Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery

11.1.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix GH5 II: nejen pro vloggery
Nový Panasonic Lumix GH5 II míří zejména na vloggery, ale to zdaleka neznamená, že jen ně. Přináší lepší stabilizaci, 10bitové video je možné ukládat na kartu, umožňuje i streamování a lepší má být i DFD ostření. Je tomu ale skutečně tak?
Dále se podíváme, jak si fotoaparát vede v oblasti šumu. Celkově zde budou tři scény, přičemž u většiny z nich prozkoumáme jak výřezy z 20MPx snímků, tak i varianty zmenšené na 12 MPx pro vzájemné srovnání mezi recenzemi. JPEGy byly pořízeny s odšumováním staženým na -2,5, RAWy jsou s vypnutým odšumováním převedeny přes Adobe Camera Raw.
 
Panasonic Lumix GH5 II ISO šum autíčka 20MPx
výřezy z 20MPx snímků (JPEG vlevo, RAW vpravo)
 
Do citlivosti ISO 400 je šum mírný, ISO 800 přidává trochu barevného šumu, který postupně sílí. ISO 1600 bych v obou formátech hodnotil jako dobré, s citlivostí ISO 3200 je už třeba trochu opatrnosti. JPEGy zde začínají lehce ztrácet barvy, jde ale stále o použitelnou citlivost. Výše bych se už ale raději moc nevydával.
 
Panasonic Lumix GH5 II ISO šum autíčka 12MPx
výřezy z 12MPx snímků (JPEG vlevo, RAW vpravo)
 
Snímky zmenšené na 12 MPx vypadají pochopitelně o něco lépe. I zde bych ale řekl, že takovým rozumným maximem pro další práci je ISO 3200.
 
Panasonic Lumix GH5 II ISO šum zajíc 20MPx
výřezy z 20MPx snímků (JPEG vlevo, RAW vpravo)
 
Od citlivosti ISO 800 vidíme větší rozmývání detailů v JPEGu, nicméně RAWy vypadají ještě poměrně dobře. ISO 1600 je použitelné, při citlivosti ISO 3200 je už šumu docela dost. 
 
Panasonic Lumix GH5 II ISO šum zajíc 12MPx
výřezy z 12MPx snímků (JPEG vlevo, RAW vpravo)
 
Při zmenšení na 12 MPx (pro vzájemnou porovnatelnost s jinými fotoaparáty při stejném výstupním rozlišení) vypadá kvalita obrazu pochopitelně o něco lépe. I zde je ale jasné, že by se člověk neměl raději pouštět výrazněji nad ISO 3200.
 
Panasonic Lumix GH5 II ISO šum bílá plocha 20MPx
výřezy z 20MPx snímků (JPEG vlevo, RAW vpravo)
 
Snímky bílé plochy ukážou míru barevného šumu. ISO 800 bylo z nepochopitelných důvodů tmavší, ačkoli byla nastavena adekvátní expozice. Barevný šum se začíná trochu objevovat při ISO 800, ale to jsou jen mírné flíčky, značným problémem je až někde od ISO 6400. JPEGy ho dobře potlačují a teprve u nejvyšších citlivostí se začínají objevovat mírné barevné mapy.
 
ISO 200, odšumování -5
 
ISO 200, odšumování +0
 
ISO 200, odšumování +5
 
Zde vidíte, proč doporučuji stažení odšumování do záporných hodnot. Plusové hodně patlají obraz i na nejnižší citlivosti, střední je přijatelná, ale osobně přeci jen uvítám více detailů, byť se zvyšuje šum kvůli zápornému nastavení odšumování.
 
ISO 1600, odšumování -5
 
ISO 1600, odšumování +0
 
ISO 1600, odšumování +5
 
Při vyšších citlivostech je to vidět ještě lépe. Stažené odšumování zachovává více detailů a obraz vypadá navzdory vyššímu šumu lépe.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.