření expozice, ISO citlivost a styl měření. Na dalším řádku je fotografický režim, filmový režim, stabilizace a Inteligentní expozice. Následuje čas a datum focení. Na posledním řádku je rozlišení, kvalita komprese, barevný prostor a číslo složky s názvem snímku.


V dalším režimu prohlížení si můžete nechat zobrazit histogramy, a to i po jednotlivých barevných složkách. Na posledním snímku je zobrazení videosekvencí. Zde je navíc délka videosekvence zobrazena pod celkovým počtem vyfocených snímků.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.