Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX3: nejtajnější přání vyslyšena

18.12.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Když Panasonic ohlásil kompakt LX3, zvedla se vlna nadšení. Vychytávky jako poměrně velký snímač s menším rozlišením, širokoúhlý objektiv s jedinečnou světelností, podpora HD a zajímavý retro design zněly výborně. Aspoň papírově to vypadá na dokonalý kompakt.
Od fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-LX3 se čekalo hodně. Způsobil obrovský zájem veřejnosti, stejně jako jeho konkurence v podobě Canonu PowerShot G10 a Nikonu Coolpix P6000, se kterými je často srovnáván, ačkoli jsou tyto fotoaparáty v mnoha ohledech hodně odlišné. Každopádně všechny tři patří do kategorie profesionálních kompaktů s cenou přes 10 tisíc Kč. Bohužel Canon ani Nikon jsme v testu zatím neměli, ale to teď nevadí. Shrňme si, co všechno nám LX3 nabízí a zda opravdu splnila dlouholetý sen o dokonalém kompaktu.

Potěší už první pohled na fotoaparát, příjemný retro design, kvalitní zpracování a sáňky na blesk, kam lze strčit i externí hledáček. Jeho cena však činí 4.500 Kč, je určen jen pro ohnisko 24 mm a ještě nemá ani 100% pokrytí. Obrovským lákadlem je výtečný objektiv, který má sice jen 2,5× optický zoom, ale začíná na výborném 24mm ohnisku ideálním pro širokoúhlé záběry a jeho dvakrát lepší světelnost z něj dělá dvakrát tak lepší kompakt na focení v noci a šeru než kterýkoli jiný. Rovněž si lze více hrát s hloubkou ostrosti. K dispozici je i účinná optická stabilizace, takže rozmazané fotky jen tak nezískáte. Potěší supermakro od jednoho centimetru a nízká vinětace v celém rozsahu ohnisek. Sférické zkreslení patří také spíše k lepšímu a objektiv kreslí ostře i v rozích.




Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix DMC-LX3 za obrazovou kvalitu,
nadprůměrný objektiv a bohaté možnosti fotografování. Logo ocenění ke stažení zde.


Pochopitelně potěší rozsáhlé možnosti manuálního nastavení, velmi inteligentní automatika, které navíc můžete říci, jak se má v některých situacích chovat, což je báječné. LCD displej má velkou úhlopříčku a vysoké rozlišení, díky krásnému obrazu tak můžete u kompaktu konečně využít i manuální ostření. Na zrcadlovku to sice stále ani zdaleka nemá, ale je to použitelné, a to je hlavní. Špatná není ani výdrž baterie.

Větší čip s menším rozlišením umožnil snížit množství šumu, ale není to takový zázrak, jak by se možná někteří lidé domnívali. Pořád je to oproti zrcadlovkám čip s miniaturními rozměry, každopádně oproti většině kompaktů umožní v průměru srovnatelnou kvalitu obrazu při citlivostech o polovinu vyšších. U Panasonicu netradičně redukce šumu téměř nepracuje, a tak zachovává detaily i na nejvyšší citlivosti. Je jen na vás, zda pak snímky odšumíte v PC. K tomu ale také stačí jednoduše fotit do RAWu, který je rovněž dispozici. Výborně pracovalo vyvážení bílé barvy, i když to se dočkalo aktualizace v novém firmwaru. Rychlost procesoru Venus Engine IV je vynikající, fotoaparát je skutečně svižný a nikde nezdržuje.

A co negativa? Těch je málo. Je trochu nepohodlné sundávat krytky u objektivu při každém focení, ale to je daní za průměrově větší světelný objektiv. Co však bude mnoha lidem více chybět, je delší maximální ohnisko. 60 milimetrů, to je opravdu skoro nic, nenabízí se ani telepředsádka. Přitom širokoúhlá předsádka, která rozšíří ohnisko na neuvěřitelných 18 milimetrů, k dispozici je. Trochu zklame spíše jen průměrná rychlost ostření a vyloženě lenivé ostření v makro režimu. Ačkoli fotoaparát nabízí HD videosekvence, nemožnost zoomovat a ostřit v průběhu záznamu je docela mínus. Samotné videosnímky jsou však kvalitní. Zmínit snad můžu ještě trochu aberující objektiv při nižších clonách a občasné odlesky objektivu. Fotoaparátu opravdu není moc co vytýkat.

Chcete-li tedy kompakt, který bude sloužit jako vynikající digitální zápisník s dobrou obrazovou kvalitou, koupí fotoaparátu Panasonic Lumix LX3 rozhodně neuděláte chybu. Cena 11.000 Kč s DPH je sice dokonce více než za některé zrcadlovky i se setovým objektivem, ale s těmito rozměry prostě lépe fotící fotoaparát nenajdete.


Inteligentní automatika
Průměrná rychlost ostření (horší u makra)
Možnosti manuálních nastavení
Maximální ohnisko pouze 60 mm
Výborný objektiv (širokoúhlost, světelnost, optické vlastnosti)
Ikona Odkaz na databázi
Na kompakt nízký šum
Ikona Odkaz na databázi
Velmi dobrý LCD displej s vysokým rozlišením
Ikona Odkaz na databázi
Svižnost fotoaparátu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-LX3 děkujeme Panasonicu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.