Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix LX7: kompaktní hvězda noci

7.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na dnešní recenzi mnoho z vás jistě čekalo. Podíváme se totiž na nový profi kompakt od Panasonicu, model LX7. Ten disponuje 1/1,7" MOS snímačem a objektivem Leica, jehož světelnost na nejširším ohnisku činí F1,4! A o mnoho horší to není ani na nejdelším.
Co si budeme povídat, Panasonic Lumix LX7 je vynikající fotoaparát. Panasonic tu v podstatě všechno udělal správně a najdete tu jen pár nevýrazných chybiček. Už když fotoaparát poprvé chytíte do ruky a začnete jej ovládat, všimnete si, že vše je tak, jak má být, máte tu spoustu možnosti rozšíření, ergonomie ovládání je velmi slušná, dobře se tu manuálně ostří, aktivace ND filtru už jednodušší být ani nemůže, fotoaparát se svou rychlostí ovládání i ostření v podstatě vyrovnává zrcadlovkám, nemluvě o velkém RAW bufferu na cca 10-15 RAWů. Sekvenční snímání dokonce předčí již tak vynikající papírové údaje výrobce. Vadilo mi jen pomalé zoomování. Clona se příjemně ovládání na prstenci objektivu, máte zde i přepínače makra, manuálního ostření a poměru stran výsledných snímků.

Velmi pozitivní dojmy jsem měl i z objektivu Leica. Nabízí vynikající světelnost F1,4-2,3, k dispozici je irisová clona i ND filtr. Rozsah ohniskových vzdáleností sice není nějak přehnaný, ale zase se odmění velmi dobrými optickými vlastnostmi. Kresba je pěkná už od plně odcloněného objektivu, lehké přiclonění ale neuškodí a od F2,8 do cca F4 kreslí tak pěkně, že by se za výsledky nemusel stydět ani objektiv u zrcadlovek.

Nabízí velmi slušné makro, telemakro je o něco horší. Při makru obecně si trochu dávejte pozor na plné odclonění. Pokud se ostří na velmi krátké vzdálenosti, prakticky v celém ohniskovém rozsahu trpí objektiv na jemný focus shift projevující se v jakési auře v zaostřené části i bokehu (ostrý obraz s nízkým kontrastem). V takovém případě doporučuji trošičku přiclonit, alespoň o třetinu EV, což není zas tak mnoho. Při ostření na větší vzdálenosti (desítky cm až metr a více dle ohniska) tento problém vymizí.



Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix LX7
za výborný objektiv, slušné snímky a vynikající rychlost. Logo ocenění je ke stažení zde.


Některé optické vady jsou účinně korigovány, jako příkladem může být zkreslení objektivu, který by byl bez korekce (v JPEGu i RAWu otevřeném v jakémkoli moderním konvertoru) nepoužitelný. Vinětace v podstatě neexistuje a chromatická aberace je velmi slabá a lehce přítomná jen na nižších clonách. Objektiv snad ani nezná odlesky. Full HD video (1080p50) je velmi kvalitní, chválím skvělý autofokus, stabilizace při videu i snímcích je spíše průměrná. Zajímavý je i manuální režim natáčení videa. K dispozici jsou i velmi dobré zpomalené HD videosekvence se 100 fps. Výdrž baterie je slušná. Chválím také možnost až 250sekundové expozice, docela dobře pracuje hardwarové HDR, snímání panoramat je jen průměrné.

Kvalita obrazu je už díky velmi dobrému objektivu opravdu velmi dobrá. Fotoaparát má ještě akceptovatelné odšumování, na výchozí nastavení to jde, ale osobně bych upřednostnil jej trochu stáhnout. K dispozici je však i RAW, kde se dočkáte také překvapivě velkého dynamického rozsahu. Často jsem se divil, co vše lze z tak malého čipu s téměř 13 megapixely vytáhnout. Šum je relativně nízký a snímky do citlivosti ISO 800 jsou v podstatě bez větších potíží použitelné (do ISO 200 v podstatě bez šumu) a ani ISO 1600 nevypadá nějak hrozně. Citlivostem ISO 3200 a vyšším bych se ale určitě vyhýbal, ty už jsou na tak malý čip skutečně moc. Trochu mě zklamalo barevné podání zelené a hnědé barvy (do lesa bez RAWu nechoďte). V ostatních podmínkách je vyvážení bílé vynikající a na to, že jde o kompakt, příjemně překvapí zejména v interiérech.

Celkově je LX7 rozhodně nadprůměrný fotoaparát ve své kategorii. K dokonalosti mu už moc nechybí, je pohotový, rychlý, dobře ovladatelný, se staženým odšumováním nabídne velmi pěkné a ostré snímky, umožňuje natáčet velmi kvalitní video. Rozhodně mohu vřele doporučit.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Snímání fotografií za velmi špatného světla (i v noci) z ruky
2) Natáčení Full HD videosekvencí 1080p50 i s manuálními zásahy do expozice a ostření
3) Natáčení zpomaleného HD videa
4) Focení nejrůznějších efektů dlouhého i krátkého expozičního času (dobrá světelnost, ND filtr, až 250sekundová expozice)
5) Pořizování sekvencí takřka bez omezení (při 5 fps dojde buffer až po více než 20 JPEG snímků a i poté má stále dobrou rychlost)
6) Snímání fotografií s relativně malou hloubkou ostrosti
 
 

Plusy


+ Vynikající objektiv s výbornou světelností (+ dobré optické kvality)
+ Relativně nízký šum čipu a vysoký dynamický rozsah v RAWu 
(+ nastavitelné odšumování)
+ Neuvěřitelně bohaté možnosti nastavení expozice 
(časy, clony, ND filtry)
+ Nadprůměrná ergonomie a rychlost ovládání
+ Velmi rychlé sekvenční snímání 
(+ velký RAW buffer)
+ Solidní Full HD video s možnost manuálních zásahů
+ Zpomalené HD videosekvence
 
 

Minusy


- Pomalé zoomování
- Focus shift při ostření na velmi krátké vzdálenosti a plně otevřené cloně
- Nepřesné podání zelené a hnědé (zejména za zamračeného počasí)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix LX7 děkujeme Panasonicu.
Fotoaparát Panasonic Lumix LX7 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.


Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix LX7?
V anketě šlo hlasovat od 7.1.2013 do 29.12.2013. Počet hlasujících: 32
Výborný88 %
Průměrný13 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.