5.4.2011, Milan Šurkala, recenze

Dnes se podíváme na nový Panasonic Lumix GH2 se 14-140mm objektivem. Tento fotoaparát přináší 16MPx rozlišení do Micro Four Thirds systému, bohaté možnosti natáčení Full HD videa, plně polohovatelný dotykový LCD displej a tím zajímavosti rozhodně nekončí.

reklama
Tak už ho mám a je skvělý. | od: RiMr  1.3.201212:11
Tak jsem ho nakonec pořídil a prvotní dojmy jsou skvělé... V podstatě jsem z něho nadšený.
A velmi mě překvapil i základní setový objektiv 14­-42mm, od kterého jsem jako od objektivu za 3­-4 tisíce nic nečekal, ale opravdu mě překvapil. Ve srovnání se skly na Nexy co stojí několikrát víc je zlatý...
Pořád se s ním učím, spousta funkcí z nichž spoustu nikdy nevyužiju, ale projít se to musí :­)
Velmi oceňuju množství fyzických přepínačů, to je po laškování s NEXy velmi pohodlné. Dynamický rozsah čipu z NEX5N už hned tak asi nepotkám, ale to se nedá nic holt nic dělat, všechno má svoje :­)
Mám tam hacknutý FW kvůli videu, ostření při natáčení videa se s SLT aparáty srovnat nedá ­(resp. dá, je horší­), ale výsledné video ­(a to i bez hacku­) je mnohem detailnější a na první pohled ­"kompletnější­" než u NEXů nebo i SLT ­(A65­/77 jsem ještě nezkoušel­).
Mám v plánu zakoupit ­"nějaký­" externí zapisovač z HDMI pro 4:2:2 výstup, máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Budu velmi vděčný za nějaké tipy! :­)

Tady mám pár fotek co jsem dělal ­(vše s výše uvedeným ­"seťákem­", neberte to jako umění, nejsem žádný fotograf s velkými ambicemi, jen mě to baví :­)
(fotografie jsou uploadovány v plném rozlišení­)
https:­/­/picasaweb.google.com­/RiMr71­/MerunkaARembrandtPanasonicGH2?authuser=0&feat=directlink
https:­/­/picasaweb.google.com­/RiMr71­/PanasonicGH2ArnostovoNoveUkulele?authuser=0&feat=directlink

A tady je test. video točené v noční Praze, registrovaní mohou stáhnout orig. soubor s velkým bitrate
https:­/­/vimeo.com­/36536216

Jak říkám, zatím silně převažují pozitiva. Plánuju časem zakoupit malý skládací zoom 14­-42 s páčkovým zoomem ­(pro video­), stejně tak ten ­"delší­" objektiv taktéž s páčkovým zoomem a velmi bych uvítal, kdyby časem Panasonic vydal nějakou ­"páčkovou­" verzi zde testovaného objektivu 14­-140. Snad k tomu dojde...

Tož tak... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: /*/  6.3.201213:09
Dobrý den , nechci být rýpala ale proč ho tak chválíte když se ho zbavujete ? viz následující link
http:­/­/aukro.cz­/novy­-panasonic­-lumix­-dmc­-gh2­-14­-42­-mm­-2­-accu­-i2185909225.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: RiMr  6.3.201213:35
Jen klidně rýpejte, ještě jsem to sem nestihnul dopsat :­) Zrovna dneska jsem odpovídal na inzerát, proč ho prodávám, tak to sem ­"zkopnu­" :­)
Prodávám ho ­(GH2­) z důvodu toho, že mám možnost levně pořídit Sony A65 ­(která přece jen při videu lépe ostří na to co natáčím nejvíce ­- malé RC modely letadel­) a dva tak drahé foťáky, navíc s nekompatibilními skly, neuživím.
A65 jsem chtěl koupit původně jako první, ale hrozně dlouho nebyl slušně k sehnání. No a jak jsem koupil GH2, tak se A65 u nás začaly proddávat. Ten Sony má oproti Panasonicu tragická skla, ale na to video to nějak překousnu a navíc asi nějaká skla ­"podědím­" :­) Taky je to větší štrachadlo, ale pro můj účel ­- natáčení RC modelů, disponuje
navíc fullHD při 50p, což je pro mě velká výhoda.
No a tak GH2 nabízím k prodeji, abych získal na tu A65. Po pravdě řečeno, už jsem si v duchu zdůvodňoval, že tu GH2 nikdo nekoupí a zůstane mi a časem si pošetřím a koupím i A65 :­)
HROZNĚ se mi na GH2 líbí to, že každý základní prvek má své mechanické nastavovátko! A65 ­(stejně jako už skoro všechny vyšší Sony foťáky­) zas mají výborně zvýrazněné linie při ručním ostření ­(i když ne úplně
přesně­), ale zase nepochopitelně nemají AF při A S M režimech...! A ty jejich setové objektivy jsou fakt bídné... Jenže jak říkám, to jejich ostření na malé RC modely je spolehlivější a skla budou...

Při normálním natáčení GH2 ostří spolehlivě, při focení to je prostě mžik, ale ty malé RC modely, s tím má při videu problém... Ostří na koně, na lidi, na lodě, na auta, na vlaky, na rybičky v akváriu, ale konkrétně
ty ­"moje­" RC letadla jí nejdou tak jak bych potřeboval :­)

Takže tak :­)
A ano, jako foťák je výborný a mé nadšení trvá, o to bolestnější to bude případné loučení :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: /*/  12.3.201221:08
A mohl bych se ještě zeptat jaka je kvalita hledačku je srovnatelny se zrcátkem?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: Milan Šurkala  12.3.201221:31
To zalezi na tom, jak moc jste fixovany na zrcatko :­-­) Kazdy zatvrzely zrcadlovkar rekne, ze zrcatko je milionkrat lepsi a bude to tvrdit, i kdyby to melo miliardu pixelu. Kazdy, kdo je schopen akceptovat novinky, rekne spise to, ze je kvalita vyrovnana nebo dokonce lepsi :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: RiMr  13.3.20122:57
Jak píše pan Šurkala. :­)
Dá se v něm poměrně snadno manuálně ostřit, otravné bylo velmi citlvé automatické přepínání hledáček­/displej, kdy při focení­/natáčení ­"od pasu­" přes vyklopený displej stačil třeba popruh poměrně ještě daleko od čidla a už to přepínalo...
Není špatný, je skvělý, ale hledáček v A65­/77­/NEX­-7 je zase jiná písnička :­)
Tam je ten hledáček dokonce tak skvělý, že jsem kvůli němu obětoval super čip z NEX­-5N v přicházející A57 a pořídil jsem A65.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak už ho mám a je skvělý. | od: /*/  13.3.20129:40
no právě se rozhoduji mezi canonem 600d a tímto panasonicem nikdy před tím sem nikdy zrcadlovku neměl jinak děkuji
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nésó baterky ... | od: hudry  17.7.20119:54
GH2 je krásný a zajímavý přístroj. Má ale jednu velkou vadu. Nejsou náhradní baterky! Na dotaz u zastoupení Panasonicu v Praze mi odpověděli, že prý za to může Fukušima ­(cha­-cha, baterky nejsou od prosince­). Neoriginální baterky jsou za dobrou cenu ­(obvykle 480.­- Kč místo 1 600.­- za originál­) mají ale nevýhodu v tom, že nemají indikaci stavu vybití a když se bez ohlášení vybijí, tak už je nelze v origo nabíječce nabít ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
GH2 nebo canon 600D | od: Dandy S.  15.4.20110:47
Dobrý den, uvažuji o koupi jednoho z těchto dvou přístrojů. Cena a kvalita fotek vítězí momentálně u Canonu 600D, ale hodlám i dost natáčet a slyším samou chválu na Lumix GH2. Který přístroj byste mi pane Šurkala spíše doporučil? Přecházím z kompaktu a děsím se trochu toho, že při focení zrcadlovkou už nebudu moci používat displej. Tento problém bych u Lumixu neměl. Děkuji za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: GH2 nebo canon 600D | od: Milan Šurkala  15.4.201111:09
Pokud si nejste ochoten ostrit sam u 600D, je GH2 jasna volba. Navic ma i trochu vice nastaveni u videa, otazkou je, zda je vubec vyuzijete. U fotek je pravda, ze je na tom Canon o neco lepe, prestoze ma uz trochu starsi APS­-C cip, zalezi ale i na objektivu, se kterym byste chtel 600D pouzivat ­(ultrazoomy Canonu 18­-135mm a 18­-200mm jsou horsi nez 14­-140mm od Panasonicu­). Osobne bych se priklanel spise k GH2 ­(ale bude to chtit fotit do RAWu nebo vyrazne snizit odsumovani, jinak totiz GH2 obcas prinasi neprijemna prekapeni­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
dodatok | od: matt989  8.4.201116:34
este by som spomenul ,moznost fotenia dotykom na displeji na urcity bod ale aj zaostrovania pocas videa pomocou dotyku...manualnu kontrolu nad zvukom..vypnutie AGC, nastavenie hlasitosti.. okrem toho podporuje gh2 nekomprimovany 4:2:2 vystup cez HDMI s datovym tokom 100mbit­/s , tento fotoaparat nema z hladiska detailnosti videa momentalne konkurenciu ..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dodatok | od: jadraa  9.4.20111:04
To je myslené tak, že filmujem a súčasne to posielam cez HDMI von z foťáka? Takýto tok by predsa nemohol byť zapísanú na žiadnu kartu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dodatok | od: matt989  11.4.201119:14
nie nie.. video sa nenahrava na kartu ale na externy disk.. ten sluzi aj ako ulozisko a zaroven ako sekundarny monitor .. u canonov sa zase video cez hdmi prepne do rezimu VGA ­(640x480­) ..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: dodatok | od: RiMr  9.12.201115:03
Tohle je zajímavé... na externí disk připojený přes co? Přes HDMI?
V jakém formátu je pak video uloženo na HDD?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
No jo, ale za 30 litrů | od: Choakinek  5.4.201123:48
Jako je to sice fajnový foťáček, ale v tomhle setu ovšem za již ne tolik sympatických 30 litrů, takže jakékoliv srovnání s nejlevnějšími zrcadlovkami je vzhledem k ceně mírně zcestné. Navíc na zrcadlovky Pentaxu to z hlediska odšumování nemá ani omylem. Např. Pentax K­-X bude pravděpodobně v odšumování překonán až Fujifilmem X100. Do té doby ta zrcadlovka v tomhle ohledu neměla konkurenci.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: No jo, ale za 30 litrů | od: Milan Šurkala  5.4.201123:56
Neni zcestne to srovnavat s nejlevnejsimi zrcadlovkami, kdyz to ma funkce zrcadlovek na pomezi nizsi a stredni tridy a navic 14­-140mm objektiv. Jakou zrcadlovku sezenete se slusnym objektivem ­(originalnim­) s 10x optickym zoomem za mene nez 30 tisic??? Moc jich nebude. S odsumovanim na tom Panasonic neni slavne, to je fakt, ale zas takovou ostudu si nedela.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Ďalšie informácie. | od: jadraa  5.4.201119:05
Pekná recenzia. Ďakujem. Som dosť vážny zaujemca o kúpu, preto by som prosil ešte o nasledujúce informácie. 1. Zoomovanie objektívu je iba auto, alebo aj ručné cez prstenec? Ak je iba auto ­- nie je to pre fotorežim príliš ­"lenivé­"?
2. Porovnával som niekoľko snímkov z GH2 s konkurenciou a mám dojem, že fotoaparát má dosť nízku expozičnú pružnosť, teda na väčšine záberov z exterieru bude treba v editore vyťahovať z tmavých tieńov kresbu. Máte ten dojem tiež? Ďakujem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: Milan Šurkala  5.4.201119:20
1, Jedná se o vyměnitelný objektiv, tam jsem ještě automatické zoomování neviděl. Takže pouze a jedině ruční zoomování prstencem. Rychlost tedy závisí pouze na rychlostí Vaší ruky :­-­)
2, Dynamický rozsah 4­/3­" čipu bohužel není tak vysoký jako u APS­-C fotoaparátů, takže člověk bude častěji bojovat s tím, že na snímcích bude mít přepaly i podpaly zároveň. Rozdíl sice není dramatický a nepřekousnutelný, ale je. Ve fotoaparátu lze zapnout automatické vytahování stínů, ale pozor na něj. Spolu s redukcí šumu dělá v prosvětlených částech dost paseku, kresba je silně rozpatlaná. Ideálním řešením je fotit buď do RAWu, nebo nechat prosvětlovat stíny, ale nastavit odšumování na minimum.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: Ganec  5.4.201121:15
Podla DxO merani v DR zaostavaju GH modely za sucasnymi APS­-C modelmi len minimalne ­(ostatne m43 modely zaostavaju podstatne citelnejsie­)

A podla dpreview ­(http:­/­/dpreview.com­/reviews­/panasonicdmcgh2­/page12.asp­) je zachyteny dynamicky rozsah zavisly najma od nastavenia fotaku: standardne nastavenie je u vsetkych panasonicov kontrastnejsie ako inych, ale s nastavenim ­"nostalgic­" je zobrazovany DR vacsi

Mat GH2, ja osobne by som na nom asi napevno znizil kontrast...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: Ďalšie informácie. | od: Milan Šurkala  5.4.201121:19
Ano, s tim souhlasim. Zalezi na nastaveni, jak se fotoaparat popere s vysokym dynamickym rozsahem sceny. Ono snizeni kontrastu pomuze vsem fotoaparatum v dosazeni vetsiho rozsahu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: Ganec  7.4.20119:30
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: Ďalšie informácie. | od: jadraa  5.4.201122:08
Vďaka za info. Ale tá vec s tým objektívom mi celkom nesedí. Panasonic ho predsa vyvíjal špecialne pre video režim a teda ručný zoom na videu si neviem dosť dobre predstaviť. Troška ešte pogooglujem, uvidím.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: Milan Šurkala  5.4.201123:15
Optimalizace pro video spociva v tom, ze ma tiche a rychle ostreni a plynuly chod zoomovaciho krouzku ­(neseka se jako u levnejsich objektivu zrcadlovek­). Jakym prvkem byste ten zoom chtel u tohoto objektivu ovladat?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: pavel_p  6.4.201120:55
Zoom je ruční u všech foťáků ­- někdy páčkou, zde kroužkem. Pokud máte na mysli ostření, je ruční ­(kroužek­) a automatické ­(snad i automatické s možností sledovat objekt, ale tam jsem nikdy přesně neodhalil funkci ­- videa moc nenatáčím, tak sem tomu nevěnoval moc pozornosti ­- nicméně u objektivu 14­-45mm cosi takového je a snaží se to držet ostrý určitý bod bez ohledu na to kam se pohybuje)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: jadraa  12.4.201121:48
Tak som trocha pogooglil a je to tak. Auto zoom je len na kamerách a kompaktoch. Tu je len ten ručný. Inak nemám proti nemu nič, mal som ho na Minolte A200 a max spokojnosť. Jediný problém vidím pri zoomovaní zo statívu, kedy si ručným zoomom roztrasiem záber.
Takže už mi zostáva iba jediný problém, čo ma troška brzdí pred objednávkou ­- chýbajúci režim 1080p­/50 ­(60­)fps. Objavila sa ale informácia, že už je v príprave GH2 hack ­(podobne ako na GH1­), ktorý to rieši. Nechápem pánov z Panasonicu, lebo karta takýto tok zapisovať stačí ­(napr HDC­-TM700 ho má­) a dokonca fotoaparát vraj v tomto režime aj sníma, ale ďalej už posiela 25fps. Zrejme je za tým všemocný marketing.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ďalšie informácie. | od: RiMr  9.12.201115:13
DObrý den,
můžu se zeptat jak jste pochodil? Pořídil jste nakonec GH2 a jak jste s ním jako ­"kamerou­" spokojený? Podařilo se pořešit 50p v 1920x1080?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Srovnání AF se Sony SLT Alpha A-33? | od: RiMr  5.4.201113:59
Děkuji za ­(tradičně­) výborný test.
Mohl byste prosím ­(klidně subjektivně­) porovnat schopnost autofokusu GH2 s Alphou A­-33 od Sony? Dále by mě zajímalo, zda je u GH2 omezení délky videa způsobené zahříváním čipu a když tak jaké?
Děkuji!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Srovnání AF se Sony SLT Alpha A-33? | od: Milan Šurkala  5.4.201117:58
Ostreni u GH2 se 14­-140mm objektivem je ve vetsine pripadu o neco rychlejsi nez u SLT­-A33 a 18­-55mm objektivem. Jak jsem zminil v recenzi, GH2 byla nejrychleji ostricim fotoaparatem, jaky jsem zatim testoval ­(to vsak neznamena, ze by za nekterych podminek nemohla byt nektera z testovanych zrcadlovek rychlejsi­). Co se tyce videa, tam nevim, chtelo by se to podivat do manualu, ktery ted nemam po ruce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(0)
Re: Srovnání AF se Sony SLT Alpha A-33? | od: slavik74  6.4.20110:32
videa su obmedzene na cas 29:59 kvoli tomu ze pri dlhsom by sa nejednalo o fotak ale o videokameru a bola by tam vyssia daň.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Srovnání AF se Sony SLT Alpha A-33? | od: RiMr  6.4.201115:00
Děkuji za odpovědi.
Čas půl hodiny ­(pokud je skutečně dosažitelný­) je výborná hodnota.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Lumix v utoku | od: Kibus  5.4.201111:17
Pan Šurkala,zas diky za pekny test! Dobre som si počital,ale ešte bude fajne čitanie aj tych komentarov! Ako to bolo v pripade P7000! :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.