Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GF1 s pancake objektivem

15.3.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Před několika týdny jsme otestovali Panasonic Lumix GF1 s 14-45mm objektivem. Slíbili jsme, že se podíváme i na novější verzi s 20mm pancake objektivem. Slib dodržíme a dnes se můžete podívat, jak si pancake objektiv v praxi opravdu vede.

Autofokus, ostření


S pancake objektivem je možno využívat jak automatické, tak i manuální ostření. Začnu tím manuálním. To se provádí prstencem na tomto malém objektivu a je nutno říci, že jde o jedno z nejlépe ovladatelných ostření, jaké jsem měl zatím možnost vidět. Jeho odezva je rychlá, je dostatečně jemné, navíc na displeji si můžete při manuálním ostření nechat zobrazit zvětšující náhled. Díky tomu je manuální ostření doslova hračka. Nutno podotknout, že při horším osvětlení je už na displeji dost šumu, ale i tak se s tím dá pracovat. Manuální ostření lze hodnotit na jedničku.

Automatické ostření je zde pouze v AFS verzi, tedy jednorázovém ostření po namáčknutí spouště. Průběžná varianta AFC není 20mm objektivem podporována. Dále lze použít detekci tváří, Tracking AF, ostření na střed nebo automatický výběr ostřícího bodu. Detekce tváří má poměrně časté výpadky, patří jen k průměru. Tracking AF mívá trochu problémy se zaostřením na rychleji se pohybující objekty, pak se jich ale drží poměrně dobře. Automatický výběr ostřícího bodu funguje dobře, nejjistější volbou je ostření středové. Z průběžného ostření je podporován pouze režim Q-AF, který automaticky přeostřuje při výrazném pohybu přístroje.

To, co fotoaparát automaticky zaostří, je možno bez jakéhokoli přepínání poupravit manuálním ostřením. Objektiv ostří od 18 centimetrů od roviny čipu. Chcete-li to měřit od přední čočky, pak je tato vzdálenost 13 centimetrů. Zní to jako poměrně dost, zejména s ohledem na 40mm ohnisko, nicméně díky velmi dobré světelnosti lze jednodušeji rozmazávat pozadí a navodit tak zdání lepšího makroobjektivu, než jakým ve skutečnosti tento pancake je.

Rychlost ostření je diskutabilní. Z počátku mi sice přišla spíše horší, ale to jen ve srovnání s bleskurychlým 14-45mm objektivem, který ostřil za 0,25 až 0,35 sekundy. U pancake objektivu je tedy na úrovni těch dobrých kompaktů. Což není špatné, ale mohlo být lepší, přeci jen 0,4 až 0,5 sekundy s Q-AF režimem je jen lehce nadprůměrně dobrý výsledek, 0,65 až 0,8 sekundy bez Q-AF pak už není právě nejlepší vizitka.

Úspěšnost ostření je výborná. Díky vynikající světelnosti a opravdu velmi silné AF diodě je schopen bez problémů ostřit i na cca 7 metrů. Bez diody je pochopitelně trochu problém. Při občasném hledání ostrosti ale může projet celý ostřící rozsah, což nějakou dobu zabere. Ve výsledku je ale ostření rozumně rychlé s nadprůměrnou úspěšností, s manuálním ostření je opravdu obrovská radost fotit.


Makro režim


Makro režim fotoaparátu Lumix GF1 s 20mm pancake objektivem není žádný zázrak. Při relativně krátkém ohnisku je nutno být 13 cm od předmětu. Nicméně to neznamená, že by tento objektiv neuměl fotografie tohoto typu. Jen na ně jde trochu jinak.


expoziční čas 1/125 s, clona F1,7, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Zvětšení je tedy velmi malé, míra rozostření je ale vzhledem k vzdálenosti snímání úchvatná. Světelnost se také projevila v tom, že snímek mohl být focen s rekordně krátkým časem 1/125 s i při nejnižší citlivosti ISO 100.


Nastavení expozice, automatika


Lumix GF1 má bohaté možnosti nastavení expozice, ať už se jedná o automatiku, tak i o režimy priority clony, času a plně manuální režim. Citlivosti lze navolit od ISO 100 po ISO 3200. Expoziční časy mohou být od velmi krátkých 1/4000 s až po 60 sekund, což je výborný čas, navíc je zde i bulb režim. Clona 20mm objektivu může být od F1,7 po F16.

Použití světelného objektivu bez optické stabilizace má i vliv na volbu expozice. Fotoaparát se snaží krátit expoziční čas co nejvíce, takže i za velmi jasného dne se budete s clonou při automatice pohybovat kolem F2,2 až F4. Jen při opravdu výrazném protisvětle je clona nastavena výše. Další výhodou světelného objektivu je i to, že při horším světle proudí na čip tak velké množství světla, že je stále možné fotit při citlivosti ISO 100. Naopak nevýhodou je to, že bez optické stabilizace je opravdu vidět menší ostrost při časech cca 1/30 s a delších. Naopak při oněch krátkých časech jsou mnohem ostřejší než u zoomovacího objektivu, na což se podíváme v dalších kapitolách.


Videosekvence


Podíváme se i na natáčení videosekvencí při slunečním světle, které nám u předchozího testu kvůli počasí nevyšlo. Připomeňme, že GF1 umí HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 fps (v QuickTime) nebo 50 fps při snímání s AVCHD kodekem.


videosekvence, klikněte pro zvětšení


Ostření při videu je sice občas zdlouhavější, nicméně ve většině případů s rozumnými změnami ostřících vzdáleností je vše v pořádku a i při horší osvětlení je průběžné ostření objektivem poměrně dobré. Clonění je plynulé, mohlo by být občas trochu svižnější. Smear efekt není díky MOS technologii patrný. Kvalitu videosekvencí můžete posoudit na přiložené 16sekundové ukázce (58 MB).


Fotografování portrétů, blesk


S přepočteným ohniskem 40 mm je focení portrétů poněkud nesnadné. Přeci jen je to ohnisko se stále poměrně širokým úhlem záběru na portréty a jako takové vyžaduje trochu jiný přístup k focení. Na druhou stranu pro focení při různých společenských akcích bude ohnisko až příliš dlouhé a do záběru se moc lidí nevleze.


expoziční čas 1/1300 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Druhou lepší stranou mince objektivu s pevným ohniskem je vynikající kresba. Minimálně ve srovnání se zoomovacím objektivem je vidět, že fotografie je výrazně ostřejší, než je zvykem. Míra detailů je velmi dobrá a i přes kratší ohnisko je díky velmi dobré světelnosti pozadí příjemně rozmazáno.


expoziční čas 1/160 s, clona F6,3, citlivost ISO 160, ohnisko 20 (40) mm, klikněte pro zvětšení

Fotka s bleskem lépe prosvětlila stinné partie, objektiv musel ale více clonit. I zde je vidět lepší kresba než u obvyklých setových objektivů s optickým zoomem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.